Yerel Haberler
Giresun
Giresun’da oy kullanılacak okullar seçime hazır
30 Mart 2024 Cumartesi - 14:00 Giresun’da oy kullanılacak okullar seçime hazır Yarın yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri için Giresun’daki okullarda hazırlıklar tamamlandı. Yaklaşık bin 456 sandıkta 361 bin 334 seçmen belediye başkanlığı için oy kullanacak. Yarın saat 07.00’den itibaren sandık başına gidecek vatandaşlar için okullardaki hazırlıklar da tamamlandı. Okullarda görevliler, vatandaşların oylarını rahatlıkla kullanabileceği şekilde düzenledikleri sınıflarda oy kabinlerini ve sandıkları yerleştirdi. Sınıflarda sıralar düzenlenerek sandık kurulu ve gözlemciler için hazır hale getirildi. Yetkililer tarafından, okul koridoruna ve kapılara sandık numaraları asıldı. Yerel Seçimlerde 21 adayın başkanlık için yarışacağı Giresun merkez ilçede 275 sandıkta, 89 bin 953 seçmen oy kullanacak. İl genelinde ise 784 sandıkta 232 bin 553 seçmen sandık başına gidecek. Buna göre Alucra’da 15 sandıkta 3 bin 104, Bulancak’ta 137 sandıkta 40 bin 113, Çamoluk’ta 11 sandıkta 2 bin 420, Çanakçı’da 6 sandıkta bin 397, Dereli’de 24 sandıkta 6 bin 99, Doğankent’te 11 sandıkta 2 bin 931, Espiye’de 58 sandıkta 17 bin 621, Eynesil’de 31 sandıkta 7 bin 912, Görele’de 54 sandıkta 14 bin 682, Güce’de 12 sandıkta 3 bin 433 seçme, Keşap’ta 26 sandıkta 7 bin 185,Piraziz’de 22 sandıkta 6 bin 595, Şebinkarahisar’da 30 sandıkta 7 bin 879, Tirebolu’da 45 sandıkta 13 bin 988 ve Yağlıdere’de 27 sandıkta 7 bin 241 seçme belediye başkanı seçmek için sandık başına gidecek.
Mikro çoğaltımla yılda 50 bin adet sertifikalı fındık fidanı üretilebilecek
28 Mart 2024 Perşembe - 14:21 Mikro çoğaltımla yılda 50 bin adet sertifikalı fındık fidanı üretilebilecek Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) tarafından desteklenen mikro çoğaltım yöntemi ile yılda 50 bin adet fındık fidanı üretimi gerçekleştirileceği belirtildi. Mikro Çoğaltımla Fındık Fidan Üretiminde İklimlendirme Serası Modernizasyonu Projesiyle ilgili DOKAP tarafından yapılan açıklamada, “Projenin amacı doku kültürü ile kitlesel sertifikalı fındık fidan üretimidir. Mikro çoğaltım genetik olarak birbirinin aynı olan çok fazla sayıda bitki üretimi için kullanılan önemli bir tekniktir. Fakat sera veya bahçe gibi ex vitro koşullara aktarıldıktan sonra bitkilerin zarar görmesinden veya fazla oranda bitki kayıplarından dolayı mikro çoğaltımın kullanımı geniş oranda sınırlı olmaktadır. Bu proje kapsamında mevcut Fındık Araştırma Enstitüsü Doku Kültürü Laboratuvarı Serası’na çelik malzeme rafı, evye lavabo, sirkülasyon fanı, ısıtma ve su arıtma sistemlerinin yapılması ve fidanların iklimlendirilmesi aşamasında meydana gelen zarar ve kayıpların en aza gelmesi hedeflenmektedir” denildi. Proje maliyeti 2 milyon 722 bin lira Projenin maliyeti ve üretim kapasitesiyle ilgili de bilgi verilen açıklamada, ”Mikro çoğaltımla Fındık Fidan Üretiminde İklimlendirme Projesi ile yapılan seraya belirtilen alt yapının kazandırılması durumunda enstitünün yılda 50 bin adet sertifikalı fidan üretim kapasitesine ulaşılabilecektir. Doku kültürü laboratuvarından çıkacak fidanların iklimlendirileceği mevcut seraya 1 adet sirkülasyon fanı, doğalgaz yakıtlı ısıtma sistemi, yaklaşık 5 ton kapasiteli su arıtma sistemi, 1 adet çelik malzeme rafı, 1 adet UV/VIS Nano spektrofotometre, 1 adet Elektroforez görüntüleme sistemi, 1 adet Santrifüj ve 1 adet evye lavabo yapılacaktır. Proje tutarı ise 2 milyon 722 bin 520 lira’dır” bilgisi paylaşıldı.
Karanfil sayımı dedikoduları çıktı, fındık fiyatları düştü
27 Mart 2024 Çarşamba - 12:33 Karanfil sayımı dedikoduları çıktı, fındık fiyatları düştü Giresun’da serbest piyasada 140 liranın üstüne çıkan kabuklu fındık fiyatı 125 liraya geriledi. Fındık karanfil sayımı ile tahmini fındık rekoltesinin bu yıl 850 bin ton olacağı söylentisi bu düşüşte etkili oldu. Sezona 80 liradan başlayan ve sezon boyunca 110 ila 130 lira arasında seyreden fındık fiyatı geçen hafta zirve yaparak 140 liranın üzerine çıktı. Üreticinin 150 lirayı görmesini beklediği fındık fiyatı sert bir düşüşle 125 liraya geriledi. Fındık fiyatının zirveyi gördükten sonra düşüşe geçmesinin nedenlerini açıklayan Giresun’un tarihi Fındık Pazarı’nın esnaflarından Mustafa Kankaya, tahmini karanfil sayımlarının ve zirai don riskinin azalmasının etkili olduğunun söyledi. Kankaya yaptığı açıklamada, “Geçen hafta fındık fiyatı 140 liranın üzerine çıkmıştı ve bu fiyat sezonun en zirve fiyatı oldu. Ancak her yıl olduğu gibi bu zamanlarda yapılan karanfil sayımı ile tahmini fındık rekoltesi 850 bin ton olarak açıklandı. Bu geçen yılında üzerinde tahmini bir rekolte açıklaması oldu. Tabi bir de mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle fındık erken açmaya başlamıştı ve bu da zirai don riskini beraberinde getirmişti. Ancak hava şartlarının zirai don riskini azalttı. Ayrıca banka faizleri de artınca elinde fındık tutan tüccarlar ihracatçılara bir anda fındığı satması etkili oldu. Bütün bunları dikkate aldığımızda 150 lirayı zorlayan fındık fiyatı 125 liraya kadar geriledi” dedi. Sezon boyunca fındık fiyatının gerek TL gerekse döviz bazında istikrarını koruduğunu da ifade eden Kankaya, “Normal şartlarda değerlendirdiğimizde TMO’nun fındık alım fiyatı açıklandığında dolar bazında baktığımızda 3.5 dolar civarındaydı. Bugünde değerlendirdiğimizde yine yaklaşık 3.5 dolar civarında diyebiliriz. Serbest piyasada sezona 80 liradan başlayan fındık fiyatı sezon boyunda 110 ila 130 lira arasında gidip geldi. Fındık üreticileri bu sezon bir kayıp yaşadıklarını söyleyemeyiz ancak, beklendiler daima yüksek oldu. 120 lirayı görünce beklenti 130 lira oldu, 130 lirayı geçince de 140 lira beklentisi oldu. Geçen hafta da 140 lirayı görünce beklenti 150 liralar olmuştu ancak tahmini rekolte açıklanması, zirai don riskinin azalması gibi nedenlerle piyasadan etkilenen fiyatlar da gerilemiş oldu. Bundan sonra artık oluşacak fiyatlar yeni sezonu belirleyecektir” diye konuştu.
Dronlu çoban
26 Mart 2024 Salı - 11:59 Dronlu çoban Giresun’da yaşayan Faruk İlyasoğlu, evinin balkonundan kullandığı dronu ile ineklerini ahıra getirdi. İlyasoğlu, ineklerini drone ile evinin altındaki ahıra getirirken kaydettiği anları ise sosyal medyasında paylaştı. Giresun’da direksiyon eğitmenliği ve elektrik işi ile uğraşan 24 yaşındaki Faruk İlyasoğlu hafta sonlarını ailesi ile birlikte merkeze bağlı Sultaniye köyünde geçiriyor. Köyde hayvancılık yapan ailesine yardım eden Faruk İlyasoğlu, araziye otlamaya bırakılan inekleri ise ilginç bir yöntemle ahıra getiriyor. Arazide otlayan ineklerinin yerini tespit etmek için dron kullanan İlyasoğlu, inekleri bulduktan sonra da evinin balkonundan komuta ettiği dronu ile inekleri bir araya toplayıp onları peşi sıra evinin altındaki ahıra getiriyor. Faruk İlyasoğlu dronu ile kayda aldığı o anları ise sosyal medya hesabından paylaşırken, paylaşımları milyonlarca kişi tarafından izleniyor. “Böyle bir coğrafyada hayvanları bulmak zor olabiliyor” Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Faruk İlyasoğlu, “Giresun’da direksiyon eğitmenliği ve elektrik işi ile uğraşıyorum. Hafta sonu ise köyüme gelerek aileme yardım ediyorum. Ben dronu ilk başta hayvanlarımızı bulmak için kullanıyordum. Böyle bir coğrafyada hayvanları bulmak zor olabiliyor. Günlerce hayvanlarımızı aradığımız oluyor. Sonrasında onları bulabiliyorsam alabileceğimi de düşündüm, denedim ve güzel sonuç aldım. Annem hayvanların kendileri geldiğini düşünmüştü ama ben onları drone ile getirdim" dedi.
Türkiye’nin en büyük balıkçı barınağının inşaatı sürüyor
25 Mart 2024 Pazartesi - 10:27 Türkiye’nin en büyük balıkçı barınağının inşaatı sürüyor Giresun’un Uzuncakum mevkiinde 2021 yılında yapımına başlanan Türkiye’nin en büyük balıkçı barınağı projesinin yüzde 60’lık kısmının tamamlandığı ve 2025 yılında hizmete gireceği belirtildi. Giresun’un Uzuncakum mevkiinde 85 bin metrekarelik alan içerisinde inşası devam eden projeyle ilgili bilgi veren Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu, balıkçı barınağı ve limanının ana mendireğinin 935 metre, tali mendireğin 260 metre, rıhtım uzunluğunun 768 metre, çekek yerinin ise 360 metre büyüklüğünde olacağını söyledi. Proje tamamlandığında, sadece Türkiye’nin en büyük balıkçı barınağı değil aynı zamanda çok önemli bir ticaret merkezi haline de geleceğini kaydeden Belediye Başkanı Şenlikoğlu, “Deniz altındaki kısmı 5 metreye kadar olan ve farklı boyutlardaki her tür balıkçı teknesinin barınabileceğini bir rıhtıma sahip olacak proje tamamlandıktan sonra 40 bin metrekarelik kısımda yapılacak balık hali ve soğuk hava depolarıyla bölgenin su ürünleri merkezi olacak. Burası nitelik itibariyle Türkiye’nin en büyük balıkçı barınağı olacak diyoruz ama, bunu sadece rıhtım ve kapasite büyüklüğü olarak söylemiyoruz, aynı zamanda bir ticaret merkezi haline dönüşecek bir yer. Projenin yapımına ayrılan 85 bin metrekarelik alan üzerinde yaklaşık 40 bin metre karelik alana soğuk hava depoları ve bir balık hali de oluşturulacak. Proje başladığında 160 milyon lira civarındaydı ama artan maliyetler nedeniyle proje maliyetinin de bu rakamların çok üzerine çıktığını düşünüyorum” dedi. Barınağın ticaret merkezi haline geleceğini de kaydeden Başkan Şenlikoğlu, "Bölge olarak, konum ve nitelik olarak gerçekten güzel bir şekilde inşa edilen bu proje. Aynı zaman şehrimizin ticaretine ve geneline olumlu yansıyacak bir ticaret merkezi haline gelecek. Şu anda çalışmaların yaklaşık yüzde 60’ı tamamlanmış durumda, geriye kalan kısmı da inşallah 2025 yılına kadar tamamlanıp bitirilecek. Biliyorsunuz, Karadeniz’in balığı çok özel ve lezzetli, bu saatten sonra Karadeniz’den çıkan su ürünleri ve balıklar artık Giresun’dan dünya mutfağına servis edilecek, Giresunumuzu bir anlamda balık ticaretinin merkezi haline getirecek” diye konuştu. Deniz turizmini için marina projesi Bir sahil kenti olan Giresun’un denizden turizm alanında da faydalanmak adına yat limanı projesi olduğunu da açıklayan Başkan Şenlikoğlu, “Giresun’un çıkış noktalarının başında turizm geliyor. Bu anlamda biz de şehir merkezinde bir turizm altyapısı oluşturmayı planlıyoruz. Bunun da başlıca unsurlarından birisi deniz. Yayla, gastronomi, tarihimiz var ama denizle bağımızı kesmemiz söz konusu olamaz çünkü turizmin de çıkış noktalarından birisi deniz. Biz de bu anlamda- Aksu sahilininim batı tarafındaki koya marina yapmayı projelendirdik. Burası sadece marina değil, turizminde altyapısı olacaktır. İçerisinde yeşil alanları, Alışveriş Merkezleriyle tekne bağlama alanlarıyla bir turizm destinasyon alanı haline getirilecektir. Şunu da ifade etmek lazım geçtiğimiz dönem çevreci bir belediyecilik yaparak, Aksu bölgesindeki 40 yıllık çöp döküm alanının birinci etabını boşaltarak rekreasyon alanına çevirdik, oranın karşısında bir marina düşünüyoruz ki Giresun Adası ve marina güzel bir turizm altyapısı oluşturacaktır” ifadelerini kullandı.
DOKAP’tan 9 yılda Giresun’daki 136 projeye 195 milyon TL destek
22 Mart 2024 Cuma - 13:54 DOKAP’tan 9 yılda Giresun’daki 136 projeye 195 milyon TL destek Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi tarafından Giresun’da yürütülen ve uygulayacağı projelerle ilgili değerlendirme toplantısı düzenlendi. Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti başkanlığında düzenlenen toplantıya DOKAP Başkanı Hakan Gültekin, DOKAP Başkan Yardımcısı Mustafa Kemal Bilgin, Koordinatörler Serkan Akşan, İlknur Aydurmuş, Tolgahan Köken, Osman Demir ve Necati Aktaş katıldı. Toplantıda konuşan Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, DOKAP desteğiyle ilin turizm, tarım, eğitim, kültür ve sulama gibi çeşitli sektörlerde önemli gelişmeler kaydettiğini vurgulayarak, Giresun’da gerçekleştirilen ve planlanan projelerin, bölgenin sosyal ve ekonomik yapısını güçlendirmeyi amaçladığını söyledi. Giresun’da yapılan ve projelendirilen yatırımlarla ilgili bir sunum yapan DOKAP Başkanı Hakan Gültekin ise 2014-2023 yılları arasında 136 projeye yaklaşık 195 milyon TL destek sağlandığını açıkladı. DOKAP Başkanı Gültekin, “2014-2022 yılları arasında Giresun ilinde turizm, tarım, eğitim, kültür ve sosyal sektörlerde uygulanan toplam 109 proje için DOKAP tarafından 143,8 milyon TL tutarında destek sağlandı. Bu desteklerle bölgenin kalkınma hızı artırılırken, sosyal ve ekonomik altyapısının güçlendirilmesi hedeflendi. 2023 yılı itibarıyla ise Giresun’da turizm, tarım, kültür ve sulama sektörlerinde 27 yeni proje için 52,2 milyon TL tutarında destek verildi. Bu projeler arasında sulama suyu tesislerinin onarımı, mavi yemiş ve aronya yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması gibi önemli girişimler yer alıyor” dedi. 2024 yılında 20 projeye 74.9 milyon TL destek verilecek Giresun’da 2024 yılı için planlanan projelerle ilgili de bilgi veren DOKAP Başkanı Gültekin, “2024 yılı için Giresun ilinde turizm, tarım, kültür ve sulama sektörlerinde gerçekleştirilmesi planlanan 20 proje için 74,9 milyon TL tutarında proje teklifinde bulunuldu. Öne çıkan projeler arasında endemik bitkilerin sektöre kazandırılması, kabuklu meyve yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ve mikro çoğaltım yöntemiyle fındık fidanı üretiminde modernizasyon yer almakta” bilgilerini paylaştı.
CHP Genel Başkanı Özel, fındığa 4 dolar vaat etti
20 Mart 2024 Çarşamba - 18:44 CHP Genel Başkanı Özel, fındığa 4 dolar vaat etti Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, "Çiftçiye alan bazlı gelir desteğinin artırılarak, fındıkta 4 dolar fiyatın altındaki tüm işlemler men edilmelidir” dedi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in 31 Mart Yerel Seçimler öncesi Doğu Karadeniz’deki dördüncü durağı Giresun oldu. Özel, Atatürk Meydanı’nda seçim otobüsünden yaptığı konuşmada Giresun merkez ve ilçelerde partisindeki belediye başkan adaylarına oy istedi. Özel, “Giresun şüphesiz dünyanın en güzel, en kaliteli fındığının üretildiği yer ancak fındık üreticisinin derdi tasası bitmiyor. 4 liralık mazot 19 TL olmuştu. Buna Giresun’dan bir itiraz yükseltmek gerekiyor. 44 TL mazotla tarım olmaz, fındıkçılık olmaz, geçim olmaz. Uzun süredir unuttukları bir şey var; ÖTV ve KDV. Ege kıyılarındaki, Antalya’daki lüks yatlara, gezi teknelerine, denizlerdeki gemilere ÖTV’siz, KDV’siz verilen mazotun bugün 44 liradan çiftçiye verilmesi kabul edilemez. Dünyadaki fındığın üretiminin yüzde 70’i Türkiye’de yapılıyor ve bunun en kalitelisi Giresun’da üretiliyor ancak fındıkta sadece 2 milyar dolarlık bir ihracat gelirimiz var. Yani 120-130 milyar dolarlık bir pazar var. Basit bir hesapla 100 milyar dolarlık bir pazarın bizde olması lazım. Bize 2 milyar geri kalan dünya devletinde. Yani bu fındıktan biz hakkımızı alsak, Ordu, Bartın, Zonguldak, Giresun ve Trabzon bu fındıktan hakkını alsa sizin sırtınız yere gelmez. Dünyanın en zengin üreticileri olursunuz. Ama hesap ortada, 100 milyarlık pazarın 50’de biri bize, 50’de 49’u dünya devi kartellere gidiyor. Bir yandan da 2B arazileri sorunları var. Fındık bahçelerini elimizden almaya çalışıyorlar. Bir diğer taraftan yine çok önemli gördüğümüz bir sorun alan bazlı destekleme. Alan bazlı desteklemede dönüme 170 TL veriyor. 10 dönüm bahçe olsa bin 700 TL veriyor. Bunlar 10 yıldır aynı parayı veriyor ya 10 yıl önce mazot 2 TL 60 kuruş, 170 TL veriyorsun. Bugün mazot 44 TL, yine 170 TL veriyorsun. Bu alan bazlı desteklemenin derhal arttırılması, ürün bazlı desteklemelerin derhal arttırılması, 4 dolar fiyatın altındaki tüm işlemlerin men edilmesi, bu konuda cezai yaptırımlar uygulanması, fındıkçılığın sonuna kadar arkasında durulması gerekiyor” diye konuştu. “En düşük emekli maaşı asgari ücret olmalı” En düşük emekli maaşının asgari ücret olması gerektiğini de belirten Özel, “Bundan 22 yıl önce Adalet ve Kalkınma Partisi geldiğinde en düşük emekli maaşı bir buçuk asgari ücretti. Yani size hiç dokunmasa, hiç karışmasa bugün asgari ücret 17 bin TL. 26 bin TL emekli maaşı alacaktınız. Allah var ya 26 bin TL hiç fena bir emekli maaşı olmazdı en düşüğü için. Yani bugün asgari ücretin yüzde 59’unu size veriyorlar ve bu öyle ufak tefek bir şey değil. Bakın 3 Kasım 2002 tarihinde en düşük maaşı alan emekli maaşını çekse şuradaki kuyumcuya gitse, tam 8 çeyrek altın alıyor. Bugün 10 bin lirayla 2 buçuk çeyrek altın alamazsınız. Yani 5 buçuk çeyrek altın kayıp” şeklinde konuştu. Yapılan konuşmaların ardından partisinin Giresun merkez ve ilçe belediye başkan adaylarını tanıtan Özel, daha sonra Ordu’ya hareket etti.