Yerel Haberler
Giresun
21 Kasım 2024 Perşembe - 15:12 Bulancak’ta günde 50 ton çöp toplanıyor Giresun’un 47 bin 352 nüfuslu Bulancak ilçesinde günlük olarak 47 ton evsel atık, 4 ton moloz ve diğer çeşitli atıklar toplanarak toplamda günde 50 tonun üzerinde çöp toplanıyor. Bulancak Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’den 7 gün 24 saat esasına dayalı bir hizmet anlayışıyla temizlik çalışmalarını sürdürdüğü belirtilerek ilçede 7 çöp toplama aracı, 1 çöp taksi ve 30 süpürme elemanının sürekli sahada görev yaptığı belirtildi. Ayrıca, vatandaşların çevre temizliği konusunda duyarlı olmaları ve temizlik çalışmalarına destek vermeleri çağrısında bulunuldu. Bulancak Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, cadde, sokak ve yeşil alanlara atılan çöplerin görsel kirliliğin yanı sıra halk sağlığını da olumsuz etkilediği vurgulandı. Sık sık temizlenen bölgelerde saatler içinde yeniden çöp bırakılması, halkın çevre bilinci konusunda eğitilmesi gerektiği ifade edildi. Çöp toplama ekiplerinin belirli saatlerde sahada olduklarına dikkat çekilerek, vatandaşlardan toplama saatleri dışında çöp bırakmamaları istendi. Bu tür alışkanlıkların tespiti halinde cezai işlem uygulanabileceği de belirtildi. Molozlar için çöp taksi hizmeti Konteyner kenarına bırakılan eşya ve moloz gibi atıkların, çöp kamyonları tarafından alınmasının teknik olarak mümkün olmadığı ifade edilerek, evsel atık dışında kalan çöpler için 444 28 44 numaralı telefondan Çöp Taksi veya kamyon hizmeti alınabileceği hatırlatıldı. Sokak hayvanlarına iyi niyetle bırakılan bozulmuş yiyeceklerin, sağlık açısından büyük tehlike oluşturduğuna dikkat çekildi. Çiğ et, kokmuş yiyecek ve küflenmiş ekmeklerin, sokak hayvanları için zararlı olduğu belirtilerek, bu tür yiyeceklerin yerine kuru mama ve su gibi beslemelerin belirli alanlarda yapılması önerildi.
20 Kasım 2024 Çarşamba - 16:41 Fındık fiyatı serbest piyasada 125, Tarım Kredi’de 140, raflarda ise 500 lira Giresun’da serbest piyasada 125 lira olan 50 randıman fındık alım fiyatı, Tarım Kredi Kooperatifi’nde ise 140 lira olarak belirlendi. Giresun’da serbest piyasada fındık uzun zamandır fiyat istikrarını korurken, Tarım Kredi Kooperatifi ise 50 randıman Giresun kalite fındık alım fiyatını 140 TL olarak belirledi. Tarım Kredi Kooperatifi’nin fiyat politikasının serbest piyasayı etkilemeyeceğini ileri süren fındık tüccarı İsmail Kankaya, “Şu anda 50 randıman 122 liradan işlem görürken, her randıman üzerine fiyat konuluyor. Giresun’da ortalama 52 randıman fındık fiyatı 125 liradan alınırken, 53 randıman ise 130 liraya kadar çıkabiliyor. Dolayısıyla randımanına göre fiyat verilmektedir. Uzun zamandır fiyat istikrarını koruyan fındıkta bu aralar düşüş yaşandığını söyleyebiliriz" dedi. "Yılbaşından sonra fiyatlar yükselebilir" Yılbaşından sonra fındık fiyatlarında yukarı yönle hareketlenme olabileceğini ifade eden Kankaya, “Üretici biraz sabırlı olursa yılbaşından sonrasını beklemesini önerebiliriz. Çünkü fındık fiyatlarının yılbaşından sonra yükselebileceğini söyleyebiliriz. O da neden; iklimine göre hava şartları etkili olacaktır. Malum kış mevsiminde havaların sıcak gitmesi ve fındıkların erken açması rekolteyi olumsuz etkileyecektir. Diğer bir etken ise Karadeniz Bölgesi’ni etkisi altına alan kahverengi kokarca tehlikesidir. Bu yıl Giresun’da da yoğun olarak görülmeye başlandı. Bütün bunların yeni sezon rekoltesine etkisi olacaktır. Yeni sezona göre de yılbaşından sonra fındık fiyatına yansıyacaktır” diye konuştu. "Tarım Kredi fiyatı serbest piyasayı etkilemez" Tarım Kredi Kooperatifi fiyatının serbest piyasayı etkilemeyeceğini söyleyen Kankaya, “Tarım Kredi’nin yeni fındık alım fiyatı politikası serbest piyasada çok bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Tarım Kredi kendine üye olan üreticilerin, alışveriş yapanların ürününü alıyor. Diğerlerinin ürününü almıyor. Ayrıca parasını peşin vermiyor ve açıkladığı fiyattan vergi de düşüyor. Serbest piyasada ise net fiyatlardır. Dolayısıyla hesaplandığında serbest piyasa ile aynı seviyelere gelmektedir” şeklinde konuştu. Öte yandan serbest piyasada kabuklu olarak 125 liradan işlem gören fındık, raflarda ise kavrulmuş ve paketlenmiş olarak 500 liradan satılıyor.
Giresun’da 1 milyon ağaç toprakla buluşacak
11 Kasım 2024 Pazartesi - 13:45 Giresun’da 1 milyon ağaç toprakla buluşacak 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nde ‘Hüseyin Avni Alparslan” spor salonu kampüsü sahasında fidan dikme programı düzenlendi. Programa Vali Mehmet Fatih Serdengeçti, AK Parti Giresun Milletvekili Nazım Elmas, Belediye Başkanı Fuat Köse, Giresun Orman Bölge Müdürü Ahmet Ulukan, Giresun İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Muhammet Angın, protokol üyeleri, sivil toplum kuruluşları, emniyet ve jandarma personeli, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Programda konuşan Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, yıl içerisinde Giresun’da bir milyon ağacın toprakla buluşacağını belirtti. Giresun’da fidan dikiminin il ve ilçelerde devam edileceğini kaydeden Vali Serdengeçti, “Ağaçlandırma kampanyasını Giresun’da başlattık ama ilçelerimizde de devam ediyor. Giresun vilayetimizde bu kampanya ile birlikte bir milyon ağaç fidanı dikilecek. Toprağımız bir milyon ağaç fidanı ile buluşmuş olacak. Giresun ilimizde bu kampanya ile birlikte bir milyon ağaç fidanı toprakla buluşturulmuş olacak. Geçen yıl Tirebolu ilçemizdeydik bu yıl merhum Hüseyin Şehit Hüseyin Avni Alparslan kapalı spor salonun yanındaki çevirgendeyiz. Ağaçlandırma sevgisini vatan sevgisi olarak değerlendiriyoruz. Orman hassasiyeti, yeşil hassasiyeti, bütün vatandaşlarımızın da olmazsa olmazı olması gerekiyor. Ağaçlandırmanın her türlü faydası var. Bir defa ağaçlandırma ile birlikte oksijen deposu sağlanıyor. Toprak korunuyor, su korunuyor, çevre muhafaza ediliyor. Habitat oluşturuluyor. Bu noktada ve aynı zamanda bir yenilik yani insanımız için börtü böcek için bütün canlılar için aynı zamanda bir hayat demektir” diye konuştu. Vali Serdengeçti’nin konuşmasının ardından katılımcılar, aynı anda yüzlerce fidanı toprakla buluşturarak can suyu verdi.
Giresun’da “Ataya saygı nöbeti” tutuldu
10 Kasım 2024 Pazar - 16:33 Giresun’da “Ataya saygı nöbeti” tutuldu Cumhuriyet Halk Partisi Bulancak Gençlik Kolları tarafından 10 Kasım’a özel olarak düzenlenen anma programı kapsamında Bulancak Cumhuriyet Meydanı’nda ’Ata’ya Saygı Nöbeti’ tutularak Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk derin bir saygı ve özlemle anıldı. TBMM Divan Katip Üyesi ve CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş’in yanı sıra Bulancak Belediye Başkanı Necmi Sıbıç’ın da katılım gösterdiği anma etkinliğinde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimiz rahmet ve minnetle yad edildi. CHP Bulancak Gençlik Kolları Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini atan Atatürk’ün eşsiz mirasına sahip çıkma kararlılığımızı bir kez daha ifade ederek, anı defterini imzaladık. Tarihi bir nitelik taşıyan program kapsamında, Türkiye’de ilk defa Gazi Mustafa Kemal Atatürk anısına bir nöbet tutuldu. Atatürk’ün hatırasına duyulan saygıyı en üst düzeyde göstermek amacıyla, gönüllüler ve gençlik kollarımız nöbet görevini büyük bir onurla yerine getirdi. Bu nöbet, Atatürk’ün fikirlerinin ve Cumhuriyet değerlerinin yaşatılması için duyduğumuz bağlılığın sembolü olarak anlam buldu. Gece boyunca çalışan belediye görevlilerine ve etkinliğe katkı sunan emektar vatandaşlarımıza ikramlarda bulunularak, bu anlamlı anma gününün yaşanmasında destek veren herkese teşekkür edildi. Bu program, Atatürk’ün izinden gitmeye ve Cumhuriyetimizin kazanımlarını korumaya dair duyduğumuz kararlılığı bir kez daha vurgulamamıza vesile oldu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aziz hatırasına saygı duruşuyla başlayan ve derin bir anlam taşıyan bu anma programı, bizlere onun çizdiği yolda yürüme sorumluluğunu bir kez daha hatırlattı. Atatürk’ün “Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır” sözlerini rehber alarak, Cumhuriyetimizin değerlerini sonsuza dek yaşatmaya kararlıyız" ifadelerine yer verildi.
Giresun’un köylerinde katırcılık sona eriyor
09 Kasım 2024 Cumartesi - 10:09 Giresun’un köylerinde katırcılık sona eriyor Giresun’un Çanakçı ilçesinde Mustafa Karaal, yaklaşık 50 yıldır kaybolmaya yüz tutan baba mesleği katırcılığı devam ettiriyor. İlçede 1974 yılından bu yana katırcılık yapan Karaal, köylerde coğrafi zorluklar nedeniyle bu mesleğe hala ihtiyaç olduğunu söyledi. Katırcılığın son temsilcisi Karaal, "Her köyde araba yolu olsa da her araziye ulaşım imkanı yok. Fındık, odun, gübre gibi ürünler, araba yolu olmayan yerlerde katırlarla taşınıyor. Katırcılığa hala ihtiyaç var, ancak bu mesleği yapan kimse kalmadı. Baba mesleği olduğu için ben devam ediyorum ama benden sonra bu işi yapan birisi çıkmaz gibi görünüyor" dedi. Katırcılıkla birlikte diğer meslekler de kayboldu Katırcılığın yanı sıra ilçede semerci, nalbant ve kuşamcı gibi benzer mesleklerin de yok olduğunu ifade eden Karaal, "Eskiden her köyde 4-5 hanede katır vardı. O dönemlerde semerci, nalbant gibi esnaflar da vardı, ancak şimdi bu mesleklerin hiçbirini bulmak mümkün değil. Katırların ihtiyaç duyduğu semer ve nalı kendimiz yapıyoruz Bugün ilçenin tek katırcıyım hatta Giresun’da yok olmaya yüz tutan katırcılığın son temsilcilerindenim" diye konuştu. Katırcılık ve geleneksel meslekler tükeniyor Giresun genelinde eskiye oranla katırcılıkla ilgili büyük bir azalma yaşandığını vurgulayan Karaal, “Şimdi her hane bir araba sahibi. Katırcılık, artık sadece ulaşımda değil, aynı zamanda geleneksel işlevselliğiyle de kaybolmaya yüz tuttu. Bu mesleklerin kaybolması, geçmişin izlerini silmeye devam ediyor" şeklinde konuştu. Giresun’un Çanakçı ilçesindeki katırcılığın yaşatılması, hem yerel kültürün korunması hem de dağlık alanlardaki ulaşım sorunlarının çözülmesi açısından önem taşıyor.
Giresun Belediye Meclisi’nden çatı katlarına bağımsız daire ruhsatı kararı
07 Kasım 2024 Perşembe - 14:16 Giresun Belediye Meclisi’nden çatı katlarına bağımsız daire ruhsatı kararı Giresun Belediye Meclisi, Başkan Fuat Köse başkanlığında yapılan kasım ayı olağan toplantısında şehir merkezindeki binalarda çatı katlarının bağımsız daire olarak ruhsatlandırılmasının önünü açan kararlar aldı. Toplantıda mevcut dubleks çatı katlarının tam kat seviyesine çıkarılması ve bağımsız bölüm olarak ruhsatlandırılmasını öngören düzenleme için İmar Komisyonu tarafından plan tadilatı önerildi. Değişiklik, Belediye Meclisi’nde yapılan oylama ile kabul edildi. Ancak AK Parti grubu değişikliğe ret oyu verirken, İmar Komisyonu Başkanı ve bazı üyelerin toplantıya katılmaması dikkat çekti. Ret oyu veren AK Parti’den hukuki uyarı Oylamaya ret oyu veren AK Partili Belediye Meclis Üyesi ve İnşaat Mühendisi Emrah Altıyaprak, kararın ileride hukuki sorunlara yol açabileceği uyarısında bulundu. Altıyaprak, "Çatı katlarının bağımsız daire olarak ruhsatlandırılması, ilerleyen dönemde bazı hukuki sorunlara açık bir karar olabilir. Mevcut imar planında taks, kaks, yükseklik sınırları ve oturum alanları gibi detaylar bulunmaktadır. Bu şartların göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Plan notlarında belirtilen bu kriterler, plan tadilatıyla değil, plan notu değişikliğiyle düzenlenmelidir. Bu nedenle hukuki itiraz durumunda plan tadilatının iptal edilmesi mümkün olabilir” dedi. Toplantıya İmar Komisyonu Başkanı ve bazı üyelerinin katılmaması da dikkat çekti. Giresun Belediye Meclisi’nde yapılan oylama sonucu çatı katlarına ilişkin ruhsat düzenlemesi kabul edilirken, bazı meclis üyeleri bu kararın ilerleyen süreçte daha büyük sorunlara yol açabileceği endişesini taşıdığını ifade etti.
Giresun’a has samaksa tatlısı yeniden damakları şenlendirecek
06 Kasım 2024 Çarşamba - 13:35 Giresun’a has samaksa tatlısı yeniden damakları şenlendirecek Giresun’un geleneksel tatlarından biri olan ve kokulu üzüm şırasından yapılan samaksa tatlısı, günümüzde unutulmaya yüz tuttu. Bu özel tatlının yeniden yaygınlaştırılması için üretimine başlandı. Giresun ve çevresinde yetişen kokulu üzümlerle yapılan samaksa tatlısı, hem lezzeti hem de hazırlık süreciyle dikkat çekiyor. Bir zamanlar her evde yapılan, sofraları süsleyen bu tatlının yapımını bilenlerin sayısı ise günümüzde hızla azalıyor. Giresunlu girişimci Özer Akbaşlı, samaksa tatlısının yeniden sofralara kazandırılmasının yanı sıra, bölge ekonomisine de katkı sağlayabileceğine dikkat çekti. Akbaşlı, “Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, özellikle Rize ve Artvin illerinde benzer bir tatlı olan pepeçura hala yapılıyor. Ancak Giresun’da samaksa neredeyse unutulmuş durumda. Kokulu üzümden yapılan bu tatlı, hem organik hem de geleneksel bir lezzet. Yapım süreci ise oldukça basit. Üzüm sıkılır, şırası kaynatılır, ardından mısır unu ve buğday unu karıştırılarak kıvam alması sağlanır. Son olarak bu karışım kaselere dökülüp, üzerine soğuk süt ve fındık unu eklenerek servis edilir” dedi. "Eskiden her evde yapılırdı" Akbaşlı, geçmişte her evde kokulu üzüm yetiştirildiğini ve bu üzümlerden pekmez ve samaksa gibi tatlılar yapıldığını belirterek, “O dönemde herkes ihtiyacı kadarını alır, fazlasını çarşıda veya pazarda satarak aile ekonomisine katkı sağlardı. Ancak günümüzde üzüm yetiştirilmediği gibi, samaksa yapan kişi sayısı da oldukça azalmış durumda. Oysaki tamamen organik olan bu tatlılara büyük bir ilgi var. Üzüm hasadı eylül ayında yapılır ve bu üzümün suyu bekletilerek yılın her döneminde samaksa yapılabilir. Hem sofralarımıza lezzet katmak hem de aile ekonomisine katkı sağlamak mümkündür” dedi. Organik tatlılara ilgi artıyor Akbaşlı, samaksa tatlısının doğal içeriği ve yapımının geleneksel yöntemlerle olmasının özellikle organik gıdalara olan ilginin arttığı günümüzde büyük bir fırsat oluşturduğunu ifade ederek, Giresun’da bu tatlının yeniden üretilmesinin hem yöresel kültürün yaşatılmasına hem de bölgedeki üreticilere ekonomik katkı sağlanmasına imkan sağlayacağını kaydetti.