Yerel Haberler
Erzurum
Geleceğin yıldızlarına malzeme desteği 11 Ekim 2024 Cuma - 15:48:05 GSB, MEB ve TFF’nin ortaklaşa düzenledikleri ‘Futbol Gelişim’ Projesi 2024-2025 sezonu başladı. Gençlik ve Spor İl Müdürü Levent Çakmur ile Türkiye Futbol Federasyonu Bölge Müdürü Mehmet Akif Fencioğlu’nun katımıyla yetenekli öğrencilere malzeme dağıtımı yapıldı. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Futbol Federasyonu’nun ortaklaşa düzenledikleri ‘Futbol Gelişim’ Projesi 2024-2025 sezonu başladı. Proje kapsamında Palandöken Belediyesi Recep Tayyip Erdoğan Spor Salonu’nda Gençlik ve Spor İl Müdürü Levent Çakmur ile Türkiye Futbol Federasyonu Bölge Müdürü Mehmet Akif Fencioğlu’nun katımıyla yetenekli öğrencilere spor malzemesi dağıtım töreni düzenledi. Geleceğin futbol yıldızlarının oldukça heyecanlı gözüktüğü törene Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürü Levent Çakmur , Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Bölge Müdürü Mehmet Akif Fencioğlu, TFF Bölge Antrenörü Yunus Emre Öztürk, Spor GSİM Spor Faaliyetleri Şube Müdürü Vahit Albayrak, Milli Eğitim Bakanlığı İl Milli Eğitim Koordinatörü Fatih Kula ve projede yer alan okul müdürleri ile öğretmenler katıldı. Fencioğlu: Türk futbolu için önemli bir proje Projenin açılış konuşmasını yapan Türkiye Futbol Federasyonu Bölge Müdürü Mehmet Akif Fencioğlu, “Federasyonumuzun yanı sıra Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile Milli Eğitim Bakanlığımızın ortaklaşa yürüttükleri ve bu yıl ikincisine start verdiğimiz Futbol Gelişim Projemize katılan tüm sporcu, okul yöneticileri ve beden eğitimi öğretmenlerimize teşekkür ediyorum. Futbol Gelişim Projesi 2024-2025 sezonu hayırlı olsun” dedi. Çakmur: İkincisi düzenlenen proje hayırlı olsun Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürü Levent Çakmur, bu yıl ikincisine start verdikleri ‘Futbol Gelişim’ Projesine katılan birbirinden yetenekli sporculara başarı dileklerini ileterek, “Gençlik ve Spor Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığımız ile Türkiye Futbol Federasyonumuzun ortaklaşa düzenledikleri ‘Futbol Gelişim’ Projesi 2024-2025 sezonu başladı. Projede yer alan okullara ve sporculara şimdiden başarılar diliyorum. Futbol Gelişim projesi ilimize ve Türkiyemize hayırlı olsun” dedi. Öztürk: Amacımız yetenekli çocuklara ulaşmak ‘Futbol Gelişim’ Projesi’nin esas amacının yetenekli çocuklara ulaşmak ve onları keşfederek Türk sporuna kazandırmak olduğunu belirten TFF Bölge Antrenörü Yunus Emre Öztürk, “Proje kapsamında asıl hedef okullarımızda bulunan yetenekli sporculara ulaşarak bu sporcuların kulüplere ve Türk futboluna kazandırmak. Bunun için tüm gücümüzle çalışıyoruz ve mesai harcıyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, TOBB yönetim kurulu istişare toplantısına katıldı
20 Ağustos 2024 Salı - 13:32 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, TOBB yönetim kurulu istişare toplantısına katıldı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu İstişare Toplantısına katıldı. Toplantıda, Eylül ayında açıklanacak olan 2025-2027 dönemini içeren Orta Vadeli Program (OVP) ve reel sektörün yaşadığı sıkıntılar hakkında kapsamlı değerlendirmeler yapıldı. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel’in de katıldığı toplantıda, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, toplantının 7,5 saat süren faydalı ve çözüm odaklı bir oturum olduğunu belirtti. Toplantıda gündeme gelen başlıklar ise şöyle sıralandı: “Makro-Finansal Çerçevenin Güçlendirilmesi: Toplantıda, Türkiye’nin ekonomik istikrarını sağlamaya yönelik makro-finansal çerçevenin güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Yeni Bir Büyüme Stratejisi: Yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı destekleyen yeni bir büyüme stratejisinin hayata geçirilmesi gerektiği konuşuldu. İkiz Dönüşümün Yönetilmesi: Dijital ve yeşil dönüşüm süreçlerinin, ülkemizin geleceği açısından önemli olduğu ve bu dönüşümlerin etkin yönetimi gerektiği dile getirildi. İşgücü Piyasası Reformu: Emek yoğun sektörlerde yaşanan rekabet sorunları ile birlikte işgücü piyasasında yapılması gereken reformların önemi vurgulandı. Yargıda Etkinliğin Artırılması: Toplantıda, yargıda etkinliğin artırılmasının, ekonomik büyümenin sürdürülebilirliği için kritik olduğu belirtildi. Tarım-Gıda Piyasası Aksaklıkları: Tarım ve gıda sektörlerinde yaşanan aksaklıklar, toplantının önemli gündem maddelerinden biri olarak ele alındı. Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Saim Özakalın, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, “Eylül ayında açıklanacak olan Orta Vadeli Program kapsamında, iş dünyasının sorunlarının çözüme kavuşturulmasını" belirtti ve enflasyon muhasebesi ile vergi politikalarında iş dünyasının beklentilerini dile getirdi.
Erzurum’da Kandirif Peyniri coğrafi işaret tescil yolunda
20 Ağustos 2024 Salı - 11:28 Erzurum’da Kandirif Peyniri coğrafi işaret tescil yolunda Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kandirif Peyniri’nin coğrafi işaret alması için çalışma başlattı. Gerek sosyal gerekse ekonomik açıdan Erzurum için hayvancılık faaliyeti önem teşkil ediyor. Erzurum’da yapılan diğer tarımsal faaliyetlerde genel anlamda hayvancılığı destekleyici niteliği taşıyor. Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bu anlamda bir adım daha attı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, “ KUDAKA’nın Teknik Destek Programı kapsamında uygun görülen projemiz ile Erzurum ilinde yerel peynir çeşidi olan Kandirif peynirinin üretimine yönelik eğitim verilerek kalifiye işgücü oluşturulması Kandirif Peynirinin coğrafi işaret alması için süreç başlatılarak süte katma değer oluşturacak Kandirif Peynirinin sanayiye aktarılarak ticarete konu edilmesini sağlamak amaçlanmaktadır.” denildi. Erzurum ilinin yerel ürünleri bakımından değerlendirildiğinde 55 adet coğrafi işaretli ürünün tescilli olduğunu hatırlatan Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi, “Bu ürünlerin tamamına yakını tarımsal kaynaklı olması özellikle hayvansal ürünlerde bilinirliğinin daha fazla olduğu görülmektedir. Peynir bakımından ülkemizde 45 adet coğrafi işaretli ürün bulunurken bunun 2 adedi Erzurum civil peyniri ve Erzurum Küflü Civil Peyniri Erzurum açısından önemli bir değer olarak ortaya çıkmaktadır. Coğrafi işaret almış bu ürünler yerellik ve özgünlüğü ile tercih edilen ürünler olarak ortaya çıkabilmektedir. Erzurum’un geniş çayır mera varlığı yüksek rakımı hayvancılık açısından güçlü olması süt ürünlerinin pazarlanmasında ve üretiminde yerellik katacak ürünlerin üretilmesi ve rekabet gücünü artıracaktır. Kandirif Peynirinin yerel olması, raf ömrünün uzun olması, kuru madde miktarının yüksekliği, yağ oranı yüksekliği, protein oranı yüksekliği tuz oranı düşüklüğü ikincil bir ısıl işleme maruz kalması gibi özellikleri ile yerel ürün olarak İl ekonomisine katkı sağlayacaktır.”
28. Sultan Sekisi toplantısı “Deprem gerçeği ve Erzurum” konusu ile yapılacak
20 Ağustos 2024 Salı - 10:23 28. Sultan Sekisi toplantısı “Deprem gerçeği ve Erzurum” konusu ile yapılacak Kurulduğu 1991 yılından beri düzenlediği Sultan Seksi Toplantıları ile şehrin ve bölgenin önemli konularını gündeme taşıyan ve farkındalık oluşturan Erzurum Kalkınma Vakfı’nın bu sene ki konusu “Deprem Gerçeği ve Erzurum” oldu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Er-Vak Başkanı Erdal Güzel, geleneksel hale getirdikleri Sultan Sekisi Toplantılarına yalnızca pandemi döneminde ara verdiklerini hatırlatıp, Tekman’da yapmayı planladıkları ama iptal etme zorunda kaldıkları toplantı haricinde Sultan Sekisi Toplantılarını ara vermeden sürdürdüklerini ifade etti. Güzel, bu yıl 28’incisini yapacakları Sultan Sekisi Toplantısı’nın konusunu “Deprem Gerçeği ve Erzurum” olarak belirlediklerini duyurdu. DAP Projesiyle başlattıkları bu toplantılarda, Tabyalar, Teşvik Uygulamalarında Erzurum, Sınır Kapıları Ve Dış Ticaret, Erzurum İlindeki Uygun Sanayi Ve Yatırım Alanları, Sarıkamış Harekâtı ve Allahuekber Şehitleri, Doğal Gaz ve Enerji, Erzurum’da Turizm Hareketleri, Sınır Kapıları ve Dış Ticaret, Savunma Sanayi, Bölgesel Kalkınma, Birlik Ve Beraberliğin Önemi Erçimsan Örneği, Organik Tarım, 2011 Kış Oyunları, İpek Yolunda Demiryolu, Ovit Geçiti, Bölgesel Kalkınmada Tohumculuk, Çoruh Vadisinin Coğrafi ve Kültürel Zenginlikleri, Oltu Şura Hükümeti, Hınıs’ın Doğal ve Kültürel Zenginlikleri, Yanık Dere Şehitliği, Sağlık Turizmi,17 Haziran Vilayet Kongresi, Milli Mücadele’de Erzurum (Karayazı), Narman’ın Doğal ve Kültürel Zenginlikleri, Cumhuriyete Giden Yol Erzurum’dan Geçti gibi konuları işlediklerini belirten Güzel, bu toplantılarla şehre önemli katkılarda bulunduklarını ve ciddi bir farkındalık oluşturduklarını söyledi. Ekim ayında yapmayı planladıkları etkinliği Erzurum Teknik Üniversitesi ile birlikte gerçekleştireceklerini söyleyen Güzel, konferans şeklinde olan toplantıya konuşmacı olarak Prof. Dr. Naci Görür’ü davet ettiklerini, ER-Vak’ın Erzurum’un gururu, dadaşların onuru olmaya devam edeceğini ifade etti.
Rektör Hacımüftüoğlu: “Bilimsel çalışmalara hız vereceğiz”
20 Ağustos 2024 Salı - 09:14 Rektör Hacımüftüoğlu: “Bilimsel çalışmalara hız vereceğiz” Atatürk Üniversitesi Rektörlük görevine atanan Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu’na tebrik ziyaretleri sürüyor. Gerek akademik ve idari personel gerekse kamu kurumu yöneticileri ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Rektör Hacımüftüoğlu’nu makamında ziyaret ederek tebrik dileklerini iletmeye devam ediyor. Rektörlük görevine atanması sonrasında üniversitenin geleceğine yönelik önemli değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Hacımüftüoğlu, bilimsel çalışmaların toplumsal kalkınmayı önceleyen ve sorunlara çözüm ürütecek nitelikte olması gerektiğine vurgu yaparak, bilimsel bilginin toplum yararına kullanılmasının önemine değindi. Misafirleri ile tek tek ilgilenen ve üniversitenin geleceğine ilişkin plan ve projelerinden bahseden Rektör Hacımüftüoğlu: "Rektör olarak, üniversitemizde bilimsel çalışmaların sadece akademik yayınlar ve patentlerle sınırlı kalmaması, aynı zamanda somut ürünlerle de taçlandırılması gerektiğine inanıyorum. Bilimsel bilginin toplum yararına dönüştürülmesi, üniversitelerin en önemli görevlerinden biridir. Bu doğrultuda, araştırma faaliyetlerimizin, yenilikçi ürünler geliştirmeye ve bu ürünlerin ticarileştirilmesine yönelik olarak desteklenmesini sağlayacağız. Akademik başarıyı sadece yayın ve patent sayısıyla değil, ortaya konulan ürünlerin ekonomik ve toplumsal etkisiyle de değerlendiren bir yaklaşımı üniversitemize kazandıracağız. Böylece, üniversitemiz bilimsel bilgi üretiminin yanı sıra, bu bilgiyi pratiğe dökerek topluma doğrudan katkı sunan bir merkez haline gelecektir” dedi. Rektör Hacımüftüoğlu: “Bilimsel çalışmalara hız vereceğiz” Rektör Hacımüftüoğlu ayrıca, üniversitenin sosyal bilimler alanında da önemli projelere imza atacağını vurgulayarak, şunları ekledi: "Üniversitemizin, yalnızca pozitif bilimler alanında değil, aynı zamanda sosyal bilimler alanında da hem Erzurum’a hem de ülkemize önemli katkılar sunabilecek bir konumda olduğunu biliyoruz. Hem bu misyonu geliştirmek hem de dünya üniversiteleri ile rekabet edecek düzeye gelmek adına bilimsel çalışmalarımıza hız vereceğiz. Sosyal bilimler, toplumsal sorunların analiz edilmesi, kültürel değerlerin korunması ve insan davranışlarının daha iyi anlaşılması gibi alanlarda kritik bir rol oynamaktadır. Bu doğrultuda, üniversitemizde sosyal bilimler araştırmalarını destekleyerek, şehrimizin ve ülkemizin ihtiyaçlarına yönelik çözümler üreten projeler geliştireceğiz. Üniversitemiz, sosyal bilimler alanında yürütülecek çalışmalarla, toplumsal gelişime rehberlik eden, politikaların oluşturulmasına katkıda bulunan ve kültürel zenginliğimizi güçlendiren bir merkez olacaktır." Atatürk Üniversitesinin yeni dönemde hem bilimsel hem de toplumsal alanda önemli adımlar atacağını belirten Hacımüftüoğlu, bu doğrultuda akademik ve idari personelin de katkılarına büyük önem verdiklerini dile getirdi.
Aras EDAŞ’ın hırsızlarla başı dertte
19 Ağustos 2024 Pazartesi - 16:23 Aras EDAŞ’ın hırsızlarla başı dertte Sorumluluk bölgesindeki 7 ilde elektrik dağıtım hizmeti veren Aras Elektrik, son zamanlarda trafo-pano arası abone kablolarının, direk parçalarının ve pano-box (Elektrik dağıtım kutusu) kilitlerinin kırılarak çalınması nedeniyle sorun yaşıyor. Artan hırsızlık olayları, sadece vatandaşların can ve mal güvenliğini tehdit etmekle kalmıyor, Şirket ve ülke ekonomisine de büyük oranda zarar veriyor. “Pano/Boxlardaki kilitler kırılarak çalınıyor” Pano ve boxlardaki kilitler, dışarıdan gelecek olası müdahalelerin önlenmesi, pano/box içerisindeki malzemelerin korunması, kesintisiz enerji sağlanması ve her türlü tehlikeli duruma karşı güvenliğin sağlanması amacıyla bulunmaktadır. Bunlar özellikle bina dışında bulunduğundan ve tehlike arz ettiğinden kilitli olmaları gerekmektedir. Kilitlerin sürekli çalınması sebebiyle pano/box kapaklarının açık olduğuna dikkate çeken Sistem İşletme Koordinatörü Muharrem Kalkan: “Şirketimiz, son 5 yılda yaklaşık 32 bin adet kilit kullandı. Bunların büyük bir bölümü de çalınanların yerine kullanılan kilitlerdi. Montaj edilen kilitlerin kırılarak çalınması nedeniyle sürekli yeni kilit alımı gerçekleştirdik. Yaklaşık maliyeti 6 Milyon TL olan kilitler, hem Şirketimize hem ülke ekonomisine büyük oranda zarar veriyor. Tabi bizim için maliyetten de öte önemli olan yaşanabilecek olası kaza riskleri. Kilitlerle bunları önlemeyi amaçlıyoruz. Ayrıca box/panoların zarar görmesi bölgede uzun süreli kesintilerin yaşanmasına neden olduğundan bu da doğrudan müşterinin etkilenmesi anlamına geliyor. Hizmet bölgemizdeki yaşayan vatandaşlarımızdan daha duyarlı ve dikkatli olmalarını, açık kapak gördüklerinde bizleri bilgilendirmelerini istiyoruz.” şeklinde konuştu. “Kablo hırsızlığı da arttı” Kalkan: “Kilit hırsızlığının yanında son dönemlerde bazı bölgelerde trafo-pano arası ve abonelere ait kabloların çalındığını fark ettik. Kabloları kesmeye çalışan hırsızlardan elektrik akımına kapılarak yaralananlar ve kolluk kuvvetlerince yakalananlar oldu. Ayrıca kablo hırsızlığı nedeniyle binlerce abonemiz enerjisiz kalarak elektronik cihazları arızalandı.” dedi. “Demir direklerin parçaları çalınıyor” Demir direklerdeki parçaların çalınmasında dikkat çeken Arıza Onarım Bakım Müdürü Enis Gül: “Özellikle kırsal hatlarda kullanılan galvaniz cıvatalı enerji nakil hatlarına ait direklerin alt tarafındaki cıvatalar sökülerek direk çaprazları çalınıyor. Çalınan çaprazlar nedeniyle direkler zayıflıyor ve hafif bir rüzgârda yıkılıyor. Direklerin yıkılması nedeniyle de müşterilerimiz elektrik kesintisiyle karşı karşıya kalıyor.” dedi. Gül “Sürekli olarak çalınan çaprazlar, ekiplerimizce tespit ediliyor ve yerine yenileri takılıyor. Ancak eksikliklerin tespit edilemediği durumlarda direklerimiz yıkılabiliyor. En son 9 adet direğimiz bu nedenlerden dolayı yıkıldı. Yıkılan direklerin yerine ağaç direklerle enerji verilmeye çalışıldı ancak yoğun yağış sebebiyle arazi bataklığa dönüştü ve bu da direk montajı ve elektrik verme süresinin uzamasına neden oldu. Hizmet bölgemizde 2024 yılında çapraz eksikliği sebebiyle toplam 61 direğimiz yıkılmış olup; bu bölgelere ağaç direklerle enerji verildi. Geçici olarak kullanılan ağaç direkler yerine 61 demir direk için gerekli projelendirme yapıldı. Yeni dikilecek direklerin yaklaşık maliyeti 18 Milyon TL olup çalınan direk çaprazlarının verdiği zararın büyüklüğünü buradan da görebiliyoruz.” şeklinde konuştu.
Oltu’da Kenan Öğretmen ebediyete uğurlandı
19 Ağustos 2024 Pazartesi - 16:12 Oltu’da Kenan Öğretmen ebediyete uğurlandı Oltu’nun sevilen simalarından ve binlerce öğrenci yetiştirerek eğitim camiasına adeta neferlik yapan Kenan Er, son yolculuğuna dualarla uğurlandı. Kenan Er, kendine has kişiliği ve derin bilgi birikimiyle öğrencilerinin ve çevresindekilerin hayatında kalıcı etkiler bıraktı. Eğitimdeki başarısı ve sanata olan tutkusuyla, hem genç zihinleri şekillendirdi hem de kültürel hayata değer kattı. Sahneye koyduğu tiyatro oyunları ve gerçekleştirdiği sanat projeleri, ona olan sevgiyi ve saygıyı artırdı. Hayatını dolu dolu yaşayan Kenan Er, çevresine her zaman neşe ve pozitif enerji saçtı. Kendisinin en büyük hazinesi, insanlara dokunabilme yeteneğiydi ve bu özelliğiyle birçok kişinin kalbinde özel bir yer edindi. Kenan Er’in vefatı, eğitim ve sanat dünyasında büyük bir kayıp olarak kabul ediliyor. Tanıyanları onun anısının hem sanatsal hem de eğitim noktasındaki başarılarıyla yaşamaya devam edeceğini dile getirdi. Evli ve üç çocuk babası Kenan Er’in cenazesi öğlen namazına müteakip Oltu Aslan Paşa Cami’inde kılınarak Cankurtaran Mezarlığında toprağa verildi. Cenazeye Oltu Kaymakamı Mustafa Çelik, MHP MYK Üyesi/Erzurum Milletvekili/TBMM Dışişleri Komisyonu Kamil Aydın, Oltu Belediye Başkanı Adem Çelebi, MHP İlçe Başkanı Vedat Sağlam, Ülkü Ocakları İl Başkanı Mevlit Özcan yanı sıra eğitim camiası, ailesi ve büyük bir kalabalık katıldı.