Yerel Haberler
Erzurum
Geleceğin yıldızlarına malzeme desteği 11 Ekim 2024 Cuma - 15:48:05 GSB, MEB ve TFF’nin ortaklaşa düzenledikleri ‘Futbol Gelişim’ Projesi 2024-2025 sezonu başladı. Gençlik ve Spor İl Müdürü Levent Çakmur ile Türkiye Futbol Federasyonu Bölge Müdürü Mehmet Akif Fencioğlu’nun katımıyla yetenekli öğrencilere malzeme dağıtımı yapıldı. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Futbol Federasyonu’nun ortaklaşa düzenledikleri ‘Futbol Gelişim’ Projesi 2024-2025 sezonu başladı. Proje kapsamında Palandöken Belediyesi Recep Tayyip Erdoğan Spor Salonu’nda Gençlik ve Spor İl Müdürü Levent Çakmur ile Türkiye Futbol Federasyonu Bölge Müdürü Mehmet Akif Fencioğlu’nun katımıyla yetenekli öğrencilere spor malzemesi dağıtım töreni düzenledi. Geleceğin futbol yıldızlarının oldukça heyecanlı gözüktüğü törene Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürü Levent Çakmur , Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Bölge Müdürü Mehmet Akif Fencioğlu, TFF Bölge Antrenörü Yunus Emre Öztürk, Spor GSİM Spor Faaliyetleri Şube Müdürü Vahit Albayrak, Milli Eğitim Bakanlığı İl Milli Eğitim Koordinatörü Fatih Kula ve projede yer alan okul müdürleri ile öğretmenler katıldı. Fencioğlu: Türk futbolu için önemli bir proje Projenin açılış konuşmasını yapan Türkiye Futbol Federasyonu Bölge Müdürü Mehmet Akif Fencioğlu, “Federasyonumuzun yanı sıra Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile Milli Eğitim Bakanlığımızın ortaklaşa yürüttükleri ve bu yıl ikincisine start verdiğimiz Futbol Gelişim Projemize katılan tüm sporcu, okul yöneticileri ve beden eğitimi öğretmenlerimize teşekkür ediyorum. Futbol Gelişim Projesi 2024-2025 sezonu hayırlı olsun” dedi. Çakmur: İkincisi düzenlenen proje hayırlı olsun Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürü Levent Çakmur, bu yıl ikincisine start verdikleri ‘Futbol Gelişim’ Projesine katılan birbirinden yetenekli sporculara başarı dileklerini ileterek, “Gençlik ve Spor Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığımız ile Türkiye Futbol Federasyonumuzun ortaklaşa düzenledikleri ‘Futbol Gelişim’ Projesi 2024-2025 sezonu başladı. Projede yer alan okullara ve sporculara şimdiden başarılar diliyorum. Futbol Gelişim projesi ilimize ve Türkiyemize hayırlı olsun” dedi. Öztürk: Amacımız yetenekli çocuklara ulaşmak ‘Futbol Gelişim’ Projesi’nin esas amacının yetenekli çocuklara ulaşmak ve onları keşfederek Türk sporuna kazandırmak olduğunu belirten TFF Bölge Antrenörü Yunus Emre Öztürk, “Proje kapsamında asıl hedef okullarımızda bulunan yetenekli sporculara ulaşarak bu sporcuların kulüplere ve Türk futboluna kazandırmak. Bunun için tüm gücümüzle çalışıyoruz ve mesai harcıyoruz” dedi.
Milliyetçi Hareket Partisi heyetinden Rektör Hacımüftüoğlu’na hayırlı olsun ziyareti
23 Ağustos 2024 Cuma - 10:25 Milliyetçi Hareket Partisi heyetinden Rektör Hacımüftüoğlu’na hayırlı olsun ziyareti Erzurum Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Milletvekili Prof. Dr. Kamil Aydın ve MHP Erzurum İl Başkanı Adem Yurdagül, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu’na hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Ziyaret, üniversitenin yönetim kadrosu ile gerçekleştirilen görüşme ve karşılıklı fikir alışverişi ile samimi bir ortamda gerçekleşti. Milletvekili Prof. Dr. Kamil Aydın, Atatürk Üniversitesinin Erzurum ve Türkiye genelindeki önemli konumunu vurgulayarak, üniversitenin bilimsel ve akademik alanlarda elde ettiği başarılardan gurur duyduklarını ifade etti. Kendisinin de Atatürk Üniversitesi mensubu olduğunu belirten Aydın: “Atatürk Üniversitesi, sadece Erzurum için değil, Türkiye için de büyük bir değer taşıyor. Yeni dönemde, Rektör Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu’nun liderliğinde üniversitenin daha da büyük başarılara imza atacağına olan inancımız tamdır. Bu düşüncelerle, yeni Rektörümüze görevinde başarılar diliyorum” dedi. Ziyarette konuşan MHP Erzurum İl Başkanı Adem Yurdagül de, Atatürk Üniversitesinin bölgesi için taşıdığı anlamın oldukça kıymetli olduğunu belirtti. Yurdagül, “Üniversitemiz, hem eğitim hem de sosyal sorumluluk alanlarında önemli projelere imza atmış, Erzurum’un gelişimine büyük katkılarda bulunmuştur. Bu katkıların yeni dönemde de artarak devam edeceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu. Rektör Hacımüftüoğlu: “Toplumsal Sorunlara Çözümler Üreteceğiz” Rektör Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, MHP Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Kamil Aydın ve MHP Erzurum İl Başkanı Adem Yurdagül’e teşekkür etti. Hacımüftüoğlu: “Atatürk Üniversitesi olarak her zaman Erzurum’un ve Türkiye’nin hizmetinde olmayı sürdüreceğiz. Bilimsel çalışmalarımızı ve akademik başarılarımızı artırmak için tüm ekibimizle var gücümüzle çalışmaya devam edecek, toplumsal sorunlara çözümler üreteceğiz” ifadelerini kullandı. Görüşme, Erzurum’un eğitim ve kalkınma alanındaki önceliklerine dair görüşlerin paylaşılmasıyla son buldu.
Erzurum’da polis adaylarının mezuniyet heyecanı
23 Ağustos 2024 Cuma - 10:18 Erzurum’da polis adaylarının mezuniyet heyecanı Erzurum’da 393 polis adayı için POMEM Çat Yolu Yerleşkesi’nde mezuniyet töreni düzenlendi. POMEM Çat Yolu Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen 30. dönem mezuniyet töreni, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Mezunlar adına konuşan dönem birincisi Faruk Uğur, yaş kütüğüne plaket çaktı. “Gözü pek yiğitlerim, bu ocak kutsal bir ocaktır” Erzurum POMEM Müdürü Mehmet Özdemir, eğitimini tamamlayan polis adaylarını eğitimde şefkatle kucaklayıp erdem ve bilgiyle donattıklarını belirterek, “Eğitim kurumumuzun amacı devletin ülke ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne duyarlı, laik ve sosyal hukuk devleti anlayışına sahip, insan haklarına saygılı, toplumla iyi iletişim kurabilen, teknoloji kullanma becerisine sahip polisler yetiştirmektir. Gözü pek yiğitlerim, bu ocak kutsal bir ocaktır. Vatandaşın canı malı, namusu ve huzuru sizlere emanet edilmiştir. Bilgili ve inançlı yüreğinizle sadakatle bağlandığımız teşkilatımıza, amirlerinize güvenin. Kanunlara saygılı olun. Adalet için ettiğiniz yemini asla ve asla unutmayın" dedi. “Her zaman yanınızda olacağız” AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğunu belirterek, “Mazlumun yanında olmanın, zalimin ve kanun dışına çıkanların, hukuk dışına çıkanların, suç işleyenin karşısında olmak sizin en büyük göreviniz. Bu süreçte biz de hükümet olarak parlamenterler olarak her zaman sizin haklı mücadelenizin yanında yer alacağız” şeklinde konuştu. “Şerefli üniformanın sorumluluğunu üstleniyorsunuz” Vali Mustafa Çiftçi ise, mezun olan polis adaylarına başarı dileyerek, "Bugün burada ülkemizin güvenliği ve huzuru için büyük bir sorumluluk üstlenecek olan 393 genç polisimizin mezuniyet töreni için bir araya geldik. Onlar, vatan sevgisiyle dolu, adanmışlıkla yoğrulmuş, fedakarlık ve azimle donanmış vatan evlatları olarak Türk Polis Teşkilatı’nın saflarına katılmaya hak kazandılar. İntibak eğitiminin tamamlanmasının ardından iki dönemde toplam 18 ders başlığı altında 660 saatlik teorik ve pratik eğitim alan genç kardeşlerimiz, temel atış eğitimini de başarıyla tamamlayıp mezun olmaya hak kazandılar. Bugünden itibaren büyük bir iftiharla giydiğiniz şerefli üniformanın sorumluluğunu üstleniyorsunuz. Bu üniforma, milletimizin güvenliğini sağlama görevinin size teslim edildiğinin göstergesidir. Hepimizin tek bir amacı var, aziz milletimizin huzur ve güvenliğini sağlamak" şeklinde konuştu. Törende dönemi dereceyle bitiren ilk 10 adaya sertifika ve hediye verildi. Polis adayları yemin ettikten sonra İl Müftüsü Rüstem Can dua etti. Tören geçişi sonrası polis adayları hep birlikte keplerini havaya fırlattı. Törene Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok, MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve diğer davetliler katıldı.
ER-VAK heyetinden, Atatürk Üniversitesi rektörüne hayırlı olsun ziyareti
23 Ağustos 2024 Cuma - 09:59 ER-VAK heyetinden, Atatürk Üniversitesi rektörüne hayırlı olsun ziyareti Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK)Başkanı Erdal Güzel, ER-VAK Heyeti ile birlikte Atatürk Üniversitesi Rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu’na hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK) Başkanı Erdal Güzel, Atatürk Üniversitesi Rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu’nu makamında ziyaret ederek başarı temennisinde bulundu. Başkan Güzel,Atatürk Üniversitesinin Erzurum’un marka değeri ile gelişimine önemli ölçüde katkı sağladığını ifade ederek, “Türkiye’nin en köklü fakültelerine sahip olan Atatürk Üniversitemiz, sağlık alanında yaptığı çalışmalarla da adından sık sık söz ettiriyor. Erzurum Kalkınma Vakfı olarak ortak proje üretme ve destek olma yolunda Atatürk Üniversitemizin ortaklaşa istişare, işbirliği içerisinde olmayı arzu ediyoruz. Erzurum Kalkınma Vakfı olarak 28.Sultan Sekisi toplantılarını 1991 yılından bu güne aksatmadan düzenledik. ERVAK olarak, Sultan Sekisi Toplantıları ile şehrin ve bölgenin önemli konularını gündeme taşıyan ve farkındalık oluşturan Erzurum Kalkınma Vakfı’nın bu sene ki konusu "Deprem Gerçeği ve ’Erzurum" olacak. Erzurum Kalkınma Vakfı olarak Üniversitemizle beraberlik içerisinde olmak istiyoruz. Sayın Rektörümüzün Erzurum üzerindeki hassasiyetini biliyoruz. Erzurum Kalkınma Vakfı Atatürk Üniversitesi olarak birlikte hareket ederek Erzurum’a yeni projeler kazandırma adına hizmet vermek istiyoruz. Erzurum Kalkınma Vakfı olarak yeni görevinizde Atatürk Üniversitemize daha etkin ve başarılı hizmetler yapmayı temenni ediyoruz.” diye konuştu. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu ise, Erzurum Kalkınma Vakfı’nın çalışmalarını yakından takip ve takdir ettiğini ifade etti. Rektör Prof. Dr. Hacımüftüoğlu, “Bilgi üreten ve ülke katma değerine fayda sağlayacak projeler geliştiren Atatürk Üniversitesi bulunduğu toplumun lokomotifi konumundadır. Kalkınmak, toplumun refah düzeyini artırmak için ekonomi, bilim, sanat gibi birçok alanda gelişmek anlamı taşıyor. Atatürk Üniversitemiz bünyesinde gerçekleştirdiğimiz yapılanmanın yanında dış paydaşlarımıza da katkı sunmayı sürdüreceğiz. Her zaman sorumluluğun bilincinde olarak hizmet projelerine destek olacağımızı ifade etmek istiyorum. Erzurum Kalkınma Vakfı’nın çalışmalarını yakından takip ediyorum. Başta üstün gayret sarf eden Sayın Erdal Güzel’e ERVAK Yönetiminin Erzurum’a önemli projeleri hayata geçirmekle verdiği hizmetler takdire şayandır. Sayın Erdal Güzel ve Yönetimini tebrik ediyor, üstün başarılar diliyorum. Bu anlamda nasip olursa birlikte daha güzel başarılı projeleri hayata geçirerek şehrimize hizmet etmenin heyecanını hep birlikte yaşayacağımızı ümit ediyorum. Bu güzel duygu ve düşünceleriniz için teşekkür ediyorum.” diye konuştu. Ziyaretin ardından Rektör Prof.Dr. Hacımüftüoğlu, Erzurum Kalkınma Vakfı Heyeti ile birlikte ziyaret anısına hatıra fotoğrafı çektirdi.
ETÜ Teknofest 2024’te ilk madalyasını kazandı
22 Ağustos 2024 Perşembe - 21:59 ETÜ Teknofest 2024’te ilk madalyasını kazandı Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST’te Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) öğrencileri 2024’ün ilk madalyasını kazandı. Teknoloji yarışmaları, hava gösterileri, konserler, söyleşiler ve çeşitli etkinliklerin yer aldığı TOKNOFEST 2024’te düzenlenen Türkçe Doğal Dil İşleme (NLP) yarışmasının "Doğal Dil İşleme Senaryosu" kategorisinde, ETÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği 4. sınıf öğrencilerinden Ali Buğrahan Budak ve Seda Nur Yazıcı’nın içerisinde bulunduğu ve takım kaptanlığını Seda Nur Yazıcı’nın yaptığı ekip Türkiye üçüncülüğünü kazanarak büyük bir başarıya imza attı. Yarışmaya katılan 200’ü aşkın takım arasından finale kalmayı başaran 84 ekip, yaklaşık bir aylık yoğun çalışma sürecinin ardından, final etabını Gebze Bilişim Vadisi’nde canlı olarak gerçekleştirdi. Ekipler final sunumlarını jürinin değerlendirmesine sundu ve dereceler belirlendi. ETÜ öğrencilerinin geliştirdiği proje, "Şikayetvar" gibi müşteri şikayet ve geri bildirim platformlarından elde edilen verileri kullanarak, doğal dil işleme teknikleriyle bu yorumlardaki duyguları belirli hizmet yönleri veya ürün özellikleriyle ilişkilendirmeyi amaçladı. Proje kapsamında, yüz binlerce geri bildirim verisi analiz edilerek, müşteri memnuniyetini etkileyen unsurlar tespit edildi ve bu veriler üzerinden duygu analizi gerçekleştirildi. Bu sayede, firmaların müşteri geri bildirimlerini derinlemesine analiz ederek, ürün ve hizmetlerini geliştirmelerine katkı sağlanması hedeflendi. Öğrenciler, projede BERT tabanlı modeller kullanarak duygu analizi yaptı ve Türkçe metinlerin analizinde yüksek doğruluk oranları elde etti. Proje, müşteri şikayetlerini sınıflandırmak ve analiz etmek için geliştirilen yenilikçi yaklaşımlarla dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.
Avrasya Biyoçeşitlilik Sempozyumu ETÜ ev sahipliğinde başladı
22 Ağustos 2024 Perşembe - 15:05 Avrasya Biyoçeşitlilik Sempozyumu ETÜ ev sahipliğinde başladı Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) ev sahipliğinde 7.’si düzenlenen Symposium on EuroAsian Biodiversity (Avrasya Biyoçeşitlilik Sempozyumu) başladı. Avrasya ve dünya genelinde biyoçeşitlilik üzerine çalışmalar yapan araştırmacıları bir araya getirerek güncel bilimsel bulguları paylaşmak, multidisipliner iş birlikleri kurmak ve küresel çevresel zorluklara yenilikçi çözümler aramak amaçlarıyla 7.’si düzenlenen sempozyumun açılış programına ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Atatürk Üniversitesi Rektörü Ahmet Hacımüftüoğlu, Türkiye’den ve dünyanın farklı bölgelerinden gelen akademisyenler ile çok sayıda öğrenci katıldı. Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan Azerbaycan Dendroloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Ramazan Mammadov, sempozyumun Erzurum’da düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek: “Bizim amacımız gençleri biyoçeşitlilikle ilgili olan alanlara yönlendirmek ve gelecek kuşakları tabiatı korumaya teşvik etmektir. Sempozyuma yalnızca Avrasya’dan değil dünyanın birçok noktasından katılım olması bizleri oldukça memnun etti. İnanıyorum ki 7.’sini düzenlediğimiz sempozyumun oldukça faydalı çıktıları olacak. Bu süreçte bizlere kapılarını açan ETÜ’ye ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu. Prof. Dr. Mammadov’un ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Rektör Hacımüftüoğlu, biyoçeşitlilik konusunun çok önemli bir mesele haline geldiğini belirterek: “Biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir olması konuları çok konuşuluyor. Ben tıp fakültesi öğretim üyesiyim, tıp doktoruyum ve farmakoloğum. Bu alandaki çalışmalar ve deneysel tekniklerin bir kısmını ortak şekilde kullanıyoruz. Dolayısıyla konuya kişisel olarak da uzak değilim. Atatürk Üniversitesi’nde biyoçeşitlilik müzesi bulunuyor. Programın sonunda müzemizi ziyaret edeceksiniz ve yapılan çalışmaları yakından göreceksiniz. Üniversitemizde böyle bir müzenin olması bizim bu konuya verdiğimiz önemin bir göstergesidir. Aynı zamanda ETÜ’nün böyle bir sempozyuma ev sahipliği yapması da aynı şekilde bu konuya ne kadar önem verdiğini gösteriyor. Bu alanın çok stratejik bir alan olduğunu ülkemiz için çok değerli olduğunu ve bununla ilgili tüm çalışmalara destek olmak istediğimizi ifade etmek istiyorum. Bu vesileyle sempozyuma ülkemizden ve farklı ülkelerden katılan akademisyenlere ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Programda konuşan Rektör Çakmak ise ETÜ’nün Türkiye’de ve dünyada biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülmesi için birçok çalışma yürüttüğünü belirterek: “Sempozyuma katılan 27 farklı ülkeden 500’ün üzerinde bilim insanını Atatürk Üniversitesi ile birlikte Erzurum’da ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 40’ının ana kaynağı olan biyoçeşitlilik tarımdan gıdaya, sağlıktan turizme, sanayiden enerjiye pek çok sektörün en önemli hammaddelerinden biridir. Fakat son yüzyılda nüfus artışı, sanayileşme, çarpık kentleşme, çevre kirliliği ve iklim değişikliği nedeniyle doğal yaşam zarar görüyor, yok oluyor ve korunmaya muhtaç kalıyor. Bugün doğal ekosistemlerin büyük bir bölümü dönüşüme uğradı. Geçtiğimiz yüzyılda bitki türlerinin yarısı yok oldu. Tatlı su türlerinin üçte biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Yapılan tahribat nedeniyle yaklaşık 1 milyon tür risk altında. Tüm bunların sorumlusu insandır. Bu sistemin bozulması başta insan olmak üzere yeryüzündeki tüm dengeyi ve yaşam formunu doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle biyolojik çeşitliliğimizi korumak, kaydetmek ve sürdürmek artık bir tercih değil zorunluluktur. Biz de ETÜ olarak “Biyoçeşitlilik Geleceğimizdir” diyerek bu değerleri korumak ve gelecek nesillere aktarmak için büyük çaba sarf ediyor ve çeşitli projeler hayata geçiriyoruz. Böylesine önemli bir sempozyumun gerçekleşmesini sağlayan düzenleme komitesine, paydaş kurumlarımıza, katılımcılara ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor, sempozyumun dünyamız için faydalı olmasını diliyorum” diye konuştu. İki gün boyunca devam edecek sempozyumda biyoenformatik, biyoteknoloji, mikrobiyal biyoçeşitlilik, kentsel biyoçeşitlilik, Yeşil Enerji Teknolojilerinin biyoçeşitlilik üzerindeki etkileri, genetik kaynaklar, biyoremediasyon ve daha birçok konu uzmanlar ve akademisyenler tarafından ele alınacak.