SAĞLIK - 13 Ağustos 2024 Salı 09:53

“Keneden korunun, çıplak elle dokunmayın”

A
A
A
“Keneden korunun, çıplak elle dokunmayın”

Erzurum Sağlık İl Müdürlüğü hekimlerinden Dr. Muhammet Lütfi Yazıcı, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının, virüsün alınma şekline bağlı olarak 1-14 gün sürebilen kuluçka döneminden sonra ortaya çıkabileceğini ifade ederek, “ Enfekte kan ve vücut sıvılarıyla temas sonucu bulaşmalarda ise bu süre 5-6 gün, en fazla 13 gün olabilmektedir. Hastalığın belirtileri arasında halsizlik, iştahsızlık, ateş, vücut ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal yer alır. İlerleyen dönemde tüm vakaların neredeyse dörtte üçünde hastalığın üç veya en fazla yedinci gününde cilt kanaması, diş eti kanaması, burun kanaması, mide-bağırsak kanaması ve beyin kanaması görülmektedir.” dedi.


“Vücudu örten giysiler giyilmeli”


Genel olarak hastalığa bağlı ölüm oranlarının %30-50’lere ulaşabildiğini anlatan Yazıcı, “En sık ölüm sebebi organ yetmezliği (kalp, beyin, karaciğer, böbrek, akciğer), beyin içi kanama ve diğer iç kanamalar. Kene yönünden riskli; tarla, bahçe, orman ve piknik alanı gibi alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek amacıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, uzun kollu kazak veya gömlek ile uzun paçalı pantolonlar, uzun çorap ve bot tercih edilmeli, giysiler düzenli olarak kene varlığı açısından kontrol edilmelidir. Kişi riskli alanlardan dönünce kendisinin ve varsa çocuklarının vücudunda özellikle kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkasında kene olup olmadığını kontrol etmeli, kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile çıkarmalıdır. Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilir. Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir.” şeklinde konuştu.


“Kene çıplak el ile öldürülmemeli”


Dr. Muhammet Lütfi Yazıcı, Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Bültenin’de yaptığı değerlendirmede, “Hastalığın görüldüğü bölgelerde hayvancılıkla uğraşanlar eldiven, gözlük gibi koruyucu kullanmalıdır. Hastalıkla mücadelede bir diğer önemli nokta ise hastalığın görüldüğü bölgelerde kene sayısının kontrolü amacı ile uygun kimyasal ilaçlarla tarlaların ilaçlanmasıdır. Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabildiğinden, hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini almalıdır. Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneler üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini, kanını emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır. Kene ısırmasından sonra şiddetli baş ağrısı, nefes darlığı, kalp çarpıntısı, kusma, kas ağrıları ya da vücudunuzun herhangi bir bölgesinde felç bulguları ortaya çıkarsa derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmanız hayati bir önem taşımaktadır.” dedi.


Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Nedir?


Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi, viral (virüsün neden olduğu) hemorajik (kanamalı) ateşler grubundan bir hastalıktır ve yakın zamanda ülkemizde yüzlerce vakanın görülmesi sebebiyle de önem kazanmıştır. Keneler tarafından taşınan bir virüsle oluşan ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi şikayetler ile seyrederek tedavisiz kalındığı durumlarda ölüme neden olabilen, hayvanlardan insanlara bulaşan bir hastalıktır. Sıklıkla kene tutunması sonucu bulaşmaktadır. Hastalık aynı zamanda hasta kişilerin veya virüslü hayvanların kanlarına ve vücut sıvılarına korunmasız temasla da bulaşabilmektedir. Hastalığa sebep olan mikrobun taşıyıcısı, saklayıcısı ve bulaştırıcısı olan keneler uçmayan, zıplamayan, yerden yürüyerek vücuda tırmanan eklem bacaklı hayvanlardır." denildi.



“Keneden korunun, çıplak elle dokunmayın”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Dünya gıda günü ortaokul öğrencileriyle kutlandı DÜZCE(İHA) –Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü 15 Temmuz Şehitleri Ortaokulu’na giden 186 öğrencinin katılımıyla 16 Ekim Dünya Gıda Günü etkinliği düzenledi. Düzenlenen etkinliğe Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, Düzce İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Bekir Gürler, Okul Müdürü Ali Kemal Beşel, öğretmenler, Gıda Mühendisleri ve öğrenciler katıldı. İl Müdürü Esra Uzun “Dünyada 150’den fazla ülkede etkinliklerle kutlanan Dünya Gıda Gününü, Türkiye’nin yarınları olan siz sevgili öğrenciler ile kutlamaktan mutluluk duyuyorum. Her yıl açlık, açlıkla mücadele, yetersiz beslenme, kaynakların paylaşımının gündeme geldiği bugün de gıdamızı koruyarak suya, toprağa, doğaya yani geleceğimize sahip çıkacağımızı hatırlatmak istiyorum. Gıda, hava ve sudan sonra üçüncü en temel insani ihtiyaç olmasına rağmen çatışmalar, aşırı hava olayları ve ekonomik durgunluklar sebebiyle dünyada yaklaşık 783 milyon insan açlıkla karşı karşıya bulunmaktadır. Hepimiz, sağlıklı gıda seçimleri yaparak, gıda israfını azaltarak, doğal kaynaklara özen göstererek ve eylemlerimizde şefkatli davranarak herkesin gıda hakkından yararlanabileceği bir geleceğin inşasında rol oynamalıyız. Gıda kayıp ve israfını önlemek için ise ilk olarak gıda okuryazarlığını artırmamız gerekiyor. Bu alışkanlığı siz sevgili öğrencilerimiz ile çocuk yaşta kazanabilirsek bizler bunu gelecek nesillere aktarmış oluruz" dedi. Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde görevli Gıda Mühendisi Şeyma Yıldız tarafından gıda ürünleri etiketi, gıda israfı, güvenilir gıda, israftan kaçınma yöntemleri ve bu yılın teması olan “Daha İyi Bir Yaşam ve Daha İyi Bir Gelecek İçin Gıda Hakkı” konularında sunular ve video gösterileri ile bilgilendirme yapıldı. Ardında Düzce İl Milli Eğitim Personeli Diyetisyen Özlem Çalıkuşu tarafından Gıda Okuryazarlığı konusunda sunum gerçekleştirildi. Program toplu fotoğraf çekiminin ardından etkinlik sona erdi.
Düzce Başkan Özlü MÜSİAD heyetini ağırladı Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Düzce Şube Başkanı Özgür Sağlam’ın da aralarında bulunduğu heyet ile birlikte Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’yü ziyaret etti. Genel Merkez Yöneticileri ile Düzce Şubesi yönetiminden isimlerin de katıldığı ziyarette, Başkan Özlü Düzce’nin sanayi ve ticaret alanında gelişimine katkı sağlayacak projeler hakkında bilgiler verdi. Genel Başkanı Mahmut Asmalı ise, “MÜSİAD bizim gözbebeğimiz, günümüzün Ahi Evran teşkilatı. Çok önemli görevlerde bulunuyor. Yurt dışında 83 ülkeye ulaştık, 93 şubemiz var. Dünyanın her bir bölgesinde Anadolu’nun kadim kültürüne ve geleneklerine bağlı arkadaşlarımız var. Hem yurtiçinde, hem yurtdışında yapılanmasını tamamlamış, yaşadığı şehirlere değer üreten, ülkemize ve bütün insanlığa katma değer üretmek için canla başla çalışan bir sivil toplum kuruluşudur. Tamamen gönüllü bir hareketiz. İnşallah sizlerin de desteği ile Düzce’mize yakışır hizmetleri arkadaşlarımız yapacaktır. Belediyemize her türlü katkıyı vermeye hazırız. Biz de burayı çok seviyoruz. Düzce’nin gelişmesi ve kalkınması için her türlü katkıyı vermeye hazırız” ifadelerini kullandı. Asmalı, 26-29 Kasım 2024 tarihlerinde TÜYAP İstanbul Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek fuara Başkan Özlü’yü de davet etti. Heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Dr. Faruk Özlü’ de iş dünyası ile belediye arasındaki işbirliğinin önemine dikkat çekti. Ziyaret sonunda Mahmut Asmalı tarafından Başkan Özlü’ye ‘Tüketim Ekonomisinden Kanaat Ekonomisine Geçiş-Sürdürülebilir Ekonomi Raporu’ ve ‘Yetim Hamilik Sertifikası’ takdim edildi.
Düzce Düzce Üniversitesi, ErasmusDays İspanya gününü kutladı Düzce Üniversitesi Uluslararası Ofis Koordinatörlüğü tarafından “ErasmusDays” etkinlikleri kapsamında düzenlenen İspanya Günü, öğrencilerin coşkulu katılımı ile gerçekleştirildi. İstiklal Konferans Salonu’nda etkinliğe; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Öztürk, Uluslararası Ofis Koordinatörü Doç. Dr. Sibel Bayram ile öğrenciler katıldı. Erasmus+ Programı’nın, uluslararası iş birliği projelerinin sonuçlarını ve katılımcıların bireysel deneyimlerini daha geniş kitlelere tanıtmaya amaçlayan programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Bayram, Erasmus programlarının yaşattığı deneyime dikkat çekerek Uluslararası Ofis Koordinatörlüğü’nün faaliyetleri ve başarılarından söz etti. Programda konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Öztürk ise, öğrencilere eğitim öğretim hayatlarında mutlaka böyle bir tecrübe edinmeleri gerektiğini vurgulayarak, Düzce Üniversitesi’nin Erasmus Programları kapsamında her zaman öğrencilerin yanında olduğunu söyledi. Öğrencilere Erasmus Programlarından birine başvurmalarını tavsiye eden Öztürk, programın keyifli geçmeni dileyerek sözlerini sonlandırdı. Uluslararası öğrencilerin Türkiye-İspanya ilişkileri üzerine yaptıkları sunum ile başlayan program, İspanya Santiago Üniversitesi’nde gelen Carla Gonzalez Lopez ve Angel Vazquez Rendo’nun katkılarıyla zenginleşti. Düzce Üniversitesi öğrencisi Ömer Mersin’in Erasmus deneyimlerini paylaştığı video gösterimi ile devam eden etkinlikte, İspanyol öğrencilerin telaffuz yarışması ve müzik dinletisi ile keyifli anlar yaşandı. Düzce Üniversitesi Dans Topluluğu’nun sergilediği Bachata gösterisi ile sona eren etkinlik, öğrencilere unutulmaz anlar yaşattı. Öğrencilerin kültürel etkileşimde bulunması ve uluslararası deneyimlerini paylaşması için önemli bir platform sağlayan “Erasmus Days” etkinlikleri iki gün boyunca devam edecek.
Düzce Beyaz önlükleriyle hekimliğe ilk adımı attılar Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen 2024-2025 eğitim öğretim yılı 1. sınıf öğrencileri beyaz önlük töreni gerçekleştirildi. Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda ki programa; Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serkan Torun, Genel Sekreter Nihat Yıldız ile öğretim üyeleri, tıp fakültesi öğrencileri ve aileleri katıldı. Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serkan Torun, hayal ettikleri ve çok çalışarak Tıp Fakültesi’ni kazandıkları ve Düzce Üniversitesi ailesine katıldıkları için öğrencileri tebrik ederek sözlerine başladı. Hekimlik mesleğinin disiplin, özveri ve büyük bir sorumluluk gerektirdiğine dikkat çeken Torun, öğrencilerin karşılarına çıkacak her zorluğun, hekimlik mesleğinin ne kadar değerli olduğunu hatırlatacağını ifade etti. Hastaların hayatlarını hekimlere emanet ettiğini dile getiren Serkan Torun, öğrencilerin her zaman etik değerleri ön planda tutmalarını temenni ederek sözlerini sonlandırdı. “Türkiye’nin İhtiyacı Olan Uzmanlık Alanlarını Tercih Edin” Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir, Tıp Fakültesi öğrencilerinin hekimlik mesleğine ilk adımlarını attıkları için kendilerini ve ailelerini tebrik etti. Öğrencilerin önünde zorlu bir süreç olduğunu belirten Rektör Sözbir, çok çalışarak zorlukların üstesinden gelinebileceğini sözlerine ekledi. Bilimin yanında insani değerlere de önem vermenin üzerinde duran Nedim Sözbir, öğrencilerin zora talip olmalarının, Türkiye’nin ihtiyacı olan uzmanlık alanlarını tercih etmelerinin, insanlığa hizmet etmelerinin altını çizdi. Sözbir, öğrencileri en iyi şekilde hekimlik mesleğine hazırlayan Düzce Üniversitesi akademisyenlerine de şükranlarını sunarak konuşmasını noktaladı. Hekimliğe ilk adımın onuru ve mutluluğu Açılış konuşmalarının ardından Beyaz Önlük Giydirme Töreni’ne geçildi. Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serkan Torun ile öğretim üyelerinin ellerinden beyaz önlüklerini giyen Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri, hekimlik mesleğine adım atmanın onurunu yaşarken, heyecan ve mutluluklarını aileleriyle paylaştı.