GÜNDEM - 10 Ekim 2024 Perşembe 09:12

ETÜ kulüp tanıtım festivali ile yeni akademik yıla merhaba dedi

A
A
A
ETÜ kulüp tanıtım festivali ile yeni akademik yıla merhaba dedi

Yeni eğitim öğretim yılında Erzurum Teknik Üniversitesi’nde (ETÜ) öğrenim görmeye başlayan öğrenciler için Öğrenci Topluluk ve Kulüpleri Tanıtım Festivali düzenlendi.


2024-2025 Akademik Yılı Güz Dönemine başlayan ETÜ’de yeni kayıt yaptıran öğrencilerin üniversitenin sunmuş olduğu akademik, sosyal, kültürel ve sportif imkanları keşfetmesini sağlamak ve uyum süreçlerini hızlandırmak amacıyla düzenlenen oryantasyon programları kapsamında Öğrenci Topluluk ve Kulüpleri Tanıtım Festivali gerçekleştirildi.


Yaşam Merkezi Meydanı’nda düzenlenen etkinliğe ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Fatih Yetim, Prof. Dr. Ceren Sultan Elmalı, Genel Sekreter Prof. Dr. Ahmet Dumlu, Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürü, akademik ve idari personeller ile çok sayıda öğrenci katıldı.


Kurumsal İletişim ve Tanıtım Direktörlüğü ile Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı öncülüğünde düzenlenen festivalde akademik danışmanlar ve kulüp başkanları üniversiteye yeni başlayan öğrencilere geçmiş yıllarda düzenledikleri etkinlikler ile bu yıl içerisinde faaliyet takvimlerinde yer alan programlar hakkında bilgi verdi. Öğrenciler ilgi duydukları alanlarda kulüplerin yapmış olduğu çalışmaları görürken, sosyo-kültürel ve mesleki açıdan kendilerini geliştirmek, boş zamanlarını iyi değerlendirmek ve birlikte eğlenme alışkanlığı kazanabilmek için birbirinden farklı alanlarda faaliyet gösteren kulüplere üye olup; konserler, ödüllü yarışmalar ve çeşitli etkinliklerle doyasıya eğlendi.


Festivalin açılışında konuşan Rektör Çakmak, Öğrenci Topluluk ve Kulüpleri Tanıtım Festivali’nin geleneksel olarak her güz döneminin başında düzenlendiğini ifade ederek: “Öğrencilerimizin sosyal, kültürel ve sportif açıdan gelişimlerini çok önemsiyoruz. Zira üniversitemizden mezun olup iş dünyasına adım atarken iş verenler sizlerin yalnızca akademik başarısına değil aynı zamanda takım çalışmasına yatkınlığınızı ve ortak çalışma kültürüne sahip olup olmadığınızı da değerlendirecektir. Bu nedenle kulüp tanıtım festivalimiz bahsettiğimiz ilave becerileri kazanmanız için önemli bir fırsat sunuyor. Burada 40’ın üzerinde aktif kulübümüz bulunuyor. Bunlardan herhangi birine üye olabileceğiniz gibi kendiniz yeni bir kulüp de kurabilirsiniz. Bunlar sizin kişisel gelişim açısından oldukça önemli. Üniversite hayatı yalnızca derslerden ibaret değildir. Bu tip faaliyetler sayesinde sosyalleşecek, yeni arkadaş çevreleri edineceksiniz ve birçok kabiliyetlerinizi geliştireceksiniz. Sizlerle birlikte hem kulüplerimizin sayısını hem de niteliğini artıracağız. Bu vesileyle hepinize bir kez daha hoş geldiniz diyor, 2024-2025 Akademik Yılının hepimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.



ETÜ kulüp tanıtım festivali ile yeni akademik yıla merhaba dedi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Mersin’de kaldırım işgallerine izin verilmiyor Mersin Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığına bağlı ekipler, kent genelinde gece gündüz denetimlerine devam ederken, esnafın kaldırım işgalinden bisiklet ve yürüyüş yollarındaki uygunsuz motor kullanımına kadar birçok ihlale geçit vermiyor. Mersin halkının daha güvenli yolculuk yapabilmesi için toplu taşıma denetimlerinden okul servisleri denetimine, esnafın kaldırım işgalinden bisiklet ve yürüyüş yollarındaki uygunsuz motor kullanımına kadar birçok alanda denetim yapan Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri, denetimlerini eş zamanlı olarak birçok noktada yapıyor. Ekipler son denetimlerinde, Akdeniz ilçesinde Hastane Caddesi ile Fasih Kayabalı Caddesi esnafını denetledi. 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’na göre yasa ihlali yapan esnafa, cezai işlem uygulandı. Zabıta ekipleri okul önü denetimlerini de artırdı. Okul giriş ve çıkış saatlerinde yoğunlaşan seyyar satışlarda öğrencilerin sağlığı ve güvenliği için denetimlerini titizlikle yapan ekipler, rutin olarak okul servislerini de denetliyor. Trafik zabıta ekiplerinin bir denetim noktası da Mezitli ilçesinde yer alan Şehit Fatih Soydan Ortaokulu oldu. Ekipler seyyar satışlara karşı teyakkuzda olurken, çok sayıda servisi de denetledi. Adnan Menderes Bulvarında yer alan bisiklet yolu ve yürüyüş yollarında da motor kullanıcılarına geçit vermeyen ekipler, hem rutin programlarına göre hem de ’Teksin Alo 185’ten gelen şikayetlere göre denetimlerini sürdürüyor. “5326 Sayılı Kanuna aykırı olan işgal ve seyyar faaliyetleri denetlenmektedir” Zabıta Dairesi Denetim Amiri Duran Öz; zabıta ekiplerinin cadde, meydan ve bulvarlarda 7/24 esasına göre görev yaptığını ifade ederek, “Bu uygulamalarda 5326 Sayılı Kanuna aykırı olan işgal ve seyyar faaliyetleri denetlenmektedir. Gerekli yasal işlemler yapılmakta olup, denetim sırasında ruhsatsız faaliyet gösteren iş yerlerine tespit tutanağı yazıp, yetki ve sorumluluk alanı ilçe belediyesi olan iş yerlerinin tespitini yapıp ilçe belediyelerine yazılı olarak gönderiyoruz. Esnafın iş yerleriyle ilgili ruhsat alanları, sadece iş yerlerinin içini kapsamaktadır. Dışarısı kamuya ait alan olduğu için herhangi bir işgal yapmamaları konusunda gerekli uyarılar yapılmaktadır. Uymayan iş yerlerine de yaptırımlar uygulanıyor” dedi. Öğrencilerin güvenliği için de gerekli önlemleri aldıklarını söylen Öz, “Okul önlerinde ekiplerimiz, okul çıkış saatlerine göre önlem alıyor. Seyyar faaliyetleri yoğun olduğu için o saatlerde öğrencilerimizin ve halkımızın sağlığı için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Okul önündeki servis denetimi ise trafik ekiplerimiz tarafından yapılıyor” diye konuştu. Adnan Menderes Bulvarı’nda yürüyüş ve bisiklet yolunda motorsiklet kullanıcılarına karşı cezai işlem uyguladıklarını da kaydeden Öz, “Trafiğe kapalı alan olduğu için ekiplerimiz orada da günün belirli saatlerinde uygulama yapıyor. Yasa ihlali yapan motorsiklet kullanıcılarına, gerekli işlem yapılıyor” ifadelerine yer verdi.
Bursa Matlı Yenişehir Süt Çifliği’nde uluslararası misafirleri ağırladı Matlı, hayvancılık ve hayvansal yem üretiminde karma sürdürülebilirlik eğitimi Erasmus+ KA220 Projesi kapsamında 37 kişilik uluslararası ziyaretçi ekibini Yenişehir Süt Çiftliğinde ağırladı. Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortağı olduğu, Blended Sustainability Training for Livestock and Animal Food Production (SUSTRA) Hayvancılık ve Hayvansal Yem Üretiminde Karma Sürdürülebilirlik Eğitimi Erasmus+ KA220 Projesi kapsamında Öğretmen-öğrenci katılımıyla uluslararası düzeyde gerçekleştirilecek çalıştay kapsamında 37 kişilik uluslararası bir ekip Bursa’da Ömer Matlı süt çiftliğinde ağırlandı. Ekip içerisinde Hırvatistan’dan Poljoprivredno umarska kola Vinkovci’den, Sveuciliste Josipa Jurja Strossmayera U Osijeku Üniversitesi’nden, Romanya’dan Colegiul pentru Agricultura si Industrie Alimentara "Tara Barsei" Prejmer Tarım Lisesi’nden, Bilecik Üniversitesi’nden, Belgrat Üniversitesi’nden, Nitra Üniversitesi Slovakya’dan ve Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı Hamidiye Tarım Lisesi’nden 37 kişilik ekip yer aldı. Çalıştayda, Prof. Dr. İsmat Türkmen, Türkiye’deki süt sığırı bakım ve besleme uygulamaları hakkında bilgiler sundu ve Ömer Matlı süt çiftliğinde gerçekleştirilen uygulamalar ile AR-GE çalışmaları hakkında detaylar verdi. Ayrıca, Bandırma Besi Çiftliği’nin müdürü Ertan Mülayim, Türkiye’deki besi sığırı bakım ve besleme modelleri üzerine bilgi paylaşımında bulunarak, çiftliklerdeki besleme uygulamaları ve AR-GE çalışmalarıyla ilgili katılımcılardan gelen soruları yanıtladı. Eğitim programının ilerleyen bölümlerinde ise heyetle birlikte çiftlik ziyaretleri düzenlendi ve uygulamalı pratikler hakkında bilgiler verildi.
Siirt Siirt’te 10 terör operasyonunda 24 sığınak ve barınak imha edildi Siirt Valisi Kemal Kızılkaya, asayiş ve güvenlik bilgilendirme toplantısında kentte Eylül ayında gerçekleştirilen operasyonlara ilişkin bilgi verdi. Vali Kızılkaya, Siirt’te terör örgütlerine karşı yürütülen mücadelenin etkin bir şekilde sürdürüldüğünü belirtti. Vali Kızılkaya, "Eylül ayında, güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilen 10 terörle mücadele operasyonu sonucunda, terör örgütlerine ait 24 sığınak ve barınak imha edilmiştir. İmha edilen bu sığınaklarda; çok sayıda mühimmat, el bombası, patlayıcı madde, tüp, örgütsel doküman ve çeşitli yaşam malzemeleri ele geçirilmiştir. Ayrıca operasyonlar kapsamında PKK/KCK, PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ terör örgütlerine mensup 20 kişi yakalanarak adli makamlara sevk edilmiştir. Öte yandan, ikna çalışmaları neticesinde 2 terör örgütü mensubunun teslim olması sağlanmıştır" dedi. Uyuşturucu ile mücadele konusunun, Siirt’in güvenlik gündemindeki önemli başlıklardan biri olduğunu vurgulayan Vali Kızılkaya, Eylül ayında gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonları hakkında da detaylı bilgiler verdi. Vali Kızılkaya, "Bu dönemde Siirt genelinde düzenlenen 85 operasyonda, 105 şüpheli yakalanarak adli mercilere sevk edilmiştir. Operasyonlar neticesinde; 40 kilo 85 gram kubar esrar, 737 gram toz esrar, 1 kilo 54 gram metamfetamin, 94 uyuşturucu hap ve diğer çeşitli uyuşturucu maddeler ele geçirilmiştir" diye konuştu. Kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele kapsamında yapılan çalışmalara da değinen Vali Kızılkaya, "Eylül ayında gerçekleştirilen 28 operasyon sonucunda, 39 şüpheli hakkında adli işlem başlatılmıştır. Bu operasyonlarda; 16 bin 686 paket kaçak sigara, 413 kilogram tütün, 30 kaçak cep telefonu, 121 bin 700 adet makaron, 55 elektronik sigara ve çeşitli yasa dışı malzemeler ele geçirildi. Eylül ayı boyunca Siirt’te 72 siber suç vakası aydınlatıldı. Bu vakalar arasında terör örgütü propagandası yapan 68 kişi, suç ve suçluyu öven 1 kişi, sosyal medya üzerinden müstehcenlik suçu işleyen 3 kişi hakkında adli işlem başlatılmıştır. Ayrıca, yasa dışı bahis oynatan ve müstehcen içerik paylaşan toplam 488 internet sitesi kapatılmıştır. Siirt’te Eylül ayı içerisinde meydana gelen 590 asayiş olayının 560’ı aydınlatıldı. Asayiş olaylarının aydınlatılma oranı yüzde 94,24 olmuştur" şeklinde konuştu. Toplantıya, İl Emniyet Müdürü Necmettin Öztürk, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Uğur Özmen katıldı. Toplantı, güvenlik ve asayiş konularında yapılan değerlendirmelerin ardından sona erdi.
Ankara Ameliyatsız kalp kapağı değişen hasta kısa sürede sağlına kavuştu Ankara’da nefes darlığı, çabuk yorulma ve karın kısmında sıvı toplanması şikayetiyle Medicana International Ankara Hastanesi’ne başvuran 64 yaşındaki Seher Ataseven’in kalp kapağı, anestezi uygulanmadan ve açık cerrahiye gerek kalmadan ameliyatsız yöntemle değiştirildi. Operasyondan bir gün sonra taburcu edilen Ataseven, kısa sürede sağlığına kavuştu. Medicana International Ankara Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Engin Bozkurt, pulmoner kalp kapağı operasyonu olarak bilinen yöntemle 64 yaşındaki Seher Ataseven’in kalp kapakçığını açık cerrahiye gerek kalmadan girişimsel yöntemle değiştirdi. Hastanın daha çok küçük yaşlardayken kalbinde delik tespit edildiğini ve o zamanlarda ameliyat edildiğini belirten Prof. Dr. Bozkurt, "Hastamız kalbindeki problemler nedeniyle çeşitli ameliyatlar geçirmiş. Ancak o zamandan günümüze kadar geçen sürede Seher Hanım’ın kalbi yıpranmış ve bu durum farklı sorunların ortaya çıkmasına neden olmuş" dedi. "Pulmoner kapakta kaçak olduğunu tespit ettik" Seher Atasever’in triküspit kalp kapağındaki sorunlar nedeniyle kendisine başvurduğunu aktaran Prof. Dr. Bozkurt, "Hastamız nefes almada zorluk, karın bölgesinde sıvı birikmesi ve kalbin sağ tarafında ileri derecede büyüme şikayetiyle bize başvurdu. Karnındaki sıvı birikmesi o kadar yoğun ki her hafta sıvının boşaltılması gerekmiş. Gerçekleştirdiğim muayenede hastamızda ileri derecede triküspit kapak yetersizliğinin yanı sıra pulmoner kapağın da artık bozulduğunu ve ileri derecede kaçağa neden olduğunu tespit ettik" diye konuştu. "Genel anestezi uygulamadan pulmoner kapağı değiştirdik" Gerekli incelemelerden sonra hastanın pulmoner kalp kapağını ameliyatsız olarak da bilinen girişimsel kardiyolojik yöntemle değiştirdiğini belirten Prof. Dr. Bozkurt, şunları kaydetti: "Hastamızın işlevini yitiren pulmoner kalp kapağını tamamen girişimsel kardiyolojik yöntemle kasıktan girerek, yani hiçbir şekilde açık cerrahiye gerek kalmadan hafif sedasyonla değiştirdik. İşlem sonrasında değiştirdiğimiz kapakta hiçbir şekilde kan akışında kaçak olmadı. Gözlem amaçlı bir gece yoğun bakımda tuttuğumuz hastamızı ertesi günü taburcu ederek evine gönderdik." Girişimsel yöntemler hastalara birçok avantaj sağlıyor Sağlık alanında modern tıbbın tüm nimetlerinden faydalandıklarına dikkati çeken Prof. Dr. Bozkurt, "Yaptığımız işlem kasıktan girerek rahatlıkla gerçekleştirdiğimiz oldukça kompleks bir işlem. Son zamanlarda gelişen teknolojilerle bu işlemleri çok daha güvenli bir şekilde gerçekleştirebilmekteyiz. Genel anesteziye gerek kalmadan, göğüs kafesi açılmadan ve cerrahi bir işleme ihtiyaç duymadan yapabildiğimiz bu işlem sonucunda hastalarımız çok kısa bir sürede taburcu olup, sağlıklarına kavuşabiliyor" ifadesini kullandı. "Artık kendi işimi kendim yapıyorum" Yapılan işlem sonucunda sağlığına kavuşan Seher Ataseven ise şöyle konuştu: "8 yaşındayken kalp ameliyatı oldum. Bu süreçte bir şekilde idare ettim ama son 15 yıldır sıkıntılarım arttı. Yürüyemiyor, tıkanıyor ve soluk alamıyordum. Karnımda sürekli ödem, yani su toplanması oluyordu. Her hafta gidip karnımdaki sıvıyı boşalttırıyordum. En sonunda Sayın Prof. Dr. Engin Bozkurt’a başvurdum ve gerekli tüm müdahaleleri yaparak tedavimi uyguladı. Şimdi yavaş yavaş kendimi toparlamaya bakıyorum. Kendi işimi kendim yapıyorum, markete ve pazara gidebiliyorum. Durumum gün geçtikçe daha iyiye gidiyor. Tedavi süreci de benim için çok rahat geçti. İşlem sırasında uyanıktım, ben de ameliyatımı gördüm. İşlemden sonra hastanede bir gün yattım ve taburcu oldum. Hiçbir sıkıntı yaşamadım.”