SAĞLIK - 10 Ekim 2024 Perşembe 13:35

Kanserde erken teşhis hayat kurtarıyor

A
A
A
Kanserde erken teşhis hayat kurtarıyor

Edirne Sağlıklı Hayat Merkezi KETEM Birimi Sorumlu Hekimi Dr. Meltem Sözer Yavuz, meme, rahim ağzı ve kolon kanserinde tarama ve erken teşhisin sağlıklı bir yaşam için kritik olduğunu belirterek, tüm vatandaşları ücretsiz taramalardan yararlanmaya davet etti.


Her yıl Ekim ayında düzenlenen “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” dünya çapında 2,3 milyon kadını etkileyen hastalığın taranmasını ve önlenmesini teşvik etmeyi amaçlıyor. Edirne İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), meme kanseri için 40-69 yaş, rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş, kolon kanseri için 50-70 yaş aralığındaki vatandaşlara düzenli taramalar sunuyor. Meme kanseri için mamografi, rahim ağzı kanseri için HPV smear testi, kolon kanseri için GGK kist testi uygulanarak erken teşhis yapılabiliyor.


Erken teşhis hayat kurtarır diyerek vatandaşlara çağrıda bulunan Dr. Meltem Sözer Yavuz, özellikle meme kanserinde erken teşhisin büyük öneme taşıdığını belirterek ücretsiz olan tarama hizmetlerine sosyal güvencesi olan veya olmayan herkesin başvurabileceğini söyledi.



"Kanser günümüzün hastalığı olarak geçiyor"


Kanserin günümüzün hastalığı olduğuna değinen Dr. Yavuz, "Erken teşhisi mümkün olan bazı kanser türlerimiz var. Bunun için kişilerin mutlaka tarama yaptırmaya gelmeleri gerekiyor. Burada meme kanseri, rahim ağzı ve kolon kanserinin taramasını yapıyoruz. Meme kanseri için 2 yılda bir meme muayenesi ve mamografi çekimi, kolon kanseri için 2 yılda bir GGK kist testi ile, rahim ağzı kanseri için 5 yılda bir HPV smear testi yapılarak DNA bakılıyor. Taramalar belli yaş aralıkları içinde yapılıyor. Meme kanseri için 40-69 yaş, rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş, kolon kanseri kadın ve erkek için 50-70 yaş arasında yapılmaktadır" dedi.


Vatandaşlara evde kendi kendine düzenli meme muayenesi yapmaları tavsiyesinde bulunan Dr. Yavuz, "Kişilerin her ay düzenli olarak meme muayenesi yapmasını istiyoruz. Çünkü kendi meme dokusunu en iyi kişi kendisi tanır. Eğer bir farklılık varsa ya da eline bir kitle gelirse hemen bize başvursun. Biz meme muayenesi ile doğrudan teşhis koymuyoruz, mamografi ile de teşhis koymuyoruz. Bunlar sadece erken teşhis için yapılan şeyler. Özellikle meme kanserinde erken teşhis çok önemli. Erken teşhis edildiğinde kişiler uzun yıllar yaşayabiliyor. Ancak geç teşhis edildiğinde yaşam süresi çok daha kısa olabiliyor. Bu nedenle tüm kanserlerde olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhis hayati önem taşıyor" ifadelerini kullandı.


KETEM’in sosyal güvencesi olsun ya da olmasın herkese ücretsiz hizmet sunduğunu belirten Yavuz, "Kişiler telefonla arayarak randevu alabilir ya da merkezimize uğrayabilirler. Telefonla randevuda daha önce mamografi çekilmiş mi, yaş aralığında mı gibi sorularımız oluyor ve buna göre randevu oluşturabiliyoruz" dedi.



Kanserde erken teşhis hayat kurtarıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da Büyük Turizm Buluşması SAMSUN (İHA) – Samsun Turizm ve İş Adamları Derneği (SAMTİAD) tarafından düzenlenen Samsun Büyük Turizm Buluşması’nda il genelinde turizm alanında yapılan çalışmalar değerlendirildi, yeni fikir ve projeler konuşuldu. Samsun Büyük Turizm Buluşması, SAMTİAD yeni yönetim kurulu ve üyeleriyle Samsun’da kültür ve turizm faaliyetlerinde görev alan daire müdürleri, turizm dernekleri başkan ve yönetim kurulu üyeleri, kamu görevlileri, belediye başkanları ve turizm reel sektör temsilcilerinin katılımı bir otelde yapıldı. Tanışma, Samsun’da turizm alanında yapılan çalışmaları değerlendirme, yeni fikir ve projeleri konuşmak için düzenlenen toplantıda Samsun’un turizm pastasından aldığı payı arttırmak için hedefler ortaya koyuldu. “Samsun turizmini hak ettiği yere çıkaracağız” Toplantıda konuşan SAMTİAD Başkanı Suat Soydemir, “Güçlü Turizm Güçlü Samsun parolası ile çıktığımız bu yolda, tüm turizm paydaşlarımız ile sadece elimizi değil, gövdemizi de Samsun turizmi için taşın altına koyacak aşk ile çalışan, yorulmaz felsefesi ile hareket edeceğiz. Alışılagelmiş olan, sürekli aynı şeylerin konuşulup hiçbir çözümün üretilmediği, toplanılıp toplanılıp dağılan, turizm sorunlarının çözülmeme algısını, bugünden itibaren yok edecek, elbirliği ve tek ses ile Samsun turizmini hak ettiği yere çıkaracağız. Biz, samsun turizminin gelişmesi tanıtımı turizm master planının hayata geçirilmesi ve TGA’nın turizmin 12 aya yayılması için Samsun’umuzun ilçe belediyelerinin, bürokrasi ve siyaset kurumunun sektör temsilcisi, yatırımcı, işletmeci, yönetici ve çalışanlarının da bu çabaya dahil olmasının zorunluluğunun farkında olarak çabamızı sürdürdük ve gördük ki Samsun turizmi için siyaset, bürokrasi, yatırımcı ve sivil toplum kuruluşları samsun için, Samsun’un turizm, sağlık, ekonomi, gelişmesi tarihi kültürü için bir araya gelmeye hazır. Bu katkı ve katılım bizleri daha da heyecanlandırdı, mutlu etti, azmimizi ve sorumluluğumuzu artırdı. Bundan sonra somut sonuçları olan geniş katılımcı ortak akıl ve pratik uygulamalarla yolumuza devam ederek çabalarımızı sürdürecek, bu birlikteliğin devam etmesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi. Toplantıya ayrıca İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yetkin Bulut, TÜRSAB Orta Karadeniz Başkanlığı, Samsun Sağlık Turizm Derneği, Samsun Turizmciler Derneği, Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği, seyahat acenteleri temsilcileri ve turizm paydaşlarının temsilcileri katıldı.