Yerel Haberler
Edirne
02 Mayıs 2024 Perşembe - 19:36 Vali Sezer’den hastanedeki yangına ilişkin açıklama: "Büyük oranda kontrol sağlanmış durumda" Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin çatı katında çıkan yangının kontrol atına alındığını, soğutma çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Edirne Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde çatı katında çıkan yangın kısa sürede büyüdü. Bölgeye itfaiye AFAD ekipleri sevk edildi. Hastanenin 9. katında bulunan hastalar tahliye edildi. İtfaiye ekiplerinin müdahalesi ile kontrol altına alındı. Vali Yunus Sezer ve beraberindekiler bölgeye gelerek inceleme yaptı. Ekiplerden bilgi alan Vali Sezer, yangının büyük oradan kontrol altına aldığını ve soğutma çalışmalarının devam ettiğini aktardı. 9. katta çocuk servisi olduğunu söyleyen Sezer, “Burada risk almamak adına onlara alt katlara rektörümüzle başhekimimizle alt katlara aldık. Altı tane çocuğumuz da devlet hastanesine o sevk edildi. Herhangi bir yaralama, herhangi bir hastalara etki eden bir durum yok. Şu an itibariyle de büyük oranda yangınla ilgili kontrol sağlanmış durumda. Ama soğutma devam ediyor. Sebebiyle ilgili olarak tabi yangın bittikten sonra itfaiyemiz gerekli raporu düzenleyecektir. Şu an itibariyle yani yangını söndürmesiyle daha çok meşgul oluyorlar. Yani belki oradaki elektrik aksamından olabilir ya da başka şey olabilir. Onunla ilgili net bir şey rapor sonucunda ortaya çıkacak” dedi. Rektör Erhan Tabakoğlu’da hastaların yangından etkilenmesi söz konusu olmadığını ifade ederek, "Biz sadece en üst katı tedbir amaçlı olarak alt katlara tahliye ettik. Şu an hastalarımız etkileyen bir durum söz konusu değil” dedi.
Uzunköprü’de 40 Hadis Ezber Okuma Yarışması düzenlendi
30 Nisan 2024 Salı - 12:11 Uzunköprü’de 40 Hadis Ezber Okuma Yarışması düzenlendi Edirne’de Uzunköprü İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ’40 Hadis Ezber Okuma Yarışması’ düzenlendi. Uzunköprü Atatürk Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen yarışma, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Kur’an-ı Kerim tilavetinin ve öğrenciler tarafından ilahilerin okunmasının ardından ’40 Hadis Ezber Okuma Yarışması’ yapıldı. Yarışmada birinci olan öğrencilerin ödüllerini Uzunköprü Kaymakamı Onur Kökçü, ikinci olanların ödüllerini Uzunköprü İmam Hatip Okulları Derneği Başkanı Refik Yakınlar takdim ederken, üçüncülük ödüllerini ise Uzunköprü İlçe Milli Eğitim Müdürü Koray Kurtar verdi. Programın sonunda açıklamalarda bulunan İlçe Milli Eğitim Müdürü Koray Kurtar, programda emeği geçen herkese teşekkür etti. Müdür Kurtar, Ramazan ayı içerisinde düzenlenen ’40 Hadisi Ezbere Okuma Yarışması’nın ödül törenine katıldıklarını belirterek, "Yarışmaya katılan öğrencilerimizi kutluyoruz. Emeği geçenlerden Allah razı olsun. Ödül alan öğrencilerimizi tebrik ederim" dedi. Programa; Uzunköprü Kaymakamı Onur Kökçü, İlçe Müftüsü Engin Çiçek Uzunköprü, İmam Hatipler Derneği Başkanı Refik Yakınlar, İlçe Milli Eğitim Müdürü Koray Kurtar, siyasi parti ve STK temsilcileri, kurum amirleri, öğrenci velileri, öğretmen ve öğrenciler katıldı. Ayrıca, dereceye giremeyen öğrencilere de çekilişle akıllı saat hediye edildi.
Polis memuru Arslan, törenle son yolculuğuna uğurlandı
29 Nisan 2024 Pazartesi - 16:56 Polis memuru Arslan, törenle son yolculuğuna uğurlandı Edirne İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli 48 yaşındaki polis memuru İbrahim Arslan, bir süredir rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Arslan, polis mangası eşliğinde düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı. Edirne’de bir süredir akciğer kanseri nedeniyle tedavi gören polis memuru İbrahim Arslan, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Polis Memuru İbrahim Arslan, sevenlerini ve meslektaşlarını yasa boğdu. Arslan için ilk olarak İl Emniyet Müdürlüğü’nde tören düzenlendi. Törende saygı duruşunda bulunulmasının ardından Arslan’ın özgeçmişi okundu. Polis Mangası eşliğinde düzenlenen Törene İl Emniyet Müdürü Onur Karaburun ve Eşi Aynur Karaburun, İl Jandarma Komutanı Hacı Ali Büber, emniyet personeli, mesai arkadaşları, ailesi ve yakınları katıldı. Törende konuşan İl Emniyet Müdürü Karaburun, acı bir gün yaşadıklarını belirtti. Polis memuru İbrahim Arslan’ın akciğer kanseri tedavisi gördüğü hastanede hekimlerin tüm müdahalesine rağmen kurtarılamadığını ve hayatını kaybettiğini söyleyen Karaburun, "İbrahim kardeşimiz emniyet teşkilatımızın şerefli bir personeliydi. Sevilen, sayılan, arkadaşları tarafından değer verilen, görevini layıkıyla yapan bir personelimizdi. Bu dünyada onurlu bir yaşam sürdü. Bize düşen görev; onun arkasından dua etmek, ismini yaşatmak, ailesine, onun emanetlerine sahip çıkmaktır. Merhum İbrahim kardeşimizin Rabbim mekanını cennet eylesin. Ailesine, teşkilatımıza, tüm sevenlerine başsağlığı ve sabırlar diliyoruz" dedi. Karaburun’un konuşmasının ardından, İl Müftü Yardımcısı Adem Özsoy tarafından dua okundu. Yapılan duanın ardından Arslan’ın Türk bayrağına sarılı naaşı, polislerin omuzlarında törenin yapılacağı Eski Cami’ye getirildi. Cenaze törenine katılan Edirne Valisi Yunus Sezer, Arslan’ın ailesine sabır ve başsağlığı diledi. Arslan’ın naaşı helallik alınması ve kılınan namazın ardından polislerin omuzlarında cenaze aracına bindirildi. Arslan’ın naaşı Edirne’de Yenişehir Mezarlığı’nda toprağa verildi.
Tunca Nehri’nde öğrenciler ve vatandaşlar çöp topladılar
28 Nisan 2024 Pazar - 18:19 Tunca Nehri’nde öğrenciler ve vatandaşlar çöp topladılar Edirne’de bir araya gelen çevre gönüllüleri, Tunca Nehri ve çevresinde doğaya atılan çöpleri toplayarak, vatandaşlara daha duyarlı olmaları konusunda uyarıda bulundu. Edirne’de üniversite öğrencileri ve çevre gönüllüleri, kuraklıkla boğuşan Tunca Nehri ve çevresinde temizlik çalışması yaptı. Çevre gönüllüleri yetkililerden nehrin etrafına çöp konteynırları koymalarını da talep etti. Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü öğretim görevlisi İspanyol Begona Rodriguez öncülüğünde bir araya gelen gönüllüler, hem nehir içerisinde canlıları olumsuz etkileyen atıkları hem de nehrin çevresinde biriken çöpleri toplayarak vatandaşların çevre kirliliği konusunda duyarlı olması gerektiğini belirtti. Rodriguez, Tunca Nehri’nin temiz tutulması gerektiğini ve piknik yapanların çöplerini topladıklarını vurguladı. Kano ile nehrin içindeki atıkları temizleyen Barbaros Vardar, nehre atılan attıkların balıkların ölümüne yol açtığını belirtti. Çevre gönüllüsü Elif Özdemir ise, çok fazla attığın olduğunu ve önüne geçemediklerini kaydetti. Üniversite öğrencisi Beste Acar, “Genel olarak bugün cam ve plastik topluyoruz. Çevremiz için en zararlı atıkların başında plastik geliyor. İnsanlar tabii ki hiçbir şekilde çöplerini buraya atmamalı ama belediyede buraya hiç çöp kutusu koymamış. Burada en azından çöp kutusu olsa insanlar için bir teşvik olur. Bu alanda yetkililerin çöp kutularını biraz daha fazlalaştırmasını isterim. Bu tür çevre temizlik etkinliklerinin daha çok yapılamasını isterim” dedi. Vatandaşlardan Gamze Kurt, "İnsanların bilinçsiz olduğu konulardan biri de çöpleri bir araya toplayarak yakıyorlar. Bu doğru bir çözüm değil, çünkü öyle de hava kirliliğine sebep olunuyor. İnsanların doğanın nasıl işlediğiyle alakalı olarak biraz daha bilinçlendirilmesi gerekiyor. Çöp kutusunun buralara koyulması belediyece zaten yapılaması gerekir” şeklinde konuştu. Üniversite öğrencisi Rana Güneş, “Genellikle çok fazla plastik atık var. İnsanlar pikniklerini yaptıktan sonra çöplerini bırakıp gitmişler. Plastik atıklar karışması en zor atıklardır. Yetkililerin çöp konteynırları yapması gerekir” diye konuştu. Biyoloji bölüm öğrencisi Ece Güler, Tunca Nehri’nde çöp toplama etkinliği düzenlediklerini ve çevrenin insanların bilinciyle güzelleşeceğini ifade etti. Havva Demir de çok fazla çöp topladıklarına değinerek, “Burada insanları bilgilendirmek ve bilinçlendirmek ile ilerledik. Yetkililerin çevreye çöp kovası ve kamelyalar yapması gerekiyor. Çöp atma alanlarına çöplerimizi atmamız gerekir. Edirne bizim ve bu çöpleri biz topluyoruz” ifadelerini kullandı.
Edirne Tunca Nehri’nde çöp topladılar
28 Nisan 2024 Pazar - 17:50 Edirne Tunca Nehri’nde çöp topladılar Edirne’de Tunca Nehri ve çevresinde bir araya gelen çevre gönüllüleri onlarca çöp toplayarak, vatandaşlara daha duyarlı olmaları konusunda uyarıda bulundu. Edirne’de kuraklıkla boğuşan Tunca Nehri ve çevresinde özellikle plastik ve cam atıklarına karşı temizlik çalışması yapan üniversite öğrencileri ve çevre gönüllüleri onlarca çöp topladı. Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü öğretim görevlisi İspanyol Begona Rodriguez öncülüğünde bir araya gelen gönüllüler hem nehir içerindeki canlıları olumsuz etkileyen atıkları hem de nehrin çevresinde biriken çöpleri toplayarak vatandaşların çevre kirliliği konusunda duyarlı olması gerektiğini belirtti. Ayrıca, çevre gönüllüleri yetkililerin nehrin etrafında çöp konteynırları koymaları gerektiğini ifade etti. Kano ile nehrin içindeki atıkları temizleyen vatandaşlardan Barbaros Vardar, nehre atılan attıkların balıkların ölümüne yol açtığını belirtti. İspanyol öğretim görevlisi Begona Rodriguez, Tunca Nehri’nin temiz tutulması gerektiğini ve piknik yapanların çöplerini topladıklarını vurguladı. Çevre gönüllüsü Elif Özdemir, çok fazla attığın olduğunu ve önüne geçemediklerini kaydetti. Üniversite öğrencisi Beste Acar, “Genel olarak bugün cam ve plastik topluyoruz. Çevremiz için en zararlı atıkların başında plastik geliyor. İnsanlar tabi ki hiçbir şekilde çöplerini buraya atmamalı ama belediyede buraya hiç çöp kutusu koymamış. Burada en azından çöp kutusu olsa insanlar için bir teşvik olur. Bu alanda yetkililerin çöp kutularını biraz daha fazlalaştırmasını isterim. Bu tür çevre temizlik etkinliklerinin daha çok yapılamasını isterim” dedi. Vatandaşlardan Gamze Kurt, insanların bilinçsiz olduğu konulardan biri de çöpleri bir araya toplayarak yakıyorlar. Bu doğru bir çözüm değil çünkü öyle de hava kirliliğine sebep olunuyor. İnsanların doğanın nasıl işlediğiyle alakalı olarak biraz daha bilinçlendirilmesi gerekiyor. Çöp kutusunun buralara koyulması belediyece zaten yapılaması gerekir ” şeklinde konuştu. Üniversite öğrencisi Rana Güneş, “Genellikle çok fazla plastik atık var. İnsanları pikniklerini yaptıktan sonra çöplerini bırakıp gitmişler. Plastik atıklar karışması en zor atıklardır. Yetkililerin çöp konteynırları yapması gerekir” diye konuştu. Biyoloji bölüm öğrencisi Ece Güler, Tunca Nehri’nde çöp toplama etkinliği düzenlediklerini ve çevre insanların bilinciyle güzelleşeceğini ifade etti. Havva Demir de çok fazla çöp topladıklarına değinerek, “Burada insanları bilgilendirmek ve bilinçlendirmek ile ilerledik. Yetkililerin çevreye çöp kovası ve kamelyalar yapması gerekiyor. Çöp atma alanlarına çöplerimizi atmamız gerekir. Edirne bizim ve bu çöpleri biz topluyoruz” ifadelerini kullandı. (MB-
Edirne’de üniversite öğrencilerinden Gazze’ye destek protestosu
26 Nisan 2024 Cuma - 16:18 Edirne’de üniversite öğrencilerinden Gazze’ye destek protestosu Edirne’de Trakya Üniversitesi öğrencileri tarafından İsrail’in Gazze’yi işgalini kınamak amacıyla “Gazze İçin Ses Ol” isimli protesto gerçekleştirildi. Trakya Üniversitesi öğrencilerinden oluşan Trakya’dan Geçerken Topluluğu öncülüğünde Balkan Yerleşkesi’ndeki kampüs cami inşaatı önünde gerçekleştirilen protestoda Türk ve Filistin bayrakları ile "Bebek katili İsrail" yazılı pankartlar açıldı. Topluluk üyesi öğrenciler, İsrail’in Gazze’yi işgalini protesto etmek amacıyla basın açıklamasında bulundu. Gazze’ye ses olmak, bu durumu normalleştirmemek, unutturmamak için tek yürek olan üniversite öğrencileri, sessiz protesto gerçekleştirdi. Program ilk olarak ilahiyat son sınıf öğrencisi Muhammet Bostancı’nın Vera, hemşirelik 3. sınıf öğrencisi Mehmet Sait Esin’in, Filistinli Enes’in Dersi isimli şiirleri okuması ile başladı. Basın açıklamasını tıp fakültesi 3. sınıf öğrencisi Enes Büyükçetintaş okudu. Son günlerde Filistin ve İsrail arasında yaşanan çatışmalardan dolayı çok sayıda can kaybının yaşanması ve bölgede barış ve güvenliğin bozulmasının küresel vicdanı derinden yaraladığını söyleyen Büyükçetintaş, "Gazze’nin yoğun bombardımana tabi tutularak orantısız güç kullanılmasından ötürü bölgede ağır bir insanlık trajedisi yaşanmaktadır. Son yaşanan olaylar İsrail ve Filistin arasında 1948 yılından bu yana devam eden çatışmaların kronikleşmiş bir hal aldığını ortaya koymaktadır. Gazze’de 16 yıldır kadınlar, çocuklar ve yaşlılar başta olmak üzere milyonlarca insan temel gıda, su, ilaç-tıbbi gereçler, akaryakıt ve enerji kaynaklarına erişememiş bölge adeta ablukaya alınarak açık hava hapishanesine çevrilmiştir. Tarihi süreç içerisinde milyonlarca insanın vatanından sürgün edilmesi, binlerce sivilin katledilmesi ve yüzlerce yerleşim yerinin tahrip edilmesi savaş suçu olmakla birlikte, olağanüstü önlemlerin alınmasında geç kalınmış bir insanlık suçudur" ifadelerine yer verdi. "İnsani yardım koridoru oluşturulmalı" İnsancıl hukuk kapsamında alınacak önlemlerin en başında sivil halk için insani yardım koridoru oluşturulmasının geldiğini söyleyen Büyükçetintaş, "Pratikte süregelen çatışmalar, bu topraklar üzerinde yaşayan insanların temel hak ve özgürlükler başta olmak üzere, güvenliklerini ve temel yaşam ihtiyaçlarının kesintiye uğramasına yol açmaktadır. Gazze’ye sağlanan temel gıda, enerji ve insani yardımların kesilerek sivil yerleşimlerin hedef gözetilmeksizin vurulması, uluslararası hukukun açık ve ağır biçimde ihlali olarak karşımızda durmaktadır" dedi. "Hayati öneme sahip sağlık ve gıda yardımları bölgeye ulaştırılmalı" Bölgede yaşayan siviller için acilen güvenli bir bölgeye geçiş sağlanması ve insani yardım koridoru vasıtasıyla hayati öneme sahip sağlık ve gıda yardımlarının bölgeye ulaştırılması gerektiğine değinen Büyükçetintaş, İsrail-Filistin arasındaki çatışmanın daha fazla insanlık dramına yol açmadan bir an önce sona erdirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Düzenlenen etkinlik, İl Müftü Yardımcısı Fatih Samet Okumuş’un dua ettirmesinin ardından sona erdi.