Yerel Haberler
Düzce
26 Kasım 2024 Salı - 19:04 Düzce Üniversitesi öğrencileri eşsiz bir deneyim yaşadı Düzce Üniversitesi Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri, "Lezzet Yolculuğu: Baklava ve Çikolatanın Sanatı" başlıklı etkinlikte, alanında uzman şeflerin bilgi ve deneyimlerinden faydalanma fırsatı buldu. Etkinlik, Öğretim Görevlisi Atıf Akkil’in dersi kapsamında düzenlendi ve yoğun ilgi gördü. Etkinliğe; Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Kütük, YüksekokulYönetimi ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri katıldı. Etkinliğin ilk bölümünde, Şef Mahmut Okutucu, baklava ve çikolatanın tarihine ışık tuttu. Yiyeceklerin geçmişten günümüze uzanan hikayelerini paylaşan Okutucu, bu lezzetlerin kültürler üzerindeki etkisini ve nasıl birer sanat formuna dönüştüklerini anlattı. Ardından Şef Paşa Eroğlu, geleneksel Türk tatlısı midye baklava ve klasik cevizli baklavanın yapımını uygulamalı olarak gösterdi. Eroğlu, baklava hamurunun açılmasından, şerbetin hazırlanmasına kadar tüm aşamaları detaylı şekilde anlatarak öğrencilerin sorularını yanıtladı. Etkinliğin son bölümünde ise Şef Sami Turan ve Şef Ahmet Kalay tarafından gerçekleştirilen workshopta, katılımcılar "Dubai çikolatası" ve "Beyoğlu çikolatası" yapımını uygulamalı olarak öğrendi. Şeflerin teknik detaylar ve püf noktalarını paylaştığı bu bölüm, öğrencilere interaktif bir deneyim sundu. Ders kapsamında gerçekleştirilen bu etkinlik, Düzce Üniversitesi öğrencilerine yalnızca teorik bilgi değil, pratik deneyim kazandırarak kariyer yolculuklarında önemli bir adım atmalarını sağladı. Öğrenciler, etkinlik sonunda şeflerle hatıra fotoğrafı çektirdiler.
Bilim merkezi 6 farklı kategoride bir araya getirecek
14 Ekim 2024 Pazartesi - 19:10 Bilim merkezi 6 farklı kategoride bir araya getirecek Düzce Belediyesi Bilim Merkezi, bilim meraklısı gençleri Ekim ayının 3’ncü haftasında da 6 farklı kategori de bir araya getirecek. Düzce Belediyesinin bilimin ışığında gençler yetiştirilmesi, Türkiye’nin aydınlık geleceğinin inşası noktasında ortaya koyduğu vizyonun bir parçası olan ve TÜBİTAK destekleri ile hayata geçirilen Türkiye’nin 12’ncü bilim üssü Düzce Bilim Merkezi, Ekim ayının üçüncü haftasında da yoğun bir takvim ile etkinliklerine devam ediyor. Öğrencilerin yaş grubu ve ilgi alanlarına göre ücretsiz olarak düzenlenen ve haftalık oluşturulan derslerle her seans için belirli kontenjanların oluşturulduğu atölyeler şu şekilde; Matematik atölyesi; 15 Ekim Salı, 15.30-17.00 saatleri arası 5. Sınıflar. 16 Ekim Çarşamba, 15.30-17.00 saatleri arası 6. Sınıflar, 17 Ekim Perşembe, 15.30-17.00 saatleri arası 7. Sınıflar 18 Ekim Cuma, 15.30-17.00 saatleri arası 8. Sınıflar. Temel bilimler atölyesi; 15 Ekim Salı ve 17 Ekim Perşembe günleri 16.00-16.45 saatleri arası ‘Duyuların Bilimsel Dünyası’ adı altında 8-10 yaş. Robotik ve kodlama atölyesi; 15 ve 16 Ekim tarihlerinde 16.00-17.00 saatleri arası ‘MBOT ATÖLYESİ’ adı altında 9 yaş ve üzeri. Keşif atölyesi; 15 Ekim Salı ve 17 Ekim Perşembe günleri 16.00-17.00 saatleri arası 5-6 yaş. Uzay ve havacılık atölyesi; 16 Ekim Çarşamba 10.00-11.30 saatleri arası ‘Güneş Saati Yapalım’ adı altında 9-10 yaş, 16.00-17.30 saatleri arası ‘PhET ile Yörünge Simülasyonu’ adı altında 10-16, 17 Ekim Perşembe 10.00-11.30 saatleri arası ‘Güneş Saati Yapalım’ adı altında 9-10 yaş.
Düzceli zanaatkarlar el sanatları pazarında buluşacak
14 Ekim 2024 Pazartesi - 19:06 Düzceli zanaatkarlar el sanatları pazarında buluşacak Düzce Belediyesi İştirak Şirketi BelTem A.Ş, şehrin en önemli sosyal ve etkileşim bölgeleri konumunda bulunan pazaryerlerinin her gün hizmet verebilmesi için çalışma gerçekleştiriyor. Bu doğrultuda, Salı Pazarı, Kestane Pazarı, 2.el ve antika pazarlarına ev sahipliği yapan Hamidiye Modern Pazaryeri’nin yeni müdavimi El Sanatları Pazarı olacak. Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Düzce Belediyesi’nin öz kaynakları ile yapılan Hamidiye Modern Pazaryerinin daha verimli kullanılması ve sosyal olarak da Düzcelilere birçok açıdan hizmet verebilmesi için çalışmalar yürütüyor. Başkan Özlü’nün direktifleri Düzce Belediyesi iştirak şirketi BelTem A.Ş’nin koordinesi ile çok yönlü kullanıma açılan, her hafta Salı günleri halk pazarının kurulduğu, Çarşamba ve Pazar günleri kestane pazarına, Cumartesi günleri ise 2. El eşya ve Antika Pazarına ev sahipliği yapan pazaryeri, yeni katılımcısını bekliyor. Düzce’deki sanatçıların ve zanaatkarların ürünlerini hem görücüye çıkaracağı, hem de satışını yapacağı bir alan oluşturulması için Hamidiye Pazaryerinde, Perşembe günleri El Sanatları Pazarı kurulması kararlaştırıldı. BelTem A.Ş koordinesinde kurulacak El Sanatları Pazarında, takıdan seramiğe, ahşap işçiliğinden tekstil ürünlerine kadar birçok farklı el sanatları ürün yer alacağı gibi, sanat atölyeleri ve etkinlikleri de düzenlenecek. Düzceliler, pazarda el emeği göz nuru ürünleri bulmasının yanında yerel sanatçılara da destek olabilecekler. Perşembe günleri kurulacak pazaryerindeki tüm faaliyetler Düzce BelTem A.Ş’nin sosyal medya hesaplarından da duyurulacak.
YÖREX’te Düzce rüzgarı
14 Ekim 2024 Pazartesi - 16:43 YÖREX’te Düzce rüzgarı Düzce, YÖREX Fuarı’na damga vurdu. Mancarlı pideden isli peynire kadar birçok yöresel lezzet büyük ilgi görürken, Düzce’nin turizm potansiyeli tüm Türkiye’ye tanıtıldı. "Sizin Oraların Nesi Meşhur" sloganıyla Antalya’da bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı’na Düzce damgasını vurdu. Düzce’den tüm ilçe ve belde belediye başkanlarının yanı sıra, sivil toplum kuruluşları da fuara destek verdi. Fuarda katılımcılara mancarlı pide, melengüççeği tatlısı, Düzce köftesi, isli Abaza peyniri, orman gülü balı ve siyah pirinç pilavı gibi çeşitli yöresel lezzetler ikram edildi. "Düzce’nin Türkiye’ye tanıtımı açısından büyük bir birlik ve beraberlik örneği oldu" Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdoğan Bıyık, Düzce’nin YÖREX’te büyük ilgi gördüğünü ifade ederek, "Yaklaşık 3 ay önce YÖREX Fuarı’nın hazırlıklarına başladık. Son bir ayda ise yoğun bir hazırlık sürecine girdik. Gitmeden önce de Düzce’nin YÖREX’e damga vuracağını söylemiştik ve gerçekten Düzce fuara damgasını vurdu. Sizlerin de takip ettiği gibi, Düzce’nin birlik ve beraberliği açısından 9 ilçe ve belde başkanımız, Düzce Belediye Başkan Yardımcımız, İGM Başkanımız, Rektörümüz ve Valimiz fuarda yer aldı. Bu, Düzce’nin Türkiye’ye tanıtımı açısından büyük bir birlik ve beraberlik örneği oldu" dedi. "Amacımız, Düzce’nin turizm potansiyelini tüm Türkiye’ye anlatmaktı" Fuarda büyük bir yoğunluk yaşandığını ifade eden Başkan Bıyık, "Peynir üreticimiz, bal üreticimiz, sepet üreticimiz ve üniversitemiz fuarda yoğun bir satış gerçekleştirdi. Gastronomi bölümü öğrencilerimiz de stantlarımızda tüm ürünlerimiz için workshoplar yaparak protokol üyelerine ve fuara gelen misafirlere ikramlarda bulundu. Amacımız, yöresel ürünlerimizi tanıtmak ve bununla birlikte Düzce’nin turizm potansiyelini tüm Türkiye’ye anlatmaktı. Ayrıca, bu tanıtımlar aracılığıyla Türkiye’nin dört bir yanından Düzce’ye misafirler getirebilmek için çalışmalar yürütüyoruz" diye konuştu.
YÖREX’te Düzce rüzgarı
14 Ekim 2024 Pazartesi - 16:38 YÖREX’te Düzce rüzgarı Düzce, YÖREX Fuarı’na damga vurdu. Mancarlı pideden isli peynire kadar birçok yöresel lezzet büyük ilgi görürken, Düzce’nin turizm potansiyeli tüm Türkiye’ye tanıtıldı. "Sizin Oraların Nesi Meşhur" sloganıyla Antalya’da bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı’na Düzce damgasını vurdu. Düzce’den tüm ilçe ve belde belediye başkanlarının yanı sıra, sivil toplum kuruluşları da fuara destek verdi. Fuarda katılımcılara mancarlı pide, melengüççeği tatlısı, Düzce köftesi, isli Abaza peyniri, orman gülü balı ve siyah pirinç pilavı gibi çeşitli yöresel lezzetler ikram edildi. "Düzce’nin Türkiye’ye tanıtımı açısından büyük bir birlik ve beraberlik örneği oldu" Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdoğan Bıyık, Düzce’nin YÖREX’te büyük ilgi gördüğünü ifade ederek, "Yaklaşık 3 ay önce YÖREX Fuarı’nın hazırlıklarına başladık. Son bir ayda ise yoğun bir hazırlık sürecine girdik. Gitmeden önce de Düzce’nin YÖREX’e damga vuracağını söylemiştik ve gerçekten Düzce fuara damgasını vurdu. Sizlerin de takip ettiği gibi, Düzce’nin birlik ve beraberliği açısından 9 ilçe ve belde başkanımız, Düzce Belediye Başkan Yardımcımız, İGM Başkanımız, rektörümüz ve valimiz fuarda yer aldı. Bu, Düzce’nin Türkiye’ye tanıtımı açısından büyük bir birlik ve beraberlik örneği oldu" dedi. "Amacımız, Düzce’nin turizm potansiyelini tüm Türkiye’ye anlatmaktı" Fuarda büyük bir yoğunluk yaşandığını ifade eden Başkan Bıyık, "Peynir üreticimiz, bal üreticimiz, sepet üreticimiz ve üniversitemiz fuarda yoğun bir satış gerçekleştirdi. Gastronomi bölümü öğrencilerimiz de stantlarımızda tüm ürünlerimiz için workshoplar yaparak protokol üyelerine ve fuara gelen misafirlere ikramlarda bulundu. Amacımız, yöresel ürünlerimizi tanıtmak ve bununla birlikte Düzce’nin turizm potansiyelini tüm Türkiye’ye anlatmaktı. Ayrıca, bu tanıtımlar aracılığıyla Türkiye’nin dört bir yanından Düzce’ye misafirler getirebilmek için çalışmalar yürütüyoruz" diye konuştu. (EB-HFV-
Çiftçiye destek
14 Ekim 2024 Pazartesi - 09:49 Çiftçiye destek Düzce Havzasında 2025-2027 yıllarını kapsayan Tarımsal Üretim Planlamasını destekleyici “Bitkisel Üretim Zati İhtiyaç” miktarları Düzce Vali yardımcısı Ömer Sağlam’ın başkanlığında toplanan Tarımsal Üretim Teknik Komitesi tarafından onaylandı. 29 Ağustos 2024 tarih ve 32647 sayılı Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe giren 2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin 8859 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı’na istinaden Düzce havzasında desteklenecek ürünler belirlendi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanarak ülkemiz tarım sektöründe kayıtlılığı, sürdürülebilirliği, verim ve kaliteyi artırmayı amaçlayan ’’Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli’’ bitkisel üretimden hayvansal üretime kadar her konuda tarımsal üretim planlamasının önemini vurgulayarak, kaynakların etkin ve planlı kullanılmasının zorunlu olduğunu ortaya koyuyor. Cumhurbaşkanı Kararı ile tarımsal üretimin ve gıda arz güvencesinin sürdürülebilirliğinin sağlanması, üretim planlamasına katkı sağlaması, verim ve kalitenin artırılması, tarımsal üretimde çevreci yaklaşımların benimsenmesi ve uygulanan politikaların etkinliğinin artırılması amaçlanıyor. Ülke ihtiyacının yurt içi üretimle karşılanabilmesi için verim ve kalitenin artırılması, kayıtların güncel tutulması ile üretim sürecinde yaşanan maliyet artışları ve fiyat istikrarsızlıkları gibi olumsuz koşullardan üreticilerin korunması hedefleniyor. Bu amaç ve hedefler doğrultusunda geçmiş yıllarda uygulanan destekleme programları daha etkin bir yapıya kavuşturularak, ilk defa 2025-2027 yıllarını kapsayacak şekilde 3 yıllık yeni bir destekleme programı oluşturuldu. Tarımsal destekler ilk defa üretim döneminden önce açıklandı. Destekler daha sade ve etkin hale getirildi. Üreticiler için gelecek yılların öngörülebilir olması için destek kararı, ilk defa 3 yıllık olarak hazırlandı, birim destek katsayı değeri ve destekleme tutarı her yıl yeniden belirlenecek. Bitkisel üretimin desteklenmesi programıyla çiftçilere temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri verilecek.