Yerel Haberler
Diyarbakır
27 Kasım 2024 Çarşamba - 10:20 Kış aylarında ortalama bin 250 liraya hayat kurtaran tedbir Diyarbakır’da kar yağışıyla birlikte oto lastikçilerde yoğunluk başladı. Kış aylarında hayat kurtaran müdahalenin maliyeti ise ortalama bin 250 lirayı buluyor. Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüğünün uyarılarının ardından kentte bu yıl kar yağışı erken başladı. Sağlıklı bir sürüş ve kaza riskinin en asgariye indirilmesi için sürücüler, oto lastikçilerinin yolunu tuttu. Lastik ustası Vedat Türk, yaklaşık 22 yıldır bu sektörde olduğunu, bakanın açıklamasına gerek duyulmadan insanların tedbiri almaları gerektiğini söyledi. Lastikler, balatalar ve alttakım kontrollerinin yapılması gerektiğini belirten Türk, “Hayat taşıyan önemli şeylerdir. Kar yağışıyla birlikte yoğunluğumuz da başladı. Kar başlamadan önce gelinse daha iyi olur. Bir can, hayat az değil. Cezası da var ve cezası dört lastik maliyetindedir. Hiç gerek duyulmadan tedbirler alınmalı” dedi. Oto lastikçilerde bayağı yoğunluk olduğunu ifade eden Türk, “Şahıs kendi tekerlerini getirdiği takdirde dört lastik değişimi, rot balans dahil bin 250 TL maliyeti var. Kamyonet vs. olduğu zaman maliyet yükselir. Dört tekerin sıfırdan değişimi ortalama 8 bin 500 TL’den başlıyor, 16 bin liraya kadar çıkıyor” şeklinde konuştu. Müşteri Murat Levent ise kar şartlarına göre yaz tekerleri çıkartılıp dört tekerin değiştirilmesinin şart olduğunu dile getirerek, “Can güvenliğinden ziyade hem kendimizi hem de karşı tarafı düşünmemiz lazım” ifadelerini kullandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, geçtiğimiz günlerde kış lastiği zorunluluğunun 1 Aralık 2024-1 Nisan 2025 tarihlerini kapsayan 4 aylık dönemde geçerli olacağı, kış lastiklerinin kazaları önlemede hayati öneme sahip olduğu uyarısında bulunmuştu.
Diyarbakır Baro Başkanı Eren açıkladı: Narin’in üzerinden başka DNA çıkmadı, henüz kesin ölüm sebebi belli değil
12 Eylül 2024 Perşembe - 19:55 Diyarbakır Baro Başkanı Eren açıkladı: Narin’in üzerinden başka DNA çıkmadı, henüz kesin ölüm sebebi belli değil Diyarbakır Baro Başkanı Av. Nahit Eren, “Narin üzerinde üçüncü şahsa ilişkin DNA örneğinin çıkmadığını söyleyebiliriz. Henüz ölüm sebebine ilişkin ve birçok verinin gönderildiği İstanbul Tıp Kurumundan rapor gelmedi” dedi. Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde 21 Ağustos’ta kaybolan, 8 Eylül’de cansız bedeni bulunan 8 yaşındaki Narin Güran cinayetine ilişkin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma sürüyor. Narin’in otopsi işleminde 91 örnek alınıp, bunların bir kısmı İstanbul Adli Tıp Kurumuna gönderilmişti. Diyarbakır Adli Tıp Kurumu, alınan numunelerde Narin’in üzerinde bir başkanı ait DNA örneğine rastlamadı. Diyarbakır Baro Başkanı Av. Nahit Eren, yaptığı açıklamada bunun bir ön rapor olmadığını, Diyarbakır Tıp Kurumu’nun Narin’in bedeni ve Narin’in içinde bulunduğu torbadan aldığı numunelerde üçüncü şahıslara ait bir DNA örneği çıkabilme ihtimaline ilişkin rapor olduğunu söyledi. “Yanlış bir tanımlama var” diyen Eren, “Adeta Narin’in ölümüne ilişkin, sebebe ya da sebebin tespiti konusunda bir rapormuş gibi bir algı var. Hayır, bu rapor sadece Narin’in üzerinde bulunan üçüncü bir şahsa ait DNA örneğinin çıkıp çıkmamasına ilişkin bir rapor. 19 gün gibi uzun bir süre içerisinde su altında kalmış olması nedeniyle bu yönde bir tespitin yapılmasına ilişkin koşulları ortadan kaldırıyor. Daha doğrusu muhtemel bir numune varsa üçüncü şahsa ilişkin de maalesef bu süre zarfı içeresinde tespit konusunda süreci zorlaştırıyor. Gelen raporda bunu doğrulamış oluyor. 19 süre zarfı içerisinde Narin üzerinde bu sebepten dolayı üçüncü şahsa ilişkin DNA örneğinin çıkmadığını söyleyebiliriz. Henüz ölüm sebebine ilişkin ve birçok verinin gönderildiği İstanbul Tıp Kurumundan rapor gelmedi” dedi.
Diyarbakır’da gıda denetimleri devam ediyor
12 Eylül 2024 Perşembe - 14:55 Diyarbakır’da gıda denetimleri devam ediyor Diyarbakır’da alışveriş merkezlerinde bulunan satış ve toplu tüketim yerlerine yönelik yapılan denetimler devam ediyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü personeli tarafından kamu sağlığının korunması ve gıda güvenilirliğinin sağlanması adına kent genelinde alışveriş merkezlerinde bulunan satış ve toplu tüketim yerlerine yönelik yapılan denetimler devam ediyor. 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında gıda maddelerinin teknik ve hijyenik şekilde üretim, işleme, muhafaza, depolama, pazarlama ve halkın gereği gibi beslenmesini sağlamak, üretici ve tüketici menfaatleri ile halk sağlığını korumak üzere; gıda maddelerinin üretiminde kullanılan her türlü ham ve yardımcı maddeler, mamul gıda maddeleri ile yan ürünlerinin özelliklerinin tespit edilmesi, gıda maddelerinin gıda kodeksine uygunluğunun kontrol ve denetlenmesi, böylece tüketiciye güvenilir gıdanın arzı, tüketicinin daha iyi bilgilendirilmesi ve gıda endüstrisinin geliştirilmesi amacıyla gıda kontrol hizmetleri yürütülüyor. Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Vatandaşların sağlıklı ve güvenilir gıda tüketimini sağlamak için yıl boyu denetimlerimiz sürmektedir. ’’En iyi denetçi tüketicinin kendisidir’’ sloganından yola çıkarak tüketicilerin uygun olmayan gıda işletmelerini Alo 174 Gıda Hattı’na bildirmeleri önem arz etmektedir” ifadelerine yer verildi.