Yerel Haberler
Diyarbakır
Türkiye’nin yüzde 100 dışa bağımlı olduğu veteriner hizmetlerinde kullanılan ameliyat ipi Diyarbakır’da üretilmeye başlandı
02 Ekim 2024 Çarşamba - 09:39 Türkiye’nin yüzde 100 dışa bağımlı olduğu veteriner hizmetlerinde kullanılan ameliyat ipi Diyarbakır’da üretilmeye başlandı Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde bulunan Türkiye’nin tek ipek iplik fabrikasında, ülkenin yüzde 100 dışa bağımlı olduğu ipek ameliyatı ipliği ilk defa üretilmeye başlandı. Kulp ilçesinde bulunan Türkiye’nin tek ipek iplik fabrikasının temelleri 2008 yılında atıldı. 2008-2013 yılları arasında makine alım ve inşaat süreci devam etti. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü ile Dünya Bankası tarafından koordine edilen, yerelde ise Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen SEECO Projesi kapsamında destek sağlandı. Kulp Koza Üreticileri Kooperatifi Başkanı Mizbah Çaçan, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine, ipek fabrikasının temellerinin 2008 yılında atıldığını hatırlatıp, 2008-2013 yılları arasında makine alımı ve inşaat süreci devam ettiğini, 2014 yılında Karacadağ Kalkındırma Ajansı’ndan aldıkları destek ile tesisi faaliyete soktuklarını söyledi. “Ülkemizde bu iplik üretimi ilk defa yapılıyor” 2014 yılından itibaren tesisin çalışmaya devam ettiğini belirten Çaçan, “Tesisimizde ipek iplik üretmekteyiz. Aynı zamanda Türkiye’deki halıcılara da ham iplik üretimi yapmaktayız. Bu yıl, ülkemiz ipek ameliyat ipliğinde yüzde 100 dışa bağımlıdır. Katma değerli ürünler üretebilmek için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın SEECO Projesine başvurduk. Ülkemiz yüzde 100 dışa bağımlı olduğu ameliyat ipliğini üretebilmek için projeye başvurduk. Projemiz onaylandı, geçti. Makinelerimiz kurduk, şu anda makinelerimiz test aşamasında. Aynı zaman ruhsatlandırma için Tarım ve Orman Bakanlığı’na da başvurduk. Veteriner hizmetlerinde kullanılacak ipek ipliği üretimi yapıyoruz. Ülkemizde bu iplik üretimi ilk defa yapılıyor” dedi. “Ülkemizdeki tek ipek iplik fabrikasıdır” Kulp ilçesinin ipek böceği yaş koza üretiminde Türkiye’nin yaklaşık olarak yüzde 70’ini üretmekte olduğunu aktaran Çaçan, “Aynı zamanda şu anda içinde bulunduğumuz ipek fabrikası, ülkemizdeki tek ipek iplik fabrikasıdır. İşletmemizde 22 kişiyi istihdam etmekteyiz. Bunların yarısı da bayanlardan oluşmaktadır. Burada, daimi bir istihdam var. Aynı zamanda da, 800 civarında yaş koza üretimi yapan üreticimiz mevcuttur” diye konuştu. Çalışan Hasibe Gülsüm ise Kulp’ta oturduğunu 14 yıldır burada çalışıp, ipek ürettiklerini ifade ederek, “İnce çekimde çalıştım, 1 aydır ameliyat ipi çıkartıyorum, bu makinede çalışıyorum. Bu ince iptir, 8 makara ile çalışıyor. Bu da kalın iptir, 16 makara ile çalışıyor. Ailemizi geçindiriyoruz, gelip çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Yaşlılar unutulmadı
01 Ekim 2024 Salı - 14:28 Yaşlılar unutulmadı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla 65 yaş ve üstü vatandaşları evlerinde ziyaret etti. Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekipleri, Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla 65 yaş ve üstü vatandaşları yalnız bırakmadı. Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürü İsmail Değirmenci’nin de aralarında bulunduğu ekipler, ev ziyaretlerinde yaşı ilerlemiş vatandaşlarla sohbet ederek taleplerini dinledi. Ekipler, konuk oldukları vatandaşlara hediye paketi verdi. "Onlarla hep bir arada olacağız" Çalışmalarına ilişkin bilgi veren Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürü İsmail Değirmenci, yaşı ilerlemiş vatandaşları yalnız bırakmayacaklarını belirterek, “Bizler tüm varlık ve kimliklerin hayat bulacağı 2025-2029 Stratejik Plan çalışmalarını yaparken katılımcı, sosyal ve erişilebilir belediyecilik kavramlarıyla çalışmalarımızı somutlaştırmayı vaat etmiştik. Bugün 1 Ekim özelinde her ne kadar yaşlılarımızı ziyaret etsek de bundan öncesi ve sonrasındaki günlerde de hep beraber olduğumuzun mesajını kesinlikle paylaşıyoruz. Onlarla hep bir arada ve dayanışma içinde olacağız” dedi. Yaşlılara evde bakım hizmeti devam ediyor Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde çalışmalarını sürdüren yaşlı birimi, yalnız yaşayan, kendi ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan yaşlılara evde temizlik hizmeti vermeye devam ediyor. Yaşlı birimi ekipleri, tespit edilen yaşlıların evlerinde A’dan Z’ye temizliklerini yaparak daha temiz ve hijyenik bir ortamda vakit geçirmelerini sağlıyor.
Diyarbakır’da yeni akademik yılı güvenlik toplantısı
01 Ekim 2024 Salı - 11:07 Diyarbakır’da yeni akademik yılı güvenlik toplantısı Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu başkanlığında Dicle Üniversitesinde 2024-2025 akademik yılının huzur ve güven içinde geçmesi amacıyla güvenlik toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, üniversite kampüsü ve öğrenci yurtlarında huzur, güvenlik ve asayişin sağlanması için alınacak tedbirler masaya yatırıldı. Diyarbakır Valiliği Hevsel Salonunda gerçekleştirilen toplantıda, Dicle Üniversitesi ve bağlı kurumlarında öğrencilerin güvenliği, barınma ve ulaşım sorunları başta olmak üzere, üniversitedeki akademik faaliyetlerin güvenli bir ortamda sürdürülmesi için yapılacak çalışmalar detaylı bir şekilde ele alındı. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, yeni eğitim-öğretim yılının tüm öğrencilere ve akademik kadroya hayırlı olması temennisinde bulundu. "Ailelerin emanetine sahip çıkıyoruz" Binlerce yıllık tarihi ve kültürel zenginlikleriyle Diyarbakır’ın, öğrencilere eşsiz bir öğrenme ortamı sunduğunu dile getiren Vali Murat Zorluoğlu, “Diyarbakır’ın tarihi dokusu ve kültürel zenginliği, öğrencilerimiz için adeta bir açık hava müzesi gibidir. Bu eşsiz ortamda öğrenim gören gençlerimizin huzur ve güven içinde olmaları bizim öncelikli hedefimizdir. Bu nedenle, Dicle Üniversitesi kampüsü ve yurtlarında güvenliği artırmak için tüm imkanlarımızı seferber ettik. Öğrencilerimiz, bize ailelerinin emanetidir. Onların güvenli ve huzurlu bir ortamda eğitim almalarını sağlamak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi. Toplantıya, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat, Vali Yardımcısı Ömer Coşkun, İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya, İl Jandarma Komutan Vekili Albay Suat Dönmez, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali, Gençlik ve Spor İl Müdürü Nüammer Uslu ve ilgili kurum yetkilileri katıldı.
Atatürk’ü gören esnaf, oğlu ve torunu ile mesleğini sürdürüyor
01 Ekim 2024 Salı - 10:22 Atatürk’ü gören esnaf, oğlu ve torunu ile mesleğini sürdürüyor Diyarbakır’da Atatürk’ü gören Zülfikar Kelekçioğlu, nesilden nesile aktarılan esnaf geleneğinin son halkası olarak 93 yaşında manavlık mesleğini oğlu Mehmet ve torunu Yusuf ile beraber sürdürmeye devam ediyor. 93 yaşındaki Zülfikar Kelekçioğlu, 1948 yılında başladığı esnaf geleneğinin temsilcisi olarak Sur ilçesindeki Yoğurt Pazarının yaşayan en yaşlı esnafı olduğunu belirterek, Diyarbakır’a gelen Atatürk’ün üzerinde bulunan ceketi bile hatırladığını söyledi. 58 yaşındaki Mehmet Kelekçioğlu, küçük yaşlarda babası Zülfikar Kelekçioğlu’na destek olmak için ortaokul 2. sınıfta eğitimini yarıda bıraktığını ve bu yüzden 6 çocuğuna da eğitimin önemini aşılamaya çalıştığını dile getirerek “Okul olmadığı için oğlum bana yardıma geliyor en azından hayatı anlasın bilsin. Alışkanlıklar ve ortamlar kötü, burada insanları tanıyor, konuşması hareketleri, gülüşü bile farklı oluyor. Hem okulla hem de esnaflıkla insanın duruşu daha dürüst olur. Daha farklı şeyler çıkar o insandan” diye konuştu. 21 yaşında olan torun Yusuf Kelekçioğlu, küçüklüğünden beri bu işin içinde büyüyerek aile işini devam ettirmeyi ve eğitimini tamamlamayı amaçlıyor. İtfaiyecilik mezunu olan ve atanmak için çalışan Kelekçioğlu, “Babamın yükünü hafifletmek için buradayım" şeklinde konuştu.