ÇEVRE - 22 Ağustos 2024 Perşembe 13:06

Yıkım kararı verilen binalardan 60-100 ton yerine 4 ila 10 ton demir çıktı

A
A
A

Diyarbakır ve İstanbul’da yıkımı gerçekleştirilen bina, okul ve hastane gibi yapılarda en az 60-100 ton demir çıkması gereken yerlerde 4 ila 10 ton arası demir çıkması, yapıların durumunu gözler önüne serdi.

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde binlerce yapının yıkılmasıyla 50 binden fazla insan hayatını kaybetti. Bu süre zarfında çok sayıda yapının yıkımına karar verildi. Diyarbakır’da da SMC Yıkım tarafından 3 binden fazla yapı yıkıldı. Firma, hem Diyarbakır hem de İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin birçok şehrinde üstlendiği yapıların yıkımını gerçekleştirirken, Türkiye’deki çürük yapıların gerçekliğini de ortaya çıkardı. SMC Yıkım Hafriyat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çubuk, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine yaptığı açıklamada Allah’ın böyle bir acıyı bir daha memlekete ve ülkeye göstermemesini dileyerek, Kahramanmaraş merkezli depremlerde çok büyük acılar yaşandığını söyledi. Diyarbakır’da şu ana kadar 3 bin bina yıktıklarını aktaran Çubuk, İstanbul Bayrampaşa’da, Türkiye’nin her tarafında yıkım yaptıklarını, binaların çok çürük olduğunu ifade etti. “8 dairelik bir binada normalde 60-65 ton demir kullanılması gereken yerlerde 6-7 ton. Bu da onda biri bile değildir” diyen Çubuk, “Binalar çok çürüktür, kaliteli beton kullanmıyorlar. Şöyle söyleyeyim bir kolonda 30’luk, en az 20’lik demir kullanması gereken yerlerde 8’lik demir kullanıyorlar. Bu da çok vahim bir durumdur. Arkamda örnek bir bina var. Bu, sadece Diyarbakır’a has bir şey değil” dedi.

“Her seçimde, önemli zamanlarda binalar 4 katlıyken bir bakıyoruz 6-7 katlı olmuş”

Yıkım kararı verilen binalardan 60-100 ton yerine 4 ila 10 ton demir çıktı

Bayrampaşa’da 226 binanın yıkımını yaptıklarına değinen Çubuk, şöyle konuştu:

“Bayrampaşa’nın bir sokağında binaların hepsi çok çürüktür. Geçen gün Bayrampaşa’da 4 katlı bina yıktık. O binada normalde en az 30-40 ton demir olması gerekirken 4 ton demir çıkardık. Bunu özelikle söylemek istiyorum. Her seçimde, önemli zamanlarda binalar 4 katlıyken bir bakıyoruz 6-7 katlı olmuş. Çoğu kaçaktır. Bu da insanlarımız için vahim bir durumdur. Önümüzde büyük depremler var. Bu çürük binaların biran önce yıkılması lazım. Biz de halk olarak devletimize yardımcı olalım. Bu çürük binaları biran önce ortadan kaldırmamız lazım” diye konuştu.

Yıkım kararı verilen binalardan 60-100 ton yerine 4 ila 10 ton demir çıktı

“Okulları yıkıyorum, 100 ton demir olması gereken yerde bakıyoruz 10 ton demir çıkıyor”

Betonun içinde çakıl taşları olduğunu, bütün malzemelerin çok kalitesiz kullanıldığını aktaran Çubuk, “O yüzden bu acıyı bir daha yaşamamak için büyüklerimiz de söylüyor, bilim adamlarımız da söylüyor. Deprem insanı öldürmüyor, bu tür çürük binalar insanları öldürüyor. Yazıktır, günahtır. Fikrimizi söylüyorum, her yerde hastane, okul yıkımları yapıyoruz. Okullarımız çok çürüktür. Bizim çocuklarımız, canlarımız orada okuyor. Okullar o kadar çürük ki, evlatlarım var, üzülüyorum. Okulları yıkıyorum, 100 ton demir olması gereken yerde bakıyoruz 10 ton demir çıkıyor. Bunu nasıl bir vicdanla yapmışlar. Bundan sonraki süreçte de kurumlarımız, devletimiz zaten yapıyorlar ama biraz daha bu konuyu sıklaştırsınlar. Birimler, belediyeler kontrolü sıklaştırsın” ifadelerini kullandı.

Yıkım kararı verilen binalardan 60-100 ton yerine 4 ila 10 ton demir çıktı

Rıdvan Kılıç

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Çarptığı gencin ölümüne sebep olan sürücü yakalandı Kayseri’de yolun karşısına geçmeye çalışan genç, hafif ticari aracın çarpması sonucu yaşamını yitirdi. Kaza güvenlik kamerasına yansırken, kazanın ardından ağır yaralı genci ve aracını bırakıp kaçan sürücü yakalandı. Melikgazi ilçesi Aydınlıkevler Mahallesi Osman Kavuncu Caddesi üzerinde meydana gelen kazada yolun karşısına geçmeye çalışan 16 yaşındaki Resul Ahmet Yılmaz’a, sürücüsünün ismi öğrenilemeyen 34 BDH 092 plakalı hafif ticari araç çarptı. Talihsiz genç çarpmanın etkisiyle yola düşerek ağır yaralanırken, sürücü ise kaçtı. İhbar üzerine bölgeye polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri kazanın meydana geldiği yolda güvenlik önlemi alırken, ağır yaralı genç ambulansla Kayseri Şehir Hastanesine kaldırıldı. Resul Ahmet Yılmaz, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Öte yandan kaza anı çevredeki bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı. Kazanın ardından gencin yerde sürüklenmesi ve sürücünün aracından inip kaçması da görüntülere yansıdı. Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri, kazanın ardından kaçan sürücüyü yakalamak için çalışma başlattı. Şahsın saklandığı adresi tespit eden ekipler, Z.K.’yı (27) düzenlenen operasyonla yakalayarak gözaltına aldı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheli, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Çorum Ahlatcı Vakfı’ndan Diyanet Gençlik Çalışmaları Merkezi’ne destek Vali Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Ahlatcı Eğitim, Sağlık ve Yardımlaşma Vakfı Genel Müdürü Kasım Kahraman ve İl Müftüsü Şahin Yıldırım tarafından Diyanet Gençlik Çalışmaları Merkezinin İşletilmesine Yönelik İş Birliği Protokolü imzalandı. Valilik toplantı salonunda imzalanan protokolle ortaöğretim ve yükseköğretim çağındaki öğrencilere milli, manevî, ahlâkî, insanî ve kültürel değerlerin benimsetilmesi, onların mesleki, akademik, sportif, sanatsal, kültürel, sosyal ve yabancı dil gibi alanlarda yeteneklerinin ortaya çıkarılması ve geliştirilmesi, çağımızın gerektirdiği bilgi ve becerilerin kazandırılması ve din görevlilerinin mesleki gelişimlerinin desteklenmesinin amaçlandığı belirtildi. Gençlik merkezine gelen gençlere ve din görevlilerine yönelik sosyo-kültürel, mesleki ve pedagojik formasyon gelişimleri için seminer, konferans, söyleşi, musiki eğitimi, hüsn-ü hat, ebru vb. alanlarda etkinlikler düzenlenmesi, yetişkin bayanlara yönelik ihtiyaç odaklı Kur’an kursu açılması, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı yayınlarından oluşan bir kütüphane kurulması, gençlere yönelik soru-cevap şeklinde sohbetler düzenlenmesi planlanıyor. Protokol kapsamında yapılacak tüm iş ve işlemleri planlamak ve takip etmek üzere ilgili kuruluşlar tarafından yapılacak olan görevlendirmeler ise Valiliğin koordinasyonunda gerçekleştirilecek. Bu iş birliğinin çocukların ve gençlerin kişisel gelişimlerine, milli ve manevi değerlere bağlı gençler olarak yetişmelerine katkı sağlayacak bir adım olduğunu belirten Vali Dağlı, Diyanet Gençlik Merkezi çalışmalarına verdikleri destekten dolayı Ahlatcı Eğitim, Sağlık ve Yardımlaşma Vakfı Genel Müdürü Kasım Kahraman’a teşekkürlerini ileterek, yapılan bu protokolün hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.