Yerel Haberler
Çorum
22 Kasım 2024 Cuma - 12:36 Hitit Üniversitesi dünyanın ’en’leri arasında Çorum Hitit Üniversitesi Times Higher Education (THE) 2025 Disiplinlerarası Bilim Sıralaması’nda ilk 500 üniversite arasına girdi. Dünyanın en saygın yükseköğretim derecelendirme kuruluşlarından biri olan Times Higher Education (THE), 2025 Disiplinlerarası Bilim Sıralaması sonuçlarını açıkladı. Times Higher Education tarafından bu yıl ilk defa gerçekleştirilen Disiplinlerarası Bilim Sıralaması’na göre Hitit Üniversitesi, 401-500 bandında sıralamaya girerek dünyada ilk 500 üniversite arasında yer almayı başardı. Hitit Üniversitesi, “süreç” alanında ise dünyada 143’üncü olarak önemli bir başarıya imza attı.Girdiler (fonlama), süreç (başarı ölçütleri, idari destek, tanıtım) ve çıktılar (yayınlar, araştırma kalitesi) olmak üzere 3 temel ölçüte göre üniversiteleri değerlendiren Times Higher Education, 92 ülkeden 749 üniversitenin sıralamasını sundu. Yapılan değerlendirme Türkiye’den 45 üniversite sıralamalarda yer alabildi. Hitit Üniversitesi, Times Higher Education (THE), 2025 Disiplinlerarası Bilim Sıralaması’nda dünyada ilk 500 üniversite arasında bulunurken, “Süreç” alanında ise dünyada 143’üncü oldu. Türkiye’den sıralamaya giren 45 üniversite arasında 15’inci sırada yer alan Hitit Üniversitesi, 2000 yılı sonrasında kurulan üniversiteler arasında ise 6’ıncı oldu. Girdiler, süreç ve çıktılar olmak üzere 3 temel ölçüte göre üniversitelerin değerlendirildiği sıralamada Hitit Üniversitesi, “Süreç” alanında Türkiye’de 4’üncü sırada yer aldı. Girdiler alt kategorisinde 25’inci olan Hitit Üniversitesi, çıktılar alt kategorisinde ise 31’inci olarak sıralamada yer aldı. Hitit Üniversitesi olarak daha iyi noktalara gelmek için çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini ifade eden Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, “Times Higher Education tarafından yapılan değerlendirme neticesinde dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer almaktan dolayı büyük bir gurur ve mutluluk duyuyoruz. Hitit Üniversitesinin, şehrimizin ve ülkemizin gelişimine katkı sağlamak adına daha çok çalışmaya devam edeceğiz. Üniversitemizin daha iyi konumlarda yer alacağına yürekten inanıyorum” dedi. Hitit Üniversitesinde yapılan başarılı çalışmaların THE sıralamalarına yansıdığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Öztürk, “Hep birlikte yaptığımız çalışmalarla önemli mesafe kat etmeye başladık. Elde ettiğimiz bu başarı hepimizin başarısıdır. Bu noktada başta değerli akademik personelimiz olmak üzere idari personelimiz ile öğrencilerimizi gayretlerinden dolayı tebrik ediyorum. Bu başarımızdaki kıymetli emekleri için teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Hitit Üniversitesi öğrenci kulüplerinin 2 projesine destek
14 Kasım 2024 Perşembe - 09:01 Hitit Üniversitesi öğrenci kulüplerinin 2 projesine destek Hitit Üniversitesi öğrenci kulüplerinin 2 projesi, Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı çerçevesinde desteklenecek. Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı (ÜNİDES) öğrenci projeleri başvuru sonuçları açıklandı. Programın ilk dönem başvuru sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte Hitit Üniversitesi Otomotiv Teknoloji ve Tasarım Kulübü ile Sosyal Girişimcilik ve Farkındalık Kulübü tarafından hazırlanan 2 ayrı proje destek almaya hak kazandı. Hitit Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü öğrencisi Amine Avcu’nun koordinatörlüğünde hazırlanan "Engelleri Aşan Birliktelik Çalıştayı: Erişilebilirlik ve Empati İçin Kapsayıcı Bir Adım" adlı proje, ÜNİDES desteğiyle gerçekleştirilecek. Sosyal Girişimcilik ve Farkındalık Kulübü tarafından hazırlanan proje, toplumda engelli bireylerin erişim engellerine dikkat çekmeyi, empati kültürünü teşvik etmeyi ve erişilebilirlik konusunda toplumsal farkındalık oluşturmayı hedefliyor. Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Nevzat Gencer danışmanlığında ve Sungurlu Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Abdulkadir Karabulut’un desteğiyle hayata geçirilecek proje, özellikle gençlerin sosyal sorumluluk ve empati duygularını geliştirmeyi amaçlıyor. Otomotiv Teknoloji ve Tasarım Kulübü tarafından hazırlanan “Otomotiv Teknolojileri ve Gelişim Akademisi” başlıklı proje çerçevesinde gençlerin otomotiv teknolojileri alanındaki bilgi ve becerilerini geliştirmeye yönelik atölye çalışmaları, seminerler ve eğitimler düzenlenecek. Katılımcılar, güvenli sürüş tekniklerinden global otomotiv trendlerine kadar geniş bir yelpazede eğitim alarak kendilerini geliştirme fırsatı bulacak. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Furkan Akbulut danışmanlığında yürütülecek proje bilim ve teknoloji, spor ve sağlıklı yaşam, mesleki gelişim, kişisel ve sosyal gelişim gibi farklı başlıklarda çok yönlü bir gelişim sağlamayı amaçlıyor.
Vali Çalgan’dan Çorum’daki patlama ile ilgili açıklama
13 Kasım 2024 Çarşamba - 21:46 Vali Çalgan’dan Çorum’daki patlama ile ilgili açıklama Çorum’da meydana gelen doğal gaz patlaması ile ilgili açıklama yapan Çorum Valisi Ali Çalgan, “Bakanlığımız Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nca bir para ilimize gönderilecek. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Genel Müdürlüğünce belli bir miktar para gönderilmesini bekliyoruz. Bunların gelmesi halinde ortada önemli bir mağduriyetin kalmayacağını değerlendiriyorum” dedi. Çorum Valisi Ali Çalgan, 3 Kasım’da Çorum’daki bir apartmanda meydana gelen ve 1 kişinin ölümüne, 33 kişinin yaralanmasına sebep olan doğal gaz patlaması ile ilgili açıklama yaptı. 15 ev ve 12 iş yerinin etkilendiği patlamada vatandaşların yaralarının sarılacağını belirten Vali Çalgan, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Genel Müdürlüğü tarafından gönderilecek paralarla mağduriyetlerin giderileceğini kaydetti. Vali Çalgan şu ifadelere yer verdi: “3 Kasım’da şehrimizde bir patlama yaşadık. 16 mesken, 12 iş yeri. Tamamen kullanılmaz hale geldi. Bir hemşehrimizi kaybettik. Ona Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum. Bütün hemşehrilerime de bu vesileyle geçmiş olsun, dileklerimi iletiyorum. Sonrasında sizlerle yaptığımız görüşmelerde yaraların sarılacağı, devletimizin kimseyi mağdur etmeyeceğini söylemiştik. Şükürler olsun, aynı noktadayız, iyi haberler alıyoruz. Patlamayı engellemek mümkün müydü, bilmiyorum ama patlamadan sonra yapılması gereken ne varsa yapıldı. Bir kısım hemşehrilerimiz yakınlarının yanına gitti, diğerlerini biz valilik olarak Turizm Otelcilik ve Uygulama Otelemizde, belediyemiz misafirhanelerinde misafir ettik. Derhal, zarar, hasar tespiti çalışmalarına başladık. Bu hasarın giderilmesi, vatandaşlarımızın bu mağduriyetten kurtulması için nereyle nasıl bir diyalog içinde olmamız gerekiyorsa o diyalogları gerçekleştirdik, kararları aldık, yazılarımızı yazdık. Bu yazdığımız yazıların Ankara’da takibini sayın milletvekillerimizin yaptığını belirtmek isterim. Bakanlığımız Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nca bir para ilimize gönderilecek. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Genel Müdürlüğünce belli bir miktar para gönderilmesini bekliyoruz. Bunların gelmesi halinde ortada önemli bir mağduriyetin kalmayacağını değerlendiriyorum.”
Başkan Aşgın’dan meclis üyelerine bütçe teşekkürü
13 Kasım 2024 Çarşamba - 16:25 Başkan Aşgın’dan meclis üyelerine bütçe teşekkürü Çorum Belediyesi’nin 2025 yılı tahmini gelir ve gider bütçesi Belediye Meclisi’nde oylanmasının ardından konuşan Belediye Başkanı Dr.Halil İbrahim Aşgın, özellikle Destek Hizmetleri Müdürlüğü bütçesine tüm meclis üyelerinin kabul oyu vermesinden dolayı CHP grubuna teşekkür etti. Çorum Belediyesi’nin 2025 yılı tahmini gelir ve gider bütçesi Belediye Meclisi’nde onaylandı. Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın bütçe oylaması sonrasında yaptığı değerlendirmede Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü ve Strateji Müdürlüğü’ne ait 2025 yılı tahmini bütçesinin 32 meclis üyesinin tamamının kabul oyu ile meclisten geçtiğini belirtti. Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nün bütçesinin önemine değinen Başkan Aşgın “Bizim bütün müdürlüklerimi işlerini çok iyi yapıyor ancak özellikle Destek Hizmetleri Müdürlüğümüze verilen 32 kabul oyundan dolayı CHP’li meclis üyelerine teşekkür ediyorum. Destek Hizmetleri Müdürlüğü bütün ihaleleri yapıldığı maddi konularla ilgili bir müdürlüğümüzdür. Muhalefet partisinin ekibimize olan inancı ve destekleri için teşekkür ediyorum” dedi. Meclis toplantısında CHP grubunu alkışlatan Başkan Aşgın, “Rabbimize hamdolsun iki yıldır Destek Hizmetleri Müdürlüğü tam güvenoyu alıyor. Bu da bizim istikrarlı duruşumuzun ve samimiyetimizin, akçeli işlerle işimizin olmadığının ve ihalelerde yanlış işimizin asla olmayacağının muhalefet partisi tarafından da tescilidir. Bu nedenle duyarlı davranışlarından dolayı CHP grubuna bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Selçuklu’dan sonra Çorum’daki Osmanlı mimari geleneği de gün yüzüne çıkıyor
13 Kasım 2024 Çarşamba - 10:05 Selçuklu’dan sonra Çorum’daki Osmanlı mimari geleneği de gün yüzüne çıkıyor Çorum’da devam eden Kalehisar ören yeri kazılarında kazı başkan yardımcısı olarak görev yapan Dr. Öğretim Üyesi Adem Sevim, Çorum’daki Osmanlı mimari geleneği hazırladıkları doktora tezi ile orta koyduklarını söyledi. Çorum’daki Selçuklu mimarisi, Kalehisar ören yerinde gün yüzüne çıkartılıyor. Kazı çalışmalarında kazı başkan yardımcısı olarak görev yapan Yozgat Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Adem Sevim, Çorum’daki Osmanlı mimarisini gün yüzüne çıkartmak için çalışma yürüttüklerini söyledi. Hazırladığı tezde Osmanlı mimari geleneğinin ortaya çıktığı Çorum’daki eserleri ortaya koyduklarını belirten Sevim, yaptıkları çalışmayı ilerleyen süreçte kitaplaştırmak istediğini söyledi. “Selçuklu’dan sonra, Çorum’da büyük bir Osmanlı şehirciliğini görüyoruz” Çorum’da özellikle hamamlarda ve türbelerde Osmanlı geleneğinin ön plana çıktığını kaydeden Sevim, “Biz şu anda Kalehisar ören yerindeyiz. Buradaki kazı çalışmalarımız devam ediyor. Burası bir Selçuklu kenti. Ama Selçuklu’dan sonra, Çorum’da büyük bir Osmanlı şehirciliğini görüyoruz. 1420’li yıllarda Çorum fiilen, bir kentleşme hızı ile Osmanlıların hakimiyetine giriyor. Şehir müreffeh bir ortama dönünce Osmanlı döneminde yapılaşma hızla artıyor. Osmanlı’nın başkenti Bursa ve İstanbul’daki hamam planlarının Çorum’da birebir tekrar edildiğini görüyoruz. Kalehisar’da şu an bir Selçuklu hamamını görüyoruz. Şu anda bunu meydana çıkartmaya çalışıyoruz. Tacettin Paşa Hamamında, Ali Paşa Hamamında, Osmancık’taki Mehmet Paşa Hamamı’nda ise Osmanlı geleneği görüyoruz. Camilerde ise biraz mahalli üslup tarzında mimari görüyoruz. Bu yüzden bizler Çorum’u önemsiyoruz. Kalehisar örenlerinde özellikle bir Türk şehirciliğinin, Selçuklu kentleşmesinin olduğunu görüyoruz. Aynı örneğin Çorum’da tekrar edildiğini görüyoruz. Buna örnek olarak, Çorum Kalesi ve hemen yanındaki Ulu Cami, Güpür Hamamı ve güneyinde Veli Paşa Hanı ve saat kulesi ile bir Türk şehir gelenekçiliğinin Çorum’da devam ettiğini görüyoruz. Biz bu verilerden yola çıkarak Çorum’da bir doktora tezi hazırladık. Hem Selçuklu hem de Osmanlı yapılarını, tüm ilçeleri gezerek ortaya koymaya çalıştık. İnşallah ilerleyen yıllarda da bu çalışmamızı kitap olarak yayımlamaya çalışacağız” dedi. “Osmanlı’nın başkenti Bursa’da, İstanbul’da bu plan tipini görüyoruz” İstanbul ve Bursa’daki mimari planların Çorum’daki birçok yapıda gözüktüğünü kaydededen Sevim, “Osmanlı geleneğini daha çok hamamlarda ve bazı türbelerde gördük. Koyunbaba Türbesi’nde, Demirşeyh Türbesi’nde Osmanlı etkisi görülüyor. Güpür Hamamının kadınlar kısmında Selçuklu geleneği, daha sonra yapılmış erkekler kısmında ise Osmanlı geleneğini tespit ettik. Osmanlı hamamlarında sıcaklık kısmı enine dikdörtgen, ortası kubbeli ve çifte aletlidir. Osmanlı’nın başkenti Bursa’da, İstanbul’da bu plan tipini görüyoruz. Bu plan tipinin ilçelerde dahi tekrar edilmesi bizlere plan mimari anlamında Çorum ilinde devam ettiğini gösteriyor” diye konuştu.
Selçuklular’ın ardından Çorum’daki Osmanlı mimari geleneği de gün yüzüne çıkıyor
13 Kasım 2024 Çarşamba - 10:02 Selçuklular’ın ardından Çorum’daki Osmanlı mimari geleneği de gün yüzüne çıkıyor Çorum’da devam eden Kalehisar ören yeri kazılarında kazı başkan yardımcısı olarak görev yapan Dr. Öğretim Üyesi Adem Sevim, Çorum’daki Osmanlı mimari geleneği hazırladıkları doktora tezi ile orta koyduklarını söyledi. Çorum’daki Selçuklu mimarisi, Kalehisar ören yerinde gün yüzüne çıkartılıyor. Kazı çalışmalarında kazı başkan yardımcısı olarak görev yapan Yozgat Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Adem Sevim, Çorum’daki Osmanlı mimarisini gün yüzüne çıkartmak için çalışma yürüttüklerini söyledi. Hazırladığı tezde Osmanlı mimari geleneğinin ortaya çıktığı Çorum’daki eserleri ortaya koyduklarını belirten Sevim, yaptıkları çalışmayı ilerleyen süreçte kitaplaştırmak istediğini söyledi. “Selçuklu’dan sonra, Çorum’da büyük bir Osmanlı şehirciliğini görüyoruz” Çorum’da özellikle hamamlarda ve türbelerde Osmanlı geleneğinin ön plana çıktığını kaydeden Sevim, “Biz şu anda Kalehisar ören yerindeyiz. Buradaki kazı çalışmalarımız devam ediyor. Burası bir Selçuklu kenti. Ama Selçuklu’dan sonra, Çorum’da büyük bir Osmanlı şehirciliğini görüyoruz. 1420’li yıllarda Çorum fiilen, bir kentleşme hızı ile Osmanlıların hakimiyetine giriyor. Şehir müreffeh bir ortama dönünce Osmanlı döneminde yapılaşma hızla artıyor. Osmanlı’nın başkenti Bursa ve İstanbul’daki hamam planlarının Çorum’da birebir tekrar edildiğini görüyoruz. Kalehisar’da şu an bir Selçuklu hamamını görüyoruz. Şu anda bunu meydana çıkartmaya çalışıyoruz. Tacettin Paşa Hamamında, Ali Paşa Hamamında, Osmancık’taki Mehmet Paşa Hamamı’nda ise Osmanlı geleneği görüyoruz. Camilerde ise biraz mahalli üslup tarzında mimari görüyoruz. Bu yüzden bizler Çorum’u önemsiyoruz. Kalehisar örenlerinde özellikle bir Türk şehirciliğinin, Selçuklu kentleşmesinin olduğunu görüyoruz. Aynı örneğin Çorum’da tekrar edildiğini görüyoruz. Buna örnek olarak, Çorum Kalesi ve hemen yanındaki Ulu Cami, Güpür Hamamı ve güneyinde Veli Paşa Hanı ve saat kulesi ile bir Türk şehir gelenekçiliğinin Çorum’da devam ettiğini görüyoruz. Biz bu verilerden yola çıkarak Çorum’da bir doktora tezi hazırladık. Hem Selçuklu hem de Osmanlı yapılarını, tüm ilçeleri gezerek ortaya koymaya çalıştık. İnşallah ilerleyen yıllarda da bu çalışmamızı kitap olarak yayımlamaya çalışacağız” dedi. “Osmanlı’nın başkenti Bursa’da, İstanbul’da bu plan tipini görüyoruz” İstanbul ve Bursa’daki mimari planların Çorum’daki birçok yapıda gözüktüğünü kaydeden Sevim, “Osmanlı geleneğini daha çok hamamlarda ve bazı türbelerde gördük. Koyunbaba Türbesi’nde, Demirşeyh Türbesi’nde Osmanlı etkisi görülüyor. Güpür Hamamı’nın kadınlar kısmında Selçuklu geleneği, daha sonra yapılmış erkekler kısmında ise Osmanlı geleneğini tespit ettik. Osmanlı hamamlarında sıcaklık kısmı enine dikdörtgen, ortası kubbeli ve çifte aletlidir. Osmanlı’nın başkenti Bursa’da, İstanbul’da bu plan tipini görüyoruz. Bu plan tipinin ilçelerde dahi tekrar edilmesi bizlere plan mimari anlamında Çorum ilinde devam ettiğini gösteriyor” diye konuştu.