Yerel Haberler
Çankırı
İlkokul öğrencileri aldıkları gıda eğitimleriyle bilinçlendi
16 Ekim 2024 Çarşamba - 18:04 İlkokul öğrencileri aldıkları gıda eğitimleriyle bilinçlendi Çankırı’da ‘Dünya Gıda Günü’ dolayısıyla ilkokul öğrencilerine gıda, beslenme ve sağlık eğitimi verildi. ‘Dünya Gıda Günü’ dolayısıyla Çankırı TOKİ İlkokulu öğrencilerine Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun tarafından gıda, beslenme ve sağlık eğitimi verildi. Her sınıf düzeyine uygun olarak hazırlanan eğitimlerde, gıdaların vücut sağlığına etkileri, dengeli beslenme alışkanlıkları ve çevreyi koruma bilinci öğrencilere aktarıldı. Doç. Dr. Ercoşkun, doğru gıda seçimlerinin hem fiziksel hem de zihinsel gelişim üzerinde ne kadar önemli olduğunu anlatarak, sağlıklı yaşamın temellerini öğrencilerle paylaştı. Daha sonra öğrencilere ikramlarda bulunularak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çocuklar için hazırladığı kitaplar dağıtıldı. Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun tarafından verilen eğitim öğrencilerden büyük ilgi gördü. “Gıda hakkı, insanların yeterli ve güvenli gıdaya ulaşma hakkını ifade etmektedir” Gıda güvenliği tedbirlerinin büyük önem taşıdığını söyleyen Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, “Gıda hakkı, insanların yeterli ve güvenli gıdaya ulaşma hakkını ifade etmektedir. Özellikle son yıllarda savaşlar, küresel iklim değişikliği, tarımsal arazilerin azalması gibi birçok faktör, insanların gıda hakkını tehdit altına almaktadır. Önümüzdeki yıllarda maalesef gıda güvenliğini arttırmak için ekstra tedbirler almak zorundayız. Bu tedbirler büyük önem taşımaktadır” dedi.
Şehitlerin kabirlerinden alınan topraklar bu müzede toplandı
16 Ekim 2024 Çarşamba - 13:41 Şehitlerin kabirlerinden alınan topraklar bu müzede toplandı Çankırı’da bulunan bir müzede Eren Bülbül, Şenay Aybüke Yalçın, Ali Gaffar Okkan, Necmettin Yılmaz başta olmak üzere toplam 180 şehidin kabrinden alınan topraklar korunuyor. Çankırı’da bulunan Şehitler Müzesi’nde ‘Şehidimin Kokusu’ projesi çerçevesinde İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ve Çankırı Valiliği’nin katkılarıyla, şehit aileleri ve mezarları ziyaret edilerek kabirlerinden topraklar alınıyor. Şehitlerin kabirlerinden alınan topraklar, çekmeceli stantlara yerleştirilerek koruma altına alınıyor. Eren Bülbül, Şenay Aybüke Yalçın, Ali Gaffar Okkan, Necmettin Yılmaz başta olmak üzere toplam 180 şehidin kabrinden alınan topraklar, müzede korunuyor. Proje ile şehitlerin hatırlarının yaşatılması amaçlanıyor. “180 şehidimizin kabirlerinden aldığımız toprakları çekmeceli stantlarda sergilemekteyiz” Projenin amacının vatan sevgisini gelecek nesillere aşılamak olduğunu söyleyen Çankırı Şehit ve Gaziler Derneği Başkanı Mehmet Uçar, “İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ve Çankırı Valiliğimizin katkılarıyla devam eden projemizde şehit ailelerimizi de ziyaret ederek 180 şehidimizin kabirlerinden aldığımız toprakları çekmeceli stantlarda sergilemekteyiz. Aynı stantlarda sergilenmek için vefat etmiş devlet büyüklerimizin ve diğer şehirlerimizdeki şehitliklerden toprak getirmeyi hedefliyoruz. Müzemize Çankırılı şehitlerimizin yanı sıra ülke çapında kahramanlıkları duyulmuş şehitlerimizin de misafir şehitlerimiz köşesine emanetlerini ve topraklarını da getiriyoruz. Proje kapsamında hedefimiz vatan ve millet sevgisini sıcak tutmak, gelecek nesillere taşımak, ziyaretçilerimize ve gelecek nesillerimize toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır hissiyatını aşılamaktır. Takdir edersiniz ki vatanımızın birlik ve beraberliği ülkemizin geleceği ve yükselmesi ancak milli manevi değerlerin korunması ve bu değerlerin yeni nesillere aktarılması ile mümkündür. Ülkemizin bekası ve ilelebet payidar olabilmesi ve bu hizmetleri daha iyi yapabilmemiz adına sizlerin desteği ve sahip çıkması son derece kıymetli ve önemlidir” dedi.
Türkiye’nin en önemli tarım şehirleri arasındaki Çankırı’da yapılan teşviklerle üretim her geçen yıl artıyor
14 Ekim 2024 Pazartesi - 10:43 Türkiye’nin en önemli tarım şehirleri arasındaki Çankırı’da yapılan teşviklerle üretim her geçen yıl artıyor Çeltik, kavun, yeşil mercimek ve korunga üretiminde ilk 10 il arasında yer alan Çankırı’da, 240 bin hektar alandaki tarımsal üretimle ülke ekonomisine önemli katkı sağlanıyor. 240 bin hektar tarım alanına sahip olan ve yılda ortalama 30 bin ton pirincin üretildiği Çankırı, çeşitli ürün yetiştiriciliği ile Türkiye’nin önemli tarım şehirleri arasında yer alıyor. Türkiye genelindeki üretime göre, çeltikte altıncı, kavunda yedinci, yeşil mercimekte altıncı, korungada ise sekizinci il olma özelliği taşıyan Çankırı, 142 bin büyükbaş, 167 bin küçükbaş, 3 milyona yakın kanatlı ve 55 bin kovan arıyla üretimde üretimde ön plana çıkıyor. Tarımsal üretimle Türkiye ekonomisine önemli katkının sağlandığı Çankırı’da, yapılan teşviklerle çiftçilik ve hayvan yetiştiriciliği teşvik ediliyor. Çankırı Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, yapılan destekler sayesinde ürün çeşitliliğinin ve üretimin arttırılmasını hedeflediklerini söyledi. “Birçok ürün üretiminde Türkiye’de ilk 10 sırada bulunuyoruz” Çeşitli ürün yetiştiriciliği ile Çankırı’nın Türkiye’de ön plana çıktığını belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “Çankırı, 240 bin hektar tarım alanı ile hububattan meyveciliğe, sebzeden endüstri bitkilerine kadar çoğu ürünün yetiştirildiği bir ildir. Köylerin kısmen boşalmasına rağmen arazilerini terk etmeyen çiftçilere sahibiz. Birçok ürün üretiminde Türkiye’de ilk 10 sırada bulunuyoruz. Çeltikte altıncı sırada, kavunda yedinci sırada, yeşil mercimekte altıncı sırada, korungada ise sekizinci sırada yer alıyoruz. Diğer ürünlerde de hızla üretim artışı sağlamaktayız. Çeşitli projeler tamamlandığında tarımsal üretim değerimiz daha da artacak. Ön sıralara oturan bir il olmak için gayret edeceğiz” dedi. “Hayvancılık üretiminde de azımsanmayacak bir üretim yapmaktayız” Çankırı’da hayvan yetiştiriciliğinin önemine değinen Dr. Düzgün, “Hayvansal üretim olarak 142 bin büyükbaş, 167 bin küçükbaş, 3 milyona yakın kanatlı ve 55 bin kovan varlığı ile hayvancılık üretiminde de azımsanmayacak bir üretim yapmaktayız. Bakanlığımız destekleri ile son yıllarda binin üzerinde proje uygulanarak bu yönde de gelişim göstermekteyiz. 142 bin hektarlık mera alanı ile önde gelen mera alanına sahip iller içerisindeyiz. Bakanlığımız projeleri genelde olmak üzere yerel projelerle de 3 yıl önce 60 milyon TL civarında olan desteğimizi bugün ise 500 milyon TL’ye kadar çıkarttık. Üretimde kalarak emeğini esirgemeyen çiftçilerimizin mutlu olacağı, onlara destek olacak sessiz devrimin yapıldığını müşahede etmekteyiz. Öncelikli olarak ekim yapan herkesin destekleneceği, yüzyılın hayali ve beklentisi olan hususların teker teker hayata geçirilmesi çiftçimizi son derece mutlu etmiştir ve edecektir. İlimizde yüzde 42 olan kayıtlılık oranını an itibariyle yüzde 52’lere çıkartmış bulunmaktayız. Kanun ve mevzuat değişiklikleriyle tüm çiftçilerin faydalanacağı ve kazanacağı noktalara gelecektir inşallah” diye konuştu.
Çankırı’da yapılan teşviklerle üretim her geçen yıl artıyor
14 Ekim 2024 Pazartesi - 10:41 Çankırı’da yapılan teşviklerle üretim her geçen yıl artıyor Çeltik, kavun, yeşil mercimek ve korunga üretiminde ilk 10 il arasında yer alan Çankırı’da, 240 bin hektar alandaki tarımsal üretimle ülke ekonomisine önemli katkı sağlanıyor. 240 bin hektar tarım alanına sahip olan ve yılda ortalama 30 bin ton pirincin üretildiği Çankırı, çeşitli ürün yetiştiriciliği ile Türkiye’nin önemli tarım şehirleri arasında yer alıyor. Türkiye genelindeki üretime göre, çeltikte altıncı, kavunda yedinci, yeşil mercimekte altıncı, korungada ise sekizinci il olma özelliği taşıyan Çankırı, 142 bin büyükbaş, 167 bin küçükbaş, 3 milyona yakın kanatlı ve 55 bin kovan arıyla üretimde üretimde ön plana çıkıyor. Tarımsal üretimle Türkiye ekonomisine önemli katkının sağlandığı Çankırı’da, yapılan teşviklerle çiftçilik ve hayvan yetiştiriciliği teşvik ediliyor. Çankırı Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, yapılan destekler sayesinde ürün çeşitliliğinin ve üretimin arttırılmasını hedeflediklerini söyledi. “Birçok ürün üretiminde Türkiye’de ilk 10 sırada bulunuyoruz” Çeşitli ürün yetiştiriciliği ile Çankırı’nın Türkiye’de ön plana çıktığını belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “Çankırı, 240 bin hektar tarım alanı ile hububattan meyveciliğe, sebzeden endüstri bitkilerine kadar çoğu ürünün yetiştirildiği bir ildir. Köylerin kısmen boşalmasına rağmen arazilerini terk etmeyen çiftçilere sahibiz. Birçok ürün üretiminde Türkiye’de ilk 10 sırada bulunuyoruz. Çeltikte altıncı sırada, kavunda yedinci sırada, yeşil mercimekte altıncı sırada, korungada ise sekizinci sırada yer alıyoruz. Diğer ürünlerde de hızla üretim artışı sağlamaktayız. Çeşitli projeler tamamlandığında tarımsal üretim değerimiz daha da artacak. Ön sıralara oturan bir il olmak için gayret edeceğiz” dedi. “Hayvancılık üretiminde de azımsanmayacak bir üretim yapmaktayız” Çankırı’da hayvan yetiştiriciliğinin önemine değinen Dr. Düzgün, “Hayvansal üretim olarak 142 bin büyükbaş, 167 bin küçükbaş, 3 milyona yakın kanatlı ve 55 bin kovan varlığı ile hayvancılık üretiminde de azımsanmayacak bir üretim yapmaktayız. Bakanlığımız destekleri ile son yıllarda binin üzerinde proje uygulanarak bu yönde de gelişim göstermekteyiz. 142 bin hektarlık mera alanı ile önde gelen mera alanına sahip iller içerisindeyiz. Bakanlığımız projeleri genelde olmak üzere yerel projelerle de 3 yıl önce 60 milyon TL civarında olan desteğimizi bugün ise 500 milyon TL’ye kadar çıkarttık. Üretimde kalarak emeğini esirgemeyen çiftçilerimizin mutlu olacağı, onlara destek olacak sessiz devrimin yapıldığını müşahede etmekteyiz. Öncelikli olarak ekim yapan herkesin destekleneceği, yüzyılın hayali ve beklentisi olan hususların teker teker hayata geçirilmesi çiftçimizi son derece mutlu etmiştir ve edecektir. İlimizde yüzde 42 olan kayıtlılık oranını an itibariyle yüzde 52’lere çıkartmış bulunmaktayız. Kanun ve mevzuat değişiklikleriyle tüm çiftçilerin faydalanacağı ve kazanacağı noktalara gelecektir inşallah” diye konuştu. (BG-MK-