Yerel Haberler
Çankırı
İl Sağlık Müdürü Dr. Sarıkaya: “Kahvaltıda kahve tüketilmemeli” 28 Eylül 2024 Cumartesi - 14:14:22 Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, sağlıklı kahvaltı yapımı ile ilgili bilgilendirmelerde bulunarak sağlıklı bir kahvaltı için kahve tüketilmemesi gerektiğini söyledi. Çankırı İl sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, temel üç öğünün birinci öğünü olan kahvaltı yapımı ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Sağlıklı bir kahvaltı için kafein içeren kahve gibi içeceklerin tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Sarıkaya, çay, bitki çayları, su ve meyve suyunun daha sağlıklı olacağını belirtti. İdeal ve sağlıklı bir kahvaltı için mutlaka karbonhidrat ve protein tüketilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Sarıkaya, kahvaltının atlanılacak bir öğün olmadığını belirtti. “Günün ilk öğünü olan kahvaltıda mutlaka protein ve karbonhidrat tüketilmesi gerekir” Kahvaltıda karbonhidrat ve protein tüketiminin önemine değinen Dr. Sarıkaya, “İdeal bir kahvaltı, tam tahıllı karbonhidrat içermeli, bir protein kaynağı sunmalı ve de meyve veya sebzeler ile desteklenmelidir. Bu kahvaltının yoğunluğu, yaş, cinsiyet ve aktivite seviyelerine bağlı olmalıdır. Günün ilk öğünü olan kahvaltıda mutlaka protein ve karbonhidrat tüketilmesi gerekir. Beslenme uzmanlarının tavsiye ettiği miktarlarda yumurta, yoğurt, peynir, fındık ezmesi veya farklı bir protein kaynağı tüketilebilir. Protein sizi daha uzun süre tok tutar ve kas gelişimi için önemlidir. Tam tahıllı gıdalar da beslenme menünüzde güne başlarken bulunabilir. Tam tahıllı ekmek, yulaf ezmesi veya çavdar ekmeği gibi tam tahıllı bir kahvaltılık seçebilirsiniz” dedi. “Kafein içeren kahve gibi içecekler tüketilmemeli” Sağlıklı bir kahvaltı için yüksek şekerli ve kafein içeren gıdalardan uzak durulması gerektiğini söyleyen Dr. Sarıkaya, “Güne başlarken sıvı alımı oldukça önemlidir. Kafein içeren kahve gibi içecekler tüketilmemeli. Onun yerine çay, bitki çayları, su veya meyve suyu tüketilmelidir. Sağlıklı kahvaltılarda yüksek şekerli ve kafein içeren gıdalardan uzak durmak gerekir. Hazır meyve suları, şekerli gevrekler veya yüksek karbonhidrat kaynakları gibi rafine şeker içeren yiyecekler yerine, doğal olarak tatlı olan meyve, bal ve pekmez gibi tatlıları tercih edebilirsiniz. Unutmayın ki, kahvaltı en önemli öğünlerden biridir ve sağlıklı bir yaşam tarzı için gereklidir” dedi.
28 Eylül 2024 Cumartesi - 12:42 Çankırı’nın meşhur tuzu, astım ve KOAH hastalarına nefes oluyor Türkiye’nin dört bir yanından Çankırı’ya gelen KOAH ve astım hastaları Hititler’den kalan tuz mağarasında ve tuzla dolu odalarda terapi görerek şifa arıyor. Çankırı’da, Çankırı Valiliği, Çankırı Belediyesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Çankırı İl Sağlık Müdürlüğü, Çankırı Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Çankırı Özel Karatekin Hastanesi, Tuz Rehabilitasyon ve Sağlık Turizmi Derneği ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti Çankırı Şubesinin iş birliği ile hayata geçirilen ’Daha Güçlü Bir Nefes Projesi’, KOAH ve astım hastalarına umut oluyor. Hititler döneminden kalan ve "Yer Altı Tuz Şehri" olarak adlandırılan tuz mağarasında, KOAH hastalarına yönelik farklı sosyal, kültürel ve sağlık etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Yerin 150 metre altındaki mağara içerisinde, hastaların 4 ila 6 saat tuz ortamındaki havaya maruz kalmaları ve etkin zaman geçirmeleri sağlanıyor. Tuz mağarasında hastalara yönelik, seramik atölyesi, ebru sanatları atölyesi, müzikal, drama, sinema ve şiir, sağlıklı spor, fiziksel egzersiz etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Daha sonra özel bir hastanede hastalar tuz terapisi ile tedaviye devam ediyor. 15 gün boyunca devam edecek projenin beşinci gününde Türkiye’nin dört bir yanından gelen hastalar, sağlık problemlerinde olumlu sonuçlar görmeye başladığını söyledi. “Hastalardan herhangi olumsuz bir yanıt almazken olumlu geri dönüşler almaya başladık” Hastaların tedavisinin olumlu yönde ilerlediğini belirten Dr. Tuba Öztürk Haliloğlu, “Hastalardan herhangi olumsuz bir yanıt almazken olumlu geri dönüşler almaya başladık. Tuz terapisinin bronş salgısını, mukus salgısını inceltici ve hareketlendirici etkisi olduğu için aynı zamanda farklı maddelerin mukusla birlikte atılması nedeniyle bronşlarda gevşeme ve akciğer damarlarında genişleme sağlıyor. Başlangıçta mukus salgısını attırıcı etkisi nedeniyle öksürüğe sebep olabiliyor ama bu tolere edilemeyecek bir durum değil, sadece mukusun çıkışı kolaylaşıyor. Hastalarımızda gördüğümüz kötü bir yan etki olmadı. Özellikle daha ağır seyreden KOAH ve astım hastalarında daha iyi yanıt aldığımızı gördük” dedi. “Koyu balgamlar çıkarttığımı gördüm” Tedavi olmak için Bilecik’ten Çankırı’ya gelen Yaşar Yılmaz ise olumlu yöndeki değişiklikleri hissetmeye başladığını belirterek, “Tedavimiz güzel gidiyor. Koyu balgamlar çıkarttığımı gördüm, hala da devam ediyor. İlaçlarımı da düzenli olarak kullanıyorum. Her şeyden memnunum” diye konuştu. “Bu uygulamanın faydasını görüyorum” Tedavisinin olumlu ilerlediğini söyleyen Nevzat Doğrusöz de, “Sabah uyandığımda boğazımda hırıltı olurdu. O hırıltı şu an kayboldu. Acayip bir koyu renkte balgam çıkarışı oluyor. Bu uygulamanın faydasını görüyorum. Çok memnun ve mutluyum” şeklinde konuştu.
26 Eylül 2024 Perşembe - 13:10 Yerin metrelerce altında sağlık arıyorlar Çankırı’da hayata geçirilen proje çerçevesinde, Türkiye’nin dört bir yanından gelen KOAH hastaları, Hititler’den kalan ve yerin 150 metre altında bulunan tuz mağarasında tedavi ediliyor. Çankırı’da, Çankırı Valiliği, Çankırı Belediyesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Çankırı İl Sağlık Müdürlüğü, Çankırı Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Çankırı Özel Karatekin Hastanesi, Tuz Rehabilitasyon ve Sağlık Turizmi Derneği ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti Çankırı Şubesinin işbirliği ile hayata geçirilen ‘Daha Güçlü Bir Nefes Projesi’ KOAH hastalarına umut olmaya başladı. Hititler döneminden kalan ve "Yer Altı Tuz Şehri" olarak adlandırılan tuz mağarasında, KOAH hastalarına yönelik farklı sosyal, kültürel ve sağlık etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Yerin 150 metre altındaki mağara içerisinde, hastaların tuz ortamındaki havaya maruz kalmaları ve etkin zaman geçirmeleri sağlanıyor. Tuz mağarasında hastalara yönelik, seramik atölyesi, ebru sanatları atölyesi, müzikal, drama, sinema ve şiir, sağlıklı spor, fiziksel egzersiz etkinlikleri gerçekleştiriliyor. 15 gün boyunca devam edecek projenin üçüncü gününde Türkiye’nin dört bir yanından gelen hastalar tedavilerinin olumlu yönde ilerlediğini söyledi. "Dünden bu yana geniz akıntısıyla uyanıyorum" Proje çerçevesinde uygulanan tedavilerin kendisine iyi geldiğini söyleyen Nursel Sümer, “Antalya’dan geliyorum. Üçüncü günümüz. Gayet çok güzel gidiyor. Hastaların arasından ilk olumlu sonuçları ben gördüm. Dünden bu yana geniz akıntısıyla uyanıyorum. Gayet rahatladığımı ve derin nefes alabildiğimi fark ettim. Burada bizimle çok ilgileniyorlar. Mağarada sıkılmamak için sosyal aktiviteler yapıyoruz. Ruhumuzu ve zihnimizi dinlendiriyoruz” dedi. Tuz mağarasında tedavi olmak için Kırıkkale’den geldiğini belirten Aysun Özdemir, “Kırıkkale’den geliyorum. Çankırı’da böyle bir proje olduğunu duyduk. Burada 15 gün bir kamp şeklinde tedaviye geliyoruz. Bugün üçüncü günümüz, inşallah her şey daha güzel olacak” diye konuştu.
İl Sağlık Müdürü Hüseyin Sarıkaya: “İlk yardım bilgisi hayati derecede yardımcı olabilir”
10 Eylül 2023 Pazar - 19:02 İl Sağlık Müdürü Hüseyin Sarıkaya: “İlk yardım bilgisi hayati derecede yardımcı olabilir” Dünya İlk Yardım Günü’nde ilk yardımın önemiyle ilgili açıklamalarda bulunan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, “İlkyardımın öncelikli maksatları, hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak, hayati fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak, yaralının durumunun kötüleşmesini önlemek, iyileşmeyi kolaylaştırmak, hayat kurtarmak, durumunu korumak, sakatlıkları önlemektir” dedi. ‘Dünya İlk Yardım Günü’ çerçevesinde açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Sarıkaya, ilk yardımın öncelikli yöntemleri ile ilgili tavsiyelerde bulundu. İlk yardım bilgisinin hayat kurtardığını belirten Sarıkaya, yaşam ile ölüm arasındaki süreçte ilk yardım bilgisi hayati derecede yardımcı olabileceğini söyledi. “Yaşam ile ölüm arasındaki süreçte ancak ilk yardım bilgisi bizlere hayati derecede yardımcı olabilir” İlk yardımın ihtimal bir sakatlığın önüne geçeceğini ifade eden Sarıkaya, “İlk Yardım, yaşanan herhangi bir kaza ya da durumda sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar olay yerinde durumun daha da kötüye gitmesini önlemek amacı ile yapılan uygulamadır. İlk yardım farkındalığını artırmak, kişileri ilkyardım öğrenmeye motive etmek ve şuurlandırmalarını sağlamak amacıyla ’Dünya İlk Yardım Günü "her yıl kutlanmaktadır. Herkes her an, herhangi bir yerde, bir kaza veya yaralanma sonucu ilk yardıma ihtiyaç duyabilir. Yaşam ile ölüm arasındaki süreçte ancak ilk yardım bilgisi bizlere hayati derecede yardımcı olabilir. İlkyardımın öncelikli hedefleri, hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak, hayati fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak, yaralının durumunun kötüleşmesini önlemek, iyileşmeyi kolaylaştırmak, hayat kurtarmak, durumunu korumak, sakatlıkları önlemek. Bunları hedeflerken sağlık yardımı çağrılması unutulmamalıdır. Ayrıca, ülkemizde afet ve acil durumlar karşısında meydana gelen can ve mal kaybının azaltılması, ulusal mevzuatların iyileştirilmesi, tüm kurum ve kuruluşların bu konuda çalışma yapması, her aileden en az bir kişinin ilk yardım eğitimi alması ve belki de en önemlisi ilk yardım şuurlandırma kültürünün toplumda oluşturulması ile mümkün olabilecektir” dedi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: "Darbecilerin yaptığı anayasadan kurtulma zamanı gelmiştir”
08 Eylül 2023 Cuma - 21:16 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: "Darbecilerin yaptığı anayasadan kurtulma zamanı gelmiştir” Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Darbecilerin yaptığı anayasadan kurtulma zamanı gelmiştir. İnşallah yeni oluşan 28. dönem parlamentomuzda tüm siyasi partiler bu sorumluluğu yerine getirmeli ve bunda da AK Parti olarak, Cumhur İttifakı olarak bizler inşallah öncü olmaya devam edeceğiz” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bir dizi programa katılmak için Çankırı’yı ziyaret etti. İlk olarak Valilik, Çankırı Belediyesi, Adliye ve Çankırı Barosu’nu ziyaret eden Bakan Tunç, ardından AK Parti İl Başkanlığında düzenlenen “Şehirler Buluşması” programına katıldı. Bakan Tunç, daha sonra esnaf ve vatandaşlarla bir araya geldi. Vatandaşlarla sohbet eden Bakan Tunç, taleplerini dinledi. Bakan Tunç, son olarak TÜGVA il olağan genel kuruluna katıldı. Kurulda gençlere seslenen Bakan Tunç, çeşitli nasihatlerde bulundu. Bakan Tunç, konuşmasında Türkiye yüzyılında sivil bir anayasaya milletin kavuşturulması gerektiğinin altını çizdi. “Türkiye yüzyılında ilk hedefimiz yeni bir anayasaya milletimizi kavuşturmak” Anayasadaki ati demokratik hükümleri kaldırmak için görevleri süresince çaba gösterdiklerini belirten Tunç, “Ülkemiz daha güçlü karar alan, daha hızlı uygulayan ve millet iradesini esas alan, Cumhuriyeti daha da güçlendiren bir yönetim sistemine adım attı. Türkiye yüzyılında ilk hedefimiz yeni bir anayasaya milletimizi kavuşturmak. Yeni bir anayasa demokratik ve katılımcı, çoğulcu, hak ve özgürlükleri öne alan bir anayasayı Millet Meclisi yapmak ve milletin onayına sunmak mecburiyetinde. Milletimiz bunu istiyor. Çünkü darbe anayasasıyla yönetilmek bu çağda, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, Türkiye yüzyılının başlangıcında Türkiyemize yakışmıyor. İnşallah bunu başarırız. Türkiye Büyük Millet Meclisinde, milletvekillerimiz, siyasi partilerimiz, herkes millete olan borcunu yerine getirmek durumunda. Anayasamızda bugüne 21 yıllık süre içerisinde çok önemli demokratik değişiklikler yaptık. Reform sayılabilecek değişiklikler yaptık. Özellikle Anayasamızda hukuk devletini güçlendiren, hukukun üstünlüğünü sağlayan, temel hak ve özgürlükleri daha da güçlendiren, önemli reformlara imza attık. Yargı birliğini sağlayan, Anayasa Mahkemesi’nin, Hakimler Savcılar Kurulu’nun daha demokratik, hukuk devleti ilkesine uygun hale getiren reformları gerçekleştirdik” dedi. “Parlamenter sistemin zorluklarını milletimiz gördü” “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi gibi en büyük reformu milletimizle beraber gerçekleştirdik” ifadelerine yer veren Tunç, “Birileri bu reforma karşı çıktı, ‘parlamenter sistem daha iyidir’ dedi. ‘Eski sisteme geri dönelim’ diye seçimlerde vaatler verdiler. ‘Güçlendirilmiş olsun, iyileştirilmiş olsun’ şeklinde eski sistemin önüne başka sıfatlar takmaya çalıştılar. Ama eski sistemi milletimiz yaşadı. O sistemin zorluklarını milletimiz gördü. O sistemde 1,5 yılda bir değişen hükümetler yüzünden, istikrarsızlık ortamı nedeniyle siyasi krizlerin nasıl ekonomik krizleri tetiklediğini, ekonomik krizlerin nasıl fakirleşmeye yol açtığını, fakirleşmenin nasıl anarşiye, huzursuzluğa, teröre yol açtığını ve tüm bu olumsuzlukların nasıl bürokraside, askeriyede ve vesayetçi, darbeci anlayışı nasıl yeşerdiğini beslediğini bu millet tecrübesiyle gördü. ‘Darbe üreten, istikrarsızlık üreten sistemi ben artık tercih ediyorum. Yeni hükümet sistemiyle yoluma devam edeceğim. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle doğrudan yürütmeyi ben belirleyeceğim’ dedi milletimiz. Birinci dönemini tamamladık, şimdi ikinci dönemin ve Türkiye yüzyılının başlangıcındayız” diye konuştu. “Darbecilerin yaptığı anayasadan kurtulma zamanı gelmiştir” AK Parti’nin girişimleri ile Anayasada önemli düzenlemeler yapıldığını belirten Tunç, “Yaptığımız çalışmalar Anayasamızda vesayetçi anlayışın azalmasına sebep oldu ama vesayetçi ruhu tamamen ortadan kaldıramadı. Anayasanın değişmesi sadece yapanların darbeci olmasın bakımından bile zaruridir. O nedenle darbecilerin yaptığı anayasadan kurtulma zamanı gelmiştir. İnşallah yeni oluşan 28. dönem parlamentomuzda tüm siyasi partiler bu sorumluluğu yerine getirmeli ve bunda da AK Parti olarak, Cumhur İttifakı olarak bizler inşallah öncü olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Çankırı’da 8 ayda 15 bin hastaya ambulans hizmeti verildi
08 Eylül 2023 Cuma - 18:00 Çankırı’da 8 ayda 15 bin hastaya ambulans hizmeti verildi Çankırı’da 8 ayda 15 bin hastaya ambulanslı hizmet verildi. Çankırı İl Sağlık Müdürü Hüseyin Sarıkaya, kat edilen yolun dünyanın etrafında 27 kez tur atmaya eş değer olduğunu açıkladı. Çankırı İl Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Sağlık Hizmetleri’nin 2023 yılı ilk 8 ayında İl Ambulans Servisi Başhekimliğine bağlı toplamda 15 bin 601 hastaya ambulanslı hizmet verdi. 18 istasyon, 21 aktif ekip, 46 ambulans ve tüm birimlerde görev yapan 276 personel ile hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinin kesintisiz sunumu için 7-24 acil sağlık hizmeti verdi. Acil sağlık hizmetleri ile ilgili bilgi veren Çankırı İl Sağlık Müdürü Hüseyin Sarıkaya, 2023 yılının ilk 8 ayında ambulanslarla sağlanan acil sağlık hizmetleri esnasında kat edilen yolun dünyanın etrafında 27 kez tur atmaya eş değer olduğunu ifade etti. "2023 yılı ilk 8 ay boyunca, İl Ambulans Servisimize bağlı acil yardım ambulanslarımız ile toplam 800 hastamızın il dışı hastanelere nakli sağlanmıştır" ifadelerine yer veren Sarıkaya, “2023 yılının ilk 8 ayında, İl Ambulans Servisimize bağlı acil yardım ambulanslarımız ile toplam 1 milyon 88 bin 4 kilometre yol kat ederek, hastalarımıza Acil Yardım Hizmeti ulaştırdık. Ambulanslarımız ile sağlanan Acil Sağlık Hizmetleri esnasında kat edilen yol, dünyanın etrafında 27 kez tur atmaya Türkiye’yi doğudan batıya 659 kez dolaşmaya eşdeğerdir” dedi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç:
08 Eylül 2023 Cuma - 17:10 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Son dönemde öyle olaylarla karşılaşıyoruz ki birileri bu düşmanlığı körüklemeye çalışıyor. Halkı kin ve düşmanlığa tahrik açısından bir suç olduğundan yargıda gerekli soruşturmaları yapılıyor. Özellikle anayasada başı açığı da başı kapalıyı da koruyacak, güvence altına alacak başörtüsünü anayasal güvenceye alacak değişikliği inşallah meclisimiz hayata geçirecektir” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Çankırı’da AK Parti İl Başkanlığı’nda düzenlenen toplantıya katıldı. Toplantıda parti teşkilatı ile bir araya gelen Tunç, gündemle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Çankırı’ya yapılan yatırımlarla ilgili de bilgiler veren Tunç, yeni dönemde milletin refahını arttıracak çalışmalara imza atacaklarını söyledi. Anayasa’da ailenin korunması ve başörtüsü ile ilgili 2 maddede yapılacak düzenleme ile ilgili konuşan Tunç, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması ile gerekli düzenlemelerin yapılacağını ifade etti. “Milletin taleplerini iktidarda icraata dönüştürdüğümüz için bu başarıyı sağladık” AK Parti’nin bir millet hareketi olduğuna dikkat çeken Bakan Tunç, “AK Parti bir millet hareketi, milletin kurduğu bir parti. Kuruluşundan ve iktidara gelmesinden itibaren hep milletin sesine kulak verdiği için bugünlere geldi. İnşallah uzun süre devam edecek. Hep milletin hissiyatına tercüman olduğumuz için bizi desteklediler. Milletin taleplerini iktidarda icraata dönüştürdüğümüz için bu başarıyı sağladık. Millet her sandıkta Cumhurbaşkanımızı, AK Partimizi, Cumhur İttifakı’nı destekledi. Bu destek Çankırı ilimizde rekor düzeyinde oldu. Çankırı Cumhurbaşkanlığında verdiği destekle 3’üncü il oldu. Sizleri tebrik ediyorum. Oranlara baktığımızda gurur verici. Çankırı, toplamda yüzde 76,6 oy oranıyla Türkiye 3’üncüsü, Orta ilçesi yüzde 90,4, Yapraklı ilçemi 90,32’lik bir destek verdi” dedi. “6’lı masa gibi bir masa başında kurulmuş bir parti değil” “AK Parti’nin kuruluşuna baktığımızda bir siyaset mühendisliği olarak kurulmuş bir parti değil” ifadelerine yer veren Tunç, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın birkaç arkadaşı ile beraber, ‘haydi bir parti kuralım, adını ve amblemini belirleyelim. Millete gidelim, destek alalım. Belki iktidar oluruz’ şeklinde düşünülerek, 6’lı masa gibi bir masa başında kurulmuş bir parti değil. AK Parti milletin ‘ben Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakan olarak istiyorum, ülkenin başına geçsin’ demesi ile kurulması sağlandı. Özellikle 90’lı yıllar boyunca allayıp pullandırarak süsledikleri parlamenter sistemin çektirdiği sıkıntılardan bunalan milletimiz, özellikle siyasi krizlerin, koalisyonların, hükümetlerin dağılmasının açtığı o ekonomik krizlerin, ekonomik krizlerin yol açtığı anarşinden, terörden ve bu olumsuzluklar içerisinde yeşeren vesayetçi anlayışın, darbeci, muhtıracı anlayıştan bunalarak çıkış yolunu İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanlığında, Cumhuriyet Halk Partisi’nin yönetilemez hale getirdiği İstanbul’u 4,5 yıl gibi kısa sürede yaşanılabilir hale getiren Recep Tayyip Erdoğan’da buldu. Milletimiz ‘Recep Tayyip Erdoğan İstanbul’u kurtardıysa Türkiye’yi de kurtarır’ dedi ve onu bir parti kurmaya zorladı” diye konuştu. “İş ve yatırım ortamını güçlendirecek hukuki altyapıyı oluşturmaya devam edeceğiz” “İnşallah yeni dönemde milletimizin refah düzeyini arttıracak hamlelere devam edeceğiz. Yeni dönemde Adalet Bakanlığını ilgilendiren, yasama organı olarak meclisimizi ilgilendiren önemli hususlar var. Bunları hayata geçirmenin gayreti içerisinde olacağız. İş ve yatırım ortamı başlığı altında orta vadeli programda hukuki öngörülebilirliğe önem veriyoruz. Burada hukuk güvenliğine önem veriyoruz. Yatırımcının önünü görebilmesi lazım. Sık değişen mevzuatlar nedeniyle geriye dönük uygulamalar olmaması gerekiyor. Bugüne kadar buna dikkat ettik, bundan sonra daha çok dikkat ederek yatırımcılarımızın önünü görebilmeleri gayreti içerisinde olacağız. İş ve yatırım ortamını güçlendirecek hukuki altyapıyı oluşturmaya devam edeceğiz. İş dünyamızın talep ettiği birçok mevzuat düzenlemesi var. Bunların gecikmesizin hayata geçirilmesi için çalışmalara devam edeceğiz. Özellikle adli süreçlerin iş dünyamızın önünü tıkamaması noktasındaki gayretimizi sürdüreceğiz. Bunu hem yargı organlarıyla yürüteceğiz hem de yürütme organı, Adalet Bakanlığı olarak alınması gereken tedbirleri almaya devam edeceğiz. İş ve yatırım ortamında en önemli husus uyuşmazlıkların bir an önce çözüme kavuşturulması. Bu anlamda da özellikle tahkim gibi alternatif uyuşmazlık çözümlerine de ağırlık vererek iş dünyamızın hızlı uygulama taleplerini yerine getirmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu. “Anayasa başı açığı da başı kapalıyı da koruyacak, güvence altına alacak” Yeni anayasa hedeflerinin devam ettiğini belirten Bakan Tunç, “Yeni anayasa hedefimiz devam ediyor. Ama öncelikli olarak bu iki madde önceki parlamenter dönemden bugünlere kaldı. İnşallah bunu hayata geçireceğiz. Bu iki maddeden birincisi başörtüye anayasal güvencedir. Bu önemli bir husus. Daha önce muhalefet kanun düzenlemesi yaparak kısmi bir çözüm önerdi. Ancak, kısmi önerme demek diğer kısma yasak getirmektir. Böyle bir durumun gündeme getirilmesinin doğru olmadığını, samimiyseniz buyurun başörtüsüne anayasal düzenlemeyi getirelim dediğimizde, Anayasa komisyonunda buna karşı gelmişlerdi. Dini inancı ibaresi gereği yazdığı için buna çok takıldılar, burada hep laikliğe aykırı yorum yapıldığı için bu ibare kondu. Burada başı açık da korunuyor, başı kapalı da korunuyor. Son dönemde öyle olaylarla karşılaşıyoruz ki birileri bu düşmanlığı körüklemeye çalışıyor. Halkı kin ve düşmanlığa tahrik açısından bir suç olduğundan yargıda gerekli soruşturmaları yapılıyor. Özellikle anayasa başı açığı da başı kapalıyı da koruyacak, güvence altına alacak başörtüsüne anayasal güvence değişikliğini inşallah meclisimiz hayata geçirecektir” ifadelerini kullandı. Ailenin korunması maddesin de de eşlerin eşit olduğunu ifade eden bir düzenleme yapılacağını ifade eden Tunç, hedeflerinin demokratik bir sivil anayasaya milleti kavuşturmak olduğunu ifade etti.
Mevlana vefatının 750. yıldönümünde taş mescitte anıldı
07 Eylül 2023 Perşembe - 16:54 Mevlana vefatının 750. yıldönümünde taş mescitte anıldı Mevlana Celaleddin-i Rumi vefatının 750’nci yıldönümünde Anadolu’nun ilk Darülhadisi Taşmescit’te "Hz. Mevlana’yı Anma Gecesi" düzenledi. Mevlana Celaleddin-i Rumi vefatının 750’nci yıldönümünde Çankırı Karatekin Üniversitesi tarafından "Hz. Mevlana’yı Anma Gecesi" düzenlendi. Anadolu’nun ilk Darülhadisi Taşmescit’te bulunan Çankırı Mevlevihanesi’nde, ÇAKÜ ve Konya Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile düzenlenen programda, Konya Büyükşehir Belediyesi semazen ekibi tarafından Türk Tasavvuf Musikisi ve Sema Ayini Şerif-i okundu. Türk Tasavvuf Musikisi ve Sema Ayini Şerif-i icrası sonrası Semazenbaşı Muhammed Ali Şahin, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay tarafından Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi’ye gönderilen Sema Kavuğunu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Çiftçi’ye takdim etti. Böylesine önemli bir gecede önemli bir mekânda Konya Büyükşehir Belediyesi Tasavvuf ve Semazen ekibini misafir etmekten duydukları memnuniyeti ifade eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Çiftçi, güzel icraları için ekibe teşekkür etti ve plaket takdimi gerçekleştirdi. Konuşmalarında Rektör Çiftçi’ye teşekkür eden Semazenbaşı Muhammed Ali Şahin, "Hz Mevlana’nın 750. vuslat yıldönümünde bugün Çankırı’dayız. Çankırı Karatekin Üniversitesi ev sahipliğinde manevi ruhu yüksek bir mekan olan Anadolu’nun ilk Darülhadisi içerisinde bulunan Çankırı Mevlevihanesi’nde Hz. Mevlana’yı anma gecesinde Türk Tasavvuf Musikisi ve Sema Ayini Şerif-i icra ettik. Hz. Mevlana’yı minnetle rahmetle anıyor ve ev sahipliği için Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi nezdinde tüm üniversite çalışanlarına teşekkür ediyoruz” dedi. Etkinliğe ÇAKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Çiftçi, Genel Sekreter V. Sadık Yılmaz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muharrem Ovacıklı, akademisyenler ve çok sayıda vatandaş katıldı.