Yerel Haberler
Çankırı
26 Eylül 2024 Perşembe - 13:10 Yerin metrelerce altında sağlık arıyorlar Çankırı’da hayata geçirilen proje çerçevesinde, Türkiye’nin dört bir yanından gelen KOAH hastaları, Hititler’den kalan ve yerin 150 metre altında bulunan tuz mağarasında tedavi ediliyor. Çankırı’da, Çankırı Valiliği, Çankırı Belediyesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Çankırı İl Sağlık Müdürlüğü, Çankırı Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Çankırı Özel Karatekin Hastanesi, Tuz Rehabilitasyon ve Sağlık Turizmi Derneği ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti Çankırı Şubesinin işbirliği ile hayata geçirilen ‘Daha Güçlü Bir Nefes Projesi’ KOAH hastalarına umut olmaya başladı. Hititler döneminden kalan ve "Yer Altı Tuz Şehri" olarak adlandırılan tuz mağarasında, KOAH hastalarına yönelik farklı sosyal, kültürel ve sağlık etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Yerin 150 metre altındaki mağara içerisinde, hastaların tuz ortamındaki havaya maruz kalmaları ve etkin zaman geçirmeleri sağlanıyor. Tuz mağarasında hastalara yönelik, seramik atölyesi, ebru sanatları atölyesi, müzikal, drama, sinema ve şiir, sağlıklı spor, fiziksel egzersiz etkinlikleri gerçekleştiriliyor. 15 gün boyunca devam edecek projenin üçüncü gününde Türkiye’nin dört bir yanından gelen hastalar tedavilerinin olumlu yönde ilerlediğini söyledi. "Dünden bu yana geniz akıntısıyla uyanıyorum" Proje çerçevesinde uygulanan tedavilerin kendisine iyi geldiğini söyleyen Nursel Sümer, “Antalya’dan geliyorum. Üçüncü günümüz. Gayet çok güzel gidiyor. Hastaların arasından ilk olumlu sonuçları ben gördüm. Dünden bu yana geniz akıntısıyla uyanıyorum. Gayet rahatladığımı ve derin nefes alabildiğimi fark ettim. Burada bizimle çok ilgileniyorlar. Mağarada sıkılmamak için sosyal aktiviteler yapıyoruz. Ruhumuzu ve zihnimizi dinlendiriyoruz” dedi. Tuz mağarasında tedavi olmak için Kırıkkale’den geldiğini belirten Aysun Özdemir, “Kırıkkale’den geliyorum. Çankırı’da böyle bir proje olduğunu duyduk. Burada 15 gün bir kamp şeklinde tedaviye geliyoruz. Bugün üçüncü günümüz, inşallah her şey daha güzel olacak” diye konuştu.
23 Eylül 2024 Pazartesi - 20:03 Çankırı ve Kastamonu’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 226 bin 557 oldu Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan istatistiklere göre, Çankırı ve Kastamonu’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 226 bin 557 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Ağustos ayı motorlu kara taşıtları istatistiklerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, Çankırı’da trafiğe kayıtlı araç sayısı ağustos ayı sonu itibarıyla 67 bin 574 oldu. Bu taşıtların yüzde 36,9’unu otomobil, yüzde 25,0’ini traktör, yüzde 18,7’sini motosiklet, yüzde 13,8’ini kamyonet, yüzde 3,3’ünü kamyon, yüzde 1,0’ini minibüs, yüzde 0,8’sini otobüs, yüzde 0,5’ini ise özel maksatlı taşıtlar oluşturdu. Çankırı’da ağustos ayında 599 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Trafiğe kaydı yapılan toplam 599 adet taşıt içinde motosiklet yüzde 72 ile ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 13,2 ile otomobil, yüzde 6,8 ile kamyonet, yüzde 6,5 ile traktör takip etti. Öte yandan, Çankırı’da ağustos ayında trafiğe kaydı yapılan toplam taşıt sayısı bir önceki aya göre 248 adet azaldı. Kastamonu’da ise trafiğe kayıtlı araç sayısı ağustos ayı sonu itibarıyla 158 bin 983 oldu. Bu taşıtların yüzde 45,3’ünü otomobil, yüzde 23,1’ini traktör, yüzde 13,2’sini kamyonet, yüzde 12,2’sini motosiklet, yüzde 3,6’sını kamyon, yüzde 1,5’ini minibüs, yüzde 0,6’sını otobüs, yüzde 0,4’ünü ise özel maksatlı taşıtlar oluşturdu. Kastamonu’da Ağustos ayında 750 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Trafiğe kaydı yapılan toplam 750 adet taşıt içinde motosiklet yüzde 60 ile ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 17,9 ile otomobil, yüzde 15,6 ile traktör ve yüzde 4,7 ile kamyonet takip etti. Öte yandan, Kastamonu’da ağustos ayında trafiğe kaydı yapılan toplam taşıt sayısı bir önceki aya göre 250 adet azaldı.
Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği Dönem Toplantısı ÇAKÜ’de yapıldı
30 Eylül 2023 Cumartesi - 11:55 Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği Dönem Toplantısı ÇAKÜ’de yapıldı Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği dönem toplantısı Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Toplantıda üniversiteler arasındaki işbirliği fırsatları konuşuldu. Üniversiteler arası ortak bilimsel çalışmalar yapmak, lisansüstü programlar açmak, ön lisans, lisans öğrencilerinin ve öğretim elemanlarının karşılıklı değişimini desteklemek, daha kaliteli bir eğitimi hedeflemek amacıyla kurulan Batı Karadeniz Üniversiteler Birliğinin dönem toplantısı Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) Senato Odasında gerçekleşti. Toplantıda, üniversiteler arasındaki iş birlikleri, iş birliği fırsatlarının tespiti ve değerlendirilmesi için alt kurul oluşturulması, ortak lisans üstü eğitim programlarının açılması, ortak projeler planlanması üzerinde duruldu. Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Harun Çiftçi, misafir rektörlere kampüs içini gezdirerek üniversiteyi tanıttı. Çankırı’nın tarihi kültüründen de bahseden Rektör Çiftçi, Taşmescit Darülhadis ve Daruşşifa’yı yerinde ziyaret ettiler. Programda konuşan Rektör Çiftçi katılımcılara teşekkürlerini iletti. Programa, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şükrü Beydemir, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al ve Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı katıldı. (BG-MK-
Çankırı UMKE, 62 personeliyle afetlere müdahaleye hazır
27 Eylül 2023 Çarşamba - 10:11 Çankırı UMKE, 62 personeliyle afetlere müdahaleye hazır Çankırı’da 62 gönüllüsü ile arama ve kurtarma ve afet olaylarına müdahale etmek için hazır kıta bekleyen UMKE, kazandırılan ekipman ve malzemelerle ulusal ve uluslararası düzeyde nitelikli sağlık hizmeti sunuyor. Çankırı İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde çeşitli unvanlardan oluşan 62 Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) gönüllüsü sağlık profesyoneli ile ulusal ve uluslararası düzeyde nitelikli sağlık hizmeti sunmak için hazır kıtada bekliyor. Ayrı zamanda uluslararası düzeyde hizmet veren UMKE personelleri Libya Cumhuriyetinde meydana gelen sel felaketinde de görev aldı. Her yıl envanterini arttıran UMKE, tam donanımlı ekipmanlarla hizmet veriyor. Hasta müdahalesine uygun ilaç ve tıbbi donanıma sahip olan Çankırı UMKE, 76 metrekare şişme mobil sahra sistemi, 60 metrekare şişme mobil sahra sistemi, 2 adet 30 metrekare şişme mobil sahra sistemi, 6 adet demir aksam mobil sahra sistemi, 76 metrekare Alaska tipi ağır iklim mobil sahra sistemi, 6 adet jeneratör, 2 adet dizel ısıtıcı ışımak, 250 adet kampet, takım kişisel koruyucu ekipman, KBRN C koruyucu ekipman, 2 adet medikal kurtarma aracı, UMKE acil müdahale aracı, 6 adet mobil ayaklı monitör, 25 adet dome çadır ve 50 adet uyku tulumu ile afetlerde tıbbi hizmet edecek kapasiteye ulaştı. “Ülkemiz için afetsiz günler diliyorum” Kazandırılan ekipman ve malzemeler için Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya teşekkür eden İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, “Tüm bu malzemelerin ilimize kazandırılmasında başta Sağlık Bakanımız Sayın Dr. Fahrettin Koca’ya, milletvekillerimize ve tüm emeği geçen bakanlık ve taşra yöneticilerimize teşekkür ediyor ülkemiz için afetsiz günler diliyorum” dedi.
Çankırı’da Mevlit Kandili’nde eller semaya açıldı
27 Eylül 2023 Çarşamba - 00:48 Çankırı’da Mevlit Kandili’nde eller semaya açıldı Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed aleyhissalatü vesselamın dünyaya teşrifinin yıl dönümü olan Mevlit Kandili, tüm Türkiye’de olduğu gibi Çankırı’nın Çerkeş ilçesinde de ihya edildi. Tüm İslam aleminde olduğu gibi Çankırı’nın Çerkeş ilçesinde Peygamberimiz Hazreti Muhammed aleyhissalatü vesselamın dünyaya teşrif etmesinin yıl dönümü münasebetiyle bir dizi program düzenlendi. Mevlit Kandili dolayısıyla 4. Murat Camii’nde düzenlenen program, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Mevlid-i Şerif’in okunduğu, ilahiler ile kaside seslendirildi ve salavat getirilen program dualarla son buldu. Programa kent protokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı. “İnşallah bu geceki atmosferi diğer günlerde yaşarız” Halkın programa yoğun ilgi gösterdiğini belirten Camii İmamı Ali Rıza Turhan, “Günlerden farklı bir gün, Peygamberimiz Hazreti Muhammed aleyhissalatü vesselamın doğduğu gece. Halkımızın katılımı çok yoğundu Allah onlardan razı olsun. Ama bunu tek geceye sığdırmak doğru değil. Hayatımızın her anında kurana ve sünnete sımsıkı sarılarak neslimize Allah sevgisini aşılamazsak ibadetler yerleri böyle programlarda ve namazlarda boş kalır. Camimizi, İslamımızı ve Kuran’ımızı garip bırakmamak için Allah’a ihtiyacımız var. Bu gece çok güzel bir geceydi. İnşallah bu geceki atmosferi diğer günlerde yaşarız” dedi.