Yerel Haberler
Çankırı
Yerin metrelerce altında sağlık arıyorlar 26 Eylül 2024 Perşembe - 13:10:07 Çankırı’da hayata geçirilen proje çerçevesinde, Türkiye’nin dört bir yanından gelen KOAH hastaları, Hititler’den kalan ve yerin 150 metre altında bulunan tuz mağarasında tedavi ediliyor. Çankırı’da, Çankırı Valiliği, Çankırı Belediyesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Çankırı İl Sağlık Müdürlüğü, Çankırı Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Çankırı Özel Karatekin Hastanesi, Tuz Rehabilitasyon ve Sağlık Turizmi Derneği ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti Çankırı Şubesinin işbirliği ile hayata geçirilen ‘Daha Güçlü Bir Nefes Projesi’ KOAH hastalarına umut olmaya başladı. Hititler döneminden kalan ve "Yer Altı Tuz Şehri" olarak adlandırılan tuz mağarasında, KOAH hastalarına yönelik farklı sosyal, kültürel ve sağlık etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Yerin 150 metre altındaki mağara içerisinde, hastaların tuz ortamındaki havaya maruz kalmaları ve etkin zaman geçirmeleri sağlanıyor. Tuz mağarasında hastalara yönelik, seramik atölyesi, ebru sanatları atölyesi, müzikal, drama, sinema ve şiir, sağlıklı spor, fiziksel egzersiz etkinlikleri gerçekleştiriliyor. 15 gün boyunca devam edecek projenin üçüncü gününde Türkiye’nin dört bir yanından gelen hastalar tedavilerinin olumlu yönde ilerlediğini söyledi. "Dünden bu yana geniz akıntısıyla uyanıyorum" Proje çerçevesinde uygulanan tedavilerin kendisine iyi geldiğini söyleyen Nursel Sümer, “Antalya’dan geliyorum. Üçüncü günümüz. Gayet çok güzel gidiyor. Hastaların arasından ilk olumlu sonuçları ben gördüm. Dünden bu yana geniz akıntısıyla uyanıyorum. Gayet rahatladığımı ve derin nefes alabildiğimi fark ettim. Burada bizimle çok ilgileniyorlar. Mağarada sıkılmamak için sosyal aktiviteler yapıyoruz. Ruhumuzu ve zihnimizi dinlendiriyoruz” dedi. Tuz mağarasında tedavi olmak için Kırıkkale’den geldiğini belirten Aysun Özdemir, “Kırıkkale’den geliyorum. Çankırı’da böyle bir proje olduğunu duyduk. Burada 15 gün bir kamp şeklinde tedaviye geliyoruz. Bugün üçüncü günümüz, inşallah her şey daha güzel olacak” diye konuştu.
23 Eylül 2024 Pazartesi - 20:03 Çankırı ve Kastamonu’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 226 bin 557 oldu Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan istatistiklere göre, Çankırı ve Kastamonu’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 226 bin 557 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Ağustos ayı motorlu kara taşıtları istatistiklerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, Çankırı’da trafiğe kayıtlı araç sayısı ağustos ayı sonu itibarıyla 67 bin 574 oldu. Bu taşıtların yüzde 36,9’unu otomobil, yüzde 25,0’ini traktör, yüzde 18,7’sini motosiklet, yüzde 13,8’ini kamyonet, yüzde 3,3’ünü kamyon, yüzde 1,0’ini minibüs, yüzde 0,8’sini otobüs, yüzde 0,5’ini ise özel maksatlı taşıtlar oluşturdu. Çankırı’da ağustos ayında 599 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Trafiğe kaydı yapılan toplam 599 adet taşıt içinde motosiklet yüzde 72 ile ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 13,2 ile otomobil, yüzde 6,8 ile kamyonet, yüzde 6,5 ile traktör takip etti. Öte yandan, Çankırı’da ağustos ayında trafiğe kaydı yapılan toplam taşıt sayısı bir önceki aya göre 248 adet azaldı. Kastamonu’da ise trafiğe kayıtlı araç sayısı ağustos ayı sonu itibarıyla 158 bin 983 oldu. Bu taşıtların yüzde 45,3’ünü otomobil, yüzde 23,1’ini traktör, yüzde 13,2’sini kamyonet, yüzde 12,2’sini motosiklet, yüzde 3,6’sını kamyon, yüzde 1,5’ini minibüs, yüzde 0,6’sını otobüs, yüzde 0,4’ünü ise özel maksatlı taşıtlar oluşturdu. Kastamonu’da Ağustos ayında 750 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Trafiğe kaydı yapılan toplam 750 adet taşıt içinde motosiklet yüzde 60 ile ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 17,9 ile otomobil, yüzde 15,6 ile traktör ve yüzde 4,7 ile kamyonet takip etti. Öte yandan, Kastamonu’da ağustos ayında trafiğe kaydı yapılan toplam taşıt sayısı bir önceki aya göre 250 adet azaldı.
Vali Taşolar ve İl Sağlık Müdürü Dr. Sarıkaya sağlık çalışanlarının sorunlarını dinledi
28 Kasım 2023 Salı - 19:43 Vali Taşolar ve İl Sağlık Müdürü Dr. Sarıkaya sağlık çalışanlarının sorunlarını dinledi Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar ve İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, sağlık çalışanlarının karşılaştığı sorunları dinleyerek sorunların çözüm noktasındaki desteğini belirtti. Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar, sağlık çalışanlarıyla birlikte Çankırı Valiliği Sosyal Tesisinde toplantı gerçekleştirdi. Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya’nın da katılımıyla gerçekleşen toplantıda, İl Sağlık Müdürlüğü yöneticileri, birim çalışanlar, hastane, ADSM ve Toplum Sağlığı Merkezinde görevli sağlık çalışanları, Çankırı’da sağlık hizmetleri sunumunda karşılaştığı sorunları dile getirdi. Sağlık çalışanlarının sorunlarını dinleyen Vali Taşolar, sorunların çözüm noktasındaki desteğini belirtti. Toplantı sonunda Vali Taşolar’a teşekkür eden İl Sağlık Müdürü Dr. Sarıkaya, “Sağlık Bakanlığının ülkemiz genelinde hedeflediği sağlık politikaları doğrultusunda, İlimizde sağlık hizmetinin etkin, etkili ve verimli zamanında hakkaniyet çerçevesinde sunulmasını sağlarken, hasta ve çalışan güvenliği ile hasta ve çalışan memnuniyetini en üst seviyeye çıkarma gayreti ile çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Bu manada bizden desteklerini esirgemeyen Sayın Valimize sağlık çalışanlarımıza göstermiş olduğu ilgi ve hassasiyetlerinden dolayı teşekkürlerimi arz ederim” diye konuştu.
Hobi olarak başladı, Türkiye’nin dört bir yanına hayvan satıyor
28 Kasım 2023 Salı - 09:28 Hobi olarak başladı, Türkiye’nin dört bir yanına hayvan satıyor Çankırı’da yaşayan Akif Metin, ilkokul yaşlarında hobi olarak başladığı çiftçiliği mesleği haline getirdi. Metin’in ürettiği büyükbaş hayvanlar Türkiye’nin birçok yerinden büyük ilgi görüyor. Çankırı’nın Eldivan ilçesinde yaşayan 34 yaşındaki Akif Metin, ilkokul döneminde hobi olarak öğrendiği çiftçiliği mesleği haline getirdi. Dedesinden miras kalan çiftlikte hayalini gerçekleştiren Metin’in özenle yetiştirdiği büyükbaş hayvanlara Türkiye’nin farklı illerinden talep gelmeye başladı. Mesleğinde kendini kısa sürede geliştiren Metin, çeşitli büyükbaş ırklarına gelen talepleri karşılamaya başladı. Metin, ürettiği büyükbaş hayvanları Türkiye genelindeki büyük çiftlikler ve firmalara gönderiyor. “Hobi olarak başladığım çiftçiliği ticarete çevirdim” Mesleğin dedesinden miras kaldığını kaydeden Metin, “Hayvancılık, bana dedemden miras kalan bir meslek. İlkokul yaşlarımda hobi olarak başladığım çiftçiliği ticarete çevirdim. Hayvanları burada beslerken gerçekten çok mutlu oluyorum. Aynı şekilde benden hayvan alanlar da bu sevince ortak oluyorlar. Hayvanları sevmeyen insanlar bu tozun, toprağın içinde duramazlar. Ben de işi severek en iyi şekilde yapmaya çalışıyorum. Burada büyükbaş hayvancılıkla uğraşıyorum” dedi. “Türkiye genelindeki büyükbaş besi çiftliklerine ve çeşitli firmalara gönderiyorum” Satın aldığı buzağıları özenle yetiştirdiğini belirten Metin, “Daha çok, Çankırı’da üretilmiş olan kaliteli buzağıları çiftliğime alarak Türkiye genelindeki büyükbaş besi çiftliklerine ve çeşitli firmalara gönderiyorum. Genelde almış olduğumuz hayvanlar etçil ırklar, simental, limuzin, şarole üretimi yapılıyor. Erkekleri besicilere temin ediyorum, dişileri ise damızlık ayırıyorum. Türkiye genelinde damızlık isteyen üreticilere de burada temin ediyorum. Bu hayvanlar yaylalarda doğup yayalarda yetişen, dengeli sütlerini emen ve gelişimini hızlı sağlayan hayvanlar” diye konuştu.
Komşusu tarafından öldürülen 15 Temmuz gazisi ve oğlu gözyaşlarıyla toprağa verildi
26 Kasım 2023 Pazar - 16:52 Komşusu tarafından öldürülen 15 Temmuz gazisi ve oğlu gözyaşlarıyla toprağa verildi Ankara’da komşular arasında çıkan kavgada pompalı tüfekle öldürülen 15 Temmuz gazisi ve oğlu Çankırı’da gözyaşları arasında toprağa verildi. Olay, dün Ankara’nın Keçiören ilçesine bağlı Yayla Mahallesi’nde bir binada meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, daha önceden aralarında husumet olan bina yöneticisi S.T. isimli kadın ile apartman sakini olduğu öğrenilen H.A. arasında, asansör tamiri esnasında çıkan gürültüden dolayı tartışma çıktı. Tartışmaya, daha sonra aynı apartmanda yaşayan 15 Temmuz Gazisi Uğur Şahan (48) ve oğlu Mehmet Ali Şahan (15) ve ailesi de dahil oldu. Tartışmanın kısa sürede büyümesiyle H.A., evinden getirdiği pompalı tüfekle önce 15 Temmuz Gazisi Şahan’ı ve oğlu Mehmet Ali Şahan’ı apartmanın içerisinde, Gazi Şahan’ın eşi Sevda Şahan ile yönetici Sema Taşkıran’ı da (46) apartmanın dışında pompalı tüfekle vurdu. Kurşunların isabet ettiği 15 Temmuz Gazisi Uğur Şahan ve oğlu Mehmet Ali Şahan olay yerinde hayatını kaybederken, anne Sevda Şahan ile yönetici Sema Taşkıran ise yaralandı. Tedavi altına alınan yaralılardan Sevda Şahan’ın durumunun ise ağır olduğu belirtildi. Olayla ilgili H.A. gözaltına alınırken, 15 Temmuz Gazisi Uğur Şahan ve oğlu Mehmet Ali Şahan’ın cenazesi ise yapılan otopsi incelemesinin ardından yakınlarına teslim edildi. Baba ve oğlunun cenazeleri memleketi Çankırı’nın Ilgaz ilçesine bağlı Mülayim köyüne getirildi. İkindi namazına müteakiben düzenlenen törende cenazesi Türk bayrağına sarılan 15 Temmuz Gazisi Uğur Şahan ve oğlu son yolculuğuna uğurlandı. Törene Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar, İl Emniyet Müdürü Yılmaz Delen, İl Jandarma Komutanı Albay Yusuf Genç, şehir protokolü, hayatını kaybedenlerin yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Helallik alınmasının ardından baba ve oğlunun cenazeleri köy mezarlığında toprağa verildi. Cenaze namazında baba ve oğlunun yakınları gözyaşlarına boğuldu. Yaralıların tedavisi sürdüğü bildirildi.
Eşini bıçaklayarak öldüren şahsın yakalanma anının görüntüleri ortaya çıktı
26 Kasım 2023 Pazar - 12:52 Eşini bıçaklayarak öldüren şahsın yakalanma anının görüntüleri ortaya çıktı Çankırı’da kavga ettiği eşini bıçaklayarak öldüren şahsın polis ekipleri tarafından yakalanma anının cep telefonu görüntüleri ortaya çıktı. Olay, 24 Kasım’da Çankırı il merkezi Aksu Mahallesi Hürriyet Caddesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, 3 çocuk ebeveyni Yakup Göktaş ve Kezban Göktaş çifti arasında öğrenilemeyen sebeple tartışma çıktı. Kısa sürede büyüyen tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında Yakup Göktaş, eşi Kezban Göktaş’ı bıçaklayarak öldürdü. Çocukların çığlıkları üzerine komşuları durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerince yapılan kontrollerde Kezban Göktaş’ın hayatını kaybettiği belirlendi. Yakup Göktaş ise polis ekiplerince evde yakalanarak gözaltına alındı. Kezban Göktaş’ın cenazesi, Cumhuriyet savcısı ve olay yeri inceleme ekipleri tarafından olay yerinde yapılan incelemelerinin ardından morga kaldırıldı. Yapılan otopsi incelemelerinin ardından Göktaş’ın cenazesi, dün Çankırı Merkez ilçesine bağlı Balıbağı köyünde toprağa verildi. Adliyeye sevk edilen Yakup Göktaş ise çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Yakalanma anı saniye saniye kaydedildi Öte yandan, Yakup Göktaş’ın polis ekipleri tarafından yakalanma anı ise cep telefonu ile görüntülendi. Bir vatandaş tarafından kaydedilen görüntülerde, polis ekiplerinin cinayetin işlendiği eve zorla girdiği görülüyor. İçeri giren polis ekipleri Yakup Göktaş’ı yakalayarak gözaltına alıyor. Bu sırada sağlık ekipleri ise Kezban Göktaş’a müdahale etmek için koşarak içeri giriyor. Bu sırada binadaki vatandaşların büyük panik yaşadığı görülürken, Kezban Göktaş öldürülürken kullanılan bıçağın ise kapının önüne düştüğü görülüyor.