Yerel Haberler
Çankırı
Çankırı ve Kastamonu’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 226 bin 557 oldu 23 Eylül 2024 Pazartesi - 20:03:00 Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan istatistiklere göre, Çankırı ve Kastamonu’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 226 bin 557 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Ağustos ayı motorlu kara taşıtları istatistiklerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, Çankırı’da trafiğe kayıtlı araç sayısı ağustos ayı sonu itibarıyla 67 bin 574 oldu. Bu taşıtların yüzde 36,9’unu otomobil, yüzde 25,0’ini traktör, yüzde 18,7’sini motosiklet, yüzde 13,8’ini kamyonet, yüzde 3,3’ünü kamyon, yüzde 1,0’ini minibüs, yüzde 0,8’sini otobüs, yüzde 0,5’ini ise özel maksatlı taşıtlar oluşturdu. Çankırı’da ağustos ayında 599 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Trafiğe kaydı yapılan toplam 599 adet taşıt içinde motosiklet yüzde 72 ile ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 13,2 ile otomobil, yüzde 6,8 ile kamyonet, yüzde 6,5 ile traktör takip etti. Öte yandan, Çankırı’da ağustos ayında trafiğe kaydı yapılan toplam taşıt sayısı bir önceki aya göre 248 adet azaldı. Kastamonu’da ise trafiğe kayıtlı araç sayısı ağustos ayı sonu itibarıyla 158 bin 983 oldu. Bu taşıtların yüzde 45,3’ünü otomobil, yüzde 23,1’ini traktör, yüzde 13,2’sini kamyonet, yüzde 12,2’sini motosiklet, yüzde 3,6’sını kamyon, yüzde 1,5’ini minibüs, yüzde 0,6’sını otobüs, yüzde 0,4’ünü ise özel maksatlı taşıtlar oluşturdu. Kastamonu’da Ağustos ayında 750 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Trafiğe kaydı yapılan toplam 750 adet taşıt içinde motosiklet yüzde 60 ile ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 17,9 ile otomobil, yüzde 15,6 ile traktör ve yüzde 4,7 ile kamyonet takip etti. Öte yandan, Kastamonu’da ağustos ayında trafiğe kaydı yapılan toplam taşıt sayısı bir önceki aya göre 250 adet azaldı.
Bu belirtilere dikkat: Lepranın erken teşhisinde büyük önem arz ediyor
28 Ocak 2024 Pazar - 12:25 Bu belirtilere dikkat: Lepranın erken teşhisinde büyük önem arz ediyor Lepra ile ilgili önemli bilgiler veren Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, erken teşhisin büyük önem taşıdığını belirterek “Erken teşhis ve tedavi, lepra hastalığının kontrolü açısından önemlidir” dedi. Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, Dünya Lepra Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunarak, lepranın (cüzzam) erken teşhisi ve tedavi süreci ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Lepranın burun ve ağızdan yayılan damlacıklar yoluyla bulaştığını belirten Dr. Sarıkaya, erken teşhis ve tedavinin, lepra hastalığının kontrolü açısından önemli olacağını söyledi. “Erken teşhis ve tedavi, lepra hastalığının kontrolü açısından önemlidir” Lepranın burun ve ağızdan yayılan damlacıklar yoluyla bulaştığını kaydeden Dr. Sarıkaya, “Lepra, burun ve ağızdan yayılan damlacıklar yoluyla bulaşır. Hastalığa yakalanmak için tedavi edilmemiş bir kişiyle aylar boyunca uzun süreli, yakın temasta bulunmak gerekir. Hastalık, hasta olan kişiyle el sıkışmak, sarılmak, yemek paylaşmak veya yan yana oturmak gibi sıradan temaslarla yayılmaz. Ayrıca hasta tedaviye başladığında, hastalığın bulaşması durmaktadır. Hastalık bulaşan kişilerde şikayetlerin ortaya çıkması bir yıl ya da 20 yıldan daha uzun bir zaman alabilir. Hastalık sıklıkla cilt lezyonu ve çevresel sinir tutulumu ile kendini gösterir. Lepra hastalığının tanısı aşağıdaki ana belirtilerden en az birinin bulunmasıyla konur. Bu belirtiler, Çevresindeki deriden soluk veya kırmızımsı görünen deri bölgesinde kesin duyu kaybı, Çevresel sinirin kalınlaşması veya genişlemesi ile birlikte duyu kaybı ve/veya o sinir tarafından sağlanan kaslarda zayıflık, Deriden alınan smear testinin pozitif çıkması deri lezyonu tek veya birden fazla olabilir. Genellikle çevredeki normal deriden farklı bir pigmentasyona ve düz, kabarık veya nodüller gibi çeşitli görünümlere sahip olabilir. Hastalık, klinik tespitlere göre tüberküloid lepra, lepramatöz lepra ve borderlayn lepra olarak sınıflandırılmaktadır. lepra, tedavisi olan bir hastalıktır. Tedavi edilmediğinde ise kalıcı yeti yitimine ve fiziksel deformasyona sebep olabilir. Tedavi olmayan kişiler bu sebeple ayrımcılığa maruz kalabilir. Dünya Lepra Günü, farkındalık oluşturmak ve lepra hastalarına yönelik yapılan ayrımcılıkla mücadele etmek için bir imkan sağlamaktadır. Erken teşhis ve tedavi, lepra hastalığının kontrolü açısından önemlidir” diye konuştu
Çerkeş’te sağlık hizmetlerini üst seviyeye taşıyacak projelerde sona yaklaşıldı
26 Ocak 2024 Cuma - 23:21 Çerkeş’te sağlık hizmetlerini üst seviyeye taşıyacak projelerde sona yaklaşıldı Çankırı’nın Çerkeş ilçesinde Toplum Sağlığı Merkezi, Aile Sağlığı Merkezi ve 112 Acil Sağlık Hizmetleri istasyonunu içinde barındıran sağlık kompleksinde sona yaklaşıldı. 2 Mayıs 2023 tarihinde ihale edilen ve 31 Ekim 2024 tarihinde bitirilmesi planlanan, bin 525 metrekare toplam kapalı alanı ve bin 865 metrekare açık alanı ile Çerkeş ilçesine hizmet verecek Toplum Sağlığı Merkezi, Aile Sağlığı Merkezi ve 112 Acil Sağlık Hizmetleri istasyonunu içinde barındıran sağlık kompleksinde sona yaklaşıldı. Yapımı devam eden kompleks ile ilçede daha kaliteli sağlık hizmeti verilmesi hedefleniyor. Hastaneyi yerinde değerlendiren İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, Çerkeş Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu’yu ziyaret ederek istişarelerde bulundu. Ziyaret sonrasında açıklamada bulunan Dr. Sarıkaya, “Bu görüşmede ilçemizdeki sağlık sektöründeki yatırımlar ve işbirliği, koordinasyon konularını detaylı bir şekilde ele aldık. Devam eden inşaatın Çerkeş halkına konforlu ve nitelikli sağlık hizmeti sunması için ilçe genelindeki sağlık yatırımlarını titizlikle takip etmekteyiz. Bu güzel yatırımın ilçemize kazandırılması noktasında Başta Bakanımız Sayın Fahrettin Koca olmak üzere, Sayın Valimiz Mustafa Fırat Taşolar’a, Sayın Grup Başkan Vekilimiz Muhammed Emin Akbaşoğlu’na ve emeği geçenlere teşekkürlerimi arz ediyorum” diye konuştu.
Gençlere taş çıkartan 64 yaşındaki taekwondocu çocuklar için kolları sıvadı
26 Ocak 2024 Cuma - 12:46 Gençlere taş çıkartan 64 yaşındaki taekwondocu çocuklar için kolları sıvadı Çankırı’da yaşayan 64 yaşındaki Veysel Elmas, 13 yaşında tanıştığı taekwondo sporu ile yaşına aldırış etmeden gençlere taş çıkartıyor. Kolları çocuklar için sıvayan Elmas, yeni şampiyonlar yetiştirmeye çalışıyor. Çankırı’nın Korgun ilçesinde yaşayan 64 yaşındaki Veysel Elmas, 13 yaşında heves olarak tanıştığı taekwondo sporunu yarım asırdır yapmaya devam ediyor. Gençken katıldığı birçok turnuvadan madalya alan Elmas, yaşına aldırış etmeden spora devam ediyor. Elmas, yaptığı hızlı ve dinç taekwondo hareketleriyle gençlere taş çıkartıyor. Branşında çeşitli başarılar elde eden Elmas, yeni şampiyonlar yetiştirebilmek için gençlere taekwondo eğitimi veriyor. “Hedefim şampiyon çıkartmaktan önce ahlaklı, hedefli, sağlıklı sporcular yetiştirmek” Gençlerin şampiyonluktan önce sağlıklı ve ahlaklı olması gerektiğini kaydeden Elmas, “Gençlerimize bilgi ve becerilerimizi gelenek ile göreneklerimizi sporla birlikte vermeye devam edeceğiz. Her spor hocasının hayali, sporcularının çeşitli dereceler elde etmesi ama ben bunun tam tersini düşünüyorum. Sporcum, sağlıklı, örf ve adetlerimize bağlı ahlaklı daha sonra şampiyonalara, İlk önce sporcularımız anne babaya saygıda kusur etmesin, büyüklerine karşı saygılı olsun, argo kelimeler kullanmasın ben buna önem veriyorum. Tüm eğitimcilerinde böyle olduğunu düşünüyorum. Bir sporcu kazanabilir de kaybedebilir de ama hedefe daha da odaklanması lazım. Ama hedefim şampiyon çıkartmaktan önce ahlaklı, hedefli, sağlıklı sporcular yetiştirmek” diye konuştu.
Çankırı Valiliği’nden metruk bina açıklaması: "Son bir ayda 13 metruk bina yıkıldı"
24 Ocak 2024 Çarşamba - 15:30 Çankırı Valiliği’nden metruk bina açıklaması: "Son bir ayda 13 metruk bina yıkıldı" Çankırı Valiliği tarafından kentteki metruk bilgilerin durumu ile ilgili yapılan açıklamada, tespit edilen 283 metruk binadan 106’sının yıkıldığı belirtilerek, son bir ay içerisinde ise 13 metruk binanın daha yıkımı gerçekleştirildiği kaydedildi. Çankırı Valiliği tarafından ildeki metruk binalarla ilgili yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada kent genelinde 283 metruk binanın tespitinin yapıldığı belirtildi. Belirlenen metruk binalardan 106’sının tamamen yıkıldığının ifade edildiği açıklamada, son bir ayda da 13 binanın yıkıldığı kaydedildi. İlde bulunan metruk binaların sürekli olarak polis ve jandarma ekiplerince denetlendiğinin kaydedildiği açıklamada, asayiş açısından risk oluşturabilecek bazı binaların restore edildiği, bazılarının girişlerinin ise kapatıldığı kaydedildi. "Valiliğimiz koordinasyonunda, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından il genelindeki metruk binaların kontrolü ve güvenliği titizlikle sürdürülüyor" ifadelerine yer verilen açıklamada, "Kamu düzeni ve suçla mücadele amacıyla gerçekleştirilen çalışmalarda, metruk binaların durumları incelenerek gerekli tedbirler alınıyor. Valiliğimiz koordinasyonunda, belediye başkanlıkları ve diğer ilgili kurumlarımızın işbirliğiyle gerçekleştirilen bu çalışmalarda, metruk binaların bazıları restore edilerek yeniden kullanıma açılmış, bazıları yıkılmış ve bazılarının giriş-çıkışları kapatılarak uygunsuz kullanımı engellenmiştir. İlimiz merkezi ve ilçesinde asayiş açısından risk oluşturabileceği değerlendirilen toplam 283 metruk binanın tespiti yapılmış, bu binalardan 106’sının tamamen yıkılması sağlanmıştır. Son bir ay içerisinde ise 13 metruk binanın daha yıkımı gerçekleştirilmiştir. Çankırı İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı tarafından veya motorize ekiplerle gerçekleştirilen kontrollerde, metruk binalar ve yapılar suç faillerinin konaklaması veya suç unsuların gizlenmesi ihtimalelerine karşı sürekli olarak denetlenmektedir. Bu sayede kamu düzeni ve güvenliği maksimum seviyede sağlanmakta, il genelindeki metruk binaların suçlara ve suç unsurlarına karşı güvenliği arttırılmaktadır" denildi.
Çankırı’da bir garip yapı: Çatlayan duvarı telle tutturdular
24 Ocak 2024 Çarşamba - 10:46 Çankırı’da bir garip yapı: Çatlayan duvarı telle tutturdular Çankırı’da eski bir binanın çatlayan duvarı, yıkılmasın diye telle tutturuldu. Duvar görenleri hayrete düşürürken, vatandaşlar telle tutturulan duvarın önünden geçerken korktuklarını söyledi. Çankırı’nın Merkez ilçesi Karatekin Mahallesi’nde Sokak üzerinde bulunan 2 metre yükseklikteki bahçe duvarının yıkılmasını önlemek isteyen bina sahibi, çatlayan alanları tel ile sabitledi. Duvara çakılan çiviler arasında çekilen tel ile duvarın yıkılmasının önlenmeye çalışılması ise görenleri şoke ediyor. Mahallede yaşayan vatandaşlar, alınan ilginç önlem karşısında şaşırdıklarını belirterek, yoldan geçerken büyük korku yaşadıklarını ifade etti. “Yarın birisinin tepesine göçer” Belediyeye verilen dilekçelerin dikkate alınmadığını söyleyen Karatekin Mahallesi Muhtarı Salim Koçer, “Bu evin sahibini defalarca uyardım. Belediyeye de defalarca dilekçe verdim ama dikkate alınmadı. Tabii ki ilginç, tel neyi tutacak? Yarın birisinin tepesine göçer” dedi. “Her zaman buradan geçerken tepemize göçecek diye korkuyoruz” Duvarın vatandaşların üzerine çökebileceğini belirten mahalle sakini Kadir Geyik ise, “Her zaman buradan geçerken tepemize göçecek diye korkuyoruz. Altında kalınca sağlam çıkmak zor olur. Burayı emaneten tutturmuşlar. Altında çocuk falan kalsa sağlam çıkması mümkün değil. Mesela ben şimdi oradan geçtim, geçerken yine korktum” diye konuştu.