Yerel Haberler
Çankırı
Çankırı ve Kastamonu’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 226 bin 557 oldu 23 Eylül 2024 Pazartesi - 20:03:00 Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan istatistiklere göre, Çankırı ve Kastamonu’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 226 bin 557 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Ağustos ayı motorlu kara taşıtları istatistiklerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, Çankırı’da trafiğe kayıtlı araç sayısı ağustos ayı sonu itibarıyla 67 bin 574 oldu. Bu taşıtların yüzde 36,9’unu otomobil, yüzde 25,0’ini traktör, yüzde 18,7’sini motosiklet, yüzde 13,8’ini kamyonet, yüzde 3,3’ünü kamyon, yüzde 1,0’ini minibüs, yüzde 0,8’sini otobüs, yüzde 0,5’ini ise özel maksatlı taşıtlar oluşturdu. Çankırı’da ağustos ayında 599 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Trafiğe kaydı yapılan toplam 599 adet taşıt içinde motosiklet yüzde 72 ile ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 13,2 ile otomobil, yüzde 6,8 ile kamyonet, yüzde 6,5 ile traktör takip etti. Öte yandan, Çankırı’da ağustos ayında trafiğe kaydı yapılan toplam taşıt sayısı bir önceki aya göre 248 adet azaldı. Kastamonu’da ise trafiğe kayıtlı araç sayısı ağustos ayı sonu itibarıyla 158 bin 983 oldu. Bu taşıtların yüzde 45,3’ünü otomobil, yüzde 23,1’ini traktör, yüzde 13,2’sini kamyonet, yüzde 12,2’sini motosiklet, yüzde 3,6’sını kamyon, yüzde 1,5’ini minibüs, yüzde 0,6’sını otobüs, yüzde 0,4’ünü ise özel maksatlı taşıtlar oluşturdu. Kastamonu’da Ağustos ayında 750 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Trafiğe kaydı yapılan toplam 750 adet taşıt içinde motosiklet yüzde 60 ile ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 17,9 ile otomobil, yüzde 15,6 ile traktör ve yüzde 4,7 ile kamyonet takip etti. Öte yandan, Kastamonu’da ağustos ayında trafiğe kaydı yapılan toplam taşıt sayısı bir önceki aya göre 250 adet azaldı.
Bu proje ile başarılı bin öğrenci sınavlara yapay zeka desteği ile hazırlanacak
18 Şubat 2024 Pazar - 11:27 Bu proje ile başarılı bin öğrenci sınavlara yapay zeka desteği ile hazırlanacak Çankırı’da hayat geçirilen proje ile belirlenen bin öğrencinin internet üzerinden, yapay zeka desteği ile sınavlara hazırlanmaları sağlanacak. Çankırı’da hayata geçirilen proje ile başarılı öğrenciler sınavlara yapay zeka desteği ile hazırlanacak. Çankırı Konfederasyonu tarafından bir eğitim firması ile yapılan işbirliği çerçevesinde, belirlenen başarılı bin öğrencinin TYT, AYT, LGS ve GKGY sınavlarına internet üzerinde, yapay zeka destekli ve rehberlik hizmeti de içeren eğitim modeli ile hazırlanacak. Başarılı öğrencilerin sınavlarda daha çok başarılı olmalarını sağlayacak proje çerçevesinde, belirlenen öğrencilere evlerinde internet desteği de sağlanacak. Çankırı İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından projeye katılmalarına imkan sağlayacak eğitim kartları, başarılı bin öğrenciye dağıtılacak. Çankırı’nın Ilgaz ilçesinde düzenlenen programa, Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar, İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Öztürk, Çankırı Konfederasyonu Başkanı Mustafa Can, ilçe Milli Eğitim müdürleri ve eğitimciler katıldı. “Ailelerimizin bütçesini etkilemeden eğitim ihtiyaçlarının bir ucundan da biz tutmaya karalıyız” Toplantıda proje ile ilgili bilgi veren Çankırı Konfederasyonu Başkanı Mustafa Can, “Öncelik, gençler ve çocukların olduğunu düşündüğümüz için imza attığımız büyük bir proje Çankırı’da inşallah hayırlara vesile olacaktır. Bugün, Çankırı Federasyonu olarak desteklediğimiz yapay zeka destekli, online kurs programı bünyesinde bin başarılı öğrencimiz sınavlarına bilgisayar başında, etkileşimli bir şekilde hazırlanacaklar. Milli Eğitim Müdürümüzün hatırlatmasıyla, internet alamayanlara da başarılı en fazla 20 öğrencinin evine internet erişimini de biz sağlayacağız. Öğrenciler, TYT, AYT, LGS ve GYK sınavlarını içeren kursumuzda ayrıca rehberlik hizmeti de alabilecekler. Ailelerimizin bütçesini etkilemeden eğitim ihtiyaçlarının bir ucundan da biz tutmaya karalıyız” dedi. (BG-MK-
Çankırı’da sağlık hizmetleri istişare edildi
17 Şubat 2024 Cumartesi - 11:37 Çankırı’da sağlık hizmetleri istişare edildi Çankırı’da Sağlık Bakanlığı Baş Saha Koordinatörü Dr. Osman Açıkgöz başkanlığında, saha koordinatörleri ve il yöneticileri ile birlikte sağlık hizmetleri düzenlenen toplantıda değerlendirildi. Sağlık Bakanlığı Baş Saha Koordinatörünün Çankırı’da tüm sağlık tesislerinde yaptıkları gözlemler ve değerlendirmeler neticesinde, Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya ve beraberindeki heyetin katılımı ile sağlık hizmetlerinin detaylı olarak ele alındığı değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. İnteraktif olarak yapılan toplantıda Çankırı’nın sağlık sunumu değerlendirilerek, yöneticilerin hizmet sunumunda karşılaştıkları sorunlar, istek ve talepleri değerlendirildi. Mevcut sağlık hizmetleri ve gelecekte ihtiyaç duyulacak sağlık hizmetleri istişare edildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, Çankırı’nın sağlık hizmeti sunumunu farklı bir açıdan değerlendiren ve katkıları ile ilde daha kaliteli sağlık hizmet sunumuna neden olacak saha koordinatörlerine emeklerinden dolayı teşekkürlerini iletti. Sağlık Bakanlığı Baş Saha Koordinatörü Dr. Osman Açıkgöz ise verimli bir toplantı olduğunu, bakanlığın sağlık politikalarının ilde uygulanmasındaki başarılı çalışmalarından ötürü İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya başta olmak üzere tüm yöneticilere teşekkür ettiğini ifade etti.
Çocukluk çağı kanserlerinde erken teşhis hayat kurtarıyor
15 Şubat 2024 Perşembe - 10:09 Çocukluk çağı kanserlerinde erken teşhis hayat kurtarıyor Çocukluk çağı kanserleri hakkında önemli bilgiler veren Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, erken teşhisin büyük önem taşıdığını belirterek, “Erken evrede teşhis edilen birçok çocukluk çağı kanseri yüksek oranlarda tedavi edilebilmektedir” dedi. Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, Uluslararası Çocukluk Çağı Kanserleri Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Çocukluk dönemindeki kanserlerin erken teşhisi hayat kurtaracağını ifade eden Sarıkaya, toplumun çocukluk çağı kanserleri hakkında bilgi düzeyinin artması ve söz konusu hastalığın bulgu ve belirtilerinin bilinir hale gelmesi, erken tanı ve tedavi açısından yararlı olacağını söyledi. “Erken evrede teşhis edilen birçok çocukluk çağı kanseri yüksek oranlarda tedavi edilebilmektedir” Erken teşhisi yapılan kanserin tedavi edilebilme oranının yüksek olduğunu kaydeden Dr. Sarıkaya, “Uluslararası Çocukluk Çağı Kanserleri Günü olan 15 Şubat’ta çocukluk çağı kanserleri hakkında farkındalık oluşturmak, kanserli çocuklar ve ergenlere, hastalık sonrası hayatta kalanlara ve ailelerine destek sağlamak için küresel bir iş birliği kampanyası yürütülmektedir. Toplumumuzun çocukluk çağı kanserleri hakkında bilgi düzeyinin artması ve söz konusu hastalığın bulgu ve belirtilerinin bilinir hale gelmesi, erken tanı ve tedavi açısından yararlı olacaktır. Erken evrede teşhis edilen birçok çocukluk çağı kanseri yüksek oranlarda tedavi edilebilmektedir. Bu sebeple çocuklarda meydana gelebilecek geçmeyen olağan dışı belirti veya semptomların varlığında vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmak doğru olacaktır. Çocukluk çağı kanserleri için uyarıcı olabilecek belirti ve semptomlar şu şekilde sıralanabilir; Halsizlik, solgunluk, iştahsızlık, açıklanamayan ani kilo kaybı, kemik ve eklem ağrısı, açıklanamayan ateş, genellikle kusmanın eşlik ettiği, sık baş ağrısı ve ani görme değişiklikleri, burun kanaması, diş eti kanamaları gibi sıra dışı kanamalar ve ciltte morluklar, dalak ve lenf düğümlerinde şişlikler. Bu belirtilerden birçoğunun, kanser hastalığı dışında herhangi başka bir sebepten de kaynaklanabileceği ve aslında bu ihtimalin daha yüksek olduğu unutulmamalıdır. Çocukluk çağı kanserlerini erken tespitinin en iyi yolu, söz konusu hastalığın muhtemel belirtilerini gözden kaçırmamaktır. Dolayısıyla ebeveynlerin farkındalığının artması hayat kurtarıcı rol oynamaktadır” dedi.
Bu gazozcu ziyaretçilerini çocukluğuna götürüyor
14 Şubat 2024 Çarşamba - 10:13 Bu gazozcu ziyaretçilerini çocukluğuna götürüyor Çankırı’da bir esnafın açtığı nostaljik gazoz dükkanını ziyaret eden vatandaşlar hem çocukluğundaki gazozları, hem de memleketlerinde üretilen gazozları bulma imkanı buluyor. Çankırı’da yaşayan Aybars Şentürk, hem yerli gazozu desteklemek hem de memleket ve çocukluk özlemi çekenler için farklı illerde üretilen yerli gazozları Çankırı’da bir araya getirdi., Yüzlerce çeşit gazozu yaklaşık 20 metrekarelik dükkanında sergileyen Şentürk, 70 yıl önce üretilen gazozları bile dükkanında sergiliyor. 120 çeşide yakın gazoz bulundurduğunu belirten Şentürk, dükkanı ziyaret eden vatandaşların hem çocukken içtiği gazozları hem de memleketlerinin meşhur gazozlarını bulabildiğini ifade etti. “Müşteri bizi ararken ’tarihi gazozcu’ diye arıyor" Pandemi sonrasında Türkiye’de gazoz üretiminin büyük oranda azaldığını ifade eden Şentürk, “Türkiye’de üretimi devam eden yerli gazozları burada bir araya getiriyoruz. Özellikle yaz sezonunda 120 çeşit gazoza kadar çıkıyor. Pandemi öncesi 360’ın üzerinde yerel marka gazozlar üretiliyordu. Pandeminin etkisiyle maalesef bazı firmalar kapatmak zorunda kaldı. Biz de hala üretimi devam eden yerel gazozları burada bir araya getirip müşterilerin beğenisine sunuyoruz. Aynı zamanda nostalji ile de süsleyip insanları mutlu etmeye çalışıyoruz. Yaklaşık 3 yıllık bir hizmetimiz var ama müşteri bizi ararken ’tarihi gazozcu’ diye arıyor. Bu da bizi çok mutlu ediyor. Burada çok farklı atmosfer var. İnsanlar burada gerçekten mutlu oluyor. Yaşlı insanlar çocukluğunun gazozunu bulabiliyor, gençler ise sosyal medyada fotoğraflar paylaşıyor. Ben buraya gazoz getirmeden önce mutlaka tarihini ve içeriğini araştırıyorum. Müşterim bana gazozun içeriğini sorduğunda üretim tarihi, üretim yeri, aroması hepsine hakim olduğum için yardımcı oluyorum” dedi. “Ticaret gözü ile bakmıyorum" Yaptığı işi ticaret için yapmadığını belirten Şentürk, “Kendi içmediğim gazozu buraya getirmiyorum. Müşterilerimiz de bu yönümüzü beğeniyorlar. 1950’li yıllardan bu yana kesintisiz üretime devam eden gazozlar var. Bu gazoz işi bende bir tutkuya dönüştü. Sadece ticaret gözüyle bakmıyorum burada mutlu oluyorum. Çocuklarıma ve yeğenlerime sürekli ‘siz burayı devam ettireceksiniz’ diyorum. Mutlaka buranın devam etmesini istiyorum. Allah ömür verdiği sürece mesleğime devam edeceğim” diye konuştu.