Yerel Haberler
Çankırı
Çankırı ve Kastamonu’da Mayıs ayında 536 adet konut satıldı
13 Haziran 2024 Perşembe - 19:01 Çankırı ve Kastamonu’da Mayıs ayında 536 adet konut satıldı Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı tarafından açıklanan verilere göre, Çankırı ve Kastamonu’da Mayıs ayında 536 adet konut satıldı. Türkiye İstatistik Kurumu 2024 yılı Mayıs ayı konut satış istatistiklerini açıkladı. TÜİK Başkanlığı tarafından verilen bilgiye göre, Mayıs ayında Çankırı genelinde konut satışları 128 adet olarak açıklandı. Konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 33,3 azaldı. Mayıs ayında Çankırı, konut satış sayısı bakımından 75. il oldu. Mayıs ayında Çankırı genelinde ipotekli konut satışları 10 adet oldu. İpotekli konut satışlarının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 74,4 azaldı. İpotekli satılan konutların toplam konut satışları içindeki payı yüzde 7,8 oldu. İpotekli satılan konutların 1 tanesi ilk defa satılan konutlardan oluşurken diğer 9 tanesinin ise ikinci el satış oldu. Diğer konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22,9 azalarak 118 adet oldu. Mayıs ayında diğer satışların toplam konut satışları içindeki payı yüzde 92,2 oldu. Kastamonu genelinde ise Mayıs ayında 408 adet konut satıldı. Konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,8 arttı. Mayıs ayında Kastamonu, konut satış sayısı bakımından 54. il oldu. Mayıs ayında Kastamonu genelinde ipotekli konut satışları 28 adet oldu. İpotekli konut satışlarının önceki yılın aynı ayına göre yüzde 77,0 azaldı. İpotekli satılan konutların toplam konut satışları içinde payı yüzde 6,9 oldu. İpotekli satılan konutların 3 tanesi ilk defa satılan konutlardan oluşurken, geri kalan 25 tanesinin de ikinci el satış oldu. Diğer konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,2 artarak 380 adet oldu. Mayıs ayında diğer satışların toplam konut satışları içindeki payı yüzde 93,1 oldu.
Uzmanı uyardı: "Yeni kesilmiş kurban etini buzdolabına koymayın"
10 Haziran 2024 Pazartesi - 09:54 Uzmanı uyardı: "Yeni kesilmiş kurban etini buzdolabına koymayın" Kurban Bayramı’nda kesilecek kurbanların etinin muhafazası ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, kesimden sonra etin bir süre dışarıda bekletilmesi gerektiğini belirterek, "Kesilmiş eti 24 saati dondurursak et, ölüm sertliği aşamasında donmuş olacak ve çözündürdüğümüz zaman en sert halinde olacak" dedi. Kurban Bayramı’na hazırlanırken binlerce vatandaş kurban vazifesini yerine getirecek. Uzmanlar ise kesilen etlerin heba olmaması, hijyenik şartlarda saklanması için önemli uyarılarda bulundu. Konu ile ilgili konuşan Çankırı Karatekin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, etin kesimden sonra bir süre dondurulmadan bekletilmesi gerektiğini söyledi. Kesimden sonra bekletilmeden dondurulan etin sertleşeceğini belirten Ercoşkun, etin dinlendirilmesinin önemine değindi. “Yeni kesilmiş kurban etini buzdolabına koymadan önce birkaç saat dinlenmelidir” Kesimden sonra etin en yumuşak halde olduğunu belirten Ercoşkun, “Yeni kesilmiş kurban eti, buzdolabına koymadan önce birkaç saat dinlenmelidir. Kesilmiş eti, 24 saat dondurursak ölüm sertliği aşamasında donmuş olacak ve çözündürdüğümüz zaman en sert halinde olacak. Yeni kesilen et en yumuşak haldedir. Yavaş, yavaş sertleşir ve daha sonra tekrardan gevşemeye başlar. O esnada damardaki kanlar süzülerek laktik asit oluşur. Mikrobiyal olarak daha güvenilebilir bir et olarak karşımıza çıkar" dedi. "Kahvaltıda et tüketmek yerine sindirimi kolay besinler yemeliyiz” Kahvaltıda et tüketilmemesi gerektiğini kaydeden Ercoşkun, "Kesilen kurban etlerini 15 gün buzdolabı şartlarında saklayabiliriz. Dondurmak istiyorsak en az 24 saat bekletmemiz gerekiyor. Et, sindirilmesi zor bir besindir. Kahvaltıda et tüketmek yerine sindirimi kolay besinler yemeliyiz” diye konuştu.