Yerel Haberler
Çankırı
Çankırı’da Öğretmenler Günü etkinliklerle kutlandı 25 Kasım 2024 Pazartesi - 18:22:58 Çankırı’nın Merkez, Korgun ve Kurşunlu ilçesinde ‘Öğretmenler Günü’, çeşitli etkinliklerle kutlandı. Çankırı’da ‘Öğretmenler Günü’ dolayısıyla çeşitli kutlama programları düzenlendi. Selahattin İnal Güzel Sanatlar Lisesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programda saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in kutlama mesajının okunmasının ardından İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Öztürk, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı. Mesleğe yeni başlayan öğretmenlerin yemin töreninin yapılmasının ardından emekli olan öğretmen ve Milli Eğitim personeline hizmet şeref belgesi takdim edildi. Ardından, Şehit Erdem Öztürk Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Anaokulu öğrencileri tarafından hazırlanan halk oyunu gösterisi sergilendi ve öğrenciler tarafından hazırlanan oratoryo sunumu yapıldı, şarkılar seslendirildi. Korgun ilçesinde düzenlenen program ise, Mustafa Kemal Atatürk, şehitler ve öğretmenler adına yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Daha sonra günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı. Program, meslek hayatına yeni adım atan öğretmenlerin yemin töreni, öğrenciler tarafından şiirlerin okunması ve skeç gösterilerinin ardından sona erdi. Kurşunlu ilçesinde ise ilçedeki çeşitli okullarda eğitim veren öğretmenleri il protokolü çiçek hediye ederek öğretmenler günlerini kutladı.
Uzmanından önemli tavsiye: ’Mikrobiyal gübreleme ve lazerli tesviye ile verim arttırılabilir’
01 Temmuz 2024 Pazartesi - 11:03 Uzmanından önemli tavsiye: ’Mikrobiyal gübreleme ve lazerli tesviye ile verim arttırılabilir’ Türkiye’de çeltik üretiminin önemli üslerinden olan Çankırı’da üretim ve kalitenin arttırılması için üreticilere tavsiyede bulunan Prof. Dr. Alpaslan Kuşvuran, mikrobiyal gübreleme ve lazerli tesviye ile verimin arttırılabileceğini söyledi. Türkiye’de çeltik üretiminin önemli üslerinden olan Çankırı’da ilkbaharda tohumlar toprakla buluşturuldu. Çiftçiler tarafından yoğun mesai harcanarak üretilen pirinç, Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor. Üreticilere, verimin arttırılması için tavsiyelerde bulunan Çankırı Karatekin Üniversitesi Gıda ve Tarım Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpaslan Kuşvuran, doğru ekim, üretim ve bakım işlemlerinin önemine eğindi. Mikrobiyal gübre kullanımı ve çeltik tavalarının lazerli tesviye yaptırılması gerektiğini kaydeden Kuşvuran, bu şekilde verimin ve kalitenin artacağını belirtti. “Mikrobiyal gübreleri hem tohumdan hem de toprağa uygulayarak verim ve kalitenin artışı sağlanabilir” Çeltik üretiminin yüzde 3’ünün Çankırı’nın Kızılırmak ilçesinden yapıldığını söyleyen Kuşvuran, “İçerisinde bulunduğumuz Kızılırmak ilçesi özellikle çeltik tarımı bakımından önemli bir yere sahip. Türkiye’de, yıllara göre değişiklik göstermekle beraber her yıl yaklaşık 110 bin ila 120 bin hektar arasında çeltik ekimi yapmaktadır. Bu ekim alanlarının yaklaşık yüzde 40’ı Edirne, Yüzde 15’i Samsun’dadır. Bizim bulunduğumuz Kızılırmak ilçesi ise yıllara göre değişmekle beraber 4 bin hektar civarında ekim alanına sahip. Toplam üretim miktarı bakımından da 30 bin ton civarında çeltik üretimi bulunmaktadır. Bu oranla çeltik üretiminin yüzde 3’ünün Kızılırmak ilçesinden sağlandığını söyleyebiliriz. Çeltikte önemli olan, doğru zamanda doğru ekim, üretim ve bakım işlemleri. Özellikle toprakta bitki, besin elementlerinin daha iyi alımını sağlayacak çeltiğin kalitesini daha yüksek miktara çıkartabilecek ve aynı zamanda verimi de artıracak çalışmalarda yapıyoruz. Son yıllarda birçok bitkisel ürün yetiştiriciliğinde kullanılan mikrobiyal gübreler ilk sırada yer almaktadır. Mikrobiyal gübreleri hem tohuma hem de toprağa uygulayarak verim ve kalitenin artışı sağlanabilir” dedi. “Çeltik üreticilerimiz her yıl mutlaka eki çeltik tavalarında lazer ile tesviye yaptırmalı” Çeltik tavalarında lazerli tesviye yaptırılması gerektiğini kaydeden Kuşvuran, “Çeltik yetiştirilen alanlarda tavaların yeniden düzenlenmesi en önemli unsurlardan bir tanesidir. Suyun akışının ve doğru bir şekilde olması için mutlaka tesviye yapılması gerek. Çeltik üreticilerimiz her yıl mutlaka çeltik tavalarında lazer ile tesviye yaptırmalı. Bizim topraklarımızın pH değeri 7,5’in üzerinde olduğu için pH’ı aşağıya doğru çekecek asidik gübre uygulamaları yapılmasını da öneririm” diye konuştu.