Yerel Haberler
Çankırı
Uzmanından ikinci el telefon alacaklara tavsiyeler: "e-Devlet üzerinden IMEI sorgusu yapılmalı" 21 Eylül 2024 Cumartesi - 12:30:47 İkinci el cep telefonu alacak vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Endüstri Mühendisi Gökhan Taşcı, e-Devlet üzerinden IMEI sorgusunun yapılması gerektiğini söyledi. Endüstri Mühendisi Gökhan Taşcı, ikinci el telefon alacaklar için tavsiyelerde bulundu. Cihazın garanti ve faturasının bulunmasının, alım sürecinde güven verici bir faktör olduğunu belirtti. e-Devlet üzerinden IMEI sorgusu yapmanın önemini vurgulayan Taşcı, telefonun Türkiye’ye ait olmasının en kritik unsurlardan biri olduğunu ifade etti. Orijinal parçaların kullanılması gerektiğini, yan sanayi parçaların ise sorun oluşturabileceğini belirten Taşcı, cihazı almadan önce yetkili serviste kontrol ettirmenin faydalı olacağını kaydetti. Dolandırıcıların tuzaklarına düşülmemesi gerektiğini ifade eden Taşcı, telefona ulaşmadan IBAN üzerinden para göndermemek gerektiğini önerdi. “IMEI numarası e-Devlet üzerinden basit bir şekilde yapılabilir” Cihazı almadan önce IMEI sorgulaması yapılması gerektiğini söyleyen Taşcı, “İkinci el telefon alırken dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar mevcuttur. Öncelikle cihazın garantisi ve faturasının olması, daha iyi bir durumda olduğunu gösterir. Cihazı alırken Türkiye faturasının olmasına dikkat edin. IMEI numarası e-Devlet üzerinden yapılmalı, böylece cihazın Türkiye’mi yoksa yurt dışı mı olduğunu rahatlıkla anlayabilirsiniz. Donanımsal olarak bakmamız gereken başlıca hususlar ise hoparlör, ekran, kamera, bataryadır. Cihazın daha önceden tamir görüp görmediği kontrol edilir ve neden tamir edildiği araştırılır. Değişen parçanın yan sanayi mi yoksa orijinal mi takıldığına dikkat edilmelidir. Yan sanayi ürünlerde yüksek bir şekilde problemler yaşanabilir” şeklinde konuştu. “Kesinlikle telefonu görmeden IBAN üzerinden para gönderip telefon alma çabalarına girmemenizi öneririm” Telefonu görmeden parasının ödenmemesini kaydeden Taşcı, “Cihazı telefoncudan değil de bir kullanıcı tarafından alacaksanız mutlaka bir yetkili servise getirmenizi öneririm. Herhangi bir teknik serviste kontrol ettirilmeyen cihazı almamanızı öneriyorum. Bir cihazın batarya ömrü iki yıldır. İki yıldan fazla kullanılmış bir cihaz alınacaksa ve bataryası da değişmediyse bataryada problem yaşayabilirsiniz. İkinci el telefon alırken kandırılmamaya ve dolandırılmamaya dikkat etmeniz gerekiyor. Kesinlikle telefonu görmeden IBAN üzerinden para gönderip telefon alma çabalarına girmemenizi öneririm” dedi.
21 Eylül 2024 Cumartesi - 10:53 Turşu tüketimine dikkat: Ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor Turşu kurma sezonunun gelmesiyle birlikte bozulan turşuların tüketimi ve fazla ölçüde tüketimi ile ilgili uyarılarda bulunan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, insan vücudunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi. Çankırı’da, kış aylarına sayılı günler kala vatandaşlar turşularını kurmaya başladı. Turşu tüketiminde dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında uyarılarda bulunan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, turşunun kapağının tam kapatılmaması ya da açık kalması turşunun bozulmasına sebebiyet vereceğini söyledi. Bozulan turşuların tüketiminin insan sağlığında ciddi sorunlara yol açabileceğini belirten Dr. Sarıkaya, fazla tüketildiği takdirde kalp sağlığını olumsuz etkileyebileceğini söyledi. “Bozulan turşuların tüketilmesi sonucu insan sağlığını tehdit edebilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir” Turşunun fazla tüketimi, kalp sağlığını olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Dr. Sarıkaya, “Turşunun kapağının tam kapatılmaması ya da açık kalması turşunun bozulmasına sebebiyet verir. Bozulan turşuların tüketilmesi sonucu insan sağlığını tehdit edebilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Turşu yapımında kullanılan tuz, yüksek sodyum içeriğine sahiptir. Fazla tüketimi, kan basıncını yükseltebilir ve kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir. Aşırı sirke, mide asidini artırabilir. Mide rahatsızlığı olan kişiler, turşuyu ölçülü tüketmelidir. Turşu, doğru ölçüde tüketildiğinde sağlığa birçok fayda sağlayan fermente bir gıdadır. Ancak, özellikle tuz içeriği nedeniyle dikkatli ve ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir” dedi.
20 Eylül 2024 Cuma - 21:19 Çankırı ve Kastamonu’da Ağustos ayında 852 adet konut satıldı Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı tarafından açıklanan verilere göre, Çankırı ve Kastamonu’da Ağustos ayında 852 adet konut satıldı. Türkiye İstatistik Kurumu 2024 yılı Ağustos ayı konut satış istatistiklerini açıkladı. TÜİK Başkanlığı tarafından verilen bilgiye göre, Ağustos ayında Çankırı genelinde konut satışları 282 adet oldu. Konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 32,4 arttı. Çankırı Merkez ilçesinde Ağustos ayında 183 adet konut satıldı. Çankırı merkez ilçesinde satılan konut sayısının Çankırı genelindeki payı yüzde 64,9 oldu. Ağustos ayında Çankırı genelinde ipotekli konut satışları 28 adet oldu. İpotekli konut satışlarının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,7 azaldı. İpotekli satılan konutların toplam konut satışları içindeki payı yüzde 9,9 oldu. İpotekli satılan konutların 5 tanesi ilk defa satılan konutlardan oluşurken diğer 23 tanesi ise ikinci el satış oldu. Diğer konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 39,6 artarak 254 adet oldu. Ağustos ayında diğer satışların toplam konut satışları içindeki payı yüzde 90,1 oldu. Kastamonu’da ise, Ağustos ayında 570 adet konut satıldı. Konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 azaldı. Kastamonu Merkez ilçesinde Ağustos ayında 294 adet konut satıldı. Kastamonu merkez ilçesinde satılan konut sayısının Kastamonu genelindeki payı yüzde 51,6 oldu. Ağustos ayında Kastamonu genelinde ipotekli konut satışları 38 adet oldu. İpotekli konut satışları önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58,7 azaldı. İpotekli satılan konutların toplam konut satışları içinde payı yüzde 6,7 oldu. İpotekli satılan konutların 10 tanesi ilk defa satılan konutlardan oluşurken, geri kalan 28 tanesinin de ikinci el satış oldu. Diğer konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,5 artarak 532 adet oldu. Ağustos ayında diğer satışların toplam konut satışları içindeki payı yüzde 93,3 oldu. Ağustos ayında Kastamonu genelinde ilk el satılan konut sayısı önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,7 azalarak 190 adet oldu. İlk kez satılan konutların toplam konut satışları içindeki payı yüzde 33,3 oldu. Kastamonu genelinde ikinci el konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,0 artarak 380 adet oldu. Toplam konut satışları içinde ikinci el satışların payı yüzde 66,7 oldu.
Olumsuz hava şartları bal verimini olumsuz etkiledi
26 Temmuz 2024 Cuma - 14:05 Olumsuz hava şartları bal verimini olumsuz etkiledi Çankırı’da yaz mevsiminde etkili olan olumsuz hava şartları arıların gelişim ve beslenmesine olumsuz yansıması sebebiyle bal üretimi büyük ölçüde düştü. Bu yıl ülke genelinde olduğu gibi Çankırı’da da bal mevsiminde etkili olan yüksek sıcaklıklar ve ani yağışlar, arıların gelişim ve beslenmesini olumsuz etkiledi. Geçen yıl yaklaşık 450 ton bal üretiminin yapıldığı Çankırı’da, yüksek hava sıcaklığı sebebiyle kovandan ayrılamayan arılar, ani sağanak yağışlar sebebiyle de nektarlı bitkilerden faydalanamadı. Yaşanan durum sebebiyle bal üretimi büyük ölçüde düştü. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, bal üreticilerine arı beslenmesine daha erken başlamasını tavsiye etti. “Sıcaklıklar ve ani yağışlar sebebiyle üretimimiz kısmen etkilendi” Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “İlimizde yaklaşık 56 bin adet arı kovanı vardır. Geçen seneki değerlere göre, 450 ton bal üretimi yapan bir iliz. Bu sene ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de mevsim normallerinin çok üzerinde bir sıcaklık yaşadık. Bu sıcaklıklar ve ani yağışlar sebebiyle üretimimiz kısmen etkilendi. Arı yetiştiricilerimizi ana arının yenilenmesi konusunda uyarıyoruz. Geçmiş yıllardan farklı olarak bu sene bitki fenolojisinin aşırı sıcaklıklara göre biraz daha erken çiçeklenme dönemi bitmesi sebebiyle arıların beslenmesine erken başlamalarına tavsiye ediyorum. Geçmiş yılara göre çok verimli olmasa da yetiştiricinin çalışmasının kazancını alacak kadar üretim yapmalarını düşünüyoruz. Aşırı yağışlarda ve yüksek sıcaklıklarda arı çalışamıyor. Yetiştiricilerimiz bu üretimi bilinçli olarak yaptıkları sürece özel bir durum olmadığı sürece iklim şartları ne olursa olsun kazanacaklarına inanıyorum” dedi. “Balın en verimli olduğu dönemde yağmurların yağmasından dolayı iyi bir verim elde edemedik” Havaların yağışlı geçmesinden dolayı verim elde edemediğini belirten arıcılıkla uğraşan Salih Sağlam, “Bu seneye kadar arılıktan yüzümüzü somurtarak dönmemiştik. Bu sene Haziran ayının yağışlı geçmesi bizi dibe vurdurdu. Bazı kaynaklara göre, bal mevsimi yılda 10-15 gündür. Bu günler içerisinde yağmur yağarsa çiçeklerde ballar yıkanıp toprakla buluşuyor. Dolayısıyla arı da nektar bulamıyor. Balın en verimli olduğu dönemde yağmurların yağmasından dolayı iyi bir verim elde edemedik. Geçtiğimiz senelerde çektiğimiz çitalar doluydu, fakat bu sene arılarımın çoğu bal katına dahi çıkmadı. Dışarıdan bal gelmediği için ana arı yumurta atmadı. Kovanın nüfusu çoğalmadı. Yıldan yıla bizim verimimiz düşüyor. İnşallah bir dahaki seneye verim elde ederiz” diye konuştu.
Olumsuz hava şartları bal verimini olumsuz etkiledi
26 Temmuz 2024 Cuma - 13:47 Olumsuz hava şartları bal verimini olumsuz etkiledi Çankırı’da yaz mevsiminde etkili olan olumsuz hava şartları arıların gelişim ve beslenmesine olumsuz yansıması sebebiyle bal üretimi büyük ölçüde düştü. Bu yıl ülke genelinde olduğu gibi Çankırı’da da bal mevsiminde etkili olan yüksek sıcaklıklar ve ani yağışlar, arıların gelişim ve beslenmesini olumsuz etkiledi. Geçen yıl yaklaşık 450 ton bal üretiminin yapıldığı Çankırı’da, yüksek hava sıcaklığı sebebiyle kovandan ayrılamayan arılar, ani sağanak yağışlar sebebiyle de nektarlı bitkilerden faydalanamadı. Yaşanan durum sebebiyle bal üretimi büyük ölçüde düştü. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, bal ürütecilerine arı beslenmesine daha erken başlamasını tavsiye etti. “Sıcaklıklar ve ani yağışlar sebebiyle üretimimiz kısmen etkilendi” Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “İlimizde yaklaşık 56 bin adet arı kovanı vardır. Geçen seneki değerlere göre, 450 ton bal üretimi yapan bir iliz. Bu sene ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de mevsim normallerinin çok üzerinde bir sıcaklık yaşadık. Bu sıcaklıklar ve ani yağışlar sebebiyle üretimimiz kısmen etkilendi. Arı yetiştiricilerimizi ana arının yenilenmesi konusunda uyarıyoruz. Geçmiş yıllardan farklı olarak bu sene bitki fenolojisinin aşırı sıcaklıklara göre biraz daha erken çiçeklenme dönemi bitmesi sebebiyle arıların beslenmesine erken başlamalarına tavsiye ediyorum. Geçmiş yılara göre çok verimli olmasa da yetiştiricinin çalışmasının kazancını alacak kadar üretim yapmalarını düşünüyoruz. Aşırı yağışlarda ve yüksek sıcaklıklarda arı çalışamıyor. Yetiştiricilerimiz bu üretimi bilinçli olarak yaptıkları sürece özel bir durum olmadığı sürece iklim şartları ne olursa olsun kazanacaklarına inanıyorum” dedi. “Balın en verimli olduğu dönemde yağmurların yağmasından dolayı iyi bir verim elde edemedik” Havaların yağışlı geçmesinden dolayı verim elde edemediğini belirten arıcılıkla uğraşan Salih Sağlam, “Bu seneye kadar arılıktan yüzümüzü somurtarak dönmemiştik. Bu sene Haziran ayının yağışlı geçmesi bizi dibe vurdurdu. Bazı kaynaklara göre, bal mevsimi yılda 10-15 gündür. Bu günler içerisinde yağmur yağarsa çiçeklerde ballar yıkanıp toprakla buluşuyor. Dolayısıyla arı da nektar bulamıyor. Balın en verimli olduğu dönemde yağmurların yağmasından dolayı iyi bir verim elde edemedik. Geçtiğimiz senelerde çektiğimiz çitalar doluydu, fakat bu sene arılarımın çoğu bal katına dahi çıkmadı. Dışarıdan bal gelmediği için ana arı yumurta atmadı. Kovanın nüfusu çoğalmadı. Yıldan yıla bizim verimimiz düşüyor. İnşallah bir dahaki seneye verim elde ederiz” diye konuştu.
İl Sağlık Müdürü Dr. Sarıkaya uyardı: Bilmediğiniz kaynaklardan su içmeyin
25 Temmuz 2024 Perşembe - 12:21 İl Sağlık Müdürü Dr. Sarıkaya uyardı: Bilmediğiniz kaynaklardan su içmeyin Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, kaynağı bilinmeyen kuyu gibi alanlardan içilen suyun sağlık sorunlarına yol açacağını belirterek uyardı. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte su tüketimi de arttı. İnsanlar sıcak havalarda genellikle dışarıda oldukları için kaynağı bilinmeyen çeşmelerden su ihtiyacını giderebiliyor. Kaynağı belli olmayan suların tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Uzmanlar, temiz su tüketiminin önemine dikkat çekiyor. Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya’da sıcak havalarda mikropların ve bakterilerin çoğaldığını belirterek hijyene dikkat edilmediği takdirde çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi. Güvenilir kaynaklardan su tüketimi yapılmasını gerektiğini belirten Dr. Sarıkaya, tüketilecek suların güneş almayan yerlerde ve açık renkli kaplarda muhafaza edilmesi gerektiğini söyledi. “Kaynağı bilinmeyen kuyu suları gibi sular kesinlikle tüketilmemelidir” Kaynağı belli olmayan suların tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Dr. Sarıkaya, “Özellikle yaz dönemi gibi sıcakların arttığı dönemlerde, mikropların, bakterilerin çoğalması için çok iyi bir zemin hazırlanıyor. Bununla beraber hijyene dikkat edilmediği zaman mikroplar yüksek miktarda çoğalarak ciddi anlamda hastalığa neden olabiliyor. Bunun için güvenilir kaynaklardan, güvenilir yerlerden ve daha sağlıklı su tüketmeliyiz. Kaynağı bilinen ve kontrolü yapılan musluk suyunun tüketilmesi güvenlidir. Kaynağı bilinmeyen kuyu suları gibi sular kesinlikle tüketilmemelidir. Aksi takdirde sağlık sorunlarına yol açabilir. Su kaynaklarımızı korumak her bireyin görevidir. Yer üstü ve yeraltı sularımızın kirlenmemesi için azami özen göstermeliyiz. Kontrolsüz mahalle çeşmelerinden su tüketilmemeli, “içilmez” yazısı bulunan çeşmelerden asla su içilmemelidir. Tüketime sunulan içme-kullanma sularının kalitesine ilişkin kontroller Sağlık Bakanlığınca düzenli olarak yapılmaktadır. Tüketim aşamasında içme-kullanma suları ile ilgili hususlarda Bakanlığımız ve yetkili kurum ve kuruluşlarca yapılan açıklamalara itibar edilmelidir. Toplumun temel içme-kullanma suyu kaynağı musluklardan akan sudur. İlgililerden klorlanmış, güvenli ve sağlıklı musluk suyu talep edilmelidir. Klor, hastalık yapıcı mikrobiyolojik etkenleri yüksek derecede yok etmektedir. Bu nedenle klorlanmış içme-kullanma suyu tercih edilmelidir. Tankerle izinsiz içme suyu taşıyan kişiler yetkili kuruluşlara bildirilmeli ve bu suların dezenfeksiyonu etkin yapılmadığından asla içilmemelidir. Evde bulaşık, kişisel temizlik, yemek vb. durumlarda kullanılan sular da içme-kullanma suyu niteliğinde olmalıdır. Tüketilecek sular, güneş almayan yerlerde ve açık renkli kaplarda muhafaza edilmelidir” diye konuştu.