ÇEVRE - 14 Ekim 2024 Pazartesi 11:37

Biga’da dolu ve fırtınadan zarar gören köylerde hasar tespit çalışması yapıldı

A
A
A
Biga’da dolu ve fırtınadan zarar gören köylerde hasar tespit çalışması yapıldı

Çanakkale’nin Biga ilçesinde dolu ve fırtınadan etkilenen köylerde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince hasar tespit çalışası yapıldı.


Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, geçtiğimiz Cumartesi günü Biga ilçesinde dolu ve fırtınadan etkilenen Sinekçi, Güvemalan, Gerlengeç, Kanibey, Bozlar, Çınarköprü, Çeşmealtı, Eğridere köyleri ve Gümüşçay Beldesinde muhtar ve üreticilerle bir araya gelerek incelemelerde bulundu. Üreticilere, hasar tespit çalışmaları ve başvuru süreci hakkında bilgilendirme yapıldı.



Biga’da dolu ve fırtınadan zarar gören köylerde hasar tespit çalışması yapıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Gıda denetiminde bir ürünün içerisindeki binde 1’lik kusur bile tespit ediliyor Ankara Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü Yusuf Varlık, “Her cihazın inebileceği maksimum bir limit vardır. Binde 1 hassasiyet dediğimiz limit, cihazın inebileceği, bir ürünün içerisindeki binde 1 oranında bir malzeme varsa onu tespit edebileceğimiz anlamına gelir” dedi. Ankara’daki Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü, yapılan denetimleri ve incelemeleri aktarmak üzere basın mensuplarının ziyaretine açıldı. Ziyaret kapsamında ürünlerin analizlerinin yapıldığı laboratuvarlar tanıtıldı, analizlere ilişkin bilgi verildi. Ziyaretin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Ankara Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü Yusuf Varlık, il ve ilçe tarım gıda denetçilerince alınan numunelerin, kabul biriminde mühür, deformasyon, poşet ve sıcaklık kontrolleri yapıldıktan sonra, Tarım ve Orman Bakanlığının Gıda Kontrol Laboratuvar Sistemi’ne (GKLS) kaydedildiğini söyledi. Alınan numunelerin analiz aşamalarını da açıklayan Varlık, “Her numunenin ilk aşaması mutlaka tahlil aşamasıdır. Tahlil aşaması bittikten sonra arkamızda gördüğünüz cihazlara verilir ve ardından cihazlardan gelen veriler değerlendirilerek, bunların uygun olup olmadığı değerlendirilir. Bir numune uygun değilse tekrar çalışması yapılır. Sonuçtan emin olduktan sonra raporlama yapılır. Rapor il müdürlüğüne düşer ve 7 gün içerisinde ilgili firmaya şahit veya itiraz hakkını kullanması için yazı gönderilir. Şahit hakkını kullanmak isteyen firmada Bakanlığımızın farklı bir laboratuvarına gönderilerek tekrar orada analiz yaptırılır. Orada da yine ‘uygun değil’ çıkarsa cezai işlemler il müdürlüğü tarafından yapılır” şeklinde konuştu. “Azerbaycan, Gürcistan, Hindistan, KKTC, Kuzey İrlanda ve Polonya gibi ülkelere analiz hizmetleri vermekteyiz” Varlık, laboratuvarın toplamda 23 bin 500 metrekare alana sahip olduğunu ve 16 tane laboratuvar biriminin bulunduğunu söyleyerek, “Laboratuvarımız bu anlamda da Türkiye’nin en büyük laboratuvarından biridir. Yine yurtiçine hizmet verdiğimiz gibi yurtdışında da Azerbaycan, Gürcistan, Hindistan, KKTC, Kuzey İrlanda ve Polonya gibi ülkelere de analiz hizmetleri vermekteyiz. Bu anlamda da güvenin son derece yüksek olduğu bir laboratuvarda bulunmaktayız. Analizlerimiz 185 personel tarafından, bugün Avrupa’da hangi cihazlar varsa ülkemizde ve laboratuvarımızda da o cihazlarımız var. Hatta bazı cihazlarımız daha üstün teknolojiler de kullanmaktayız” diye konuştu. “Bir ürünün içerisindeki binde 1 oranında bir malzeme varsa onu tespit edebileceğimiz anlamına gelir” Son dönemde yapılan gıda analiz sonuçlarında ortaya çıkan ‘binde de 1’ detayını da açıklayan Varlık, “Her cihazın inebileceği maksimum bir limit vardır. Burada binde 1 hassasiyet dediğimiz limit, cihazın inebileceği, bir ürünün içerisindeki binde 1 oranında bir malzeme varsa onu tespit edebileceğimiz anlamına gelir. Bu, ürünün içerisinde binde 1 var demek değildir. Cihazın görebileceği maksimum düzeyi göstermektedir” ifadelerine yer verdi. “Yılda yaklaşık 1 milyon 400 bin analiz yaparız” Varlık, laboratuvarlara günlük 100-150 arasında numune geldiğini aktararak, şu ifadeleri kullandı: "Toplam yılda 18-20 bin arasında numune gelir. Yaklaşık 1 milyon 400 bin analiz yaparız. Her şey kontrollü ve steril şartlardadır. Laboratuvarlarımızın sterilizasyonu sürekli yapılır. Personelimiz önlüklü, eldivenli ve boneli bir şekilde çalışır. Bakanlığımız, kritik olan dönemlerde denetimlerini daha da yoğunlaştırıyor. 750 bin işletmenin her biri yılda bir kere Bakanlık planı kapsamında bu laboratuvar olsun diğer laboratuvarlar olsun orada denetimleri gerçekleştiriliyor. Özel hassasiyetli bir durum olduğu zaman da Bakanlık ekipleri tarafından ekstra denetimler yapılır” değerlendirmesinde bulundu. “Et ve et ürünlerinde de yaklaşık 22 türe bakabiliyoruz” Bal denetimlerinde yaklaşık 14 parametre analiz yapıldığını açıklayan Varlık, zeytinyağı denetimleri için ise, "Analizlerde zeytinyağının içinde de bir karışım bir yağ olup olmadığını çok rahat tespit edebiliyoruz. Cihazlarımız son teknoloji cihazlar. Personelimiz çok yetkin. Bu anlamda taklit-tağşiş noktasında son derece güvenli bir şekilde çalışılmaktadır. Et ve et ürünlerinde de yaklaşık 22 türe bakabiliyoruz. Burada yüzde 1 hassasiyetle yaptığımız ürünler de var" bilgilerini paylaştı.
Denizli Denizli’nin ceviz üretiminde yüzde 46 artış bekleniyor Denizli dikim alanları her geçen gün artan ve ekonomik anlamda oldukça önemli bir yere sahip olan ceviz bahçelerinde hasat işlemleri başladı. Modern ceviz bahçelerimizde hasat işlemleri, kullanılan makineler ile daha kolay ve kısa zamanda yapılıyor. Denizli’nin ekonomik açıdan önemli tarım ürünlerinden biri olan ceviz, bu yıl hasat dönemiyle birlikte dikkatleri üzerine çekti. Çameli ilçesinde 2024 sezonu hasadı başladı. Modern ceviz bahçeleri ve kullanılan teknolojik makineler sayesinde hasat işlemleri daha verimli ve hızlı bir şekilde gerçekleştiriliyor. 2024 sezonu hasadı, ilçeye bağlı 38 mahallede yerel üreticilerin yoğun çalışmalarıyla başladı. Cevizler, uzun sırıklarla ağaçlardan silkilerek toplanıyor. Denizli genelinde meyve veren yaştaki ceviz ağaçlarının sayısı 998 bin 894, meyve vermeyen yaştaki ağaç sayısı ise yaklaşık 977 bin 895 olarak kaydedildi. TÜİK verilerine göre, 2023 yılında Denizli’de 12 bin 771 hektar alanda toplam 15 bin 83 ton ceviz üretimi gerçekleştirildi. Dekara düşen ortalama verim ise 118 kg olarak belirlendi. 2024 yılı için yapılan tahminlerde ise il genelinde ceviz üretiminde yaklaşık yüzde 46 oranında bir artış bekleniyor. Toplam üretimin 22 bin ton civarında olacağı öngörülüyor. Çameli ilçesi Cevizli Mahallesi’nde bulunan İsa Eren’e ait bahçede yapılan ceviz hasadına, Denizli Valisi Ömer Faruk Coskun, Çameli Kaymakamı Talha Tunahan Yıldırım, İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, Ziraat Odası Başkanı Hamit Tuncer, Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Burak Yıldırım ve Kızılyaka Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Zekeriya Acar, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Adem Yavuz ile İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personeli katıldı. “Ceviz yetiştiriciliği ülkemizde günde güne artıyor” 2024 yılı ceviz hasadının yerli çeşitlerde 30 Eylül tarihi itibariyle başladığını ve halen devam ettiğini belirten İl Müdürü Şakir Çınar, "İlimizde yapılan ceviz yetiştiriciliğinde ana ürün olarak yetiştirilen Chandler, Şebin, Bilecik, Fernor çeşitleri ve önemli miktarda kendiliğinden çıkmış tescilsiz yerli cevizler yer almaktadır. İlimizde ceviz yetiştiriciliği; uygun iklim, arazi, toprak yapısına göre bütün ilçelerimizde yapılmakla birlikte ağırlıklı olarak Acıpayam, Bozkurt, Çal, Çameli, Çivril, Güney, Tavas ilçelerimizde gerçekleştirilmektedir. Ceviz yetiştiriciliği ülkemizde günden güne artış göstermektedir. Özellikle görsel medyada cevizin İnsan sağlığına yararları vurgulandıkça tüketimi de buna bağlı olarak artmaktadır” dedi. “Geçen yıla göre yüzde 46 artış, 22 bin ton hasat bekliyoruz” Denizli genelindeki meyve veren ve vermeyen ağaç sayılarından bahseden ve aynı zamanda ceviz hasadında Denizli’de geçen yıla göre yüzde 46 oranda artış olduğunu ve toplam 22 bin ton civarında hasat olacağını belirten Çınar, “Denizli genelinde meyve veren yaştaki ağaç sayısı 998 bin 894 adet, meyve vermeyen yaştaki ağaç sayısı ise 977 bin 895 adet civarındadır. 2023 yılı TUİK verilerine göre ilimizde 12 bin 771 hektar alanda 15 bin 83 ton ceviz üretimi gerçekleşmiş olup dekara düşen ortalama ceviz verimi 118 kg olarak belirlenmiştir. 2024 yılında tahmini verilere göre ilimizin ceviz üretiminde yaklaşık yüzde 46 oranında artış ve toplam üretimin de 22 bin ton civarında olması beklenmektedir” şeklinde konuştu. Çameli ilçesinin ceviz alanları bakımında 2. sırada, üretimde ise 1. sırada olduğunu belirten Çınar, “Çameli ilçesi iklim özellikleri, toprak çeşidi ve topoğrafik yapısı gereği ceviz yetiştiriciliği için uygun bir ilçedir. Son yıllarda verimli çeşitlerden kurulan modern ceviz bahçeleri ilçemiz ceviz üretimine önemli katkı sağlamıştır. Çameli, Denizli ilçeleri içerisinde ceviz alanları bakımında 2. sıra yer almakta olup üretim bakımında 1. sıradadır” dedi. “Ceviz hasadının hayırlı ve bereketli olmasını diliyoruz” Hasat etkinliğinde üreticiler ile bir araya gelen Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, İlçe tarımı hakkında bilgi alırken, Tarım ve Orman Bakanlığının yeni destekleme modeli olan Tarımsal Üretimin Planlanması konusunda bilgi vererek destekleme modelinin tarıma sağlayacağı katkılardan bahsetti. Ceviz hasadının çiftçilerimize ve üreticilerimize hayırlı ve bereketli olmasını diledi.
Kayseri Kayseri’deki bütün okullarda deprem tatbikatı yapıldı Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile AFAD Kayseri İl Müdürlüğü tarafından Kayseri genelindeki 1129 okulda eş zamanlı deprem tatbikatı gerçekleştirildi. 13 Ekim Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması günü çerçevesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile AFAD İl Müdürlüğü tarafından il genelindeki okullarda tatbikat gerçekleştirildi. Şehit Birol Mutlu Ortaokulu’ndaki tatbikata İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, AFAD İl Müdürü Rifat Genç, arama kurtarma ekipleri temsilcileri katıldı. Tatbikat çerçevesinde okulda deprem alarmı verilerek öğrencilerin çök-kapan-tutun yapması sağlandı. Daha sonra öğrenciler öğretmenleri eşliğinde okuldan güvenli bir şekilde toplanma alanına tahliye edildi. Binada mahsur kalan öğrencilerin tespit edilmesi üzerine Kayseri Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri harekete geçerek pencereden mahsur kalan öğrencileri kurtardı. Yaralı öğrenciler UMKE ve sağlık ekiplerine teslim edilerek tedavileri sağlandı. Tatbikat çerçevesinde Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timine ait köpekler de gösteri yaptı. Eğitmeninin talimatlarını eksiksiz yerine getiren köpekler, izleyenlerden tam not aldı. Tatbikatın başarılı bir şekilde tamamlandığını aktaran AFDA Kayseri İl Müdürü Rifat Genç; "Bugün ’Uluslararası Afet Riskini Azaltma Günü’ çerçevesinde tatbikat icra ettik. Bunu yapmamızdaki amaç; afetlerden etkilenmemek, yaralanmamak, zarar görmemek içindir. Bugün yaptığımız tatbikat çok başarılıydı. Ama biz buna hazır bir şekilde başladık. Ansızın da olabilirdi bu; okulumuzda yangın çıkabilirdi. bir deprem olabilirdi. Bu gibi durumlarda da sizlerin okullardan hızlı bir şekilde çıkmanız gerekmektedir. Her şeyden önemlisi asla panik yapmamanız gerekiyor. Bugün Kayseri’deki 1129 okulumuzda eş zamanlı olarak tatbikat icra ettik. Hepinize çok teşekkür ediyorum" dedi.