ÇEVRE - 14 Ekim 2024 Pazartesi 13:49

Çinili Camii’nin tarihi eser niteliğindeki çinileri 210 günde 13 milyon TL’ye sökülecek

A
A
A
Çinili Camii’nin tarihi eser niteliğindeki çinileri 210 günde 13 milyon TL’ye sökülecek

Kütahya’da, zemin kayması sebebiyle 6 yıldır ibadete kapalı olan kentin simgelerinden Çinili Camii’nin ’tarihi eser’ niteliğindeki çinileri sökülmeye başlandı.


Caminin iç ve dış çinileri, DPÜ Yapı İşleri Teknik Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı tarafından yapılan ihaleyi kazanan Abat Merkez İnşaat Mimarlık firması tarafından 210 günde 13 milyon 479 bin 359 TL’ye sökülecek. Sökülen çinilerin Ahmet Yakupoğlu Müzesi’nde sergilenmesi planlanıyor. Çalışma nedeniyle caminin etrafı dev çelik panolarla kapatılırken, firma çalışanları da bölgede adeta kuş uçurtmuyor.


Çinilerin söküm işlemlerinin ardandan aynı bölgeye orineline uygun şekilde yeni bir cami yapılacak. Caminin akıbetiyle ilgili, bürokratik sebepler nedeniyle 6 yıldır herhangi bir karar alınamamıştı.


Kütahya’nın simge yapılarından ve 2016 yılında vefat eden merhum Ressam Ahmet Yakupoğlu’nun eseri olan Çinili Camii, Yakupoğlu vefat etmeden önce Dumlupınar Üniversitesi’ne (DPÜ) bağışlamıştı.


Kütahyalı ressam, neyzen ve minyatür sanatçısı merhum Ahmet Yakupoğlu’nun 1972 yılında yaptırdığı şehrin simgelerinden Çinili Camii, adeta şehrin göz bebeği durumundaydı. Sekizgen şeklindeki caminin, minarenin ise Orta Asya üslubunda yapıldığı kaydedildi.



Çinili Camii’nin tarihi eser niteliğindeki çinileri 210 günde 13 milyon TL’ye sökülecek

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Aydın, Büyükşehirle daha yeşil bir görünüme kavuşuyor Aydın Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ile Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. Gece gündüz sahada olan ekiplerin çalışmaları ile Aydın pırıl pırıl hale gelirken, daha yeşil bir görünüme kavuşuyor. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu tarafından kente kazandırılan Efeler ilçesi Atatürk Kent Meydanı’nda temizlik, peyzaj ve çevre düzenleme çalışmaları gerçekleştirdi. Atatürk Kent Meydanı’nda bulunan havuzu temizleyen ekipler, meydan genelinde de detaylı temizlik çalışması gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediyesi fidanlığında yetiştirilen mevsimlik çiçekler ile süslenen Atatürk Kent Meydanı’nda gece saatlerinde peyzaj ve çevre düzenleme çalışmaları da hayata geçirildi. Ağaçların mevsimsel bakımı ile peyzaj düzenlemelerinden sonra Atatürk Kent Meydanı’nın görünümü vatandaşlardan tam not aldı. "Aydın için çalışmaya devam edeceğiz" Başkan Çerçioğlu, Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen çalışmaların süreceğini belirtti. Çerçioğlu, "Ekiplerimiz gece gündüz demeden 17 ilçemizin tamamında çalışmalarına aralıksız olarak devam ediyor. Yoğun ve titiz çalışmalarımız ile vatandaşlarımızın güvenliğini, sağlığını ve hijyenini koruma altına alıyoruz. Pırıl pırıl ve daha yeşil bir Aydın için çalışmalarımız sürecek” ifadelerini kullandı. Çalışmalardan memnuniyet duyduklarını belirten vatandaşlar, Çerçioğlu’na teşekkür etti.
Ordu Tavlı: “Gençlerimizin başarıları bizleri gururlandırıyor” Bu yıl Adana’da gerçekleştirilen TEKNOFEST finallerinden birinci olan okul idareci, öğretmen ve öğrencileri Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı ile bir araya geldi. Başkan Tavlı, gençlerin başarılarının kendilerini gururlandırdığını söyledi. Bu yıl 2-6 Ekim 2024 tarihlerinden Adana’da gerçekleştirilen TEKNOFEST finallerinde Yusuf Bahri Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Mehmet Necati Vidinli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi birincilik elde etti. Birinci olan okul idarecileri, öğretmen ve öğrenciler, Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı’yı makamında ziyaret etti. Ünye’de bilim ve teknoloji alanında kazanılan başarıların kendilerini gururlandırdıklarını belirten Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, “Paydaş olarak bizlerde şehrin ve çocuklarımızın eğitimi noktasında verdiğimiz desteklerin başarıya dönüşmesinden son derece memnunuz. Özellikle son dönemde yapay zekanın da ön plana çıktığı zaman diliminde bu alanda kendinizi geliştirmeye devam edeceğinize inanıyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi. Ziyarette konuşan Ünye İlçe Milli Eğitimi Müdürü Özgür Tokgöz ise, “Bu yıl Adana’da gerçekleştirilen TEKNOFETS finallerinde Yusuf Bahri Anadolu İmam hatip Lisemiz İHA kategorisinde ve Mehmet Necati Vidinli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesimiz ise Sağlıkta Yapay Zeka kategorisinde Türkiye birincileri oldular. Bu anlamda eğitime verdiği katkılardan dolayı Ünye Belediye Başkanımız Hüseyin Tavlı’ya teşekkür ediyor, öğretmen ve öğrencilerimiz kutluyorum” ifadelerine yer verdi. Ziyarette öğrenciler projelerini anlatırken, Mehmet Necati Vidinli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Cuma Gündüz’de Başkan Tavlı’ya verdiği desteklerden dolayı teşekkür etti.
Diyarbakır Diyarbakır’da 9 ayda 12 bin 820 kadına ücretsiz mamografi çekimi yapıldı Diyarbakır’da 2024 yılının ilk 9 ayında 12 bin 820 kadına ulaşılarak ücretsiz mamografi çekimi yapıldı. 832 kadında şüpheli kitle tespit edilmiş olup, yapılan ileri tetkikler sonucunda 47 kadına erken dönem kanser tanısı konularak tedavilerine başlandı. Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, meme kanserinin, Türkiye’de kadınlarda en sık görülen kanser olduğu, erken evrede tespit edilmesi mümkün olup, kanser ile mücadelede toplumun bilgilendirilip, bilinçlendirilmesi önemli olduğu belirtildi. Açıklamada, “Ülkemizde her 8 kadından biri meme kanserine yakalanmakta olup, olguların büyük bir bölümü geç evrelerde teşhis edilmektedir. Kadınlarda ölümlere yol açan kanser türleri arasında ilk sırada yer alan meme kanserinden korunmada erken teşhis hayati bir önem taşımaktadır. Mamografi, meme kanserinde en iyi görüntüleme yöntemidir. Mamografi varlığından şüphe edilen fakat küçüklüğü nedeniyle elle hissedilemeyen kitlelerin tespit edilesine imkan sağlar. 40-69 yaş arasında her kadının 2 yılda bir mamografi çektirmesi gerekmektedir” denildi. Açıklamada, Kayapınar, Yenişehir, Bağlar ve Bismil ilçelerinde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) ve Gezici Kanser Tarama aracıyla meme kanseri taramaları hizmeti ücretsiz olarak verilmekte olduğu kaydedildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Ayrıca Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ek Bina ( Kadın Doğum ve Çocuk Klinikleri Binası), Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi, Ergani Devlet Hastanesi ve Silvan Dr. Yusuf Azizoğlu Devlet Hastanesinde Meme Kanseri Tarama Programı kapsamında ücretsiz Mamografi çekimi yapılmaktadır. 5 Haziran 2023 tarihinde hizmete başlayan Gezici Kanser Tarama Aracıyla; Eğil, Kulp, Lice, Hani, Hazro, Çüngüş, Çermik, konteyner kent, Çınar, Yenişehir ve Dicle ilçelerinde 5 bin 112 kişiye mamografi çekimi yapılmıştır. 30 Eylül- 4 Ekim tarihleri arasında Dicle ilçesinde ücretsiz olarak meme kanseri tarama hizmeti verecek olan Gezici Kanser Tarama Aracı 07 Ekim- 25 Ekim tarihleri arasında da Çınar ilçesinde hizmet vermeye devam edecektir. 2024 yılının ilk 9 ayında 12 bin 820 kadına ulaşılarak ücretsiz mamografi çekiminin yapıldığı Diyarbakır’da 832 kadında şüpheli kitle tespit edilmiş olup yapılan ileri tetkikler sonucunda 47 kadına erken dönem kanser tanısı konularak tedavilerine başlanmıştır.”
Gaziantep Yenişehirlioğlu’ndan Şahinbey Millet Kütüphanesine tam not Şahinbey Belediyesi tarafından 8’incisi düzenlenen “Şahinbey Kitap Günleri” temalı kitap fuarına katılan AK Parti Grup Başkanvekili ve yazar Bahadır Yenişehirlioğlu, Şahinbey Millet Kütüphanesine tam not verdi. Şahinbey Belediyesi tarafından şehre kazandırılan Türkiye’nin en büyük ikinci kütüphanesi olan Şahinbey Millet Kütüphanesi’ni Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ile birlikte gezen AK Parti Grup Başkanvekili ve yazar Bahadır Yenişehirlioğlu öğrencilerle sohbet ederek onlara tavsiyelerde bulundu. “Kütüphane her yaşa hitap ediyor” Şahinbey Millet Kütüphanesi’nin içerik olarak zengin bir kütüphane olduğunu ifade eden AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, “Şahinbey Millet Kütüphanesi içerik olarak çok zengin olduğu gibi toplumun her kesimine hitap eden bilgi zenginliğine sahip; Türkiye’nin en büyük ikinci kütüphanesi. Görme engelli ve işitme engelli kardeşlerimiz için ayrı bölümler yapılmış. Anaokulundan, Üniversite akademik seviyeye kadar alanlar oluşturulmuş. Bu alanlar aynı zamanda muhteşem bir mimari ile birleştirilmiş. Fiziki şartlarda estetiklik ve sunulan hizmet açısından muhteşem olmuş. Herhangi bir kütüphaneye bağlanmak istiyorsanız internet bağlantısı var. Keşke genç olsaydım ve Şahinbey’de yaşıyor olsaydım. Bu kütüphanedeki havayı teneffüs etmek başka bir enerji. Bizim zamanımızda böyle imkânlar yoktu. Bu kadar devasa eserleri kısa sürede tamamlayarak şehre kazandıran Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu’nu tebrik ediyorum” diye konuştu.