GÜNDEM - 23 Ekim 2024 Çarşamba 13:17

Yeşimliler meme kanseri farkındalığı için bir araya geldi

A
A
A
Yeşimliler meme kanseri farkındalığı için bir araya geldi

Yeşim Grup, “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” çerçevesinde Hayat Hastanesi iş birliğiyle çalışanlarına yönelik bir seminer düzenledi. Seminerde Hayat Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Servet Yetgin, meme kanserinin nedenleri, risk faktörleri ve tedavi yöntemleri hakkında katılımcılara önemli bilgiler verdi.


Yeşim Grup, “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” çerçevesinde Hayat Hastanesi iş birliğiyle çalışanlarına yönelik seminer gerçekleştirdi. Büyük Konferans Salonu’ndaki seminere yoğun katılım oldu. Seminerde meme kanserinin kadınlar arasında en sık görülen kanser türü olduğunu vurgulayan Hayat Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Servet Yetgin, her 8 kadından birinin bu hastalığa yakalanma riski taşıdığını belirtti. Yetgin, yaş, cinsiyet, aile geçmişi, yaşam tarzı ve alkol-sigara kullanımı gibi faktörlerin de bu riski artırabileceğinin altını çizdi. Erken teşhisin tedavi başarısındaki önemine dikkat çekerek kadınların kendi kendine meme muayenesi yapmasının basit ve etkili bir yöntem olduğunu ifade eden Yetgin, “Her ay düzenli olarak yapılan kendi kendine muayene, meme kanserinin erken teşhisinde kritik rol oynuyor. Araştırmalara göre, meme kanserinin yüzde 70’i kadınlar tarafından fark edilirken yüzde 20’si doktor kontrolü ile yüzde 10’u ise mamografi ile tespit ediliyor. 40 yaş üzerindeki kadınların da yılda bir kez mamografi çektirmesi gerektiğini tavsiye ediyoruz” dedi.


Muayene sırasında dikkat edilmesi gereken belirtileri sıralayan Yetgin, memede portakal kabuğu görünümü, deri döküntüleri, boyut farklılıkları ve kanlı akıntı gibi anormalliklerin meme kanseri belirtisi olabileceğini söyledi. Yetgin ayrıca, koltuk altlarının da muayene sırasında ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı. Muayene sırasında bir anormallik tespit edildiğinde durumu hemen bir sağlık profesyoneline bildirmek gerektiğinin altını çizen Yetgin, bilinçli bir yaklaşımın meme kanseri ile mücadelede kritik öneme sahip olduğunu belirtti.


Seminerin sonunda Hayat Hastanesi, Yeşim çalışanlarına mamografi ve meme check-up hediye ederek, farkındalık çalışmalarına destek oldu.



Yeşimliler meme kanseri farkındalığı için bir araya geldi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sultangazi Belediyesi Sanat Akademisi kurs kayıtları başladı Sultangazi Belediyesi, sanatla iç içe olmak isteyen gençler için hayata geçirdiği Sanat Akademileri’nde sinema, tiyatro, fotoğrafçılık ve karikatür eğitimlerinde yeni dönem kayıtlarına başladı. Kurslara başvurular 31 Ekim’e kadar devam edecek. Gençlere kendilerini geliştirebilecekleri alanlar açan Sultangazi Belediyesi, Sanat Akademileri ile geleceğin sanatçılarını yetiştiriyor. Sanat Akademileri’nde 2024-2025 dönemi sinema, tiyatro, fotoğrafçılık ve karikatür eğitimleri başlıyor. Sinema sektöründe ekran önü ya da kamera arkası kariyer planlaması olan gençler için verilen eğitimlerde set ortamında çekim yapabilme fırsatı tanınıyor. Teknik bilgilerin yanı sıra uygulamalı derslerle katılımcılar çalışma ortamı hakkında bilgi sahibi olma fırsatı buluyor. Tiyatro eğitimleri ile sahneden oyuna kadar tiyatroya dair her şey kursiyerlere aktarılıyor. Temel fotoğrafçılık eğitimiyle hobisini profesyonel fotoğrafçılığa dönüştürmek isteyenler uygulamalı ve teorik eğitimden geçiyor. Çizgi ve mizahın bir araya geldiği karikatür eğitimleriyle ise kursiyerlerin hayal güçlerini daha güçlü bir şekilde kağıda dökmeleri sağlanıyor. "Eğitimi sanatla desteklemek gerekir" Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun, “Gençlerimizin kendilerini geliştirebileceği alanları ilçemize kazandırırken, nitelikli eğitim kurumlarımızın sayısını her geçen gün artırıyoruz. Sanatın farklı dallarını gençlerimizle buluşturmaya özen gösteriyoruz. Çünkü biliyoruz ki eğitim tek başına yetmez. Onu sanatla sporla desteklemek gerekir. Gençlerimiz hobilerini yapabilsin, hatta hobilerini mesleğe çevirebilsin diye Sanat Akademimizde birçok eğitim veriyoruz. 2024-2025 eğitim-öğretim dönemi için sinema, tiyatro, fotoğrafçılık ve karikatür eğitimlerine başlıyoruz. Tüm gençlerimizi bekliyoruz. 31 Ekim’e kadar www.sultangazi.bel.tr adresinden başvuru yapabilirler” diye konuştu.
Antalya Akdeniz Sanayi Sitesi esnafına ferdi tapu Antalya’da Kepez Belediyesinin imar ve mülkiyet sorunlarını çözdüğü Akdeniz Sanayi Sitesi esnafına ferdi tapu dağıtıldı. Sanayi Sitesi’ndeki 3596 adada yapılan çalışma ile hisseli olan 30 iş yerine ferdi tapuları ulaştırıldı. Esnafın tapularını teslim eden Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, “Biz, her zaman esnafımızın yanında olacağız” dedi. Akdeniz Sanayi Sitesi’nin 42 yıllık imar ve mülkiyet sorunları Kepez Belediyesi tarafından çözümlenmişti. Ancak, Şafak Mahallesi’nde Akdeniz Sanayi sitesinde 98 adet ada üzerinde bulunan 2441 dükkan hisseli tapuya sahipti. Akdeniz Sanayi Sitesi esnafının imar haklarından yararlanabilmesi için hisseli olan tapuların ferdi tapulara dönüştürülmesi gerekiyordu. Bu kapsamda, Sanayi Sitesi’nde 3596 adada ferdi tapu çalışması yapıldı. Bu çalışma ile 3596 ada üzerinde bulunan 30 iş yerinde artık imara uygun dönüşüm yapılabilecek. Esnaf dükkanıyla ilgili yenileme veya üzerine kat çıkma tasavvurunda bulunmak isterse bunu planlı bir dönüşümle gerçekleştirecek. Tapuları Başkan Kocagöz verdi Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, belediye meclis salonunda ağırladığı sanayi esnafına şahsi tapularını teslim ederek, ‘hayırlı olsun’ dileklerini iletti. Akdeniz Sanayi Sitesi’nin kendisi için ayrı bir önemi olduğunu vurgulayan Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, başkan yardımcılığı dönemini hatırlatarak "Akdeniz Sanayi Sitesi’ne ilk asfaltı biz döktük. İlk altyapıyı biz yaptık" dedi. Kocagöz, 650 bin nüfuslu, 55 ilden büyük Kepez’de artık değişim ve dönüşüm zamanı olduğunu da sözlerine ekledi. “Kepez’in kasası sizlerin parası” Sanayi esnafına Kepez Belediyesi’nin mali tablosunu da aktaran Başkan Kocagöz, “Bizim bütçemiz 650 bin kişinin bütçesidir. Bizim kasamız sizlerin parası. Biz bu parayı o kadar dikkatle harcıyoruz ki, çünkü o paralar bizlere emanet. Göreve geldiğimde Kepez’in borcu 1 milyar 226 milyondu. Bütçenin yarısından fazlasıydı. Aylık gelir 80-90 milyon, 148 milyon sadece personel gideri vardı. Hiçbir mazeret başarının yerini tutamaz. 3,5 aylık belediye başkanıyım. 352 milyon lira borç ödedik. Borcumuz 874 milyona düştü. Bu sizlerin parası ve bu parayı biz sizlerin isteğine göre harcayacağız" diye konuştu. “Esnafımızın yanındayız” Akdeniz Sanayi Sitesi esnafını tebrik eden Kocagöz, "Bu işler kolay değildir. Ada bazında anlaşmak, bölmek, ifraz etmek kolay değildir. Biz Kepez Belediyesi olarak her zaman esnafımızın yanında olacağız. Bizim sizlerden isteğimiz diğer adalarla ilgili tüm çalışmaları devam ettirin, bir an önce ifrazlarını yapalım, haklardan faydalanalım. Kamunun görevi budur. Kamu hür teşebbüsün önünü açacak ve açmalı, niye kaçak köçek iş yapılsın. İnsanların hakkını verelim, her şey planlı ve programlı olsun" dedi. Akdeniz Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Mehmet Öztürk ise sanayi esnafına destek olan Başkan Kocagöz’e teşekkür etti.
Konya DOSD Meram birinci yaşını başarılarla doldurdu Konya’nın merkez Meram İlçe Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, birinci yaşını dolduran DOSD Meram’ın çalışmalarını değerlendirmek ve yeni projelerin planlamasını yapmak üzere DOSD Meram Derneği yönetim kurulu üyeleri ile bir araya geldi. Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Meram Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile hayata geçirilen Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi DOSD Meram Derneği yönetim kurulu üyeleri ile geçen bir yılın değerlendirmesini ve yeni dönemin de planlamasını yapmak üzere bir araya geldi. Meram Down Sendromlu Bireyler Yaşam Derneği Başkanı Mehmet Munlafalıoğlu ve yönetim kurulu üyeleri merkezin bir yıllık çalışmaları ve önümüzdeki süreçte ortaya konacak projelerin son durumları hakkında Başkan Mustafa Kavuş’a bilgi verdiler. Başkan Kavuş, aldığı brifingten sonra yaptıkları özverili çalışmalarla DOSD Meram’da başarılı işler ortaya koyan yönetim kuruluna, eğitmenlere ve başarıda büyük katkı sağlayan bağışçılara teşekkür etti. “DOSD Meram, bir yılda dört beş yıllık yol ve gelişim katetti” Yönetim kurulu toplantısından sonra DOSD Meram’ın çalışmaları ve projeleri hakkında açıklamalarda bulunan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, merkezin yönetim kurulundan hocalarına, ebeveynlerinden bağışçılarına kadar her kademesiyle büyük bir aile haline geldiğini söyledi. Bundan bir yıl önce down sendromlu çocukların hayatlarına dokunacak önemli bir süreci bu merkez ile birlikte başlattıklarını söyleyen Başkan Kavuş, “Bu büyük aile her bir ferdiyle güzel bir yapı oluşturdu. Bu samimi birliktelik sayesinde DOSD Meram, bir yıl gibi kısa bir zamanda önemli çalışmalar ortaya koydu ve 4-5 yıllık bir mesafe katetti” dedi. “Hedefimiz, bu şehirdeki tüm down sendromlu çocuklarımıza ve bireylerimize dokunabilmek” Toplantıda önümüzdeki süreçte hayata geçecek projelerin de masaya yatırıldığını belirten Başkan Kavuş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Down sendromlu çocuklar ve bireylerimiz için yeni projeler geliştirdik. Bahar aylarıyla birlikte bu projeleri hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu projeler çerçevesinde bu özel çocuklarımızı özellikle de 18 yaş üstü bireylerimizi evlerinden çıkarıp spor yapmalarının ve meslek edinmelerinin önünü açacağız. Yüzme gibi sporlarla hem kendilerini geliştirebilecekleri hem de eğlenebilecekleri, ailelerin üzerinden yük alacakları etkinlikler olacak. Tamamen ücretsiz olacak bu kurslarla birlikte onların aileleri için verdiğimiz kursların kapsamını da genişleteceğiz. Meslek edinme kurslarına katılan down sendromlu gençleri belediyemizin kafelerinde istihdam ederek onları hayata kazandıracağız. Bu özel sektöre de güzel bir örnek olacaktır. Amacımız bu şehirdeki tüm down sendromlu çocuklarımıza ve bireylerimize dokunabilmek. Çocuklarımızı hayata kazandıracak bu projelerin hayırlı olmasını temenni ediyor, merkezimizin bu hayırlı işlerinde yanımızda olan tüm paydaşlarımıza, dernek yönetimine, hocalarıma, dernekte görevli arkadaşlarıma ve destekleriyle yanımızda olan hayırseverlere şükranlarımı sunuyorum.”
Ardahan Aşık Şenlik Tüneli ve Çıldır-Aktaş bağlantı yolu açılıyor Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Aşık Şenlik Tüneli ve Çıldır Aktaş Bağlantı Yolu’nu yarın hizmete açacaklarını duyurdu. Bakan Uraloğlu, “Türkiye ile Gürcistan arasındaki Aktaş Sınır Kapısına erişim sağlayan Çıldır-Aktaş Bağlantı Yolu’nu 16,3 kilometre uzunlukta inşa ettik. Güzergâh üzerinde yer alan 2 bin 159 rakımlı Mozeret Geçidi, çift tüp olarak inşa ettiğimiz 2 bin 308 metre uzunluktaki Aşık Şenlik Tüneli ile geçilecek. Mevcut güzergâh 4 kilometre kısalacak, seyahat süresi ise 35 dakikadan 10 dakikaya düşecek.” dedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Aşık Şenlik Tüneli ve Çıldır-Aktaş Bağlantı Yolu’nu yarın hizmete açacaklarını bildirdi. Kış mevsiminde Mozeret Geçidi’nde yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırmak amacıyla Aşık Şenlik Tüneli ve Bağlantı Yolu’nda başlatılan çalışmaları tamamladıklarını duyuran Bakan Uraloğlu, “Türkiye ile Gürcistan arasındaki Aktaş Sınır Kapısına erişim sağlayan Ardahan ve Kars illerinin ayrımında yer alan Çıldır-Aktaş Bağlantı Yolu’nu 16,3 kilometre uzunlukta bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında inşa ettik. Güzergâh üzerinde yer alan 2 bin 159 rakımlı Mozeret Geçidi, çift tüp olarak inşa ettiğimiz 2 bin 308 metre uzunluktaki Aşık Şenlik Tüneli ile geçilecek. Ayrıca güzergâh üzerinde bulunan 53 metrelik Çıldır Köprüsü ve 6 hemzemin kavşak inşaatını da tamamladık. Tünel ile 14 adet keskin viraj ortadan kaldırılarak, yol kotu 209 m aşağıya alınmıştır” diye konuştu. Aktaş Sınır Kapısı ve Gürcistan’a yüksek standartlı ulaşım sağlandı Bakan Uraloğlu, inşa edilen Aşık Şenlik Tüneli ve Çıldır-Aktaş Bağlantı Yolu ile Aktaş Sınır Kapısına ve Gürcistan’a yüksek standartlı ulaşım sağladıklarını vurgulayarak, “Aşık Şenlik Tüneli ile ağır kış şartlarının yaşandığı Mozeret Geçidi’ndeki keskin virajları ve rampaları ortadan kaldırdık. Yol kotunu 209 metre aşağıya alarak sürücülerin yaşadığı problemleri asgari düzeye indirerek trafik güvenliğini üst seviyeye taşıdık.” İfadelerini kullandı. Yıllık Toplam 113,5 milyon lira tasarruf edilecek Çıldır-Aktaş Bağlantı yolu ve Aşık Şenlik Tüneli ile mevcut güzergahın 4 kilometre kısalacağını vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Seyahat süresi ise 35 dakikadan 10 dakikaya düşecek. Proje ile zamandan 84,2 milyon lira, akaryakıttan 29,3 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 113,5 milyon lira tasarruf edeceğiz. Karbon emisyonunu ise 2 bin 42 ton azaltmış olacağız.” dedi. Yol kullanıcılarına daha güvenli ve konforlu bir seyahat imkânı sağladıklarının altını çizen Uraloğlu, “Kesintisiz bölünmüş yol projemiz ülkemizin uluslararası ticaret hacmi artıracak ve ekonomiye katkı sunacak” ifadelerini kullandı.