Yerel Haberler
Bayburt
18 Kasım 2024 Pazartesi - 00:22 Kış ayları öncesinde saç dökülmesine dikkat Soğuk kış aylarında takılan bere ve şapkalar ile saçlar daha fazla yıpranırken, uzmanlar saç dökülmelerine karşı saç kökünü havalandırmanın ve bakımın önemine dikkat çekiyor. Doğu Karadeniz’de gece ve sabah saatlerinde soğuk hava etkisini gösterirken uzmanlar az bir süre kalan kış ayları öncesinde saç bakımına dikkat çekti. Özellikle şapka ve bere gibi aksesuarlar soğuktan korumak için önem taşırken, kafada uzun süre bulundurulması durumunda saç köklerine ve saçlara zarar verebiliyor. Bu nedenlerle saç dökülmeleri kış aylarında ciddi oranlara ulaşırken, uzmanlar soğuk havalarda saç bakımının önemine dikkat çekiyor. “Mevsim geçişlerinde daha çok artıyor” Saçların kuruyup nemsiz kaldığını ifade eden uzmanlar şu bilgilere yer verdi: “Saç dökülmesi genetik olan, hormon bozukluğundan ve vitamin eksikliğinden olan bir şey. Tabi ki mevsim geçişlerinde bunlar daha çok artıyor. Bunun sebeplerin arasında; bere takılması, saçların kuruması, yıpranması ve insanların saçlarına bakım yaptırmaması yer alıyor. Normalde bir insanın saçı yüzde 50 dökülecekse, mevsim geçişlerinde bu oran yüzde 80’e ulaşabiliyor. Bu da özellikle saçların kuru ve nemsiz olmasından kaynaklanıyor. Saçın bir ‘ph’ oranı var. Bu saçın asitlik oranı. Burada ph cetveline göre rakamın 4,5 ila 5,5 arası olması lazım. Bu oran 7,5 ila 8,5 oranlarına çıktığında saçlar, yıpranmalara ve kopmalara maruz kalıyor. Bu oranın bu kadar yükselmemesi için saçlara keratin bakımı, keratin botoks bakımı, nem bakımı uygulanabilir ve bu sorunlar engellenebilir. Vatandaşlar, mevsim geçişlerinde bere kullandıkları için de saçlarının yıpranmasına ve kopmasına sebep olabiliyorlar. İnsanlarımız saç kestirmeyi, saçı yıkatmayı saç bakımı sanıyorlar. Aslında böyle bir şey yok. Gün içinde 3 öğün nasıl karnımız acıkıyorsa saçımızın da karnı acıkıyor. Bunun protein bakımı, nem bakımı, yıkaması gibi birçok kısmı var. Genellikle vatandaşlar evlerinde sülfatlı, silikonlu, parabenli şampuanlar kullandıkları için bu konuda sorun yaşayabiliyorlar. Genellikle her şampuanın içinde sülfat ve paraben var. Bu da saçın kurumasına sebep oluyor. Vatandaşlarımız sülfatsız ve parabensiz şampuanlar kullandıklarında saçlarının daha az kurumasını sağlarlar dökülmesini azaltabilirler.”
Başkan Pekmezci, Karadeniz’in en iyi il belediye başkanı seçildi
13 Aralık 2023 Çarşamba - 12:57 Başkan Pekmezci, Karadeniz’in en iyi il belediye başkanı seçildi Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği Başkanı ve Kent Başkan Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Okan Geçgel, Bayburt Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci’ye ziyarette bulundu. Geçgel ziyaret sırasında 2023 Yılı Kent & Başkan Ödülleri kapsamında Karadeniz Bölgesi’nde ki il belediyeleri bazında 5 yıllık görev süresinde halk oylamasıyla çalışmaları en çok beğenilen Belediye Başkanı seçilen Başkan Pekmezci’ye ödülünü takdim etti. Ödül takdimi sonrası Geçgel’e ziyaretinden dolayı teşekkür eden Başkan Hükmü Pekmezci, “Şehrimize modern kent kimliğinin yanı sıra vizyon kazandıracak projelerimizi bir bir hayata geçirirken çalışmalarımızın böylesi prestijli ödüllere layık görülmesi ve vatandaşlarımız tarafından teveccühle karşılanması bizleri Bayburt’a hizmet etme adına daha çok çalışmaya yönelterek azmimizi artırıyor. 5 yıllık bir hizmet maratonunda örnek şehir Bayburt vizyonuyla hemşehrilerimize verdiğimiz her sözü yerine getirirken bizlere bu mutluluğu yaşatan tüm vatandaşlarımıza teşekkürü borç biliyoruz. Programımızın aşırı derecede yoğun olması sebebiyle Kayseri’de düzenlenen ödül törenine katılamamıştık. Okan bey ve ekibi incelik göstererek ödülümüzü belediyemizde takdim ettiler. Bu vesile ile Okan Bey’e ve Kent Başkan Dergisi ekibine teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.” ifadelerini kullandı. Geçgel ise Başkan Pekmezci’ye kendilerine gösterdiği misafirperverlik ve ilgiden dolayı teşekkür ederek çalışmalarında başarılar diledi.
Bayburtlu kadınlar Köy Yaşam Merkezlerinde modern tarım yöntemlerini öğreniyor
12 Aralık 2023 Salı - 09:27 Bayburtlu kadınlar Köy Yaşam Merkezlerinde modern tarım yöntemlerini öğreniyor Köy Yaşam Merkezleri projesiyle kullanılmayan okul binaları onarılarak ana sınıfı, ilkokul ve köy yaşam merkezlerine dönüştürüldü. Onarılan Çiğdemtepe Köy Okulu, Köy Yaşam Merkezi olarak çeşitli kurslar vasıtasıyla köy halkına hizmet vermeye başladı. Halk Eğitimi Merkezi tarafından köyde yaşayan kadınlara modern tarım yöntemleri üzerine teorik ve uygulamalı kurslar veriliyor. İhtiyaç durumu göz önüne alınarak planlanan kurslar sayesinde kursiyerler, yeni bilgiler ediniyor ve bu bilgilerini günlük hayatlarında kullanıyor. Tarım Teknolojileri Öğretmeni Şeyda Altuncu, "Köy yaşam merkezlerinde kadınlara ve gençlere yönelik kurslar açarak geleneksel tarımdan çok modern tarım yöntemleriyle yetiştiricilik sağlamayı amaçlıyoruz. Bu manada seracılık, arıcılık, sebze yetiştiriciliği, fidan yetiştiriciliği gibi kurslarla halkımızın daha faydalı vakit geçirmesini sağlıyoruz. Kurslar tamamlandıktan sonra kursiyerler belgelerini de alarak daha kaliteli yetiştiricilik yapmaya başlayacaklardır." dedi. Kurslara katılanlar arasından Sıla Çelik, "Halk Eğitimi Merkezinin köyümüzde kurs açtığını duyunca mutlu olduk. Kurslardan ve öğretmenimizden memnunuz. Burada seracılık, arıcılık, ağaç budama, sebze yetiştiriciliği alanlarında yeni şeyler öğreniyoruz. Umarım kursları başarıyla tamamlar, üretime ve milli ekonomiye katkı sağlarız." ifadelerini kullandı. Yurdagül Eraslan ise boş vakitlerini okulda değerlendirdiklerini ve kurslara katılmaktan mutlu olduklarını belirterek, "Allah devletimize zeval vermesin." dedi. Köy yaşam merkezlerinde seracılığın yanı sıra arıcılık, bahçe bakımı, toprak işleme, sebze yetiştiriciliği gibi farklı tarımsal faaliyetlere dönük kursların da açılması planlanıyor.
Çiftçilere ÇKS uyarısı
10 Aralık 2023 Pazar - 16:28 Çiftçilere ÇKS uyarısı Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde değişikliğe gidildi. Yapılan değişiklikle birlikte mülkiyet ve mirasçılık sorunu nedeniyle kayıt yapılamayan tarım arazileri, ’taahhütname’ belgesi ile kayıt altına alınabilecek. Böylece mülkiyet ve mirasçılık sorunları nedeniyle desteklerden faydalanamayan üreticiler, tarımsal desteklerden yararlanabilecek. Bayburt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü konuyla alakalı açıklamalarda bulundu. Tarım İl ve Orman Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, yürürlüğe girdi. 2024 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları 1 Eylül 2023 tarihinde başladı ve 2 Ocak 2024 tarihinde son bulacak. ÇKS Yönetmeliğinde yapılan bu değişiklikle ÇKS’ye kayıt olamayan ama tarımsal üretim yapılan alanların kayıt altına alınması hedefleniyor. Yönetmeliğe göre, taahhütnameye konu araziler, üretim yılına ait uydu görüntüleriyle ya da tespit komisyonları tarafından yerinde kontrol edilecek. Tarımsal faaliyet yapılan ancak mülkiyet ve mirasçılık sorunu nedeniyle kayıt yapılamayan alanlar ’Taahhütname’ belgesi ile kayıt altına alınabilecek. Böylece mülkiyet ve mirasçılık sorunları sebebiyle desteklerden faydalanamayan üreticiler de tarımsal desteklerden yararlanabilecek. Mirasçı ya da hissedarlarca, taahhütnameye konu arazilere üretim yılı içerisinde itiraz edilmesi durumunda bu arazilere ait kayıtlar, içinde bulunulan üretim yılından itibaren taahhütname süresinin sonuna kadar, itiraz edilen hisselere tekabül eden alanlar için sonlandırılacak. Verasetten iştirak olup taahhütname ile başvurulan arazilere, hissedar veya mirasçılar tarafından itiraz edilmesi durumunda bu arazilere ait kayıtlar içinde bulunulan üretim yılından itibaren taahhütname süresinin sonuna kadar verasete konu hisselere itiraz edilen alanlar için sona erdirilecek. Tapu sicilinde kayıtlı malikin ölümü halinde miras hakkının, mahkeme ya da noterden alınmış veraset belgesinde belirtilen mirasçılar adına tescil işlemi yapılmamış araziler, intikali yapılmamış araziler kapsamında sayılacak. İntikali yapılmamış araziler için taahhütnameyle gerçekleştirilen başvurulara mirasçılarca itiraz edilmesi durumunda, mirasçılık belgesi istenecek. Başvuru yapılan arazide, kendine ait hissesi olmaması durumunda hissedarlarla yapılmış kira sözleşmesi ya da taahhütname istenecek. Bu arazinin verasetten iştirak olup, hisse oranları belli olmaması durumunda tüm hissedarlarla yapılmış kira sözleşmesi ya da taahhütname istenecek. Taahhütnameye konu arazilere ilişkin ÇKS kayıtları üretim yılının mart ayı içerisinde 15 gün süreyle il ve ilçe müdürlükleri ile muhtarlıklarda askıya çıkarılacak. Hissedar ve/veya mirasçılar haricinde daha sonra yapılacak itirazlar değerlendirmeye alınmayacak."