Yerel Haberler
Bayburt
25 Kasım 2024 Pazartesi - 10:45 Börek yemeye misafirliğe giden vatandaş karla kapanan yolda ilerlemekte güçlük çekti Bayburt’a 6 kilometre uzaklıkta bulunan bulunan Kurucakol köyünde yaşayan Kadir Köprücü isimli vatandaş, misafirliğe arkadaşının evine gitti. Aniden bastıran kar köy yolunu kapatınca, Köprücü gördüğü manzara karşısında şaşkınlığını gizleyemedi. Bir video çeken ve sosyal medya hesabından paylaşan Köprücü’nün videosuna beğeni yağarken, Köprücü videosunda şunları söyledi: "An itibariyle Bayburt köylerinde ve merkeze yakın yerlerde yolların durumu bu şekilde. Görmüş olduğunuz yer Bayburt merkeze 4-5 kilometre uzaklıktaki Kurucakol köyünün yolu, Hak Almaz mevkii burası. An itibariyle göründüğü gibi yol kardan dolayı ulaşıma kapanmış durumda. Greyder yolu açmaya çalışıyor, Bayburt’ta durum bu şekilde. Yolun genişliği 3-4 metre olduğu için 2 araç yan yana geçemiyor dolayısıyla da durum bu şekilde. Greyder yolu açacak inşallah, Allah devlete zeval vermesin." "Bir tepsi börek yiyeceğim diye yolda izde kaldım" Arkadaşından çıkarak evinin yolunu tutan Köprücü, bir tepsi börek için yolda kaldığını söyleyerek, "Görmüş olduğunuz gibi kar kalınlığı 40-50 santimetreye ulaşmış vaziyette. Acayip bir fırtına var, sakın yola ize çıkmayın. Ben güya misafirliğe gittim, bir tepsi börek yiyeceğim diye yolda, izde kaldım. Nasip böyleymiş yapacak bir şey yok. Allah’a emanet olun inşallah, sakın yola, ize çıkmayın" ifadelerini kullandı. Bununla birlikte, şehir merkezinde polis ekipleri ulaşımı kontrollü sağlarken, AFAD ve Kızılay ekipleri de yolda kalan sürücülerin yardımına yetişiyor. Öte yandan bölgedeki ekiplerden alınan bilgiye göre, Kayışkıran mevkii başta olmak üzere birçok yolda trafik durma noktasına geldi, ulaşım güçlükle ilerliyor.
Rektör Türkmen, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı seçildi
05 Kasım 2024 Salı - 07:00 Rektör Türkmen, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı seçildi Türkiye Üniversite Sporları Federasyonunun 6. Olağan ve 8. Mali Genel Kurulu, Ankara’da gerçekleşti. Toplam 194 delegenin oy kullandığı ve iki adayın yarıştığı seçimde, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen 119 delegenin oyunu alarak Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu (TÜSF) Başkanı olarak seçildi. Diğer aday Prof. Dr. Hürmüz Koç ise 65 oyda kaldı. Geçtiğimiz hafta Uluslararası Bocce Konfederasyonu (CBI) Başkanlığı görevine yeniden seçilen Rektör Türkmen, Türkiye Bocce, Bowling ve Dart Federasyonu (TBBDF) Başkanlığı görevinden ise kısa süre önce TÜSF Başkanlığı seçimi için ayrılmıştı. “Spor Akademisi Tecrübesinden Akademi Sporları Vizyonuna” sloganıyla seçim sürecini yürüten Rektör Türkmen, üniversiteler, spor akademileri ve ilgili kurumlar arasında etkin ve eş güdümlü bir iş birliği hedefini ortaya koydu. Seçim sonrasında yüksek teveccühleri için delegelere teşekkür eden Rektör Türkmen, spor yönetimi alanındaki deneyim ve bilgi birikimiyle üniversite sporlarına dair güçlü bir vizyon sundu. Konuşmasında üniversite sporlarının, Türkiye’nin spor odaklı gelişimindeki önemine dikkat çekerek, “Üniversitelerimizde spor kültürünü güçlendirerek, gençlerimizin fiziksel ve zihinsel gelişimini desteklemek için var gücümüzle çalışacağız. Üniversite sporlarının sadece gençlerimize değil, ülkemizin spor ekosistemine katkı sağlayacak nitelikte bir alan olarak büyümesi için kapsamlı stratejiler geliştireceğiz.” dedi. Spor yönetimi ve başarı ilkeleri Yeni dönemde üniversite sporlarına yönelik olarak geliştirdiği yönetim ilkelerinden bahseden Rektör Türkmen, şu mesajları paylaştı: “Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu olarak, sporun birleştirici gücünü, üniversitelerde öğrencilerimize ve tüm spor camiasına entegre etmek için çalışacağız. Eğitim ve sporun iç içe geçtiği bir yapıyı destekleyerek, sadece spor yapan değil, sporu bir yaşam tarzı olarak benimseyen bir gençlik inşa etmeyi hedefliyoruz. Planladığımız projeler, üniversiteler ve spor kurumları arasında köprüler kurarak koordinasyon sağlayacak. Bu süreçte uluslararası spor deneyimlerimizi, üniversitelerimizde akademik yapılarla harmanlayarak uygulamayı amaçlıyoruz. Yeni dönemde hedefimiz, Türkiye’de üniversite sporlarını daha yaygın hale getirmek ve gençlerimizin akademik başarıları kadar spor alanında da gelişimini sağlamak. Bu vizyon, akademiden spor alanına yön verecek, yenilikçi ve stratejik adımları içeriyor. Türkiye’nin spor ekosistemine katkı sağlayacak olan bu vizyonla, üniversitelerimizi spor alanında dünya çapında temsil eden bir konuma getirmeyi ve Türkiye’nin spor kültürünü uluslararası düzeyde tanıtmayı planlıyoruz. Hep birlikte, eğitim ve sporun buluştuğu noktalarda, gençlerimizi destekleyerek ülkemizi sporun her alanında güçlendireceğiz.” Bayburt Üniversitesi öncü spor merkezleri arasında yer alacak Delegelerden büyük destek alarak bu göreve seçilen Rektör Türkmen, yeni dönemde Türkiye Üniversite Sporları Federasyonunu daha ileriye taşıyacak projeler ve stratejilerle Türk sporuna katkı sunmaya hazırlanırken, üniversitemizi, tüm üniversiteleri kapsayacak spor organizasyonları için bir merkez haline getirme hedefini de paylaştı. Rektör Türkmen, “Üniversitemizin öncü bir spor ekolü olma yönündeki kayda değer başarıları ve ulusal organizasyonlardaki başarı kapasitesi, TÜSF olarak planladığımız organizasyonlara ev sahipliği açısından fırsat değeri taşıyor. Çünkü Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da ifade ettiği gibi “Bayburt, Türkiye’dir” vizyonunu ilke kabul ediyoruz. Şehrimizi, üniversite sporlarının parlayan yıldızı haline getirerek spor turizmi altyapısında köklü gelişmelere imza atacağız.” ifadelerini kullandı.
Enflasyon rakamları açıklandı
04 Kasım 2024 Pazartesi - 10:14 Enflasyon rakamları açıklandı Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %48,58, aylık %2,88 arttı. TÜFE’deki (2003=100) değişim 2024 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %2,88, bir önceki yılın Aralık ayına göre %39,77, bir önceki yılın aynı ayına göre %48,58 ve on iki aylık ortalamalara göre %62,02 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup %26,14 ile ulaştırma oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %93,66 ile eğitim oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre en çok azalan ana grup %-0,54 ile ulaştırma oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %14,32 ile giyim ve ayakkabı oldu. Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5’li Düzey) 2024 yılı Ekim ayı itibarıyla, 26 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 7 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 110 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti. Özel kapsamlı TÜFE göstergesi (b) yıllık %47,10, aylık %2,69 oldu İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2024 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %2,69, bir önceki yılın Aralık ayına göre %40,12, bir önceki yılın aynı ayına göre %47,10 ve 12 aylık ortalamalara göre %62,65 olarak gerçekleşti.
Bayburt’ta arıların "tatlı uykusu" başlıyor
04 Kasım 2024 Pazartesi - 08:04 Bayburt’ta arıların "tatlı uykusu" başlıyor Soğuk havanın kendini iyice hissettirdiği Bayburt’ta, bal arıları kış uykusuna yatırılıyor. Bayburt’ta ilkbaharda yaylalara çıkarılan arı kovanları havanın soğumasıyla birlikte köylere taşındı. Hava sıcaklığının düşmesiyle arıcılar, kovanları daralttıktan sonra çuval, bez gibi koruyucu eşyalarla muhafaza ederek, arıları dondurucu soğuktan koruyor. Arıcılar, bu yöntemle arıların hem telef olmasının önüne geçiyor hem de bir sonraki sezona daha sağlıklı girmelerini sağlıyor. Bayburt’ta arı kovanlarına kışlatma çalışması yapan Abdullah Gümüş, kar yağıp ve iyice soğuklar başlayınca arıcılık faaliyetlerinin tamamen sona ereceğini ifade ederek arılarında kış uykusuna yatmaya başladığını söyledi. Gümüş, arı kovanlarına kışlatma çalışmasıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Arılar, kovan içi sıcaklığı 14 dereceye düştüğü zaman bir araya toplanarak kış salkımı oluştururlar. Salkımın merkezindeki sıcaklık 33 derece, dış yüzeyinde ise 6-8 derece olabilmektedir. Arılar bal yiyerek gerekli olan ısıyı üretirler ve ısı arttıkça salkımı genişletirler. Kışın herhangi bir sarsıntı ile kış salkımından düşen arılar tekrar salkıma çıkamaz ve ölürler. Kış salkımının bozulmaması için koloniler kış süresince ve soğuk dönemlerde kesinlikle rahatsız edilmemelidir. Mevsim şartlarından etkilenmemeleri için kovanlar yan yana getirilerek üstleri örtülebilir. Fakat bu örtü kesinlikle kovanın havalanmasını engelleyecek şekilde olmamalıdır. Arılar giriş deliklerini kendileri daraltırlar. Ama bu yapılmamışsa bir çıta parçasıyla giriş deliğini daraltmak gerekir. Kovan giriş deliğinin yönü sert ve soğuk esen rüzgarların aksi istikamette olmalıdır. Buna dikkat edilmezse arı kovan içindeki gerekli ısıyı sağlayamaz. Kovanların yerden 40-50 cm yükseklikte sehpalar üzerine konması en doğru harekettir. Eğer kovanlar doğrudan toprak üzerindeyse, kış mevsimine girmeden önce bunların yer ile temasını kesmek gerekir. Kovanın üzerine kar yağması herhangi bir probleme yol açmaz. Bilakis kovan soğuğa karşı daha iyi korunur. Ama özellikle çok kar yağdığı günlerde kovan giriş deliklerinin kontrol edilerek açılması gerekir. Kışın dışarıda kar olup havanın da güneşli olduğu günlerde arı girişine havalandırmayı kesmeyecek şekilde bir tahta parçası koyarak, güneş ışıklarının kovan içine girmesi engellenmelidir. Çünkü böyle havalarda güneş ışıklarını gören arılar kovan dışına çıkmaya teşebbüs ederler. Eğer kışın arılarda gıda azlığı problemi çıkarsa güneşli bir günde şerbet yerine arı kekiyle beslemek gerekir. İlkbahar için yapılması gereken işler varsa onlar ile ilgilenin ve arılarla ilgilenmek için bahar günlerini bekleyin. Arılar kış salkımında olup, salkımda düşen arı bir daha salkıma çıkamaz ve o arı ölür. Bunu bir kaç defa yaparsanız arı mevcudu azalır hatta arıların sönmesine kadar sebep olabilirsiniz.”
Patatesteki yüksek rekolte çiftçiye maniler türküler söyletti
03 Kasım 2024 Pazar - 10:11 Patatesteki yüksek rekolte çiftçiye maniler türküler söyletti Bayburt ve çevre illerde ’kartol’ diye bilinen patatesin hasadında sona gelinirken, beklentinin üzerinde gerçekleşen yüksek rekolte, Çayırköprü köyündeki Bilgehan Sancar isimli çiftçinin yüzünü güldürdü. Maniler, türküler söyleyerek patates sökümü gerçekleştiren Sancar işini aşkla, sevgiyle yapıyor. Geçen seneye göre bu sene rekoltenin yüksek olduğunu, 30-40 ton civarında patates hasat ettiğini söyleyen üretici Sancar, tarlanın ortasında yaktığı ateşte hasat ettiği patateslerin tadına, lezzetine baktı. Tadım testinden geçmeyen ürünleri tüketiciye ulaştırmadığını belirten Sancar, "Kendi yemediğim ürünü niye satayım? İlk önce ben, eşim, çocuklarım ailecek tadına bakıyoruz. Tadını, lezzetini beğeniyorsak satışa sunuyorum. Hal durum böyle olunca da gönül rahatlığıyla satabiliyorum. Bu şekilde olunca da ürünün de bereketi oluyor" dedi. İnsan sağlığına ve çevreye zarar vermeden zirai ilaç, gübre kullanmadan organik tarım anlayışla yetiştiricilik yapan Sancar, toprakla buluşturduğu patatesleri ailecek hep birlikte alın teriyle hasat etti. Patatesin tarladan sofraya zahmetli yolculuğunda bu sene elde edilen yüksek verim ise üreticisini sevindirdi, maniler, türküler söyletti. Baba-kız, anne-oğul hep birlikte tarlada Küçük çiftçi, aile çiftçisi olduğunu ifade eden Sancar, ailecek tarlada hep birlikte çalıştıklarını söyledi. Çocuklarıyla, eşiyle, yeğenleriyle, kardeşleriyle beraber patates sökümü yapan Sancar, "Baba-kız tarladayız. Hummalı bir çalışma içindeyiz. Ana-oğul da geride kaldı. Onlar da ileride patates topluyorlar" diyerek konuştu. Tezek ateşinde pişirilen patatesler tadım testini geçti İlk önce işe ateş yakmakla başlayan Sancar çalı-çırpıyla, odunlarla, tezeklerle küçük bir ocak kurdu. Sancar, daha sonra toplanılan patatesleri köz içerisinde pişirdi. Sancar ailesi, tarlanın yanında hazırladıkları yer sofrasında pişen patatesleri ailecek, hep birlikte afiyetle yiyerek, patateslerin tadına baktılar. Tadım testini geçen patateslere tam puan veren Bilgehan Sancar ise, "Patatesimizin şu anda test aşamasındayız. Patateslerin tadına, tuzuna, lezzetine bakıyorum. Daha eve götürmeden, tarlada test ediyorum. Test etmediğim ürünü de tüketiciye satmam, pazarlamam. Organik, yerli patates. Lezzeti gerçekten mükemmel" ifadelerini kullandı. Patatesin kilosu 10 liradan başlıyor 25 liraya kadar çıkıyor Patateslerin kızartmalık, haşlamalık, yemeklik olarak çeşitlere ayrıldığını belirten Sancar, patatesin kilo fiyatının 10 ila 25 lira arasında değiştiğini vurguladı. Büyüklüğüne, cinsine göre patatesin kilo fiyatının değişkenlik gösterdiğini kaydeden Sancar, en çok yemeklik patatesin tercih edildiğini, onun da kilo fiyatının 15 lira olduğunu ifade etti. Tarladaki fiyatla, market etiket fiyatı arasında fark olduğunu kaydeden Sancar, tüketicileri tarladan ürün almaya davet etti. "Tarlada ayak izi olmayanın, sofrada el izi olmaz" Emek vererek, alın teri dökerek çiftçilik yaptığını dile getiren Sancar, yıllardır söylediği slogana sadık kalarak, üretimini gerçekleştiriyor. "Tarlada ayak izi olmayanın, sofrada el izi olmaz" diyerek 30-40 senedir işini severek yapan ve üretmeye devam edeceğini vurgulayan Sancar, "30-40 senedir çiftçilikle uğraşıyorum. Küçük çiftçiyim, küçük çiftçi olmama rağmen bu sene 30-40 tona yakın patates ürettim. Bu sene rekolte de, verim de yüksek. Geçen sene 8-10 ton civarlarında patatesim olmuştu. Bu sene Allah’a şükürler patatesimiz çok oldu. Kendi ürünümün tadına bakmadan, test etmeden tüketiciye sunmuyor, ulaştırmıyorum. Bu açıdan da gönlüm rahat, çok memnunum. Gönül rahatlığıyla müşteriye verebiliyorum. Benim bir sloganım var, bu sloganla yıllardır çalışmaya özen gösteriyorum. Bunu da söylemeden geçemeyeceğim. ’Tarlada ayak izi olmayanın, sofrada el izi olmaz’ diye bir söylemim var" şeklinde konuştu.