Yerel Haberler
Batman
27 Kasım 2024 Çarşamba - 21:49 Batman’da arpa stoğunun az olması fiyatları etkiledi Batman Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Halil Ay, 2024 yılı arpa hasat dönemiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Ay, bu yıl arpa stoklarının az olduğuna dikkat çekerek, “Çiftçinin, esnafın ve tüccarın elindeki arpa stokları oldukça sınırlı. Doğu ve Güneydoğu’da stoklar, bölgenin yalnızca bir aylık ihtiyacını karşılayacak düzeyde. Batman TMO’nun kendi lisanslı depolarında ve kiraladığı alanlarda bu yıl için ve önümüzdeki yılın ihtiyaçlarını karşılayacak kadar stok mevcut” dedi. Türkiye genelinde arpa stoklarıyla ilgili bilgi veren Ay, özellikle Silvan ve Doğu Anadolu bölgelerinde, yer altında saklanan stokların 3 yıl yetecek kadar olduğunu belirtti. TMO’nun güncel arpa satış fiyatının 8 bin 420 TL + KDV olduğunu ifade eden Ay, “Türkiye’nin her bölgesinde arpa stoku var özellikle Silvan bölgesinde birde Doğu Anadolu bölgesinde 3 yıl yetecek kadar yer altında arpa stoku var. Şu anda Batman TMO satış fiyatı 8 bin 420 artı KDV ile birlikte 8 bin 520 TL’ye tekabül ediyor, şu an için çiftçi, üretici ve sanayici TMO satışlarından faydalanabiliyor. Ayrıca her ayın 1’inden 3’üne kadar TMO ofisinin fiyat güncellemeleri oluyor. Eylül ve Ekim ayında 8 bin 320 TL‘den açıldı yani sadece bir defa 100 TL zam yapıldı, tabi önümüzdeki Aralık ayı içinde de bir artış daha bekliyoruz, yani ton başında 200 TL daha bir artış söz konusu” şeklinde konuştu.
Batman’da arıcılar devlet desteğiyle dünyanın en kaliteli balı elde edildi
30 Ağustos 2024 Cuma - 09:07 Batman’da arıcılar devlet desteğiyle dünyanın en kaliteli balı elde edildi Batman’ın Sason ilçesinde arıcılığın geliştirilmesi ve organik bal üretiminin arttırılması eylem planı dahilinde "Örnek Ürün Örnek İlçe" projesi dahilinde elde edilen bal, yapılan analizde yüksek prolin ve diastaz enzim değeri ile dünyanın en kaliteli balı olduğu belirlendi. Devletin yüzde 100 desteğiyle başlatılan proje dahilinde ilçedeki flora çeşitliliğiyle bilinen 1950 rakımlı Cobet Yayla’sında doğal ortamda el değmeden üretilen baldan yapılan hasadın ardından kalitesinin belirlenmesi amacıyla İzmir Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakodinamik Araştırma Uygulama Merkezi Çevre ve Gıda Analizleri Laboratuvarına numune gönderildi. Çıkan sonuçlar hem besicilerin yüzünü güldürü. Yapılan analiz raporunda balın yüksek kalitede olduğunun belirlendiğini ifade eden Sason Kaymakamı Furkan Başar, analiz raporunda balın bin 778 prolin, 57,1 diastaz enzim değerli olduğu ortaya çıktığını söyledi. Kaymakam Başar, “Cöbet yaylasında, il valimizin desteğiyle “örnek ürün, örnek ilçe” projesi başlattık. Bu proje dahilinde yüzde yüz hibeli olarak 12 üreticimize yüzlerce kovan dağıttık. Besicilerimizin yaptığı çalışmaların neticesinde elde ettiğimiz yüksek kalitedeki balı yaptığımız analizler sonucunda prolin değerinin bin 778 değerinde rekor seviyeye ulaştığını gördük. Projemiz meyvelerini vermeye başladı. Bal üreticilerimiz elde ettikleri yüksek kalitedeki balı piyasaya sürmeye, vatandaşlarımıza ulaştırmaya başladı. Bizler de ilçe kaymakamlığı olarak il valiliğimizin desteğiyle proje dahilinde olan tüm üreticilerimizin yanında durarak desteklemeye devam edeceğiz. Proje dahilinde üreticilerimize özel tasarımlı polen tuzaklı kovan desteği sunduk. Şuanda Cöbet Yaylası’nda endemik bitki türlerinin yoğun olduğu alanda üretimimiz devam ediyor. Bu yıl elde ettiğimiz balın kalitesi oldukça yüksek. İlçemizde üretilen balın kalitesini en yükseğe taşıdık. Balımızın kalitesini duyurmaya devam edeceğiz” dedi. “Bal üreticileri olarak elde ettiğimiz sonuçlardan dolayı çok mutluyuz” Devletin desteğiyle başlatılan projenin ikinci yılında çok kaliteli bal elde etmeninin mutluluğunu yaşadıklarını belirten bal üreticilerinden Barış Yaşar, “Örnek ilçe, örnek ürün projesi dahilinde 2022’de valimiz, Kaymakamlığımız ve ilçe tarım müdürlüğümüzün desteğiyle başlattığımız bu projemiz ikinci yılını tamamlamış bulunmakta. Tamamen organik olarak elde ettiğimiz balımızın hasadını yaptık. Elde ettiğimiz balın yapılan analizler sonucunda çok kaliteli bir bal olduğunun tespit edilmesi biz üreticileri fazlasıyla mutlu etmiştir. Bu çalışmalarımızda bizlerden desteğini esirgemeyen herkese çok teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı. Sason’da doğal ortamda el değmeden üretilen yüksek kalitedeki Sason balı, geçtiğimiz yıl ilçede düzenlenen festivalde açık artırma ile bir kilo gramı 160 bin liradan alıcı bulmuştu.
Batman Üniversitesinden ’daha yeşil bir kampüs’ projesi
27 Ağustos 2024 Salı - 11:43 Batman Üniversitesinden ’daha yeşil bir kampüs’ projesi Batman Üniversitesi tarafından ’Daha yeşil bir kampüs’ mottosuyla yürütülen çalışmalar kapsamında Batı Raman Kampüsündeki ağaçlandırma ve yeşillendirme faaliyetleri devam ediyor. Batman Üniversitesi Rektörü Prof. D. İdris Demir, Batman Orman İşletme Müdürü Mehmet Özcan ve Batman Orman İşletme Müdürlüğü Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza Şefi Mehmet Aslan ile birlikte Batı Raman Kampüsündeki arazilerde incelemede bulundu, iki kurum arasında ’Daha yeşil bir kampüs’ adı altında iş birliği çalışmalarının geliştirilmesi hususunda görüş birliğine varıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, "Üniversitemizin ürettiği hizmetler, 5 yerleşke ile yaklaşık 10 bin dönümlük geniş bir alana yayılmaktadır. Üniversitemiz yerleşkelerinin kurulduğu günden bugüne kadar muhtelif ağaç türlerinden yaklaşık 300 bin adet fidan dikimi gerçekleştirilmiştir. Özellikle Batı Raman Kampüsümüzün geniş alana sahip olması nedeniyle bir yandan mevcut ağaç ve yeşil alanların korunması için çabalarken öte yandan 200 dönümlük bir alanımızı yeşil ile buluşturmak için çalışma başlattık. Bu çerçevede 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında Batı Raman Kampüsümüze 5 bin adet muhtelif fidanı toprakla buluşturmayı amaçlıyoruz" dedi. Mevcut fidan ve ağaçların bakımları ve sulama faaliyetlerinin zorlu arazi şartlarına rağmen devam ettiğini vurgulayan Demir, şöyle devam etti: "Üniversitenin yeşil alan alt yapısını güçlendirmek ve tüm alanın peyzaj payını artırmak istiyoruz. Bu doğrultuda ön görülebilir bir gelecek için Batı Raman Kampüsümüzün binlerce dönümden oluşan alanının tümünün ağaçlandırılma ve yeşillendirilmesi için fizibilite çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Batı Raman Kampüs sahamızın çorak ve kireçli toprak yapısı, her ne kadar çalışmalarımızda zorluklara neden olsa da yeşil alanlarımızı kampüs alanımızın güney sınırını belirleyen Dicle Nehrinin kıyılarına kadar ulaştırmak istiyoruz. Sadece bu yıl içinde Batı Raman Kampüsü 2. etap peyzaj işi kapsamında yaklaşık 100 dönüm alanın peyzajını tamamladık. Öğrencilerimiz, personelimiz ve misafirlerimiz için daha yaşanılabilir alanların oluşturulması ve yeşil alanlarımızın gelecek nesillerimize güçlü bir miras olarak bırakılması amacıyla çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz". Batman Orman İşletme Müdürü Mehmet Özcan ise Batı Raman Kampüs alanının zorlu bir arazi yapısına sahip olduğunu, dikilen bazı fidanların arazinin veriminin yüksek olmamasından ötürü kök salmadan kuruduğunu; bunu önlemek için belli alanlarda ilave toprak ve ileri düzey sulama sistemlerine gereksinim duyulduğunu kaydetti.