ÇEVRE - 23 Ekim 2024 Çarşamba 12:53

Ölü olarak bulunan caretta, dalgıçlar tarafından karaya çıkarıldı

A
A
A
Ölü olarak bulunan caretta, dalgıçlar tarafından karaya çıkarıldı

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde ölü olarak bulunan caretta caretta, Sahil Güvenlik Komutanlığı dalgıçları tarafından karaya çıkarıldı. Hedef dışı av olarak balıkçı ağlarına takıldığı tahmin edilen carettanın boğularak öldüğü tahmin ediliyor.


Denizel biyoçeşitlilik açısından zengin kaynaklara sahip Kuşadası Körfezi’nin önemli canlı türlerinden biri olan deniz kaplumbağaları, hedef dışı av olmaya devam ediyor. Kuşadası ilçesi Yılancıburnu koyunda erkek caretta caretta ölü olarak bulundu. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) carettanın çıkarılması için çalışma başlattı. Bölgeye gelen Sahil Güvenlik Komutanlığı dalgıçları tarafından karaya çıkarılan caretta, EKODOSD’a teslim edildi.


Carettanın hedef dışı av olduğunu düşündüklerini belirten EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Dünya genelindeki 7 tür deniz kaplumbağasından biri olan caretta caretta türü erişkin erkek bir kaplumbağası, Yılancıburnu koyunda ölü olarak bulundu. Kaplumbağa Kuşadası Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı botla gelen dalgıçlar tarafından denizden çıkarıldı. EKODOSD derneği tarafından teslim alınan carettanın üzerinde yapılan incelemede, herhangi bir yara ve darp izine rastlanmadı. Erişkin erkek birey olan kaplumbağanın, Kuşadası Körfezi’nde bulunan trol veya gırgır teknelerinin ağlarına hedef dışı av olarak yakalandığı, su yüzeyine nefes almak için çıkamadığından dolayı boğularak öldüğü düşünülmektedir. Kaplumbağadan alınan doku ve keratin örnekleri DNA çalışmaları yapılmak üzere, Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji bölümünden Prof. Dr. Oğuz Türkozan’a gönderildi. Bölgemizde ölen deniz kaplumbağalarının genelde dişi oldukları tespit edilmekte, bugünkü gibi erkek bireylere nadir olarak rastlanmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalardan, çiftleşme dönemlerinde erkek bireylerin birden fazla dişiyle çiftleşerek (çoklu babalık) neslin devamı için genetik çeşitliliği artırdığı bilinmektedir. Deniz kaplumbağalarının eşeysel olgunluğa ulaşmasının 25-30 yıl sürdüğü düşünüldüğünde, ölen bu erkek bireyin kaybı popülasyonun devamı açısından çok önemlidir" dedi.



Ölü olarak bulunan caretta, dalgıçlar tarafından karaya çıkarıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla 29 Ekim Bodrum’da coşkuyla kutlanacak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda, Bodrum Kaymakamlığı, Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Bodrum Belediyesi iş birliğinde etkinliklerle Bodrum merkez ve Turgutreis’te halk, bayram coşkusunu yaşayacak. Cumhuriyet’in 101. yıl dönümü kutlamaları kapsamında, 28 Ekim Pazartesi günü saat 13.00’te Bodrum Belediye Meydanı Atatürk Heykeli önünde Bodrum Kaymakamlığı tarafından hazırlanan çelenk sunma programı gerçekleşecek. 29 Ekim Salı günü ise 10.30’da Bodrum Kalesi Kuzey Hendeğinde kutlama programı düzenlenecek. Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Bodrum Belediyesi organizasyonuyla 29 Ekim Salı günü 19.23’te Bodrum merkez ve Turgutreis’te eş zamanlı yapılacak fener alayı ve ardından konser etkinliklerinde Bodrum yaşayanları coşku dolu anlara şahitlik edecek. Bodrum’da “Volkan Konak” coşkusu Bodrum Belediyesi tarafından hazırlıkları yapılan etkinlikler kapsamında 29 Ekim Salı günü 19.23’te Milta Bodrum Marina’dan Bodrum Belediye Meydanı’na Fener Alayı yürüyüşü yapılacak ve akabinde Bodrum Belediye Meydanı’nda ünlü sanatçı Volkan Konak, Cumhuriyet coşkusunu Bodrum halkıyla paylaşacak. Turgutreis Mahallesi’nde “Yaşar” sevinci Bodrum’un Turgutreis Mahallesinde de 29 Ekim Salı günü fener alayı ve konser etkinliği gerçekleşecek. Akçaalan Düğün Salonu önünden 19.23’te başlayacak ve Turgutreis Atatürk Meydanı’na kadar sürecek olan Fener Alayı sonrası Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan program kapsamında Türk pop müziğinin unutulmaz ismi Yaşar, sevenleriyle buluşacak. Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatroları tarafından 29 Ekim Salı günü 20.30’da Bodrum Belediyesi Nurol Kültür Merkezinde “Sevdalı Bulut” oyunu ücretsiz sahnelenecek. Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, Cumhuriyet’in 101. yılında tüm vatandaşları şanlı Türk bayraklarıyla meydanlara davet ederken şunları söyledi: “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı şanlı Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlık mücadelesinin en büyük temsilidir. Özgürlük ve bağımsızlık yolunda atılan bu adım ile milletimiz, sayısız kazanımları ‘Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir’ diyen Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde elde etmiştir. Bu büyük kazanımlar; demokratik, bağımsız ve özgür bir Türkiye’yi oluşturan ve vatan topraklarının uğruna dökülen kanların boşa gitmediğini kanıtlamıştır. Cumhuriyetimizin 101. yılında ilk günkü heyecan ve coşkuyu yaşayacağımız aşikardır. Meydanlarda şanlı Türk Bayrağımızla bu unutulmaz günde tüm vatandaşlarımızı, birlikte, el ele, omuz omuza, kol kola olmaya davet ediyorum. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’mız kutlu olsun. Başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ülkesi ve milleti için canı pahasına savaşan tüm şehitlerimizi minnetle anıyor, gazilerimize hürmetlerimi sunuyorum”
Gaziantep Osmanlı el sanatları Şahinbey Belediyesi tesislerinde hayat buluyor Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde filografi eğitimi alan kadınlar geleneksel el sanatını yaşatmanın yanı sıra ev ekonomilerine destek sağlıyor. Osmanlı döneminin unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından filografi, Şahinbey’de kadınların elinde yeniden hayat buluyor. Şahinbey Belediyesi bünyesindeki Dumlupınar Sosyal Tesisi’nde açılan filografi kursuna katılan kadınlar birbirinden değerli eserler ortaya çıkarıyor. “Birbirinden güzel eserler yapılıyor” Filografi eğitimlerinde kursiyerler; çivi çakma, tel tutma, tel örme ve desen çıkarma tekniklerini öğrenerek sabırla ördükleri tellerden birbirinden değerli güzel eserler yapıyor. Filografi kursunda usta öğreticilerden el sanatlarının inceliklerini öğrenen kadınlar, yaptıkları el emeği göz nuru ürünleri satarak gelire de dönüştürüyor. Tel ve çivilerin kullanıldığı filografi, kadınlar tarafından farklı konseptlerde işleniyor. Kadınlar, ahşap malzemelerin üzerine çakılan çivileri, çeşitli renklerdeki iplik ya da tellerle işleyerek şekillendiriyor. İki grup halinde toplam 30 kadının eğitim gördüğü filografi kursuna kimi kadınlar çocukları ile katılıyor. Sınıfta usta eğitmenin yönlendirmesi doğrultusunda ahşap bir zemin üzerine çakılmış çiviler arasında teller geçirilerek, belli örgü teknikleri kullanılarak çeşitli desenler meydana getiriliyor. “Sınıfımızda filografi üzerine çalışıyoruz” Türk el sanatları öğretmeni Zeynep Şahiner, filografinin Osmanlı döneminin unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından olduğunu söyledi. Filografi kursunun yoğun ilgi gördüğünü söyleyen Şahiner, “Sınıfımızda filografi üzerine çalışıyoruz. Filografi, çivileri ahşap üzerine yan yana sıralı bir şekilde çakarak üzerine tel ve iplik sarılarak desenler oluşturulur. Tabloda süsleme ve tepside kullanılan bir sanattır. Filografi, ilk olarak 17. yüzyılda İran’da ortaya çıkmıştır. Fransa, İsveç ve daha sonra Avrupa ülkelerinden yaygınlaşmıştır. Şu anda günümüze kadar gelen bir sanattır” diye konuştu.