ÇEVRE - 01 Temmuz 2024 Pazartesi 09:57

Kuşadası’ndaki orman yangınında antik su kemeri zarar gördü

A
A
A
Kuşadası’ndaki orman yangınında antik su kemeri zarar gördü

İzmir’de başlayıp Aydın’a sıçrayan orman yangını ekiplerin havadan ve karadan yoğun çalışmaları sonucunda kontrol altına alınırken, yangının ardından yanan bölgeler havadan görüntülendi. Efes’e su taşıyan antik su kemerlerinin bir bölümünün yangında zarar gördüğü belirlendiğini belirten Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, "Yangından sonraki görüntüler herkesi üzdü" dedi.



Edinilen bilgiye göre, İzmir’in Selçuk ilçesi Pamucak mevkiindeki ormanlık alanda 29 Haziran Cumartesi günü saat 17.00 sıralarında çıkan yangın, kısa sürede tüm bölgeyi sararak Aydın’ın Kuşadası ilçesine kadar ulaştı. Yangında yüzlerce dönüm alan yanarken, gündüz havadan ve karadan yapılan söndürme çalışmaları havanın kararmasının ardından karadan ve gece görüşlü helikopterlerle devam etti. Çevre il ve ilçelerden bölgeye destek ekipler gönderildi. Ekiplerin yanı sıra sivil toplum örgütleri ile gönüllü vatandaşların da seferber olduğu bölgede söndürme çalışmaları sonuç verdi. Yeni günün ilk ışıkları ile yangın söndürme helikopterleri ve uçakları yeniden faaliyetlerine başladı. Yangın, ekiplerin havadan ve karadan yoğun çalışmaları sonucunda kontrol altına alındı.



Bölge havadan görüntülendi


Kuşadası - Selçuk arasında meydana gelen orman yangınında resmi bilgilere göre 350 hektar alanın yandığı belirtilirken, yaşanan yangın sonrası bölgede drone ile havadan görüntülendi. Yangının neden olduğu zararın boyutlarını gözler önüne seren drone görüntüleri, bölgenin yeşil örtüsünün büyük ölçüde kaybedildiğini ve birçok canlının yaşam alanının yok olduğunu ortaya koyuyor. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Tüm kamu kurumlarının, yerel yönetimlerin ve sivil toplum örgütlerinin iş birliğiyle özverili bir mücadeleyle yangın söndürüldü ve soğutma çalışmalarına geçildi. Yangından sonra meydana çıkan görüntüler herkesi derin üzüntüye boğdu. Özellikle deniz manzarasının görüldüğü alanlardaki arazilerde cam şişe yoğunluğu hemen göze çarpıyordu. Yaban hayatındaki durum, soğutma çalışmaları devam ettiğinden sadece yol kıyında takip edildi. Hiçbir canlıya rastlanmadı. Isı yoğunluğu yüksek araziye girilemediğinden hangi tür hayvanların öldüğü bilinemiyor. Muhtemelen yılan, kertenkele, kaplumbağa ve benzeri sürüngenlerle, ateş ve duman içinde kalan diğer yaban hayvanlarının öldüğünü tahmin etmekteyiz" dedi.



Antik su kemerlerinin bir bölümü zarar gördü


Efes’e su taşıyan antik su kemerlerinin bir bölümünün yangında zarar gördüğü belirlendiğini ifade eden Sürücü, "Sevindirici olan, Kuşadası sivil toplum örgütleri tarafından Tabiat Parkı olması için talep edilen Bahçecik Boğazı’na yangının sıçramaması oldu. Bunu havadan yapılan müdahale ve orman ekiplerinin büyük gayreti sağladı. Hava sıcaklığının 30 dereceden yüksek, rüzgar hızının 30 km/saat üzerinde olması ve nispi nemin yüzde 30’un altında seyretmesi orman yangınlarının çıkması için, uygun meteorolojik şartları oluşturmaktadır. Ormanlarımızın korunması için, özellikle orman bölgelerinde cam vb. atıkların atılmaması, sigara kesinlikle içilmemesi, mangal ve benzeri ateşli aletlerin kullanılmaması gerekir. Herkes bu konuda dikkatli ve duyarlı olmalı, olumsuz faaliyette bulunan kişileri uyarmalı ve ilgili kurumlara bildirmelidir" ifadelerini kullandı.



Kuşadası’ndaki orman yangınında antik su kemeri zarar gördü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Tuğba Kuruyemiş’ten çalışanlarına 48 milyon TL’lik promosyon jesti Kuruyemiş sektöründe Türkiye’nin önde gelen firmaları arasında yer alan Tuğba Kuruyemiş, bünyesinde çalışan 1300’ün üzerindeki kişiye promosyon müjdesi verdi. Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tonkul, bir banka ile yaptıkları maaş anlaşması kapsamında elde edilen promosyonun tamamının çalışanların hesabına yatacağını belirtti. Merkezi Aydın’da bulunan ve ülke genelinde 120 şubesi ile hizmet veren Tuğba Kuruyemiş maaş anlaşması kapsamında aldığı yaklaşık 48 milyon TL’nin üstünde promosyon ücretinin tamamının çalışanlara dağıtılacağını açıkladı. Konuyla ilgili açıklama yapan Tuğba Kuruyemiş Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tonkul, “İçinde bulunduğumuz zor ekonomik koşulları göz önünde tutarak çalışanlarımıza ek bir destek sunmak istedik. Bu kapsamda yaklaşık bir aydır çeşitli bankalarla yaptığımız görüşmeler sonuçlandı. Maaş anlaşması yaptığımız özel bankadan 48 milyon TL’nin üzerinde bir promosyon anlaşması yaptık. Bu promosyonun tamamını çalışanlarımıza aktarıyoruz. Bu kapsamda mesai arkadaşı olarak gördüğümüz Tuğba Kuruyemiş çalışanı herkesin hesabına ek olarak 36 bin TL promosyon yatırıyoruz. Firma olarak düsturumuz şu: ‘Dün söylediğimiz, bugün tekrarladığımız ve yarınlarda da hiç unutmayacağımız gibi; Büyük Başarılar Birlikte Olur’ düsturu ile Tuğba Kuruyemiş ailesi olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. Firmanın promosyon jesti çalışanlar ve aileleri tarafından sevinçle karşılandı.
Aydın Başkan Günel Kuşadası’ndan Yunanistan’a dostluk ve barış köprüsü kurdu Türkiye ile Yunanistan arasında 2000’li yıllardan itibaren dostluk ve barış rüzgarlarının esmesine, dönemin Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile kurduğu yakın arkadaşlıkla önemli bir katkı sağlayan Yorgo Papandreu, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’i ziyaret etti. Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’in de yer aldığı ziyarette konuşan Başkan Ömer Günel, "İki kardeş ülke arasındaki dostluğun ileriye taşınması için görevde oldum sürece elimden geleni yapacağım" dedi. Yunanistan’ın eski Başbakanı Yorgo Papandreu Başkan Ömer Günel’in davetlisi olarak Kuşadası’na geldi. Uzun yıllardır Simi Uluslararası Sempozyumu’nu düzenleyerek dünya barışına katkı sağlamaya çalışan Papandreu, akademisyenler ve siyasetçilerden oluşan bir heyetle Başkan Ömer Günel’i makamında ziyaret etti. Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’in de yer aldığı ziyarette Papandreu, misafirperverliğinden dolayı Başkan Ömer Günel’e teşekkür edip, geçtiğimiz hafta sonu meydana gelen orman yangını için de geçmiş olsun dileklerini iletti. Başkan Ömer Günel ise Yorgo Papandreu ve beraberindeki heyeti Kuşadası’nda ağırladıkları için mutluluk duyduklarını belirtti. Başkan Ömer Günel, Yunanistan’ın eski Başbakanı Yorgo Papandreu ve Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, daha sonra İsmail Cem Barış ve Dostluk Meydanı’na geçti. Başkan Ömer Günel, Papandreu ve Selçuk Belediye Başkanı Sengel burada İsmail Cem anısına yapılan anıta karanfillerden oluşan çelenkler bıraktı. Daha sonraysa 23 yıl önce barışı simgelemesi için İsmail Cem ve Papandreu tarafından Kuşadası’na dikilen zeytin ağacının önünde hatıra fotoğrafı çektirildi. Kuşadası’nda duygu dolu anlar yaşadığını belirten Yorgo Papandreu, "Öncelikle bu sıcak misafirperverlik için başkanlarımıza teşekkürlerimi sunarım. İsmail Cem gibi benim hayatımda büyük öneme sahip bir arkadaşı anmak çok büyük bir onur. İsmail Cem ile yıllar önce her iki millet arasında attığımız dostluk ve barış temellerinin ne kadar sağlam olduğunu bugün Sisam’da görebilirsiniz. Türkiye ve Yunanistan’da sıklıkla orman yangınlarıyla mücadele ediyoruz. Doğaya karşı her zaman sorumluluklarımız var. Biz birbirimizden ayrı değiliz. Biz bir aradayız. Bu tür olayların karşısında ortak hareket etmeliyiz. Kuşadası’nda sizlerle olmaktan dolayı çok mutluyum" dedi. Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel ise, "Yorgo Papandreu bugün Kuşadası’na gelerek yine o hatıraları canlandırdı. O gün hisettiğimiz barışı ve sevgiyi 23 sene sonra bir kez daha aynı duygularla yaşadık. Ben inanıyorum ki İsmail Cem ve Papandreu’nun o gün dikmiş oldukları fidan, bugün nasıl büyük bir zeytin ağacı olduysa bugün ekilen barış tohumları iki ülke arasında da her geçen gün büyüyecek ve yeşerecek. O gün ortaya konulan barış fikri ve sevgi doğrultusunda iki kardeş ülke arasındaki dostluğun ileriye taşınması için görevde olduğum sürece elimden geleni yapacağım" diye konuştu.
Bayburt Diş hekimi kendisini tehdit eden şahısla bağış şartıyla uzlaşmaya vardı Bayburt’ta diş hekimi olarak görev yapan doktoru, tedavi olmak için hastaneye gelen M.K. isimli şahıs tehdit etti. Kendini tehdit eden hastadan şikayetçi olan hekim, daha sonra Mehmetçik Vakfına 3 bin lira bağış yapılması şartıyla şüpheli isimle uzlaşmaya varma kararı aldı. Mahkemeye intikal etmeden çözülerek kapatılan dosyanın şüpheli ismi M.K, ceza almaktan tehdit ettiği doktor sayesinde kurtulmuş oldu. Bayburt’ta İ.Ö isimli diş hekimi görevi başındayken hastaneye gelen M.K isimli şahıs tarafından randevu bulamadığı gerekçesiyle tehdit edildi. Doktor İ.Ö, randevusuz M.K’ya bakamayacağını, randevu alıp geldikten sonra kendisiyle ilgileneceğini söyledi. Randevu bulamadığını belirten şüpheli M.K ise, diş hekimi İ.Ö’ye tehditler savurarak, hastaneden ayrıldı. Kendisini tehdit eden M.K’dan şikayetçi olan hekim İ.Ö’nün şikayeti üzerine M.K hakkında ’Tehdit’ suçundan soruşturma başlatıldı. Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda dosyadaki suçun uzlaştırmaya tabi bir suç olduğu belirlendi, dosya Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosuna gönderildi. Devreye giren Uzlaştırma Bürosu ekipleri, mağdur tarafla uzlaşma şartlarını görüşmek için bir araya geldiler. Mağdur İ.Ö, Mehmetçik Vakfına bağış yapılması şartıyla şüpheli M.K. ile uzlaşmaya varacağını dosyanın uzlaştırma görevlisine iletti. Ardından İ.Ö’nün uzlaşma talebini bildirmek için bir uzlaştırma görevlisi M.K ile de bir araya gelerek, uzlaşma talebini M.K’ya bildirdi. Hekim İ.Ö’nün uzlaşma şartını kabul eden M.K, Mehmetçik Vakfına 3 bin lira bağışta bulundu. Uzlaştırma Bürosu görevlilerinin titizlikle yürüttüğü çalışmalar neticesinde, dosyada edimli bir şekilde uzlaşma sağlandı. Dosyanın şüpheli ismi M.K ise ceza almaktan doktor sayesinde kurtulurken, dosya mahkemeye intikal etmeden kapatılmış oldu. Kamu yararı gözeten edimleri her zaman önemsediklerini, bu alanda çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Cumhuriyet Savcısı Asya Büşra Alim fidan dikimi, vakıflara bağışta bulunulması, köy okullarının tamir işlerinin yapılması ve eksikliklerin giderilmesi, ihtiyaç sahibi öğrencilerin kırtasiye malzemelerinin temin edilmesi gibi konularda taraflarla uzlaşma sağlandığını aktardı.