Yerel Haberler
Artvin
Artvin Atabarı Kayak Merkezi Mart ayında yağan karla birlikte yine kayak severlerin ilgi odağı oldu
11 Mart 2024 Pazartesi - 12:27 Artvin Atabarı Kayak Merkezi Mart ayında yağan karla birlikte yine kayak severlerin ilgi odağı oldu Artvin Atabarı Kayak Merkezinde hafta sonu yoğunluk yaşandı. Doğu Karadeniz´in önemli kış turizm merkezlerinden Artvin´deki Atabarı Kayak Merkezi kayak severleri ağırlamaya devam ediyor. Şehir merkeze 16 kilometre uzaklıkta, 2 bin 200 rakımlı Mersivan Dağı´ndaki Atabarı Kayak Merkezi´nde geçtiğimiz günlerde etkili olan kar yağışı sonrası pistteki kar kalınlığı 1 metreye ulaştı. Gençlik ve Spor Müdürlüğü bünyesinde 2009 yılından itibaren hizmet veren Atabarı Kayak Merkezi´nde pistlerdeki karın kayağa elverişli hale getirilmesinin ardından kayak severlerin hizmetine sunuldu. Zorluk derecesine göre toplam 1300 metre uzunluğunda 3 pistten oluşan merkezde, telesiyej ve teleski olmak üzere iki mekanik tesis bulunuyor. Kayak yapmayı bilenler kayak takımları ile kayarken bilmeyenlerin tercihi kızakla kaymak oldu. Bölgedeki coğrafi konum nedeniyle kayak sezonunun Nisan ayının son haftasına kadar devam edeceği tahmin ediliyor. 2,5 yaşında kuzenler kayak öğreniyor Her yaştan kayak severi ağırlayan Atabarı Kayak Merkezi, küçük yaştaki çocukların kayak öğrenmesine de imkân sunuyor. Pera Yaren Ayık ve Uygar Adem Yılmaz kuzenler 2,5 yaşında kayak takımlarıyla kayak yapmanın keyfini çıkardı. Uygar Adem Yılmaz’ın annesi İrem Yılmaz (32) yaptığı açıklamada “Bende 13- 14 yaşlarında Fikri Özkan hocamız eşliğinde kayak yapmayı öğrenmiştim. Şimdi sıra 2,5 yaşında olan oğlum ve yeğenimde. Bu spora daha erken yaşta başlarlarsa her şey daha güzel olacağına inanıyorum. Her hafta sonu onları kaydırıyoruz. İlk başta biraz korktular ama daha sonra alıştıklarında keyif almaya başladılar” dedi.
Artvin’in kadın emekçileri "Her alanda varız" diyor
07 Mart 2024 Perşembe - 11:40 Artvin’in kadın emekçileri "Her alanda varız" diyor Artvin’in Hopa ilçesinde 39 yaşındaki kadın girişimci Havva Bozkan, kurduğu halı yıkama işletmesinde kadınlar olarak "Her alanda varız" diyor. Artvin’de kadın tır şoförü, kadın oto kuaför, kadın dönerci, kadın tamirci derken son olarak halı yıkama sektöründe de kadınlar seslerini duyurmaya başladı. Erkek işi denilen birçok işi başaran kadınlar, kendi ayakları üzerine durarak ailelerinin gelirine katkı sağlıyor. Hopa ilçesine bağlı Sundura Mahallesi’nde 4 yıldır halı yıkama işletmeciliği yapan Havva Bozkan, kadınların temizlik işinde oldukça hassas oldukları için halı yıkama işletmesi kurduğunu söyledi. İşletmede çalışan kadınlar, yıkadıkları halıları paketleyerek, evlere teslimatını yapıyor. Kadınları karşılarında gören müşteriler ise önce şaşırıp, daha sonra memnuniyetlerini dile getiriyor. Kadınlar için temizliğin oldukça önemli olduğunu ifade eden Bozkan, gün içerisinde gelen siparişleri alıp yıkama bölümünde detaylı ve özenli bir şekilde yıkadıklarını, kurutma aşaması, paketleme derken evlere teslimatlarını yaptıklarını söyledi. Bozkan, "Bazı müşterilerimiz kadın olarak bizleri görünce ’Halıları sizler mi getirdiniz?’ şeklinde olumlu tepkiler alıyoruz. Güler yüzle karşılanmak bizleri oldukça mutlu ediyor. Bize özgüven oluyor. Kadınların istedikleri zaman başaramayacakları hiçbir şey olmadığına inanıyorum” dedi. Aynı işletmede çalışan Sevinç Büyük (35) ise, ”2 yıldır halı yıkama sektöründe çalışıyorum. İlk başladığım zamanlarda farklı tepkiler aldım. Zor denildi, kadın işi değil denildi. Biz kadınlarla gücümüzü birleştirdiğimizde çok güzel işler başardık. Kadınların isteyip de başaramayacağı hiçbir şey yoktur. Bu vesileyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum” ifadelerini kullandı.
Karadeniz’in en uzun 2 asma köprüsü Çoruh nehri üzerinde bulunuyor
04 Mart 2024 Pazartesi - 10:09 Karadeniz’in en uzun 2 asma köprüsü Çoruh nehri üzerinde bulunuyor Artvin’in Borçka ilçesinde Çoruh nehri üzerinde bulunan 105 ve 90 metre uzunluğundaki iki asma köprü Karadeniz’in en uzun asma köprüleri olma özelliği taşıyor. Artvin’de Çoruh nehri üzerinde bulunan ve tarihe meydan okuyan asma köprülere bir yenisi daha eklendi. Kentte büyük bir kültürü barındıran, asma köprüler Çoruh nehri yamacına kurulan evleri, mahalleleri birbirine bağlıyor. Sarp ve dağlık bir yapıya sahip olan Çoruh Vadisi’nin etrafında mahalle ve köylere ulaşım çoğu zaman çelik halatlı asma köprülerle sağlanırken, Çoruh havzasında inşa edilen barajlar nedeniyle birçok asma köprü ise sular altında kaldı. Borçka Belediyesi ise bu köprülere bir yenisini daha ekledi. İlçe merkezinde 105 metre uzunluğunda bulunan tarihi asma köprü, Karadeniz bölgesinin en uzun asma köprüsü olma özelliğine sahipken, ikinci sırayı ise yine ilçede bulunan başka bir asma köprü sahip. Belediye tarafından yapılan Gündoğdu mahallesini Aksu mahallesine bağlayan asma köprü 90 metre uzunluğu ile Karadeniz’in en uzun ikinci asma köprüsü oldu. İki mahalleyi birbirine bağlayan özellikle öğrencilerin okul yolunu kısaltan, şehir trafiğinden uzak bir yaya yolu olarak amaçlanan köprüye ilgi büyük. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan, “Nehirlerin, göllerin, derelerin en çok olduğu bölgede yaşıyoruz. Karadeniz bölgesi deyince insanların aklına ilk nehirler dereler geliyor. Bölge insanı ulaşımlarını sağlamak için, yüzyıllardır köprüler yapmışlar. İlçemizde, kemer köprü, demir köprü, asma köprü, beton köprü gibi bütün köprü çeşitleri neredeyse mevcut. Biz de, iki mahalleyi bir birine yakınlaştırmak için insan trafiğini şehirden uzaklaştırıp daha kolay okula, diğer mahalleye ulaşabilmeleri için Aksu deresi yanında böyle bir köprü yapmaya karar verdik. Bizim kültürümüzde de var asma köprü. Atalarımız yıllarca bu köprüleri kullanmış. Ayrıca oldukça ekonomik bir çözümle bir mahalleden bir mahalleye geçmiş oldu. Alınan izinler sonucunda Borçka’ya yeni bir asma köprüde kazandırdık” ifadelerini kullandı.
Taklacı güvercin atmacaya rakip oluyor
02 Mart 2024 Cumartesi - 09:11 Taklacı güvercin atmacaya rakip oluyor Rize ve Artvin’de yıllardır sürdürülen atmacacılık kültürünün yanı sıra, şimdide taklacı güvercin kültürü yaygınlaşıyor. Artvin’in Arhavi, Hopa ve Kemalpaşa ilçelerinde yaygın olan atmaca kültürü yıllardır yaşatılmaya çalışılıyor. Her yıl Ağustos-Kasım aylarında yapılan atmaca avı, özel ağ düzeneklerin kurulumuyla gerçekleşiyor. Atmaca tutkunları gözü gibi baktıkları atmacaları, bir süre sonra yeniden doğaya salıyor. Özellikle Artvin ve Rize’nin sahil kesiminde yaygın olan atmaca kültürünün yanı sıra şimdide taklacı güvercin tutkunları artmaya başladı. Artvin’in Kemalpaşa ilçesinde yaşayan Tolga Altunkaya, İstanbul’da yaşadığı zamanlarda merak edip sahiplendiği taklacı güvercin merakını Kemalpaşa’ya taşımış. İstanbul’da doğan ve pandemi döneminde Kemalpaşa’ya yerleşen Altunkaya, taklacı güvercin tutkusunun çocukluktan gelen bir hastalık olduğunu söyledi. Altunkaya "Pandemi döneminde memlekete yerleştim. Gelirken buraya birkaç güvercin getirdim. Küçük bir mekan yaptım güvercinler için. Bölgemizde şuan sadece ben taklacı güvercin besliyorum. Zamanımın büyük bir bölümü burada geçiyor. Hobilikten çıkmış hastalık durumunda. Onlarla zaman geçirmeyi çok seviyorum. Doğu Karadeniz’de pek yaygın değil ama gören herkesin ilgisini çekmeye başladı şimdiden” dedi.
Yeni Yusufeli’nde sosyo ekonomik hayat yeniden inşa ediliyor
01 Mart 2024 Cuma - 14:12 Yeni Yusufeli’nde sosyo ekonomik hayat yeniden inşa ediliyor Artvin’in Yusufeli ilçesinde ilçe merkezinin ve bir çok köyün baraj suları altında kalması ile birlikte ilçede tarım ve üretim başta olmak üzere her şey yeniden başlıyor. Bu kapsamda yeni Yusufeli’nde tarımsal üretimi yaygınlaştırmak için meyve bahçeleri oluşturuldu, kuru meyveli atıştırmalıklar üretim atölyesi kuruldu. Konuyla ilgili bilgi veren Yusufeli Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Toprak, Yusufeli ilçesinin yeniden yerleşim alanına taşınmasıyla birlikte ilçenin sosyo-ekonomik yapısının tamamen değiştiğini hatırlattı. Süleyman Toprak, “Yusufeli ilçesinde yeniden yerleşim nedeniyle muhtemel göçün önlenmesi, yeni istihdam alanlarının teşkil edilmesi ve gelir kaynaklarını artırmanın yanı sıra Yusufeli’nde kadınlara yönelik istihdam sağlanması ve ilçemizin ürünlerinin değerlendirilip ilçe ekonomisine katkı sağlanması için bu projenin hayata geçirilmesine gereksinim duyulmuştur. Özellikle dezavantajlı gruplar için yeniden yerleşim daha zor olacak, yeni insanlara, yeni çevreye ve yeni gelir kaynaklarına uyum sağlamak güçleşecektir. Şehir dışına göçün yaşanmaması için ilçede istihdam alanları güçlendirilmek için çalışmalar yürütüyoruz” dedi. “Sular altında kalan ilçe merkezi ve köylerde yaşayan halk içinde bu durumdan en çok etkilenen grup genelde kadınlar olmaktadır” diyen Toprak “Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) önderliğinde bu doğrultuda belediyemiz tarafından yeni ilçede oluşturulan meyve bahçeleri ve var olan meyvelerin işlenmesi nedeniyle bir tesis inşa ettik. Ayrıca Yusufeli Barajı nedeniyle kent taşınacağından en çok istihdam artışına bu ilçede ihtiyaç duyulmaktadır. Projeye konu olan diğer ilçelerde kooperatif idaresinde ilçenin önde gelen kadınlarından birer kişi görev alacak olup kendi ilçelerindeki sözleşmeli meyve üreticileri ile kooperatif bünyesindeki kapama meyve bahçelerinin organizasyonu ve yönetimini gerçekleştirecektir. Tesiste yıllık yaklaşık 60 ton meyve işlenecek olup, sözleşmeli tarım yapılacak kapama meyve bahçesinden 30 ton, geri kalanı ise projeye konu olan çevre köylerden temin edilecektir” şeklinde konuştu. Bir adet kurutma tesisi kurulduğunu ve bu tesise ürün sağlamak üzere ilçe merkezinde 125 hektarlık bir alanın Milli Emlak’tan kiralanıp vatandaşa kiraya verildiğini kaydeden Toprak, “Vatandaş bahçesinde ürünü yetiştirip ürününü meyve fabrikasına getirerek ürün bedelini alabilecektir. Bu şekilde hem aile bütçesine katkı sağlayacak ve hem de toprakla bağını kesmeyecektir” diye konuştu. Proje kapsamında kurulan tesisin sürdürülebilir bir şekilde meyve teminini sağlamak ve iklimsel faktörlerin üretime olumsuz etkisini azaltmak amacıyla beş farklı yerde meyve bahçeleri oluşturulduğuna da dikkat çeken Toprak, “Meyve İşleme ve Kurutma Tesisi kurulumu tamamlandıktan sonra kurulacak Meyve Üretimi Kooperatifi bünyesinde tesisin işletilmesi sağlanacaktır. Bununla birlikte sosyal güvencesi olmayan kadınlara hem beceri kazandırılacak hem de aile bütçesine katkı sağlanmış olacaktır” ifadelerini kullandı.