Yerel Haberler
Artvin
Artvin’de atıl kalan tünel mantar üretim merkezi oldu
18 Kasım 2024 Pazartesi - 10:01 Artvin’de atıl kalan tünel mantar üretim merkezi oldu Artvin’de atıl durumda bulunan 300 metre uzunluğundaki Oruçlu Tüneli, istiridye mantarı üretim tesisi olarak ekonomiye kazandırıldı. Artvin İli Mantar Üreticileri Birliği’nin girişimiyle hayata geçirilen proje, bölgedeki mantar üreticilerine hem ekonomik hem de lojistik kolaylık sağlıyor. 2012 yılında hizmete giren Deriner Barajı’nın inşaatı sırasında Artvin-Yusufeli karayolunun güzergâhı değiştirilmiş, bu süreçte teknik sorunlar nedeniyle 2019 yılında kullanımdan kaldırılan Oruçlu Tüneli atıl durumda kalmıştı. Ancak tünel, sahip olduğu uygun altyapı sayesinde mantar üretimi için bir merkez haline getirildi. Tünelin 150 metrelik bölümü, kompost üretimi, kurutma, soğutma ve paketleme gibi işlemler için kullanılırken, diğer 150 metrelik kısmında özel odalar yapılarak istiridye mantarı üretimi gerçekleştiriliyor. Böylece tüm üretim süreçleri entegre bir şekilde tünel içinde yürütülüyor. Artvin Valisi Dr. Turan Ergün, tesisi ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı. İncelemeleri sonrasında konuşan Vali Turan Ergün, tünelde yılda yaklaşık 45 ton istiridye mantarı üretildiğini belirterek “Daha önce üreticilerimiz kompostu il dışından temin ediyordu, bu da hem maliyeti artırıyor hem de sürdürülebilirliği zorlaştırıyordu. Şimdi ise üreticilerimiz kendi ihtiyaçlarını karşılayabiliyor ve daha fazla üretim yapabiliyor. Artvin’de toplam 29 mantar üreticimiz var. Hepsi seralarında üretimlerini sürdürüyor ve hiçbir pazarlama sorunu yaşamıyorlar. Üretilen mantarlar ulusal marketlere ulaştırılıyor. Bu tesis, yıllık yaklaşık 7,5-8 milyon liralık bir ekonomik değer sağlıyor” dedi. Artvin İli Mantar Üreticileri Kooperatifi Başkanı Fuat Beyaz ise tünelin mantar üretimi için uygun koşullara sahip olduğunu ifade ederek “Burası daha önce karayolu tüneli olarak planlanmıştı ancak yol güzergâhında yaşanan sorunlar nedeniyle iptal edilip atıl vaziyette kalmıştı. Daha sonra burayı mantar üretimi için değerlendirdik. Tünelin 150 metrelik kısmında kompost üretimi, kurutma, soğutma ve paketleme işlemlerini yapıyoruz. Diğer 150 metrelik kısımda ise özel odalar kurarak üretimi artırmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Bölgedeki 29 üreticinin seralarında yapılan üretim, Artvin’i istiridye mantarı üretiminde bölgesel bir merkez haline getiriyor. Proje, yerel kalkınmaya ve ekonomik büyümeye önemli katkı sağlıyor.
Baraj suları çekilince tarihi Tekkale Kalesi gün yüzüne çıktı
16 Kasım 2024 Cumartesi - 12:23 Baraj suları çekilince tarihi Tekkale Kalesi gün yüzüne çıktı Artvin’in Yusufeli ilçesinde baraj sularının çekilmesiyle Tekkale köyünün tarihi kalesi yeniden gün yüzüne çıktı. Daha önce köyün zirvesinde yer alan ve zorlu tırmanışlarla ulaşılan kale, şimdi baraj gölünün ortasında bir ada görünümünde ziyaretçilerini ağırlıyor. Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen ve 275 metre temelden yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise beşinci en yüksek kemer barajı olan Yusufeli Barajı ve HES, elektrik üretimine devam ediyor. Baraj nedeniyle Yusufeli ilçe merkezi ve 7 köy tamamen sular altında kalırken, 10 köy de kısmen etkilendi. Baraj suları altında kalan evler, okullar, camiler, tarım arazileri, köprüler ve tarihi kaleler, suyun çekilmesiyle yeniden ortaya çıkmaya başladı. Köyün en yüksek noktasına inşa edilen Tekkale Kalesi de çekilen sularla birlikte görünür hale geldi. Daha önce dik bir kayanın üzerinde yer alan kaleye ulaşmak için tırmanan köylüler, artık tekne turlarıyla burayı ziyaret ediyor. “Su altında kalan köylerimizi geziyoruz” Bölge halkından Kayhan Sazak, kalenin baraj öncesinde bulunduğu yüksek konumu ve zorlu ulaşımı hatırlatarak, “Bu kaleyi hep merak ediyorduk. Önceden, doğal zeminden yaklaşık 100 metre yüksekte, dik bir kayanın üzerindeydi. Baraj suları sayesinde artık bazen kayıkla, bazen teknelerle gelip burayı görebiliyoruz. Su seviyesi yükseldikçe veya düştükçe kale yeniden ortaya çıkıyor. Ayrıca su altında kalan köylerimizi de gezip görmek bizim için farklı bir etkinlik oldu” dedi. Bölgedeki değişimle birlikte ziyaretçi ilgisinin arttığını belirten bir diğer yöre sakini Soner Dermici ise, amatör tekne turlarıyla baraj çevresini gezdiklerini söyledi. Dermici, “Baraj sularının doldurduğu alanları arkadaşlarımızla birlikte keşfediyoruz. Fotoğraflayıp arşivliyoruz. Bu da bizim için farklı bir aktivite oldu” diye konuştu. Tekke Kalesi’nin baraj gölü manzarasıyla oluşturduğu eşsiz görüntü, hem yerel halkın hem de ziyaretçilerin ilgisini çekmeye devam ediyor.
Hopalı balıkçılar bu kez denizden karaca yakaladı
14 Kasım 2024 Perşembe - 09:23 Hopalı balıkçılar bu kez denizden karaca yakaladı Artvin’in Hopa ilçesinde denize düşerek açılan bir karaca, balıkçılar tarafından fark edilerek tekne yardımıyla kurtarıldı. Yorulmuş halde bulunan karaca, yeniden doğal yaşam alanına bırakıldı. Esenkıyı mevkisinde meydana gelen olayda, denize düşen ve yüzerek akıntıyla açığa sürüklenen karacayı gören balıkçılar hızlıca harekete geçti. Tekneleriyle denize açılan balıkçılar, kıyıya ulaşamayan ve yorgun düşen karacayı tekneye alarak güvenli bir şekilde kıyıya çıkardı. Karaca, kurtarıldıktan sonra yeniden köyün ormanlık alanına salındı. "Denizden palamut, istavrit yerine karaca tuttuk" Karacayı kurtaran balıkçılardan Bora Muti, olay anını şöyle anlattı: "Sahilde oturuyorduk, bir anda denizde yüzen bir karaca gördük. Hemen tekneyi indirip yanına gittik. Çok hızlı yüzüyordu ama yorulmuştu. Tekneye aldık ve kıyıya çıkardık. Oldukça korkmuştu, sakinleşmesi için biraz sevdik. Sonra da doğal ortamına bıraktık. İlginç bir anı oldu; denizde palamut, istavrit beklerken bu sefer karaca tuttuk" dedi. Diğer bir balıkçı Yavuz Selim Çapkınoğlu da, "Palamut beklerken karacayı fark ettik. Hemen teknelere koştuk, arkadaşlarla birlikte karacayı tekneye aldık ve daha sonra dağlık alana bıraktık. Bu hayvanlara zarar vermemek için elimizden geleni yapıyoruz. Bazen akıntıya kapılarak denize düşüyorlar, çıkma şansları olmuyor" diye konuştu.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk Artvin’de çeşitli etkinliklerle anıldı
10 Kasım 2024 Pazar - 13:51 Gazi Mustafa Kemal Atatürk Artvin’de çeşitli etkinliklerle anıldı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 86. yıl dönümü nedeniyle Artvin’de bir dizi tören düzenlenerek özlem ve minnet ile anıldı. 10 Kasım 1938 yılında vefat eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 86. Yılı nedeniyle düzenlenen etkinlikler saat 9.00’da Artvin Valiliği tören alanında bulunan Atatürk anıtına çelenk sunma başladı. Tören saat 9.05’i gösterdiğinde tüm şehirde çalan sirenlere saygı duruşuyla ve ardından okunan İstiklal Marşı ile devam etti. Törene Artvin Valisi Dr. Turan Ergün, Garnizon Komutanı Piyade Albay Muhammet Kelami Kablay ve Artvin Belediye Başkanı Bilgehan Erdem, protokol üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Buradaki programın ardından, anma etkinliği Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi’nde düzenlenen programla devam etti. Ahmet Hamdi Tanpınar Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki program, resim sergisinin açılmasının ardından, günün anlam ve önemini belirten konuşmalarla sürdü; daha sonra resim, şiir ve kompozisyon alanında dereceye giren öğrencilere, il protokolü tarafından ödülleri verildi. Program, İl Milli Eğitim Müdürlüğünün koordinasyonunda Ayhan Şahenk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan oratoryo ile sona erdi. Borçka’da anlamlı 10 Kasım koreografisi Artvin’in Borçka ilçesindeki Şehit Savaş Gedik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, Türkiye Cumhuriyeti´nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 86’ncı yılı anısına özel bir koreografi hazırladı. Okul bahçesinde düzenlenen etkinlikte 115 öğrenci, 21 öğretmenin rehberliğinde ‘09.05’ ve ‘1938’ şeklinde koreografi oluşturdu. Etkinlikte, öğretmenler ve öğrenciler Türk bayrağı ile Atatürk posteri açarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e olan saygı, minnet ve özlemlerini ifade ettiler.