Yerel Haberler
Ardahan
Belediyeler Birliğinde Başkan Demir dönemi başladı
26 Temmuz 2024 Cuma - 11:34 Belediyeler Birliğinde Başkan Demir dönemi başladı Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, Ardahan Belediye Birliği’nin genel kurulunda oybirliğiyle Birlik Başkanlığına seçildi. Valilik Binası’nda gerçekleştirilen seçimde Göle Belediye Başkanı Gökhan Budak, Posof Belediye Başkanı Erdem Demirci, Çıldır Belediye Başkanı Yakup Azizoğlu, Hanak Belediye Başkanı Erdal Kurukaya, Köprülü Belediye Başkanı Mustafa Yıldırımcı, İl Genel Meclis Üyeleri, İl ve İlçe Belediye Meclis Üyeleri ile İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Bilal Emin yerlerini aldı. “Birlik beraberlik içerisinde Ardahan için çalışacağız" Oy birliği ile Ardahan Belediyeler Birliği Başkanlık koltuğuna oturan Başkan Faruk Demir, yaptığı açıklamada kendisine destek sunan tüm katılımcılara teşekkür ederek, Ardahan için yepyeni bir dönemin başlayacağını söyledi. Başkan Demir, açıklamasının devamında şunları belirtti: ’’Belediyeler Birliği olarak yeni dönemimizde Valimiz, Milletvekillerimiz, STK’lar, Üniversitemiz ve diğer yerel unsurlarımızla beraber Ardahan’ın gelişmesi, sorunlarının hallolması yönündeki istek ve taleplerimizi Sayın Cumhurbaşkanımıza da ileterek çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bizlerin önceliği ilk olarak Doğu Ekspres tren yolu, ardından yapılmayan tünellerimizdir. Posof Ilgar Dağı tüneli, Çıldır Aktaş Kapımız ile alakalı düşüncelerimiz dışında deniz limanına yani Hopa Limanı’na bağlanmak yönündeki hedeflerimiz için el ele vererek birlik beraberlik içerisinde hareket etmemiz gerekiyor’’ dedi.
Bu köyde yaz kış soba yanıyor
25 Temmuz 2024 Perşembe - 11:02 Bu köyde yaz kış soba yanıyor Türkiye’de birçok yerde hava sıcaklığı 35 derecenin üzerine çıkarken, Ardahan’ın Göle ilçesindeki evlerde hala soba yakılıyor. Türkiye’nin batı ve güneyindeki illerde kavurucu sıcaklar yaşanırken, Ardahan’ın Göle ilçesine bağlı 32 kilometre uzaklıktaki Çullu köyünde soğuk hava nedeniyle evlerde sobayla ısınılıyor. Vatandaşlar, kışın kurdukları sobaları, havaların ısınmaması nedeniyle temmuz ayına rağmen kaldırmadı. Akşam saatlerinde havaların iyice serinlemeye başlamasıyla soba yaktıklarını söyleyen köy sakinlerinden Seyfettin Top, "Köyümüzde hem gündüz hem de gece sobalarımız yanıyor. Havalar soğuk, batıda insanlar tişört ile gezerken biz paltoyla dolaşıyoruz. Batıda 40 dereceyi bulan sıcaklıklar var ama bizim burada en yüksek sıcaklık 10 derece ve akşamları biz sobalarımızı yakmazsak evde oturamayız. Çünkü evimiz çok soğuk" dedi. 86 yaşındaki Mehmet Kambur ise akşam saatlerinde hava sıcaklığının 2 derece olduğunu söyleyerek, "Köyümüz kışın çok soğuk oluyor, yazın ise akşam ve sabah soba yakmak zorundayız yoksa üşüyoruz. Sıcaktan batıda insanlar nefes alamazken biz burada üşüyoruz" dedi. İskender Top da, sadece son iki gündür güneş yüzü gördüklerini söyleyerek, "Mayıs ayından bu güne kadar hep yaşlı hava etkili oldu. Sadece son iki gündür güneş yüzü gördük. Sobalar devamlı yanıyor. Normalde geceleri eksiye düşmüyor ama 2 dereceye kadar düşüyor. Biz şu anda kapımızın önünde ceketle duruyoruz ve çay keyfi yapıyoruz" dedi.
Bu köyde yaz kış soba yanıyor
25 Temmuz 2024 Perşembe - 10:56 Bu köyde yaz kış soba yanıyor Türkiye’de birçok yerde hava sıcaklığı 35 derecenin üzerine çıkarken, Ardahan’ın Göle ilçesinde evlerde hala soba yakılıyor. Türkiye’nin batı ve güneyindeki illerde kavurucu sıcaklar yaşanırken, Ardahan’ın Göle ilçesine bağlı 32 kilometre uzaklıktaki Çullu köyünde soğuk hava nedeniyle evlerde sobayla ısınılıyor. Vatandaşlar, kışın kurdukları sobaları, havaların ısınmaması nedeniyle Temmuz ayına rağmen kaldırmadı. Akşam saatlerinde havaların iyice serinlemeye başlamasıyla soba yaktıklarını söyleyen Köy sakinlerinden Seyfettin Top, ’’Köyümüzde hem gündüz hem de gece sobalarımız yanıyor. Havalar soğuk, batıda insanlar tişört ile gezerken biz paltoyla dolaşıyoruz. Batıda 40 dereceyi bulan sıcaklıklar var ama bizim burada en yüksek sıcaklık 10 derece ve akşamları biz sobalarımızı yakmazsak evde oturamayız. Çünkü evimiz çok soğuk’’ dedi. 86 yaşındaki Mehmet Kambur ise akşam saatlerinde hava sıcaklığının 2 derece olduğunu söyleyerek, ’’Köyümüz kışın çok soğuk oluyor, yazın ise akşam ve sabah soba yakmak zorundayız yoksa üşüyoruz. Sıcaktan batıda insanlar nefes alamazken biz burada üşüyoruz’’ dedi. İskender Top’da, sadece son iki gündür güneş yüzü gördüklerini söyleyerek, ’’Mayıs ayından bu güne kadar hep yaşlı hava etkili oldu. Sadece son iki gündür güneş yüzü gördük. Sobalar devamlı yanıyor. Normalde geceleri eksiye düşmüyor ama 2 dereceye kadar düşüyor. Biz şu anda kapımızın önünde ceketle duruyoruz ve çay keyfi yapıyoruz’’ dedi. (OY-AT)
İlçenin son değirmencisi teknolojiyle yarışıyor
24 Temmuz 2024 Çarşamba - 11:26 İlçenin son değirmencisi teknolojiyle yarışıyor Ardahanlı değirmenci babasından kalan ekmek teknesinde geleneksel yöntemle un öğütüyor. Değirmenler, Posof’un geleneksel kültüründe oldukça önemli bir yere sahiptir. Yakın tarihlere kadar Posof’un hemen hemen her köyünde su değirmenleri bulunurken, bugün çalışır vaziyette sadece bir su değirmeni mevcut. Su değirmenlerinin yok olmaya başladığı günümüzde, onların yerini kısmen de elektrikli öğütme makineleri (elektrikli değirmenler) almıştır. 2018 yılı itibarıyla dede-baba zanaatı değirmenciliği, aktif olarak Posof ilçe merkezinde devam ettiren Güven Tekin de zamanımızın vazgeçilmezi makineleşme yoluyla bu mesleği yaşatmaya çalışıyor. Sadece mısır ve arpa öğüten Tekin, Posof’un tüm köylerine hizmet vermeye devam ediyor. Tekin, müşterilerin hasat sonrası temizleyip getirdiği mısır ve arpadan katkısız doğal un ürettiklerini söyledi. Dede mesleği olan değirmeni 1970 yılında dedesinin yaptığını ve şimdi ise kendisinin çalıştığını söyleyerek, burada mısır ve arpa değirmene atılıyor, katkısız un alınıyor dedi. Şu anda bu mesleği yapanların sayısının çok az olduğunu söyleyen Tekin, ‘’’Bu meslek ölmek üzere, ben de babamın vasiyeti üzerine bu mesleği yürütüyorum. Burada Posof halkına hizmet ediyorum. Tesisi büyütmek istiyorum ama yer sorunu var. İnşallah yetkililer bana bu konuda yardımcı olurlar’’ dedi.
Çıldır Göl Festivali ve Aşık Şenliği anma etkinliği yapıldı
21 Temmuz 2024 Pazar - 12:25 Çıldır Göl Festivali ve Aşık Şenliği anma etkinliği yapıldı Çıldır Göl Festivali ve Aşık Şenliği Anma etkinliği yoğun katılımla yapıldı. İki gün süren programda birinci gün Çıldır ilçesi Aşık Şenlik Mahallesinde Aşık Şenliği anma etkinliği bölge aşıklarının sunumu ve yoğun katılımla yapılırken, ikinci gün Akçakale köyü Çıldır Gölündeki tarihi Alpaslan adasında yine bölge sanatçılarının sunumu ile tamamlandı. Festivalin her iki gününe yoğun katılım yaşanırken programa İl Valisi Hayrettin Çiçek, Çıldır ilçe Kaymakam Vekili Yunus Emre Polat, Damal Belediye Başkanı Kemal Çamlıyurt, Dernek Başkanları, siyasiler, kurum amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Açılış konuşmasını Çıldır Belediye Başkanı K.Yakup Azizoğlu yaptı. Konuşmasında, Festivalde emeği geçenlere teşekkür eden Başkan Azizoğlu bölgedeki göçe dikkat çekerek özellikle emekli vatandaşların ikametlerini yaşadıkları köylere alması konusunda dilek ve temennilerini iletti. İlçe deki çalışmalardan da bahseden Azizoğlu 2.etap TOKİ, Doğalgaz ve Öğretmenevinin yapımının başlamasının müjdesini verdi. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve Prof Dr. Esfender Korkmaz’a özel teşekkür eden Başkan Azizoğlu yoğun katılım sağlayan vatandaşlara iyi eğlenceler diledi. Sonrasında Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek festivale katılan vatandaşlara hitaben bir selamlama konuşması yaptı. Vali Çiçek , Ardahan’ın geniş meraları ve doğallığını koruyan yaylaları ile muhteşem bir coğrafyaya sahip olduğunu belirterek, gurbette yaşayan Ardahanlılara memleketlerinde konut edinmeleri ve birer yuva kurmaları yönünde tavsiyede bulundu. Kafkas Folklor ekibini dansıyla başlayan program bölge sanatçılarının güzel türküleriyle devam etti. Bolca halay çekilen Festival sonunda katılımcılara teşekkür plaketleri verildi. Yaklaşık 6 saat süren festival olaysız ve sorunsuz olarak sona erd.