KÜLTÜR SANAT - 01 Temmuz 2024 Pazartesi 19:50

Yağlı direkteki bayrağa ulaşabilmek için uzun süre mücadele ettiler

A
A
A
Yağlı direkteki bayrağa ulaşabilmek için uzun süre mücadele ettiler

Antalya’da 1 Temmuz Kabotaj ve Denizcilik Bayramı kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu.


1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla Antalya Deniz Ticaret Odası (DTO) ve Antalya Liman Başkanlığı tarafından Antalya’da çeşitli kutlamalar yapıldı. Kaleiçi Yat Limanı’nda düzenlenen programda; yüzme, çıpa ve yağlı direk bayrak kapma yarışları, programı izlemeye gelen vatandaşların coşkusu eşliğinde gerçekleşti.



Vali Şahin, İstiklal Harbi’ni hatırlattı


Kutlamalara katılan Antalya Valisi Hulusi Şahin, denizcilerin bayramını kutlayarak, şu ifadelere yer verdi: “Bu görmüş olduğunuz sular aslında tarihimizde önemli sular. Aslında Türklerin iki bin yıllık serüveninde ilk defa denizle denizcilikle tanıştığı sular. Antalya denizi, Türklerin artık denizci bir kavim haline gelmeye başladığının şahidi olan sular. Ve üstünden geçen sekiz yüz yıllık süre zarfında büyük badireler atlatıyor milletimiz ve öyle neticeler geliyor ki kapitülasyonlar ve ardından gelen baskılarla bizler kendi karasularımızda bir gemiyi bir basit tekneyi içinde herhangi bir yükle Antalya Limanı’ndan İzmir Limanı’na mesela müsaadesiz götüremeyecek hale geliyoruz. Bugünkü tabirimizle, mavi vatanda nefes alacak bir boğaz dahi bize bırakmıyor. Kendi coğrafyasında, denize açılacak bir nefes bırakılmayan bu ortamda İstiklal Harbi yapılıyor. Ve İstiklal Harbi’nin zaferle neticelenmesinin sonucu olarak bizler denizlerimizde hükümranlık haklarını yeniden elde ediyoruz. İşte onun bayramını kutluyoruz.”



Çıpa ve Yağlı Direk Bayrak Kapma yarışlarını aynı kişi kazandı


Etkinlikte önce yüzme yarışı yapıldı. Yüzme yarışının ardından çıpa yarışına geçildi. Gözlük kullanımının yasak olduğu yarışmada, çıpayı bulduğu yerden çıkarmayı Kaleiçi Yat Limanı’nda bulunan yatlarda çalışan Muhammed Resul Akkuş çıkarmayı başardı.


Çıpa yarışmasının ardından yağlı direk bayrak kapma yarışmasına geçildi. Yarışmada bayrağı kapabilmek için katılımcılar uzun süre direğe tırmanmaya çalıştı. Direğin sonuna kadar gidebilmek için çeşitli yöntemler deneyen yarışmacıların çabası, limanı dolduran vatandaşlardan yoğun alkış aldı. Uzun süren yarışmanın sonunda bayrağı, çıpa yarışmasının kazananı Muhammed Resul Akkuş aldı. Akkuş, 16 yıldır bayrağı kimseye kaptırmayan Murat Dalgakıran tarafından yetiştirildiğini söyleyerek, şöyle konuştu: "Bu bayrağı 16 yıldır burada Kara Murat alıyordu, ben de Kara Murat’ın yanında yetiştim ve bu bayrağı ben aldım. Çapa da bizim, bayrak da bizim. Gurur duyuyorum. Çok yağlı ve çok sıcak olduğu için direk çok kayıyor ama kazasız belasız aldık."



Flyboard gösterisinde duygu dolu anlar


Yarışmacılara ödülleri protokol tarafından verildi. Etkinlik flyboard gösterisiyle devam etti. Flyboard yapan kişi, gösteri sırasında Türk bayrağını açarak Vali Hulusi Şahin’e teslim etti. Şahin ise bayrağı öperek teslim aldı.



Yağlı direkteki bayrağa ulaşabilmek için uzun süre mücadele ettiler

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Atakum Belediyesi makam odası haczedildi Samsun’un Atakum Belediye Başkanı Serhat Türkel’in makam odası önceki dönemden kalan borçlar nedeniyle haczedildi. Belediye’nin Besapark Araç Park Vale Temizlik Hizmetleri ve Organizasyon İnşaat Ticaret Sanayi Limited Şirketi’ne, eski Başkan Cemil Deveci döneminden kalma yaklaşık 21 milyon TL borç nedeniyle Başkan Türkel’in makam sandalyesi, makam masası, klima, televizyon ve misafir koltuklarına haciz işlemi uygulandı. Geçtiğimiz günlerde Atakum Belediyesi’nin mali tablosunu açıklayan Başkan Türkel, 1 Nisan 2024 itibarıyla belediyenin yaklaşık 953 milyon TL borcu olduğunu bildirmişti. Belediyenin İncesu Mahallesi’nde bulunan 11 bin metrekarelik arsası, icra yoluyla yarı fiyatına satılmıştı. "Borçlarımızı ödeyeceğiz" Başkan Türkel, hacizlere karşı Atakum Belediye Meclisi’nden 87 milyon 500 bin TL borçlanma izniyle kredi kullanmak için de yetki istemişti. Borclar nedeniyle belediyede kemer sıkma politikası uygulandığını vurgulayan Türkel yaşananlar nedeniyle açıklama yaparak, “Belediyeyi devir aldıktan sonra önceliğimiz personel maaşlarını ödemek oldu. İlk üç ay belediye personelinin maaşlarını ödemek için, kemer sıkma politikası uyguladık. Gece gündüz demeden çalıştık. Çünkü emekçilerimizin hakkı, bizim önceliğimiz. En değer verdiğimiz konu, emekçilerimizin maaşlarını almasıydı. Önceki dönemden kalan borçları, esnafa olan borçları tabii ki ödeyeceğiz. Esnafa olan borcun ödenmesi ile ilgili masa kurduğumuz bir zamanda, bu tabloyla karşı karşıya geldik” dedi. “Atakum Belediyesi tüm Türkiye’ye örnek bir belediye olacaktır” Borçların belirli plan dahilinde ödeneceğini belirten Başkan Türkel, “Belediyemizin mali durumu nedeniyle, yüklü miktarda alacağı olan herkese anında ödeme yapılması mümkün değil. Bugün yapılan haciz ve muhafaza işlemine konu icra dosyasında borç 3 milyon TL civarında olmasına karşılık, 42 bin 500 TL bedel takdir edilen makam odasındaki malzemeler haciz edilmiştir. Alacaklıların art niyeti, bu bedelin paraya çevrilmesi halinde alacağını hiçbir şekilde karşılamayacağı halde muhafaza kararını uygulatmasından anlaşılmaktadır. Manevi ve psikolojik baskılarla, öncelikli alacaklı olmaya çalışmaktadırlar. Biz kimseyi ayırt etmeden, kamu yararı gözeterek, esnafımızın lehine bir planlama çıkaracağız ve borçlarımızı ödeyeceğiz. Devlette devamlılık esasını unutmak mümkün değil. Esnafımız ile bire bir görüşmeye başladığımız bu zamanda bu tablo ile karşılaşmak üzücü. Atakum halkının iradesi ile seçilen bir belediye başkanı olarak kamunun yararını gözetirken, esnafımızın da hakkını koruyacağız. Atakum Belediyesi’nin alacağı da vereceği de, Atakum halkınındır. Atakum Belediyesi itibarını korumak için en doğru şekilde ödeme planını yapacağız. Atakum Belediyesi tüm Türkiye’ye örnek bir belediye olacaktır. Ben her zaman Atakum halkının menfaatlerini korumak ve hemşehrilerimize hizmet etmek için çalışacağım" ifadelerini kullandı.
İstanbul Dış basında A Milli Takım’ın zaferi manşetleri süsledi A Milli Futbol Takımı’nın, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) Son 16 Turu’nda Avusturya’yı 2-1 mağlup ederek çeyrek finale yükselmesi dış basında da büyük yankı oluşturdu. İngiltere merkezli yayın organı BBC, Mert Günok’un son dakikadaki kurtarışıyla ilgili olarak, "Bu, Avrupa Şampiyonası tarihinin en iyi kurtarışlarından biri miydi?" dedi. The Guardian ise, "Demiral’in iki golü Türkiye’yi çeyrek finale taşıdı" ifadelerini kullandı. İngiliz Sky Sports sitesinin haberinde, "Merih Demiral’ın golleri ve Mert Günok’un son dakikalardaki harika kurtarışı Türkiye’yi çeyrek finale taşıdı" denildi. İtalyan yayın organı La gazzetta dello Sport da "Demiral abarttı: Avusturya’ya karşı iki gol, Montella’nın Türkiye’si çeyrek finalde" manşetini attı. İspanyolların ünlü Marca gazetesi de "Demiral, Türkiye’nin şampiyon olmasını sağlayacak iki gol attı" dedi. ESPN ise Uluslararası Futbol Tarihi ve İstatistikleri Federasyonu tarafından 20’nci yüzyılın en iyi ikinci kalecisi olarak seçilen İngiliz file bekçisi Gordon Banks’e atıfta bulunarak, "Türkiye’nin ’Gordon Banks’ kurtarışı Avusturya’yı şaşkına çevirdi" paylaşımını yaptı. Almanya merkezli Bild gazetesi ise maç sonrası zafer kutlamalarından görüntüler paylaşarak, "Binlerce Türk taraftar Avusturya’ya karşı kazanılan zaferi kutluyor" ifadelerini kullandı. Hollanda gazetesi De Telegraaf yaptığı haberde, "Milli marşlar henüz bitmemişti ki top ağlarla buluştu. Merih Demiral sadece bir dakika içinde Avusturya savunmasının yaptığı bir hatadan yararlandı" dedi. Fransız gazetesi Le Monde de "Red Bull Arena’nın havasında dolaşan intikam (Avusturya 6-1 kazanmıştı) kokusu çok hızlı bir şekilde Avusturyalıların burunlarına ulaştı. Merih Demiral, ceza sahasındaki karambolden yararlandı" görüşlerini paylaştı.
Malatya MAGİNDER Yönetim Kurulu Başkanı Karademir, Kışla Caddesi esnafını ziyaret etti Malatya’da rezerv alanı içerisinde yer alan ve yakın zamanda yıkım işlemlerine başlanılması beklenen Kışla Caddesi’ni ziyaret eden Malatya Girişimci İş İnsanları Derneği (MAGİNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Karademir, "Esnafımız mağdur edilmeden çözüm bulunmalı” dedi. MAGİNDER Yönetim Kurulu Başkanı Salih Karademir, rezerv alanı içerisinde yer alan ve yakın zamanda yıkım işlemlerine başlanılması beklenen Kışla Caddesi’ni ziyaret etti. Bölge esnafı ile görüşerek hayırlı işler temennisinde bulunan Karademir, "Kentin ışıklarının yandığı tek yer Kışla Caddesi esnaflarımız için kapalı çarşı üstünü veya Kışla caddesinde dükkanların önüne konteyner verilmesini talep ediyoruz“ dedi. Dernek olarak 6 Şubat depremlerinin ilk gününden itibaren sahada olduğunu kaydeden Karademir, "Kışla Caddesi’ndeki esnaflarımızı MAGİNDER ailesi olarak ziyaret ederek toplantılar gerçekleştiriyoruz. Bugün de esnaflarımızla birlikteyiz. 31 Mart yerel seçimleri sürecinde Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er esnaflarımıza burada kalacaksın ve çıkmayacaksınız şeklinde ifadelere bulunmuştu. Bu sözleri anımsatarak, bölge esnaflarımız için kapalı çarşı üstünde veya kışla caddesinde dükkanların önüne konteyner verilmesi talep ediyoruz“ ifadelerini kullandı Bölge esnafı ise ziyaretten dolayı Karademir ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür ederek mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.