ÇEVRE - 22 Ekim 2024 Salı 13:17

Elmalı’da Çoban Haritası Projesi tamamladı

A
A
A
Elmalı’da Çoban Haritası Projesi tamamladı

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Elmalı’da sürdürdüğü “Çoban Haritası Projesi” çalışmalarını tamamladı. 28 mahallede yayla hayvancılığı yapan 400 çobanın sürü rotaları ve mera alanı haritaları çıkarıldı. Proje kapsamında üreticilere sağlanan veterinerlik, yem ve mineralli yalama taşı destekleri devam edecek.


Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, yayla ve kırsal bölgelerde yapılan hayvancılığı desteklemek, sürdürmek ve geliştirmek amacıyla başlattığı “Çoban Haritası Projesi” kapsamında Elmalı’daki çalışmalarını tamamladı. Elmalı’da 28 mahallede 400 çobana ulaşan ekipler, Çoban Haritası çalışmalarını tamamladı. Yayla hayvancılığını sürdürmek, desteklemek ve koruma altına almak amacıyla başlatılan proje ile çobanların atalarından öğrenerek bugünlere kadar taşıdığı binlerce yıllık sürü rotaları, koordinatları ile kayıt altına alındı. Proje kapsamında talepte bulunan çobanlara veterinerlik hizmeti, hayvan yemi ve yalama taşı destekleri de yapılıyor.



400 çobana ulaşıldı


Çoban Haritası çalışmalarının Korkuteli’den sonra Elmalı’da da tamamlandığını belirten Büyükşehir Belediyesi Ziraat Mühendisi Erdost Eroğlu, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Muhittin Böcek’in yerelden kalkınma ilkeleri doğrultusunda çiftçilerimizle ve çobanlarımızla buluşmaya desteklerimizi ulaştırmaya devam ediyoruz. Çoban Haritası Projemizi bu yıl Elmalı’da yoğun bir çalışma gerçekleştirerek tamamladık. Elmalı’da 28 mahallemizin yaylalarını gezerek 400 çobanımızın ihtiyaç ve taleplerini dinledik. Zorlu coğrafyalarda zorlu şartlarda üretim yapmaya çalışan çobanlarımıza yem, saman, gölgelik, yemlik, suluk ve veterinerlik hizmeti desteğinde bulunuyoruz. Elmalı’da bu yıl hayvanların et ve süt kalitesini artıran 3 bin adet mineral taşının hibesinde bulunduk” dedi.



Diğer ilçelerin de çoban haritası çıkartılacak


Çoban Haritası koordinat toplama çalışmalarının Yuva Mahallesi ile tamamlandığı bilgisini de paylaşan Erdost şunları söyledi:


"Çobanlarımızın aktif kullandıkları yayla ve mera alanlarında haritalandırmak için konumlandırma çalışmalarımızı bitirdik. Hayvanların otlatıldığı rotaları ve kullanılan ağılların konumlarını özel cihazlarımız ile alarak bilgisayarda işliyoruz. Bu hayvancılığın korunarak gelecek nesillere aktarılması için iyi bir kaynak oluşturacak. Belediyemizin yapacağı yardım ve destekler için önemli bir veri havuzu oluşturuyoruz. Önümüzdeki yıllarda çoban haritası çalışmalarımızı diğer ilçelerimizin yaylalarına da taşıyacağız."


Büyükşehir Belediyesinin desteklerinden memnun kaldıklarını ifade eden Yuva Mahallesi Muhtarı Hüseyin Demir ise, "Büyükşehir Belediyemizin mineralli taş desteği için çobanlarımızın taleplerini alarak ilettik. Ekipler mahallemize gelerek hibe desteklerini gerçekleştiriyor. Sağ olsunlar yaylalarımızda çobanlarımıza yem desteği ile veterinerlik hizmetleri de sağlıyorlar. Bin 300 rakımlı Ören Yaylamızda çobanlarımızı aradılar buldular ve güzel bir hizmet sundular” diye konuştu.


Hayvancılığa verilen desteklerin önemli olduğunu söyleyen üretici Kemal Yıldız, “Biz yıllardır geçimimizi çiftçilik ve hayvancılıktan sağlıyoruz. Neye sahip olduysak bu hayvanların sayesinde olduk. Hayvancılığa böylesi destekler her zaman çok önemli. Biz bu zamana kadar normal tuz veriyorduk hayvanlarımıza, şimdi bu mineralli taşları kullanacağız. Sağ olsun var olsun Muhittin Başkanımız, bu hizmetleri buraya kadar göndermiş” dedi.



Elmalı’da Çoban Haritası Projesi tamamladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Sağlık-Sen aile hekimliği mesaisini TBMM’de sürdürüyor Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan ve yönetim kurulu üyeleri, gündemde yer alan Aile Hekimliği Yönetmelik Taslağı ile ilgili eylem planı çerçevesinde TBMM’deki ziyaretlerine devam ediyor. Sağlık-Sen heyeti, milletvekilleri ile görüşmeler yaparak ilgili düzenlemenin aile hekimi ve aile sağlığı çalışanları için olumlu yönde olmasına yönelik mücadelesini sürdürüyor. Aile Hekimliği Yönetmelik Taslağı’nın ortaya çıktığı andan itibaren konuyu titizle ele alan Sağlık-Sen, uzmanlarıyla birlikte taslak metin üzerinde yaptığı çalışmalar sonucunda bir rapor oluşturarak, eylem planı hazırladı. Taslak metnin olumlu ve olumsuz taraflarının yer aldığı raporu yetkililerle paylaşan Sağlık-Sen, konuyla ilgili TBMM’deki mesaisine de devam ediyor. "Aile sağlığı çalışanları gelir kaybına uğramamalıdır" Genel Başkan Yardımcıları Sinan Kuluöztürk, Abdullah Duman, Mustafa Irgatoğlu ve Hekim Komisyonu Başkanı Dr. Hüseyin Alperen Güldiken ile birlikte milletvekillerine ziyaretlerde bulunan Genel Başkan Mahmut Faruk Doğan, bugün AK Parti Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Dr. Leyla Şahin Usta’yı ziyaret etti. Ziyarette, taslak metin hakkında değerlendirmelerde bulunan Doğan, “Yapılacak düzenlemeler büyük özveriyle çalışan aile hekimi ve aile sağlığı çalışanları için olumlu yönde olmalıdır. Aile hekimi, aile sağlığı hemşire ve ebesi için gelir kaybına neden olmamalıdır. Sağlık-Sen olarak aile hekimimizin, aile sağlığı hemşire ve ebemizin yanındayız” ifadelerini kullandı. Sağlık-Sen heyeti konuyla ilgili geçen hafta da Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Bayburt Milletvekili Prof. Dr. Orhan Ateş, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi ve AK Parti Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Dr. Hasan Arslan ile Ak Parti Konya Milletvekili Dr. Abdullah Ağralı’yı ziyaret etti.
Artvin Artvin’in Yusufeli ilçesi Tekkale köyünde kaya düşme vakaları korkuttu Artvin’in Yusufeli ilçesi Tekkale köyünde yamaçtan kopan dev kayalar iki evin içine girerek hasara neden oldu. Olay Yusufeli ilçesine bağlı Tekkale köyünde dün gece meydana geldi. Alınan bilgiye göre, Yusufeli Barajı nedeniyle sular altında kalan Tekkale köyünün taşındığı yeni yerinde yamaçtan kopan kayalar Nurettin Yüksel ve Mustafa Yıkılmaz’a ait evlere zarar verdi. Aileler, kayaların evlerine girmesiyle büyük korku yaşadı. Kopan dev kaya kütlesi, Nurettin Yüksel’in evinin duvarını yıkıp içeri girerken, bir diğer kaya parçası ise Mustafa Yıkılmaz’ın evinin camından girerek evin içini adeta harabeye çevirdi. Olay sırasında evlerinde oturan aileler, büyük bir panikle kendilerini dışarı attı. Olayın ardından konuşan Nurettin Yüksel, “Bu ikinci kez oluyor. Çok korkuyoruz. Bu yüzden eski evimde kalıyorum” derken, Mustafa Yıkılmaz ise, “Yamaçtan sürekli kayalar geliyor. Yetkililer inceleme yapıyor ama sorunun tam çözümü hala bulunamadı. Bir an önce bir çözüm istiyoruz” şeklinde konuştu. Bölge halkı yetkililerden kaya düşme olaylarına kalıcı önlemler alınmasını talep ederken, yaşanan tehlikenin devam etmesi endişeye neden oluyor. Öte yandan, benzer kaya düşme vakaları Yusufeli ilçesinin Yeniköy Köyü’nün yeni yerleşim yerinde de yaşanmıştı. Taş düşmesi sonucu risk altında bulunan evler valilik tarafından boşaltılmıştı.
Yozgat YHT tünelinde nefes kesen tatbikat gerçeği aratmadı Yozgat’ta, Kayseri-Yerköy Yüksek Hızlı Tren Hattı inşaatında yapımı süren tünelde patlama tatbikatı gerçekleştirildi. Senaryo gereği tünel içerisinde yangın çıktı, enkaz altında kalan 15 işçi için kurtarma çalışması gerçekleştirildi. Kayseri-Yerköy Yüksek Hızlı Tren şantiyesine ait Delice köyü yakınlarındaki tünelde patlama tatbikatı gerçekleştirildi. Senaryo gereği patlamada yangın çıkarken içeride 15 işçi de mahsur kaldı. İhbar üzerine olay yerine 112 sağlık, AFAD, UMKE, itfaiye ve jandarma ekipleri sevk edildi. Jandarma ekipleri geniş güvenlik önlemleri alırken UMKE ve sağlık ekipleri yaralılara müdahalede bulundu. Yaralılar enkazdan kurtarılarak ambulanslar ile bölgedeki hastanelere kaldırıldı. Gerçeği aratmayan tatbikat başarılı bir şekilde sonuçlandırıldı. Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, deprem, sel ve yangın tatbikatları yaparak afetlere hazırlık çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Vali Özkan, “Bugün burada kurumlarımız YHT istasyonunda muhtemel durumlara nasıl müdahale edeceklerini tatbikat ile bize gösterdiler. Tabi afetler konusunda asıl olan arama-kurtarma veya müdahale kısmından öte hazırlık kısmında riski bertaraf etmek çok daha önemli. Tünel inşaatımız son derece modern tekniklerle devam ediyor, son derece de ileri tedbirlerle inşaat çalışmaları sürüyor. Ama biz olmaz olmaz demeyelim olursa müdahale tarzımızı belirleyelim diye böyle bir tatbikat icra etmek üzere toplandık” dedi. Tatbikata katılıp emek veren herkese teşekkür eden Özkan, “Tatbikatımız AFAD koordinesinde Yozgat ve Yerköy Belediyesi, UMKE, sağlık ekipleri, jandarma, gönüllü ekiplerimiz, Milli Eğitim müdürlüğümüzden gelen gönüllü öğretmenlerimiz ve ilgili kurumlar ile birlikte buradayız. Bu bir tatbikat, Rabbim gerçeğini yaşatmasın ve göstermesin ama biz hazırlığımızı yapalım. İnşallah afetler yaşanmaz” şeklinde konuştu. Tatbikat sonrası Türk Kızılayı tarafından vatandaşlara çay ve çorba ikramında bulunuldu.