EKONOMİ - 05 Temmuz 2024 Cuma 12:43

Büyükşehir Belediyesi’nden iklim değişikliği ile mücadeleye dijital uygulamalı çözüm

A
A
A
Büyükşehir Belediyesi’nden iklim değişikliği ile mücadeleye dijital uygulamalı çözüm

Antalya Büyükşehir Belediyesi, kardeş şehir Nürnberg ile birlikte başvurulan ve Almanya Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı tarafından finanse edilen Nakopa programı çerçevesinde hibe desteği almaya hak kazandı. “Antalya’da İklim Değişikliği İle Daha Etkili Mücadele İçin Dijital Uygulamalar” adlı proje için 248 bin Euro hibe desteği alınacak.



Antalya Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı ve Almanya Nürnberg Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi’nin ortak çalışmaları sonucu başvurusu yapılan proje kabul edildi. İnsan kaynaklı iklim değişikliği konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlayan proje için Engagement Global bünyesinde faaliyet gösteren Tek Dünyada Belediyeler Hizmet Dairesi (SKEW) tarafından yürütülen ve Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı tarafından finanse edilen Nakopa programı kapsamında 248 bin 400 Euro hibe desteği sağlanacak.



Kübik oda ile etkileşimli öğrenme


Projeyle, Antalya Çevre Eğitim ve İnovasyon Merkezi’nde hareketli görüntülerin yer aldığı interaktif bir öğrenme ortamı sağlanacak. Bu amaçla oluşturulacak kübik odada, insan kaynaklı iklim değişikliğine ilişkin senaryolar ve infografikler üç duvarda sunulacak. Dördüncü duvarda ise Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği çevre projeleri ve çözümleri hakkında video ve bilgiler yer alacak. Ulaşım sorunları, sera gazlarının etkileri, denizde istilacı türler, orman yangınları ve çevresel atıklar gibi kentimizi ve tüm dünyayı ilgilendiren problemlere dikkat çekilecek.



Nürnberg heyeti inovasyon merkezini gezdi


Nürnberg Dış İlişkiler Daire Başkanı Vekili Silvie Preusser ile Nürnberg Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Antalya Koordinatörü Luis Prada Antalya’ya gelerek projenin hayata geçirileceği Antalya Büyükşehir Belediyesi Çevre Eğitim ve İnovasyon Merkezi’ni gezdi. Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Çevre Yüksek Mühendisi Lokman Atasoy ile İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanı Melike Kireçcibaşı merkez hakkında Nürnberg heyetine bilgi verdi.



Ziyaretçiler iklim değişikliği konusunda bilinçlenecek


Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Çevre Yüksek Mühendisi Lokman Atasoy, kübik oda sayesinde, ziyaretçilerin insan kaynaklı oluşan iklim değişikliği ve çevreye etkilerini, dikkat edilmesi gereken hususları teknolojiyi kullanarak daha etkili bir şekilde aktarabileceklerini ifade etti. Atasoy, “Kuracağımız dijital kübik odada ziyaretçilerimiz iklim değişikliğinin etkilerini daha gerçekçi olarak görecekler. Sesli ve görsel efektler ile verilecek mesajlar ziyaretçilerin hafızasında daha çok yer alacak. Antalya’mız için yine ilk olacak bir proje. 2026 yılında tamamlanmasını planladığımız bu proje sayesinde başta çocuklar olmak üzere Antalya halkının çevre farkındalığının artmasına önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.



Büyükşehir Belediyesi’nden iklim değişikliği ile mücadeleye dijital uygulamalı çözüm

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Aylık en yüksek reel getiri mevduat faizinde oldu Aylık en yüksek reel getiri, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 1,62 oranlarıyla mevduat faizinde (brüt) gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayı Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları’nı açıkladı. Buna göre aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 1,88, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 1,62 oranlarıyla mevduat faizinde (brüt) gerçekleşti. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 0,87 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; dolar yüzde 0,37, Euro yüzde 0,77, BIST 100 endeksi yüzde 1,41 ve külçe altın yüzde 1,53 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise; DİBS yüzde 0,61 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; doları yüzde 0,63, Euro yüzde 1,02, BIST 100 endeksi yüzde 1,66 ve külçe altın yüzde 1,78 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. BIST 100 endeksi, üç aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 8,73, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 7,41 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Aynı dönemde Euro, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 5,98, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 7,12 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu. Altı aylık değerlendirmeye göre BIST 100 endeksi; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 13,35, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 8,59 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken; aynı dönemde DİBS, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 10,89, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 14,63 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu. Yıllık değerlendirmede en yüksek reel getiri BIST 100 endeksinde gerçekleşti Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde BIST 100 endeksi; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 28,18, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 12,12 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Yıllık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından külçe altın yüzde 11,42 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; doları yüzde 6,65, Euro yüzde 7,12, mevduat faizi (brüt) yüzde 19,55 ve DİBS yüzde 39,45 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde külçe altın yüzde 2,55, doları yüzde 18,35, Euro yüzde 18,76, mevduat faizi (brüt) yüzde 29,63 ve DİBS yüzde 47,04 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.
Kahramanmaraş Maraş tarhanası cips yapılıp Avrupa’ya ihraç ediliyor Kahramanmaraş’ın yoğurt ve kekikli tarhanası cips halinde Avrupa’ya ihraç ediliyor. Kent genelinde yıllık 25 bin ton üretilen tarhananın 15 bin tonu iç pazara gönderilirken 10 bin tonu ise yurtdışına ihraç ediliyor. Kahramanmaraş’ın coğrafi işaretli tescilli markası tarhana, Türkiye’nin yanı sıra tüm Avrupa ülkelerine de ihraç ediliyor. Önceleri elle klasik şekilde serilen tarhana, teknoloji ve makineleşme sayesinde kentin adeta geçim kaynakları arasında yerini aldı. 5 bin kişinin istihdam edildiği Kahramanmaraş’ta sağlıklı ortamlarda üretilen çorbalık ve çerezlik tarhana yaz kış tüketiliyor. Hem cips, hem sofralık hem de firik olarak üretilen tarhana yurdun dört bir yanına satışa sunulurken, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Ortadoğu ülkelerine de ihracat yapılıyor. Çerezlik tarhanayı makine yardımıyla cips haline dönüştüren kentteki tarhanacılar, paketlenen ürünü fırınlanmış, acılı, kremalı, kaymaklı ve bol yoğurtlu gibi seçeneklerle ürünler hazırlıyor. 10 bin tonu ise yurtdışına ihraç ediliyor Kent genelinde yıllık 25 bin ton civarında üretilen tarhananın 15 bin tonu iç pazara gönderiliyor, 10 bin tonu ise yurtdışına ihraç ediliyor. Protein yönünden oldukça zengin olan tarhana, yoğurt, dövme, kekik, tuz ve sudan oluşan ana 5 ana maddeden yapılıyor. Büyük krom kazanlarda pişirilen tarhana, 1 gün dinlenmeye tabi tutulup ikinci gün makinelerle sergilere alınıp geniş alanlarda güneşe bırakılıyor. Kurutulup paketlenen ve birçok çeşidi üretilen tarhana, Kahramanmaraş’tan tüketiciye sunuluyor. “Tarhanayı yurt içi ve yurt dışına gönderiyoruz” Tarhana üreticisi Ümmet Güngör, “Tarhana sezonunu açtık. Dağdan topladığımız kekik ve Engizek Dağı’ndan gelen yoğurt ile tarhanamızı en güzel şekilde hazırlıyoruz. Farklı tatlarda hazırladığımız tarhanayı il içi il dışı ve yurt dışına gönderiyoruz” dedi.