EKONOMİ - 08 Temmuz 2024 Pazartesi 10:12

Aylık en yüksek reel getiri mevduat faizinde oldu

A
A
A
Aylık en yüksek reel getiri mevduat faizinde oldu

Aylık en yüksek reel getiri, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 1,62 oranlarıyla mevduat faizinde (brüt) gerçekleşti.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayı Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları’nı açıkladı. Buna göre aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 1,88, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 1,62 oranlarıyla mevduat faizinde (brüt) gerçekleşti.


Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 0,87 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; dolar yüzde 0,37, Euro yüzde 0,77, BIST 100 endeksi yüzde 1,41 ve külçe altın yüzde 1,53 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise; DİBS yüzde 0,61 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; doları yüzde 0,63, Euro yüzde 1,02, BIST 100 endeksi yüzde 1,66 ve külçe altın yüzde 1,78 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.


BIST 100 endeksi, üç aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 8,73, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 7,41 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Aynı dönemde Euro, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 5,98, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 7,12 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.


Altı aylık değerlendirmeye göre BIST 100 endeksi; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 13,35, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 8,59 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken; aynı dönemde DİBS, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 10,89, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 14,63 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.


Yıllık değerlendirmede en yüksek reel getiri BIST 100 endeksinde gerçekleşti


Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde BIST 100 endeksi; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 28,18, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 12,12 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu.


Yıllık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından külçe altın yüzde 11,42 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; doları yüzde 6,65, Euro yüzde 7,12, mevduat faizi (brüt) yüzde 19,55 ve DİBS yüzde 39,45 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde külçe altın yüzde 2,55, doları yüzde 18,35, Euro yüzde 18,76, mevduat faizi (brüt) yüzde 29,63 ve DİBS yüzde 47,04 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Şehit evladına muhteşem sünnet töreni Gümüşhane’nin Köse ilçesinde şehit Jandarma Uzman Çavuş Burak Tok’un 7 yaşındaki oğlu Miraç Aras Tok için sünnet şöleni yapıldı. Vali Alper Tanrısever’inde katıldığı ve Valilik makam aracının Miraç Aras Tok için tahsis edildiği şölen öncesinde jandarma, emniyet ve vatandaşların araçlarının katılımıyla kortej düzenlendi. Kortejin ardından mehter takımı öncülüğünde atlıların da eşlik ettiği konvoy yürüyüşüyle Miraç Tok evine kadar götürüldü. Valilik makam aracının üzerinden cadde boyunca vatandaşları selamlayan şehit evladı Tok’un mutluluğu gözlerinden okunurken ilçenin çocukları da ellerindeki Türk bayraklarıyla arkadaşlarına destek oldu. Hem protokol üyeleri hem de vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği konvoy yürüyüşü sırasında meşalelerle Miraç Tok’u selamlayan gençler mehter takımının çaldığı Türkiyem şarkısına eşlik etti. Valilik, Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı, Emniyet ve Jandarma’nın katkı sağladığı program şehidin evine kadar süren konvoy sonrası dua edilip Miraç Tok’a çeşitli hediyeler takdim edilmesiyle son buldu. Burada konuşan Gümüşhane Valisi Alper Tanrısever, “Şehidimiz Burak Tok’un kıymetli evladı Miraç Tok’un sünnet düğünü vesilesiyle toplandık. Miraç’a hayırlı olsun. Yüce Mevlam ailesine de sevdiklerine de damatlığını da göstersin. Rabbim Miraç’a güzel günler nasip etsin. İl Jandarma Komutanlığımıza, İl Emniyet Müdürlüğümüze, Köse Kaymakamlığı ve Köse Belediye Başkanlığımıza, siyasi parti temsilcilerine ama her şeyden önce Köse halkına çok teşekkür ediyorum. Köse halkı şehidimize de onun hatırasına da onun emanetine de sahip çıkmış” dedi. Köse Belediye Başkanı Turgay Kesler ise, “4 yıl önce Giresun’da sel felaketinde Burak Tok kardeşimizi şehit olarak toprağa verdik. 4 yıl sonra oğlu bize, millete emaneti olan Miraç’ın sünnetini yaptık. Büyük bir coşkulu kalabalık oldu. Mehter ve atlı birliklerimiz vardı. Köse ahde vefasını bugün gösterdi. Hepsine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Miraç Tok ise çok mutlu ve gururlu olduğunu belirterek herkese teşekkür etti. Konuşmaların ardından Miraç Tok’a, Vali Alper Tanrısever, Köse Kaymakamı Hakan Öznay, İl Emniyet Müdürü Taner Cömert, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Serhat Demiral, Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz ve Köse Belediye Başkanı Turgay Kesler tarafından çeşitli hediyeler takdim edildi. Giresun’un Tirebolu-Doğakent karayolunda 22 Ağustos 2020 tarihinde meydana gelen sel felaketi nedeniyle arama-kurtarma faaliyetine katılmak için bölgeye ulaşan jandarma personelinin bulunduğu aracın Tirebolu-Doğankent yolunun 12. kilometresinde menfezin çökmesiyle dereye düşmesi sonucu araçtan düşerek sel sularına kapılan Gümüşhaneli Jandarma Uzman Çavuş Burak Tok, 4 kilometre aşağıda bulunmuş ve ardından baba ocağı Köse ilçesinde 25 Ağustos 2020 tarihinde toprağa verilmişti.
Gaziantep Arazi yolarındaki çalışmalar için Özdemir’e teşekkür Araban Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerinin Araban Ovası arazi yollarındaki çalışmaları devam ediyor. Gaziantep Araban Belediyesi, Güneydoğu’nun tahıl ambarı olarak bilinen, Türkiye’nin en kaliteli makarnalık sert buğdayının, coğrafi işaret ve Avrupa Birliği tescilli meşhur Araban Sarımsağı ile onlarca kaliteli tarım ürününün yetiştiği Araban Ovası’ndaki arazi yollarında başlattığı çalışmaları aralıksız sürdürüyor. İlçe merkezindeki mahalleler ile birlikte kırsal mahallelere de aynı oranda hizmet götürmek için gayret eden Araban Belediyesi, yaz aylarında tozlanan, kış aylarında ise çamur bataklığına dönen arazi yollarını onarıyor. Ekipler, iş makineleri ve kamyonlarla kullanılamaz durumdaki arazi yollarını dolgu malzemelerle kullanılır hale getiriyor. Özellikle kış mevsimlerinde hasat yapmak isteyen vatandaşların zorluk çekmemeleri adına yol düzenlemesi yapan Araban Belediye Başkanı Mehmet Özdemir, çiftçiler ve vatandaşlardan takdir topluyor. Ekiplerin ilçenin dört bir yanında özveri ile çalıştıklarını belirten Araban Belediye Başkanı Mehmet Özdemir, "Çiftçilerimizin arazilerinde üretim yapmaları için ekim-dikim ve hasat dönemlerinde tarlalarına rahat bir şekilde ulaşım sağlaması için Fen İşleri Müdürlüğü’müze bağlı ekiplerimizle başlattığımız çalışmalarımızda toprak arazi yollarımıza dolgu malzemeleri dökerek iş makineleri ile tasfiye ediyoruz. Arazi yollarımızın tamamını yaz ve kış mevsimlerindeki ekim-dikim ve hasat dönemlerinde çiftçilerimiz rahatlıkla kullanabileceği normal yola kavuşturana kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi. Altun’dan Özdemir’e teşekkür Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun ise Güneydoğu’nun tahıl ambarı olarak bilinen, Türkiye’nin en kaliteli makarnalık sert buğdayının, coğrafi işaret ve Avrupa Birliği tescilli meşhur Araban Sarımsağı ile onlarca kaliteli tarım ürününün yetiştiği Araban Ovası arazi yollarındaki çalışmalar için Başkan Özdemir’e teşekkür etti.