EKONOMİ - 18 Temmuz 2024 Perşembe 12:18

Dünyaca ünlü Anzer Balı’nın bu yıl kilogram satış fiyatı 4 bin TL oldu

A
A
A

Rize’nin coğrafi işaretli dünyaca ünlü ürünü olan Anzer Balı’nın bu yıl 1 kilogramlık satış fiyatı 4 bin TL oldu.

Eşsiz çiçek florası ile ünlü Anzer Yaylası’nda üretilen Anzer Balı’nın kilogram satış fiyatı 2 bin 500 liradan bu yıl 4 bin liraya çıkarıldı. Hacettepe Üniversitesi Anzer’deki bal üretiminin yoğun olduğu 10 bölgeye kendi kovanlarını 1 ay sonra açmak için kurarak mühürledi. 1 ay sonra yeniden açılacak olan petekten alınan numune bu yılın referans ürünü olacak. Yani bal sağımının sona ermesi ile Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne gönderilen bal numuneleri, üniversitenin elindeki çiçek listesi değil kendi kovanlarından aldıkları referans ballar örnek alınarak tahlil edilecek.

Dünyaca ünlü Anzer Balı’nın bu yıl kilogram satış fiyatı 4 bin TL oldu

“Tüketiciye de orijinal balın ulaştırılması için böyle bir çalışma yapılmaktadır”

Bu yıl Anzer Yaylası’nda Hacettepe Üniversitesi tarafından yeni bir uygulama yapıldığını ifade eden Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Muzaffer Deniz, “İlk etapta yani haziran ayında Anzer Yaylasında havaların iyi gitmesiyle birlikte verimli bir sezon olacağını düşünüyoruz. Zaten şu an yaylada bir bal havası var. Sağıma daha var. Buranın bir bal akış dönemi var. Şu an için umutluyuz ama biraz havalar bozdu. O nedenle biraz bir gerileme oldu. Ağustos’un 1’i ile 20’si arasına kadar bal üretimi devam edecek. İnşallah yeni sezonda iyi bir bal olacağını düşünüyoruz. Anzer Balının sağım işlemleri ağustos ayının 1’i ile 20’si arasında olacaktır. Sağım yapıldıktan sonra bizler kooperatif olarak üreticilerimizden balları alarak Rize’deki dolum tesislerinde saklamaya alıyoruz. Ondan sonra Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden arkadaşlar gelerek numune alıyor. Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi bölümüne gönderiliyor. Ballar uygun olduğu gösterildikten sonra coğrafi işaretli olarak dolumlar yapılıyor ve satışa hazır hale getiriliyor. Anzer Balının flora incelemesi 1977-1978 tarihlerinde yapılmıştır. Bazı iklim değişikleri sebebiyle Anzer Yaylasındaki florada değişiklik olup olmadığına dair araştırma yapılıyor. Aslı Özkırım hocamız Anzer Yaylasına gelerek bazı kovanlara gelerek mühürleme yaptı. Yeni dönemde Anzer Yaylasında çiçek kaybı veya artışı var mı diye çalışma yapılıyor. Bu da tüketici için önemli. Hem Anzer Yaylasında ayırt edici özelliklerin belirlenmesi ve tüketiciye de orijinal balın ulaştırılması için böyle bir çalışma yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Dünyaca ünlü Anzer Balı’nın bu yıl kilogram satış fiyatı 4 bin TL oldu

“Anzer Balının yeni dönemde 1 kilogramlık fiyatı 4 bin TL olarak belirlendi”

Anzer Balı’nın yeni sezonda fiyatının arttığını belirten Deniz, “Anzer Balı’nın yeni dönemde 1 kilogramlık fiyatı 4 bin TL olarak belirlendi. Yarım kiloluk Anzer Balı’nın fiyatı da 2 bin TL olarak belirlendi. 250 gramlığı ise 1 bin TL olarak belirlenmiştir. Yakın zamanda güncelleme yapılacaktır. Tüketicilerimize buradan tekrardan duyuruyoruz. Coğrafi işaretli Anzer Balı ibareli hakiki Anzer Balı’nı, kooperatiflerden güvenle temin edebilirler” şeklinde konuştu.

Ali Maşalacı - Hasan Fehmi Demir

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Trendyol Süper Lig : Adana Demirspor : 0 - Galatasaray : 4 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in’in 4. haftasında Adana Demirspor, evinde Galatasaray ile karşılaşıyor. Müsabakanın ilk yarısı konuk takımın 4-0 üstünlüğü ile geçildi. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 9. dakikada Galatasaray savunmasından atılan uzun topa Kerem Aktürkoğlu hareketlendi. Kaleci Deniz ceza sahası dışında topu karşılamak isterken üstünden geçti. Pozisyonu takip eden Kerem yaptığı vuruş ile meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 0-1 17. dakikada Adana Demirspor’un sağ kanattan gelişen atağında ikili mücadelede topu önüne alan Ali Yavuz Kol ceza sahasının sağ çaprazından şutunu çekti. Kaleci Muslera iki hamlede topu kontrol etti. 18. dakikada savunmadan gönderilen uzun pasa Barış Alper hareketlendi. Topu alan Mertens vuruşunu yaptı. Semih Güler’e çarpan top sağ köşeden ağlarla buluştu. 0-2 21. dakikada Adana Demirspor’un sağ kanattan geliştirdiği hücumda savunma arkasına koşu yapan Aymbetov, ceza sahasının sağ çaprazından uzak köşeye vuruşunu yaptı. Meşin yuvarlak az farkla dışarı çıktı. 31. dakikada Adana Demirspor’un kullandığı köşe vuruşunda Batshuayi topu karşıladı. Hızlı hücuma çıkan konuk ekip, Kerem Aktürkoğlu’nun Barış Alper’e gönderdiği pas ile kaleciyle karşı karşıya kaldı. Barış Alper’in aşırtma vuruşunda top ağlarla buluştu. 0-3 37. dakikada ceza sahasının sol çaprazında gelişen atakta topu önünde bulan Mertens vuruşunda topu uzak köşeye gönderdi. Meşin yuvarlak direğe çarparak ağlarla buluştu. 0-4 Hakemler: Kadir Sağlam, Samet Çavuş, Bersan Duran Adana Demirspor: Eren Dönmezer, Abdulsamet Burak, Semih Güler, Gravillion, Jovan Manev, Tayfun Aydoğan, Maestro, Ali Yavuz Kol, Bünyamin Balat, Nabil Alioui, Abat Aymbetov Yedekler: Vedat Karakuş, Tolga Kalender, Yusuf Sarı, İzzet Çelik, Aksel Aktaş, Florent Shehu, Salih Kavrazlı, Ozan Demirbağ Teknik Direktör: Michael Valkanis Galatasaray: Fernando Muslera, Elias Jelert, Abdülkerim Bardakcı, Metehan Baltacı, Kaan Ayhan, Kerem Demirbay, Lucas Torreira, Kerem Aktürkoğlu, Dries Mertens, Barış Alper Yılmaz, Mauro Icardi (Michy Batshuayi dk. 25) Yedekler: Günay Güvenç, Eyüp Aydın, Yunus Akgün, Berkan Kutlu, Hakim Ziyech, Victor Nelsson, Yusuf Demir, Ali Turap Bülbül, Efe Akman Teknik Direktör: Okan Buruk Goller: Kerem Aktürkoğlu (dk. 9), Semih Güler (dk. 18 k.k), Barış Alper Yılmaz (dk. 31), Dries Mertens (dk. 38) (Galatasaray) Sarı kart: Abdulsamet Burak, Tayfun Aydoğan (Adana Demirspor)
İzmir Trendyol Süper Lig: Göztepe: 2 - Bodrum FK: 0 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 4. haftasında Göztepe, evinde Bodrum FK ile karşılaşıyor. Müsabakanın ilk yarısı sarı-kırmızılıların 2-0’lık üstünlüğüyle sona erdi. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 1. dakikada Nazım’ın ortasında Juan’ın dokunamadığı top ters kanada açıldı. Ters kanatta topla buluşan Djalma’nın ceza sahasına ortasında savunma topu kornere çeldi. 16. dakikada Djalma’nın sol kanattan ortasında Romulo ön direkte topu ağlara gönderdi. 1-0 41. dakikada Djalma sol kanattan şık çalımlarla ceza sahasına girip sol ayağıyla çok sert vurdu. Bodrum FK savunmasına çarpan top kaleci Diogo Sousa’yı kontrpiyede bırakarak filelere gitti. 2-0 Hakemler: Abdullah Buğra Taşkınsoy, Deniz Caner Özaral Göztepe: Mateusz Lis, Taha Altıkardeş, Heliton, Malcom Bokele Mputu, Nazım Sangare, Djalma Silva, Anthony Junior Dennis, David Tijanic, Isaac Solet Bomawoko, Juan, Romulo Yedekler: Ekrem Kılıçarslan, İsmail Köybaşı, Koray Günter, Ogün Bayrak, Victor Hugo Gomes Silva, Ahmed Ildız, İzzet Malak, Novatus Dismas, Doğan Erdoğan, Kubilay Kanatsızkuş Teknik Direktör: Stanimir Stoilov Bodrum FK: Diogo Sousa, Üzeyir Ergün, Musah Mohammed, Christopher Herelle (Ondrej Celustka dk. 19), Ali Aytemur, Zdravko Dimitrov, Samet Yalçın, Fredy, George Puscas, Gökdeniz Bayrakdar, Cenk Şen Yedekler: Bahri Can Tosun, Osman Haqi, Pedro Brazao, Ahmet Aslan, Celal Dumanlı, Yusuf Sertkaya, Kenan Özer, Ege Bilsel Teknik Direktör: İsmet Taşdemir Goller: Romulo (dk. 16), (Djalma Silva dk. 41) (Göztepe) Sarı kartlar: Bokele, Nazım, Dennis (Göztepe),
Konya Ali Çamdalı: “Ligde her puan bizim için değerli” Konyaspor Teknik Direktörü Ali Çamdalı, Kayserispor ile beraber kaldıkları maçın ardından, “Bu ligde her puan bizim için değerli. Olumlu yönden bakarsak değişik bir oyun oynamaya çalışıyoruz” dedi. Trendyol Süper Lig’in 4. haftasında Konyaspor evinde Kayserispor ile golsüz berabere kaldı. Maçtan sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Konyaspor Teknik Direktörü Ali Çamdalı, “Milli araya amacım galibiyetle girmekti ama maalesef galibiyet ile bitiremedik. Gönül isterdi ki buraya gelen taraftarın mutlu şekilde eve gönderip milli araya moralli bir şekilde girelim. Bu ligde her puan bizim için değerli. Olumlu yönden bakarsak değişik bir oyun oynamaya çalışıyoruz. 3 haftada yediğimiz 7 gol vardı. En azından bu tarafı bir durdurduk. Kalemizde gol görmedik” şeklinde konuştu. “Taraftarlarımızın belli bir kısmında geçen senenin bir alışkanlığı var” Taraftarların maç içerisindeki istifa tezahüratlarına cevap veren Çamdalı, “Maçtan sonra her şeyi konuşabiliriz ama 90 dakika futbolcu arkadaşların desteğe ihtiyacı var. Kendimi bir kenara bırakıyorum. Taraftarlar bana her şeyi söyleyebilir o konuda bir sıkıntı yok. Bunun da yeri ve zamanı var. 30. dakikada kötü olaylar başladı. Bu durum ise moral bozabiliyor. Bizim futbolculara moral vermemiz, destek olmamız gerekiyor. Tek isteğimiz bu. Taraftarlarımızın belli bir kısmında belki de geçen senenin bir alışkanlığı var. Bu durumu umarım en hızlı şekilde atarız. Bunun bize destek değil, zarar veriyor. Umarım kısa sürede bir bütün olup özellikle içerdeki maçları rakibe karşı his ettirerek geçeriz” diye konuştu.