KÜLTÜR SANAT - 08 Ağustos 2024 Perşembe 11:55

Antalya Düşünce Platformu’ndan Kültürel Sürdürülebilirlik toplantısı

A
A
A
Antalya Düşünce Platformu’ndan Kültürel Sürdürülebilirlik toplantısı

Antalya Düşünce Platformu (ADP), Kültürel Sürdürülebilirlik Toplantıları kapsamında bir dizi etkinlik gerçekleştirdi. ADB Başkanı Okan Özkırmızı, “Antalya’da kültürel sürdürülebilirliği sanat alanında nasıl sağlayabiliriz düşüncesiyle bir çalışma ortaya koyduk. Amacımız, bu çalışmanın sonuçlarını ve çözüm önerilerini kamu kurumlarıyla paylaşmak” dedi.


Antalya Düşünce Platformu, kültürel sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla, Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde çeşitli etkinlikler gerçekleştirdi. Programa, Antalya Düşünce Platformu üyelerinin yanısıra Sanatçı Sümer Ezgü, Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Fatih Uslu ve çok sayıda sanatsever katıldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Daire Başkanı İsmail Oskay, Etkinlik doğrultusunda, Ressam Natava Aliyeva’nın kişisel karakalem sergisi açılırken, “Öz kültür-Yörüklük” ve “Kültür beşiği Antalya” başlıklı paneller düzenlendi. Öz kültür-Yörüklük paneli, Doç. Dr. Fatih Uslu moderatörlüğünde gerçekleşirken, Sümer Ezgü, Kutsal Kaynak, İsmail Oskay ve Boran Eser Kaya panelist olarak yer aldı. “Kültür beşiği Antalya” başlıklı panelde ise Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuvarı Öğr. Gör. Ali Bedel moderatörlük yaptı, Natavan Aliyeva, Yulia Haldiz, Zera Vareldji de panelist olarak Antalya hakkındaki düşüncelerini dile getirdi. Panel öncesinde Antalya’da yaşan yerleşik yabancılardan oluşan Konyaaltı Belediyesi Dostluk Korosu, İstiklal Marşı ve İzmir Marşı’nı seslendirdi. Keyifli anların yaşandığı İzmir Marşı sonrası açılış konuşmasını yapan Antalya Düşünce Platformu Başkanı Okan Özkırmızı, Antalya’nın toplumsal yapısına katkıda bulunmak amacıyla kültürel sürdürülebilirlik üzerine çalışmalar yaptıklarını kaydetti.



“Bu coğrafyanın değerlerini hepimiz öğrenmeliyiz”


Okan Özkırmızı, şöyle devam etti:


“Gelişen ve büyüyen Antalya’nın toplumsal yapısına katkıda bulunmak amacıyla kültürel sürdürülebilirlik üzerine çalışmalarımızı yapıyoruz, bu dört bacaktan oluşan bir çalışma. Yabancılardan kurulu bir koro İstiklal Marşı’mızı ve İzmir Marşı’mızı söyledi, bu Antalya’nın kültür beşiği olduğunun en güzel göstergelerinden bir tanesi. Çünkü Antalya dünyadan ve Türkiye’den gelen herkese kapısını açmış bir kent. Dolayısıyla gelen herkesin de şehrin kültür yapısına uygun, kültür yapısını geliştirici bir şekilde davranmasını arzu ediyoruz. Panellerimizde, Sümer Ezgü hocamızdan akademisyenlerimize kadar bu alanda gerek sahada profesyonel olarak çalışan gerek akademik çalışmaları olan dokuz konuşmacımızı ağırladık. Panelistlerimizle, Antalya’da kültürel sürdürülebilirliği sanat alanında nasıl sağlayabiliriz düşüncesiyle bir çalışma ortaya koyduk, neticesinde de amacımız bu çalışmanın sonuçlarını ve çözüm önerilerini kamu kurumlarıyla paylaşmak. İlk önce öz kültürümüzü ortaya koymalıyız, çünkü bütün çalışmalar böyle başlar, bu coğrafyanın değerlerini hepimiz öğrenmeliyiz.”



“Yörükler yerleşik yaşama zorlandı”


Açılış konuşmasının ardından düzenlenen “Öz kültür-Yörüklük” panelinde konuşan Sanatçı Sümer Ezgü, Yörüklerin yerleşik yaşama zorlandığını dile getirdi. Ezgü, “Her yaşam biçimi bir kültürdür. Yörüklerin eskisi gibi bir göçü kalmadı, yerleşik yaşama zorlandı. Bir Yörük aile binlerce hayvan yetiştiriyordu, ülke ekonomisine katkı sağlıyordu. Bu insanlar mevsimlerine göre yaylaya çıkıyorlardı, guguk kuşu ötmeye başlayınca baharın geldiğini anlarlardı. Yörük göçünün başındaki kişi de kadındır, kadın olması Türklerin kadına verdiği değerin önemidir” diye konuştu.


Etkinlik, “Kültür beşiği Antalya” panelinin ardından sona erdi.



Antalya Düşünce Platformu’ndan Kültürel Sürdürülebilirlik toplantısı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de 6 aracın karıştığı zincirleme kazada 1 kişi yaralandı Maltepe’de D100 Karayolu’nda iki araç çarpıştı. Kaza yapan araçları fark edemeyen 4 otomobil daha kazaya karıştı. Toplam 6 aracın karıştığı kazada 1 kişi yaralandı. Olay, İstanbul Maltepe ilçesi, D100 Karayolu Ankara istikametinde saat 05.00 sıralarında yaşandı. İddiaya göre, sürücüsünün ismi öğrenilemeyen Hyundai marka 17 ABD 601 plakalı araca, orta şeritten sol şeride kontrolsüz geçmek istediği sırada, arkadan gelen Seat marka 06 DFB 894 plakalı otomobil çarptı. Kazanın ardından arkadan seyir halde ilerleyen 4 araç da duramayarak kazaya karıştı. Kazada 1 kişi hafif şekilde yaralanırken bazı araçlar kullanılamaz hale geldi. Çevredeki diğer sürücüler tarafından sağlık ekiplerine haber verildi. Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Olay yerine gelen sağlık ekibi, hafif yaralı vatandaşı hastaneye kaldırdı. Polis ekipleri trafiği kontrollü şekilde ilerletirken, kazayla ilgili inceleme başlattı. Yoldan geçen motosikletli gaza basıp kazaya karışanlara el salladı Ayrıca kazanın olduğu D100 Karayolu’nda polis ekipleri tarafından önlemler alındı. Polis ekipleri olayla ilgili gerekli tutanakları ve kazaya karışan araçların çekilmesiyle uğraşırken karşı yönde ilerleyen bir motosikletli ayağa kalkarak gaza basıp kazaya karışanlara el salladı. Kazaya karışan araç sürücüleriyle adeta dalga geçen motosiklet sürücüsü hakkında da polis ekipleri inceleme başlattı.
Çorum Hitit Üniversitesi’nde zedeli elmalardan yerli mikroorganizmayla doğal boya üretildi Hitit Üniversitesinde yürütülen proje kapsamında kimyasal içermeyen, insan sağlığına ve çevreye dost doğal boya üretildi. Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Gamze Nur Müjdeci, zedeli elmalardan elde ettikleri yerli bir mikroorganizmadan, kimyasal içermeyen doğal boya üretebilmek amacıyla çalışma başlattı. Proje kapsamında zedeli elmalardan elde edilen yerli bir mikroorganizma ile atık ekmek ve kavun kabuğundan kırmızı renkli doğal bir boya olan pulkeriminin üretimi gerçekleştirildi. Dr. Öğr. Üyesi Müjdeci, yapılan çalışma ile doğal boyaların sentetik boyalara olan üstünlüklerini ve pulkeriminin potansiyel kullanım alanlarının belirlendiğini söyledi. Proje yürütücüsü Müjdeci, üretim sürecinde atık ekmek ve kavun kabuğu kullandıklarını ifade ederek, “Doğal boyaların sağlığa ve çevreye dost özellikleri, onları sentetik boyalara karşı üstün kılıyor. Doğal boyalar, sentetik boyaların aksine insan sağlığına zararlı kimyasallar içermezler. Ayrıca, çevreye zarar vermezler. Pulkerimin, ayrıca antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere de sahiptir. Bunun yanı sıra güneşin zararlı ışınlarına karşı koruma etkisi gösterir. Tüm bu özellikleri nedeniyle pulkerimin; gıda, kozmetik, ilaç ve tekstil endüstrilerinde geniş bir kullanma potansiyeline sahiptir.” şeklinde konuştu. Çalışmanın yerli bir mikroorganizmanın ve bölgesel kaynakların değerlendirilmesiyle hayata geçirildiğini ifade eden Müjdeci, “Doğal boyalar, hem insan sağlığına hem de çevreye dost çözümler sunarak gelecekte daha fazla tercih edilmesi beklenen bir alternatif olarak dikkat çekiyor.” dedi.
Bursa Kontrolden çıkan hafif ticari araç bariyerlere çarptı: 1 ölü, 1 yaralı Bursa-İzmir Otoyolu’nda hafif ticari araç, sürücüsünün kontrolünden çıkarak bariyerlere çarptı. Çarpmanın etkisiyle savrularak devrilen aracın yolcu koltuğunda oturan kişi hafif yaralanırken, emniyet kemerinin takılı olmadığı öğrenilen araç sürücüsü olay yerinde hayatını kaybetti. Kaza, saat 23.30 sıralarında Bursa-İzmir Otoyolu Doğanköy mevkisinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, Muratcan Atay ve Turgut Özdemir, araba almak için İzmir’den, İstanbul’a gitti. 34 HF 3462 plakalı hafif ticari aracı satın alan iki kişi, Turgut Özdemir idaresinde yola çıktı. Bursa’nın Gemlik ilçesinde mola verdikleri sırada Muratcan Atay, yeni aldıkları aracı denemek isteyerek direksiyon başına geçti. Yolcu koltuğuna geçen Özdemir, Gemlik’ten Doğanköy mevkisine gelene kadar emniyet kemeri takılı bir şekilde uyurken, emniyet kemeri takılı olmayan sürücü Atay, aracın direksiyon hakimiyetini kaybederek bariyerlere çarptı. Çarpmanın etkisiyle hafif ticari araç savrularak devrildi. Yoldan geçenlerin ihbarıyla kaza yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerince yapılan ilk kontrollerde hayatını kaybettiği belirlenen Muratcan Atay’ın cansız bedeni, otopsi işlemleri için Bursa Adli Tıp Kurumu morguna kaldırılırken, hafif yaralanan Özdemir, ambulansla Bursa Şehir Hastanesi’ne götürüldü. Kazaya karışan iki kişinin, yeni aldıkları hafif ticari aracı İzmir’e götürerek kargo dağıtım işinde kullanacakları öğrenildi. Polis, kazayla ilgili soruşturma başlattı.