POLİTİKA - 09 Eylül 2024 Pazartesi 20:48

İBB Meclisi’nde Vaniköy’deki kaçak yapılar konuşuldu

A
A
A

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi Eylül Ayı Olağan Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda Vaniköy’deki kaçak inşaat ile ilgili konuşan AK Parti İBB Grup Başkanvekili Zeynel Abidin Okul, “16 Ağustos’ta tutanak tuttuklarını ifade ediyorlar. Tutanak tuttuysan inşaatı durdursana, neden müdahale etmiyorsun? Tutanak acele ile panik halinde yapılmış. Tutanakta Basit Onarım İzin Belgesi bile yok. Neresinden bakarsanız suistimal ve görevi kötüye kullanma var. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu olmak üzere uyarıda bulunuyorum; lütfen suçluluk psikolojisi ile gitmeyin. Sorumlu kimse bu olayın üzerine gidin. İstanbul Boğazı’na ihanet eden kimse ortaya çıkarın. Bu durum dünyanın gözbebeği İstanbul Boğaziçi açısından hayati bir önem taşımaktadır” dedi.

İBB Meclisi Eylül Ayı Olağan Toplantısı, Saraçhane’de bulunan İBB binasında gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantı, açılış konuşmalarının ardından devam etti. Toplantıda AK Parti İBB Grup Başkanvekili Zeynel Abidin Okul tarafından gündeme getirilen Vaniköy’deki kaçak inşaatın yıkılması konuşuldu. Okul, inşaat yapımı için alınan belgenin yetersiz olduğuna ve 90 gün olan sürenin geçtiğine dikkat çekti. Grup Başkanvekili Okul, inşaatın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından durdurulmasının ardından Boğaziçi İmar Müdürlüğü tarafından tutulan tutanakta Basit Onarım Belgesi’nin olmadığını da sözlerine ekledi. Toplantıda CHP’nin yaptığı Paris gezisindeki sponsorların saklandığını da söyleyen Zeynel Abidin Okul, bu sponsorların açıklanmasını talep etti.

Gündem maddelerinin meclis üyelerince oylanmasının ardından oturum sona erdi.

“İBB yönetimini şeffaf olmaya davet ediyorum”

Toplantıda CHP’nin yaptığı Paris gezisindeki sponsorların saklandığını dile getiren AK Parti İBB Grup Başkanvekili Zeynel Abidin Okul, “Şatafatlı Paris gezinizi kamuoyundan takip ettik. Ülkemizin ve şehrimizin tanıtılmasına kimse hayır demez. Kiralanan sarayın ve orada yapılan harcamaların kaynağını sorduğumuzda İBB’den biri yaptığı açıklamada masrafların sponsorlardan karşılandığını söyledi. Bu sponsorlar neden kamuoyu ile paylaşılmıyor? Sponsorların belediye ile bir sözleşmesi var mıdır? Eğer sözleşme var ise bu meclisten oy alması gerekiyor. Böyle bir durum yaşanmadı. Bu sponsorlar eğer bağış yapacaksa bu da meclis onayını gerektirir. Kim bu sponsorlar, neden saklanıyor, neden açıklanmıyor? İBB yönetimini şeffaf olmaya davet ediyorum” dedi.

“Tutanak acele ile panik halinde yapılmış”

Vaniköy’deki kaçak yapı ile ilgili eleştiride bulunan Okul, “Yabancı bir yatırımcı Vaniköy’deki mülkü satın almış. Daha sonra Nisan 2023 tarihinde Bogaziçi İmar Müdürlüğü’nden 90 gün süreli Basit Onarım İzin Belgesi alıyor. Bu belge ile evde boya badana, mutfakta tamirat yapıp fayans değiştirirsiniz. Yabancı yatırımcı 90 günlük Basit Onarım Belgesi ile 5 adeti kaçak olmak üzere 7 tane bina yapmış. Bu belge ile bunları yapma şansı yok. 1 yıl önce bu belge ile inşaatlarını yapmışlar. Orada günlük 50-60 işçi çalışıyor. Bu izin biteli tam 1 yıl olmuş. Boğaziçi İmar Müdürlüğü vermiş olduğu belgeyi gidip kontrol etmiş mi? Birileri fotoğrafını çekip basına veriyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü hemen müdahale ediyor. Sözü geçen belge ile kaçak yapıyla ilgili bildirimde bulunuyor. İl Müdürlüğü 22 Ağustos’ta alana giderek inşaatı durduruyor. Boğaziçi İmar Müdürlüğü mesai saati bitmek üzere suç duyurusunda bulunuyor. 16 Ağustos’ta tutanak tuttuklarını ifade ediyorlar. Tutanak tuttuysan inşaatı durdursana, neden müdahale etmiyorsun? Tutanak acele ile panik halinde yapılmış. Tutanakta Basit Onarım İzin Belgesi bile yok. Neresinden bakarsanız bakın pislik kokuyor, suistimal ve görevi kötüye kullanma var. Başta İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu olmak üzere uyarıda bulunuyorum; lütfen suçluluk psikolojisi ile gitmeyin. Sorumlu kimse bu olayın üzerine gidin. Bu olayı aydınlatın. İstanbul’a, İstanbul Boğazı’na ihanet eden kimse ortaya çıkarın. Bu durum dünyanın gözbebeği İstanbul Boğaziçi açısından hayati bir önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.

Hacer İnci

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Diyarbakır’da düzenlenen "Gürz-14" operasyonunda 2 terörist etkisiz hale getirildi İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bölücü terör örgütüne yönelik Diyarbakır’ın Lice ilçesi kırsalında jandarma tarafından bölücü terör örgütüne yönelik "Gürz-14" operasyonunda 2 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi. Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı ile TEM Daire Başkanlığı koordinesinde, Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığınca yapılan istihbarat çalışmaları sonucu Lice ilçesi kırsalında "Gürz-14" operasyonunun gerçekleştirildiğini belirtti. Jandarma ATAK taarruz helikopterleri ile J-SİHA desteğinde Jandarma Özel Harekat (JÖH), jandarma komando timleri ve güvenlik korucularının katılımıyla yapılan temas araması faaliyeti esnasında çıkan çatışma sonucu kırmızı kategoride aranan bölücü terör örgütü mensubu sözde Amed Eyalet Sorumlusu Hebun Piro Amed kod adlı Zırav Taş ve gri kategoride aranan Botan kod adlı Fehmi Başkurt silahlarıyla beraber etkisiz hale getirildi. Bakan Yerlikaya, operasyonda 2 güvenlik korucusunun yaralandığını kaydetti. Teröristlerin 3 güvenlik görevlisi ile 5 sivil vatandaşın şehit edildiği ve 4 güvenlik görevlisinin yaralandığı 6 eyleme katıldıklarının belirlendiğini aktaran Yerlikaya, şu ifadelere yer verdi: "Aziz milletimizin bilmesini isterim ki kutsal vatan toprağımızdan bu hainleri bir bir kazıyıp atacağız. Şehitlerimizin kanı yerde kalmadı asla kalmayacak. Milletimize sözümüz olsun. Operasyonu gerçekleştiren kahraman jandarmamızı ve güvenlik korucularımızı tebrik ediyorum. Allah ayaklarına taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle. Son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar durmayacağız, duraksamayacağız."
Ankara FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne 19 ilde eş zamanlı operasyon: 41 gözaltı kararı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün Emniyet Genel Müdürlüğü yapılanmasına yönelik 36 ve Bylock kullandıkları tespit edilen 5 kişi olmak üzere toplam 41 şüphelinin Ankara merkezli 19 ilde eş zamanlı olarak gözaltına alınmalarına karar verildi. Şüphelilerden 29’u gözaltına alındı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturmalar kapsamında; FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün Emniyet Genel Müdürlüğünü hedef alarak içerisinde yuvalanma, eleman kazanma, Emniyet personelini örgütün kendi içerisinde oluşturduğu sisteme göre kodlama ve kazanılan elemanların örgütsel bağlılık durumlarını takip ederek kaydetme faaliyetleri doğrultusunda, örgüt tarafından ‘mahrem imam’ olarak görevlendirilen, 6’sı halen çeşitli kamu kurum veya kuruluşlarında aktif olarak çalışan kamu personeli olmak üzere ‘Emniyet Mahrem Sorumlusu’ 36, HTS analiz çalışmaları ile içerik çözümleme çalışmaları sonucu düzenlenen raporlara göre başkaları adına kayıtlı GSM hatları üzerinden FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün gizli haberleşme aracı olan Bylock kullandıkları tespit edilen 5 olmak üzere toplam 41 şüphelinin 17 Eylül 2024 tarihinden itibaren Ankara merkezli 19 ilde eş zamanlı olarak gözaltına alınmalarına karar verildi. Şu ana kadar şüphelilerin 29’u yakalanarak gözaltına alındı. Diğer şüphelilerin yakalanmasına ve Cumhuriyet Başsavcılığına sevklerine yönelik işlemlere Ankara İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince devam edildiği bildirildi.