EKONOMİ - 10 Eylül 2024 Salı 06:20

Hitit Üniversitesi’nde zedeli elmalardan yerli mikroorganizmayla doğal boya üretildi

A
A
A
Hitit Üniversitesi’nde zedeli elmalardan yerli mikroorganizmayla doğal boya üretildi

Hitit Üniversitesinde yürütülen proje kapsamında kimyasal içermeyen, insan sağlığına ve çevreye dost doğal boya üretildi.


Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Gamze Nur Müjdeci, zedeli elmalardan elde ettikleri yerli bir mikroorganizmadan, kimyasal içermeyen doğal boya üretebilmek amacıyla çalışma başlattı.


Proje kapsamında zedeli elmalardan elde edilen yerli bir mikroorganizma ile atık ekmek ve kavun kabuğundan kırmızı renkli doğal bir boya olan pulkeriminin üretimi gerçekleştirildi.


Dr. Öğr. Üyesi Müjdeci, yapılan çalışma ile doğal boyaların sentetik boyalara olan üstünlüklerini ve pulkeriminin potansiyel kullanım alanlarının belirlendiğini söyledi.


Proje yürütücüsü Müjdeci, üretim sürecinde atık ekmek ve kavun kabuğu kullandıklarını ifade ederek, “Doğal boyaların sağlığa ve çevreye dost özellikleri, onları sentetik boyalara karşı üstün kılıyor. Doğal boyalar, sentetik boyaların aksine insan sağlığına zararlı kimyasallar içermezler. Ayrıca, çevreye zarar vermezler. Pulkerimin, ayrıca antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere de sahiptir. Bunun yanı sıra güneşin zararlı ışınlarına karşı koruma etkisi gösterir. Tüm bu özellikleri nedeniyle pulkerimin; gıda, kozmetik, ilaç ve tekstil endüstrilerinde geniş bir kullanma potansiyeline sahiptir.” şeklinde konuştu.


Çalışmanın yerli bir mikroorganizmanın ve bölgesel kaynakların değerlendirilmesiyle hayata geçirildiğini ifade eden Müjdeci, “Doğal boyalar, hem insan sağlığına hem de çevreye dost çözümler sunarak gelecekte daha fazla tercih edilmesi beklenen bir alternatif olarak dikkat çekiyor.” dedi.



Hitit Üniversitesi’nde zedeli elmalardan yerli mikroorganizmayla doğal boya üretildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Başkan Görgel, "Yeni Maraş’ı hep birlikte inşaa edeceğiz" Trabzon Caddesi’nde yürütülen yerinde dönüşüm çalışmalarını inceleyen ve vatandaşlarla bir araya gelen Başkan Görgel, “Yeni Kahramanmaraş’ın imar ve inşası noktasında hep birlikte büyük bir dayanışma içerisinde gayretimizi sürdürüyoruz. Bu noktada göstermiş olduğu sabır, özveri ve dayanışma için tüm hemşerilerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, Vali Mükerrem Ünlüer ile birlikte Trabzon Caddesi’nde bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulundu. 2’nci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Tolga Genç, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ali Gemalmaz, İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman ve İl Müftüsü Abdurrahman Kotan’ın da yer aldığı ziyarette cadde de TOKİ ve Emlak Konut iş birliğiyle yürütülen yerinde dönüşüm çalışmalarına ilişkin son bilgileri alan Başkan Fırat Görgel, bölgede esnaf ve vatandaşlarla da bir araya gelerek sohbet etti. Ziyaret ve incelemelerin ardından değerlendirmelerde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, “Bugün Sayın Valimiz, Garnizon Komutanımız, Jandarma Komutanımız, Emniyet Müdürümüz ve Müftümüzle birlikte şehrimizin damarlarından Trabzon Caddesi’nde bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunduk. Cadde üzerinde yürütülen yerinde dönüşüm çalışmalarını inceleyerek son duruma ilişkin bilgiler aldık. Hemşerilerimizle bir araya geldik, sohbet ettik, taleplerini dinledik. Yeni Kahramanmaraş’ın imar ve inşası noktasında hep birlikte büyük bir dayanışma içerisinde gayretimizi sürdürüyoruz. Bu noktada göstermiş olduğu sabır, özveri ve dayanışma için tüm hemşerilerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.
Aydın Uzmanlar uyardı: "İshal, 1-59 aylık çocuklarda dünya genelinde en sık görülen üçüncü ölüm nedenidir" Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Soner Sertan Kara, "İshal, 1-59 aylık çocuklarda dünya genelinde en sık görülen üçüncü ölüm nedenidir" diyerek çocuklarda ishalin önemi önlenmesi ve tedavisi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Soner Sertan Kara, ishalin çocuklarda yaygın bir sağlık sorunu olduğunu ve özellikle bebekler ve küçük çocuklar için ciddi riskler taşıdığını belirtti. Doç. Dr. Kara ishalin önemsenmesi gerektiğini ifade ederek, "İshal, 1-59 ay arası çocuklarda, dünya genelinde en sık görülen üçüncü ölüm nedenidir. İshale genellikle bulantı, kusma, ateş, karın ağrısı, kramplar, iştahsızlık ve baş ağrısı eşlik etmekte olup en yaygın sebebi bağırsak enfeksiyonlarıdır. Bu enfeksiyonlar, mikrop, bulaşmış gıdalar, içme suyu veya kötü hijyen sonucu kişiden kişiye bulaşır. İshalin en büyük tehlikesi sıvı kaybıdır. Şiddetli sıvı kaybının belirtileri arasında uyuşukluk, çökük gözler, su içme isteğinin azalması, tansiyon düşüklüğü, nabız hızlanması ve idrar miktarında azalma yer almaktadır" dedi. İshalin önlenmesi için alınması gereken önlemleri sıralayan Kara, "Güvenli içme suyu kullanımı, el yıkama ve hijyen kurallarına uyum, ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenme, Rotavirüs aşısı yapılmasıdır. İshal ve kusma sayısı çok fazlaysa, çocuk su içmek istemiyorsa, sıvı kaybı belirtileri varsa, dışkıda kan varsa, çocuk 6 aydan küçükse veya kronik bir hastalığı varsa mutlaka bir hekime başvurulması gerektiğini ifade etmektedir. İshal, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olup, temiz besin ve su kullanımı, hijyen kurallarına uyum ve Rotavirüs aşılaması ile ishal vakaları büyük ölçüde önlenebilir" ifadelerini kullandı.
Aydın Mobbing uygulamaları ile gündemden düşemeyen Aydın Ticaret Borsası’nda eğitim çalışması Son dönemde personeline uyguladığı mobbinglerle gündeme gelen Aydın Ticaret Borsası, yönetim kurulu üyelerinin birinci derece yakınlarından oluşan yeni personellerini aldıktan sonra eğitim çalışması düzenledi. Aydın Ticaret Borsası’nın sürekli iyileştirme adı altında düzenlediği eğitim Mehmet Geçgel koordinatörlüğünde online olarak gerçekleştirildi. Kendilerine yakın olmayan personellerin çeşitli gerekçelerle işine son verildiği Aydın Ticaret Borsası’nda özellikle yönetim kurulu üyelerinin birinci derece yakınlarından oluşan yeni personeller ve mevcut personel için, iş süreçlerinde kalite ve verimliliği artırmak amacıyla ’Sürekli İyileştirme’ adı altında eğitim düzenlediği belirtildi. Düzenlenen eğitimde eğitmen Mehmet Geçgel, iş akışlarını optimize etme teknikleri, kaizen felsefesinin temel prensipleri ve bu prensipler doğrultusunda şekillenen iyileştirme süreçleri hakkında Aydın Ticaret Borsası personelini bilgilendirdiği kaydedildi. Aydın Ticaret Borsası tarafından yapılan açıklamada "Aydın Ticaret Borsası personeline örnek bir vaka üzerinde süreç analizi ve sorun giderme tekniklerini aktaran Eğitmen Mehmet Geçgel, Kaizen’de balık kılçığı diyagramı, 5 neden analizi ve pareto tekniği gibi sürekli iyileştirme araçlarını uygulamalı olarak Aydın Ticaret Borsası personeline anlattı" denildi. Geçtiğimiz ay Ticaret Borsası’nın 24 yıllık bir kadın çalışanına uyguladığı ilginç mobbing ile gündeme gelen Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, yaptığı açıklamada "Aydın Ticaret Borsası, üstlendiği vizyon ve ortaya koymuş olduğu hedefler ışığında üye memnuniyeti esaslı çalışmalarına devam ediyor" dedi.
Tunceli Uzmanların uyardığı Tunceli’de, deprem hazırlık çalışmaları aralıksız sürüyor Tunceli’nin Pülümür ilçesinde Gazi Anadolu Lisesi, depreme dayanıksız olması nedeni ile yıkılmaya başlandı. Çocuklar, kültür merkezinde eğitim alıyor. Uzmanların sıklıkla deprem konusunda dikkat çektiği bölgelerden olan Tunceli’nin Pülümür ilçesinde dün akşam saatlerinde 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depreme hazırlık noktasında çalışmaların devam ettiği ilçede Dede Korkut İlkokulu ve Şehit Öğretmen Ayhan Kural Ortaokulu, depreme dayanıksız olduğu için Yık Yap Projesi kapsamında yenilenerek 2024-2025 eğitim ve öğretim hazır hale getirildi. 8 derslik, 1 konferans salonu, 1 oyun salonu, bilişim teknoloji sınıfı, kütüphane, fen laboratuvarı odası, resim ve müzik atölyesi, yemekhane ile 2024-2025 eğitim ve öğretim yılına başlandı. Öğrenciler kültür merkezinde eğitim görüyor 1987 yılında yapımı tamamlanan Gazi Anadolu Lisesi de 2023 yılında yapılan deprem performansında dayanıksız olduğu için İl Özel İdaresi tarafından yıkım ihalesine çıkarıldı. Yıkım için çalışmalar başlarken yeni eğitim ve öğretim yılında öğrenciler geçici olarak Pülümür Belediyesine ait Cristian Ude Kültür Merkezinde eğitime başladı. Pülümür’de 177 afet konutu ve bir okulun yıkımı tamamlandı. İlçe merkezinde 250 adet deprem konteyneri hazır hale getirildi. Konteyner kente yerleşen vatandaşlar yeni evlerin yapımına başlanması için büyük beklenti içinde.