GÜNDEM - 16 Aralık 2024 Pazartesi 12:19

Bakan Tunç: “Dil, bir milletin hem aynası hem de hafızasıdır”

A
A
A
Bakan Tunç: “Dil, bir milletin hem aynası hem de hafızasıdır”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Dil, bir milletin hem aynası hem de hafızasıdır. Kelimelerin içindeki tarih, onların zaman içindeki yolculuğuna şahitlik eden birer belge niteliğindedir” dedi.


Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Atatürk, Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’nda düzenlenen “Türkçe Şurası-2” programına katıldı.



“Hukuk dilinin sorunlarına dikkat çekmek amacıyla Türkçe şurasını gerçekleştiriyoruz”


Bakan Tunç yaptığı açıklamada, “Bugün bu protokoller kapsamında Türkiye Adalet Akademisi’nde eğitim gören hakim ve savcı yardımcılarının mesleki eğitimlerinin yanı sıra kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak. Hukuk dili konusunda bilinç ve farkındalık oluşturmak. Mahkeme kararlarında Türkçenin doğru, açık, anlaşılır ve duru bir şekilde kullanılmasını sağlamak. Kararların güzel bir Türkçeyle yazılmasını teşvik etmek. Mevzuat ile uygulamadaki hukuk dilinin sorunlarına dikkat çekmek ve çözüm önerileri geliştirmek.amacıyla hukuk dili temasını konu alan Türkçe şurasını gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.



“Dil bir anlaşma imkanıdır”


Bakan Tunç, “Kültür bilgiyle inşa edilir. Bilgi ise dil aracılığıyla varlık kazanır. Bu bağlamda güçlü bir kültür inşasının temel şartı derinlikli bir bilgi birikimine sahip olmaktır. Güçlü bilgiye ulaşmanın yolu sağlam, köklü ve ifade gücü yüksek bir dili muhafaza etmekten geçer. Dil bir milletin zihinsel haritasıdır. Kelimeler bu haritanın yollarını, kavramlarını ve sınırlarını çizen işaret taşlarıdır. Dil, eski ifadesiyle lisan, sadece bir iletişim aracı değil, aynı zamanda bir anlaşma imkanıdır. Bu anlamda dil, uzlaşmayı huzuru, sükunu, birliği ve beraberliği mümkün kılar” diye konuştu.



“Dil bir milleti millet yapan en önemli bağdır”


Bakan Tunç, konuşmasını şöyle sürdürdü:


“Yahya Kemal Beyatlı’nın ifadesiyle ‘dil bir milleti millet yapan en önemli bağdır.’ Dolayısıyla dil bir milletin kültürünün ve düşünce sisteminin temel taşıdır. Türkçe dilimiz kökleri tarihin derinliklerine uzanan, zengin bir kelime hazinesiyle bezenmiş ve geniş bir coğrafyada yankılanmış insanlığın ortak mirasına katkı sunan nadide bir dildir. Türkçe, dünyada asırlara yayılan bir tarihin mirası ve geniş bir coğrafyaya yayılmış kültürel birikimiyle güçlü bir dil olarak öne çıkmaktadır. Kültür ve medeniyetimizin taşıyıcısı olan Türkçemiz bizim için yalnızca bir iletişim aracı değildir. Aynı zamanda bilgi birikimimizi aktaran, düşünce dünyamızı şekillendiren ve kimliğimizi inşa eden kadim bir hazinedir.”



“Dil, bir milletin hem aynası hem de hafızasıdır”


Bakan Tunç, Türkçenin önemine dikkati çekerek, “Dilimiz gerek edebiyat ve sanat eserleriyle gerek bilimsel üretime yaptığı katkılarla insanlığın ortak birikiminde müstesna bir yer edinmiştir. Dil, bir milletin hem aynası hem de hafızasıdır. Kelimelerin içindeki tarih onların zaman içindeki yolculuğuna şahitlik eden birer belge niteliğindedir. Kelime dağarcığından herhangi bir kavramı söküp almak sadece bir kelimeyi değil, o kelimenin taşıdığı anlamlar zincirini, duygu ve düşünce dünyasındaki iz düşümlerini de de yok etmek anlamına gelir. Nitekim büyük bir tefekkür Cemil Meriç, ‘Kamus bir milletin hafızasıdır. Kamusa uzanan el namusa uzanmıştır’ sözleriyle dilimizin önemini incelikli biçimde vurgulamıştır. Bu nedenle Türkçe gibi köklü bir dile yapılacak her müdahale büyük bir hassasiyet ve sorumluluk gerektirir” şeklinde konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Ümit Milli Kadın Hokey Takımı’nın yarısı Muğlalı sporculardan oluştu Türkiye Ümit Milli Kadın Hokey Takımı kadrosunda, Muğla’dan 9 sporcu yer aldı. CB Ege Yıldızları Spor Kulübü’nden 7, Köyceğiz Balı Spor Kulübü’nden ise 2 sporcunun milli takıma davet edilmesi, Muğla spor camiasında büyük sevinçle karşılandı. Ümit Milli Kadın Hokey Takımı’nın 18 kişilik kadrosunun yarısını Muğlalı sporcuların oluşturması, hem kulüpler hem de bölge adına önemli bir başarı olarak kaydedildi. CB Ege Yıldızları Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Sezai Şen, bu başarıya dair duyduğu gururu şu sözlerle dile getirdi: “Toplamda 9 sporcumuz Ümit Milli Kadın Hokey Milli Takımı’na davet edildi. Bu, milli takımın yarısının Muğla’dan olduğu anlamına geliyor. Bu bizim için büyük bir gurur. Özellikle Muğla Valimiz İdris Akbıyık, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Aras, Muğla Gençlik ve Spor İl Müdürümüz Kazım Açıkbaş’a teşekkür ederiz. Onların destekleriyle sporcularımızın hayatlarına bir dokunuş daha yapabildik.” Muğla’nın özellikle takım sporlarında elde ettiği başarılarla ön planda olduğunu belirten Şen, “Muğla’yı ve Menteşe’yi bizim kadar üst seviyede temsil eden başka bir takım yok. Şubat ayında düzenlenecek Avrupa Kupası için daha fazla desteğe ihtiyacımız var. Avrupa’da da ülkemizi ve Muğla’yı en iyi şekilde temsil edeceğiz” diye konuştu. Avrupa Kupası öncesinde sporseverler ve yetkililerden daha fazla destek bekleyen kulüpler, hedeflerinin uluslararası başarılar olduğunu vurguladı.
Kayseri Erciyes hafta sonu 70 bin ziyaretçi ağırladı Kayseri Büyükşehir Belediyesi Erciyes A.Ş. yönetimindeki kentin kış turizm merkezi Erciyes, hafta sonu yerli ve yabancı olmak üzere 70 bin ziyaretçi ağırlayarak, yoğun ilgi görmeye devam etti. Türkiye’nin en önemli kış turizmi destinasyonlarından biri olan Erciyes Kayak Merkezi; 2024 kayak sezonunun açılmasının ardından üç haftayı geride bırakırken, bu hafta sonu 70 bin ziyaretçiyi ağırladı. Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Kayseri Erciyes A.Ş. tarafından yönetilen Erciyes, sunduğu dünya standartlarındaki tesislerle kayak severlere mükemmel bir deneyim sunmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl 2 milyon 500 bin misafir ağırlayan Erciyes, yeni sezonunda yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Kayak tutkunları, mükemmel pistler ve modern tesisler eşliğinde kış tatilinin keyfini çıkarıyor. Erciyes’in büyüleyici doğal güzellikleri ve profesyonel hizmet anlayışı, onu sadece kayakçılar için değil, doğa severler için de cazip bir destinasyon haline getiriyor. Erciyes Kayak Merkezi, toplam 112 kilometrelik kayak pisti uzunluğu, 41 farklı kayak pisti ve 19 mekanik tesisi ile Türkiye’nin en büyük ve en modern kayak merkezlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Uluslararası Dağ Kurtarma Komisyonu ICAR’a üye olan Erciyes, aynı zamanda Türkiye’de bu alandaki ilk kayak merkezi olma özelliği taşıyor.