POLİTİKA - 10 Ekim 2024 Perşembe 16:13

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yalçın: "İsrail’in şımarıklığının Orta Doğu’yu ateşe atma ihtimalini değerlendiriyoruz, her türlü hazırlığımızı yapıyoruz"

A
A
A
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yalçın: "İsrail’in şımarıklığının Orta Doğu’yu ateşe atma ihtimalini değerlendiriyoruz, her türlü hazırlığımızı yapıyoruz"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın, "İsrail’in şımarıklığının Türkiye’nin de içinde bulunduğu Orta Doğu coğrafyasını ateşe atma ihtimalini değerlendiriyoruz. Türkiye olarak özgüvenliyiz, her türlü hazırlığımızı yapıyoruz" dedi.


AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın, AK Parti Genel Merkezi’nde basın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya geldi. AK Parti İnsan Hakları Başkanlığı görevinde 1. yılını geride bıraktığını ve bu zamana kadar önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Yalçın, hazırladıkları "Hazırlık ve Katılım Süreci Açısından Yeni Anayasa" raporunda anayasanın içeriğine ilişkin bir değerlendirmenin olmadığını vurguladı. Demokratik bir olgunluk içinde anayasa hazırlık sürecinin nasıl gerçekleştirilmesi gerektiğine dair bir rapor oluşturduklarını bildiren Yalçın, "Türkiye’de sivil ve demokratik bir anayasayı yazma ve kabul etme olgunluğu gösterebilirsek, partimizin insan hakları başkanlığı olarak topluma söylemek istediğimiz siyasi pozisyonumuzu bu raporda ortaya koyduk” dedi.


Dijital dünyanın insan hakları ve siyasete etkisine ilişkin bir rapor hazırladıklarına dikkati çeken Yalçın, raporu en kısa sürede açıklayacaklarını söyledi. Yalçın, "Sosyal medya mecraları ve dijital dünyada yaşanan gelişmelerin Türkiye’deki insan hakları meselesini nasıl etkilediği ve bu meseleye dair nasıl bir pozisyon alınması, siyaset ve hukuki düzen üretilmesi gerektiğini ele alan bir raporumuz var” ifadelerini kullandı.



İsrail’in Filistin’deki soykırımı


Filistin’de yaşananların insanlığın son yıllarda gördüğü en büyük katliamlardan birine dönüştüğünü söyleyen Yalçın, "İnsan hakları konusunda mangalda kül bırakmayan Batılı iktidarlar, Gazze konusunda İsrail’e karşı bırakın herhangi bir tutum almayı, sonuna kadar onları destekleyen bir tavır içine girdiler. AK Parti olarak Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Batılı devletlerin veya İslam dünyasının tutumu ne olursa olsun son derece ilkeli bir duruş sergiledik. İsrail meselesinin maalesef daha da büyüme ihtimali hepimizin malumu. İsrail’in şımarıklığının Türkiye’nin de içinde bulunduğu Orta Doğu coğrafyasını ateşe atma ihtimalini değerlendiriyoruz. Türkiye olarak özgüvenliyiz, her türlü hazırlığımızı yapıyoruz. İsrail’in oluşturduğu kaosun sonuçlarına savunma bakımından hazırlıklı olmak ayrı şey ama toplumsal bilinçlenmeyi artırma ve siyasetin dilinin ülkenin ulusal çıkarını önceleyen zemine gelmesini her fırsatta dile getirmek istiyoruz. Siyasetteki yumuşama, el sıkışma ve benzeri meseleleri hep bu çerçevede okumak gerektiği kanaatine sahibim” ifadelerini kullandı.



Kadın cinayetleri ve cinsel istismar olayları


Yalçın, son günlerde meydana gelen kadın cinayetleri ve cinsel istismar olaylarının da birim olarak öncelikli çalıştıkları konular olduğunu belirtti. Arka arkaya bazı olaylarla karşı karşıya kalındığını ve toplumun korktuğunu ifade eden Yalçın, "Bu olayların nasıl önleneceğiyle ilgili tartışma yapılıyor ama bu tartışmalar ne kadar sağlıklı yapılıyor? Mesela Türkiye’de suç oranlarının arttığı söyleniyor. Bu gerçekten öyle mi? Hırsızlık olaylarında yüzde 30 azalma var ama dolandırıcılıkta yüzde 11 artış var. Bunları bilmeden tekil olaylar üzerinden yapılacak değerlendirmeler bizi yanlış yerlere götürebilir. Dolandırıcılık kısmında dijital dünya, dünyanın ve teknolojinin gelişmesiyle yeni suç türleri ortaya çıkıyor. Türkiye’de seri katil hikayeleri çıkmaz. Türkiye’de asayiş olaylarında bilinen suç tipleri var. İnsanlar artık sanal dünyanın etkisiyle yeni bir öğrenme biçimi ediniyor. Başka dünyaların, başka suç türlerinin ithal edilme riskleri var. Bu sosyal gerçekliği algılamadan güncel olaylar üzerinden yapılan değerlendirmelerin eksik kalacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.


Bu olayları en aza indirmek için yapılması gereken çok şeyin olduğunu herkesin öngörebildiğini anlatan Yalçın, "Mahkemelerimizin bu tür konularda karar alma biçimleri toplumu doyurucu nitelikte mi, bunu gerçek bir zeminde konuşmamız gerekiyor" dedi.



Sosyal medya mecraları


Erişim engeli getirilen iletişim platformu Discord’a değinen Yalçın, şu değerlendirmelerde bulundu:


"İçerisinde bir gencin, çocuğun kişisel gelişimini bozabilecek, satanist örgütlenmelere üye olmasını sağlayabilecek, nasıl katliam yapabileceğine dair uygulamalı dersler alabileceği yayın mecraları var. Çocuklarımız bu mecralara sınırsızca erişebilmeli mi başta bunu konuşmalıyız. 18 yaşına kadar ehliyet vermediğimiz çocukları sosyal medya trafiğinin içine sınırsızca atabilmeli miyiz? Özgürlük alanları nerede başlıyor, nerede kapanıyor? Bu yayın mecralarının birçoğunun ülkemizde merkezi yok. Devlet bunu bir şekilde düzenleyebilir. Toplumsal olarak mutabakat üreterek gerçek dünyayı nasıl bir hukuk düzeni haline getirdiysek sanal dünyayı da hukuk düzeni haline getirme şansına sahibiz ama bu mesele tartışmaya açıldığında nedense tartışmaya açılamaz bir özgürlük alanı gibi konuşuluyor."



AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yalçın: "İsrail’in şımarıklığının Orta Doğu’yu ateşe atma ihtimalini değerlendiriyoruz, her türlü hazırlığımızı yapıyoruz"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara HEKİMSEN Genel Başkanı Kurban: “Sağlık Bakanlığı’nın yeni yönetmeliğiyle aile hekimlerinin maaşları yüzde 12,5 azalacak” Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (HEKİMSEN) Genel Başkanı Adil Kurban, Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmeliğe işaret ederek, “Enflasyonist ortamda bütün herkesin, çalışanların maaşlarına ek zamlar yapılmaya çalışılır. Fakat aile hekimlerinin maaşları yüzde 12,5’e varan bir maaş kaybına neden oluyor” dedi. HEKİMSEN Genel Başkanı Adil Kurban, sendika binasında Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılacak olan ‘Aile Hekimliği Yönetmeliği’ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Son zamanlarda Sağlık Bakanlığı’nın yeni bir yönetmelik hazırladığını ve bu yönetmelikte aile hekimliğine ilişkin önemli maddeler yer aldığını kaydeden Kurban, “Enflasyonist ortamda bütün herkesin, çalışanların maaşlarına ek zamlar yapılmaya çalışılır ve zam enflasyon oranında verilmeye çalışılır. Fakat aile hekimlerinin maaşları direkt olarak kesiliyor. Bunu Sağlık Bakanlığı örneğin 4 bin olan götürü usulü ödenen hasta sayısını 3 bin 500’e düşürüyor. Bu belirli bir kesim için yüzde 12,5’e varan bir maaş kaybına neden oluyor. Bununla da yetinmiyor. Son 6 ayda bir hastanın gelmemesi durumunda sonraki 6 ayda gelse o hastanın tahakkuka verilecek parasının yalnızca yarısı aile hekimine verilecek. Bu da ortalama yüzde 10 ile 15 arasında bir maaş kaybına neden oluyor” açıklamasında bulundu. “Yönetmelikteki kriterlerde birçok problem var” Yönetmelikte aile hekimlerinin çeşitli alanlardaki performanslarına da bakıldığını kaydeden Kurban, “Bunun gibi yönetmelikte bir de performans kriterleri var. Alternatif bazı performans kriterleriyle aile hekimlerine çok cüzi de olsa bir ek ödeme veriliyordu. Bu ek ödemede hasta memnuniyet katsayısının daha önem arz etmesi söz konusu. Mesela raporlu hasta takibi veya kronik hasta takibinin yapılması gibi kriterlerle değerlendirmeler yapılıyor. Ancak bu kriterlerde birçok problem var” şeklinde konuştu. “10 dakikada bir hastaya bakılması isteniyor” Kurban, diş hekimlerinin de bu yeni yönetmelikle birlikte sorunlar yaşayacağını aktararak, “Diş hekimlerimize 10 dakikada MHRS’den bir hastaya bakması için süre veriliyor. Fakat 10 dakikada bazen diş bile çekilmiyor. Basit bir diş çekimi için onu uyuşturmanız gerekir ve onun için de bir süre gerekir. Burada diş hekimi arkadaşlarımız ‘Ben nasıl diş hekimliği yapacağım’ diye soruyorlar” şeklinde konuştu.
Muş Müdür Taşdemir, engellileri ilk antrenmanda yalnız bırakmadı Muş Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir, Muş Bedensel Engelliler Basketbol Takımı oyuncularının antrenmanına katıldı. Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Tekerlekli Sandalye Basketbol 1. Liginde mücadele edecek olan Muş Bedensel Engelliler Basketbol Takımı (MUŞ BESK) çalışmalarına başladı. Muş Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesindeki spor salonunda antrenmanlarının startını veren basketbol takımını sezonun ilk antrenmanında Müdür Taşdemir yalnız bırakmadı. Muş BESK Kulüp Başkanı Bedri Korkmaz’dan takımın son durumu hakkında bilgi alan Müdür Taşdemir, “2024-25 sezonu hayırlı olsun. Yeni sezonda tüm yöneticilere, teknik heyete ve siz sporcu kardeşlerime başarılar diliyorum. Her zaman yanınızdayız. Sizin burada rahat ve huzur içinde çalışmanız için elimizden geldiğince sizlere destek olacağız. Spor salonumuz yeni sezonda sizlere ev sahipliği yapması için hazır. İnşallah başarılı bir sezon geçirir ve istediğimiz hedefe ulaşırız. Hepinize başarılar diliyorum" dedi. Taşdemir’in ziyaretleri kendilerini motive ettiğini söyleyen Muş BESK Kulüp Başkanı Bedri Korkmaz ise “Sezon öncesi ilk antrenmanımızda yanımızda olan Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir’e bu duyarlılığından dolayı hem kendi adıma hem sporcularım adına teşekkür ediyorum. Kendisini yanımızda görmekten son derece memnun olduk. Müdürümüzün her zaman yanımızda olduğunu bilmek bizleri ekstra motive ediyor. İnşallah yeni sezona galibiyetle başlayarak sezona iyi bir başlangıç yapmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.