Yerel Haberler
Amasya
Oluz Höyük’te kutsal oda ve taş ortaya çıkarıldı: "Anadolu arkeolojisinde ilk” 27 Kasım 2024 Çarşamba - 12:32:22 Amasya’daki Oluz Höyük kazısında Frig dönemine ait kutsal olduğu değerlendirilen 2 bin 600 yıllık oda ve taş ortaya çıkarıldı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez, “Bir kutsal odayı ve içerisinde kutsal taşı açığa çıkarmamız Anadolu arkeolojisinde ilk defa gelişen bir olay” dedi. Friglerin kutsal tanrıçası Kubaba’nın heykeline ait parçaya rastlanması üzerine gözlerin çevrildiği alanda iki Kubaba sunağının bulunması sonrasında süren kazılarda 20 metrekare genişliğindeki kare bir yapı ve diğerlerinden farklı olduğu görülen bir taş ile karşılaşıldı. Yazılı kaynaklarda geçiyordu Tarihsel yazılı kaynaklarda kara bir taşın tanrıça Kubaba’yı (Kibele) temsil ettiğinin söylendiğini hatırlatan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk İslam Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez, “Orta Anadolu’da bir Kubaba kutsal alanında kare biçimli bir yapıda kutsal taşın bulunması Anadolu arkeolojisi için oldukça derin anlamlar taşıyor. Yazılı kaynaklarda geçen kutsal taş ve ana tanrıça ilişkisinin de arkeolojik gerçekliğini gözler önüne seriyor. O tarihsel bilgileri somutlaştırmış durumdayız. Kare yapı, kutsal taş ilişkisinin de MÖ 600’lü yıllara kadar uzandığını görüyoruz” diye konuştu. Çalışma, ‘Geleceğe Miras Projesi’ çerçevesinde ilerleyecek Kubaba kutsal alanındaki çalışmaların Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın uyguladığı ‘Geleceğe Miras Projesi’ çerçevesinde ilerleyeceğini anlatan Prof. Dr. Dönmez, “Daha yeni mekanlarında ortaya çıkacağını düşünüyoruz. Belki de Anadolu’da tek tanrıcılığa başlanan dönemin bir kutsal kompleksini açığa çıkarmış olacağız. Bunu da restorasyonunu tamamlayarak turizme kazandırmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu. Kazılara, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Amasya Valiliği, İstanbul Üniversitesi ile Amasya Üniversitesi’nin desteğiyle devam edilecek.
Amasya Üniversitesi’ne binaların dayanıklılığını ölçecek deprem kiti alındı
05 Ocak 2024 Cuma - 17:41 Amasya Üniversitesi’ne binaların dayanıklılığını ölçecek deprem kiti alındı Amasya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ne binaların depreme dayanklı olup olmadığına ilişkin testlerin yapılabileceği deprem test kiti alınarak hibe edildi. Böylece akademisyenler başta üniversitenin binalarını ve şehirdeki yapıların depreme dayanıklılığını ölçebilecek. Özel bir banka tarafından hibe edilen deprem kitinin teslimini yapan Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, “Deprem kiti bilhassa başta kendi binalarımız olmak üzere bütün Amasya’ya şehre hizmet etmek üzere hizmete hazır olacak. Bu deprem kitinin binaların depreme dayanıklılığını binalara zarar vermeden ölçmesi ve en son teknolojik sistem olması da çok çok önemli” dedi. Amasya’nın coğrafi konumu gereği birinci derecede deprem bölgesinde bulunduğuna dikkat çeken Rektör Turabi, “Doç. Dr. Murat Gökçe hocamızın yönetiminde birkaç ekip kurulacak. Öncelikle bizim binalarımız olmak üzere Amasya’da anlaşmalı olduğumuz, Afet Koordinasyon Merkezi ile karşılıklı sorumlu protokolümüz olan kurumlara da hizmet verecek. Bilindiği üzere biz şu anda bilgilendirme raporları verebiliyoruz. Akreditasyonu da alacağız ve akreditasyonla beraber kentsel dönüşüm raporları da verebileceğiz” diye konuştu. Bu cihazların tahribatlı ve tahribatsız yöntemle taşıyıcı sistemlerin analizini yapmak için kullanılacağına değinen Doç. Dr. Gökçe ise, “Tahribatsız yöntemlerle schmit çekici ve ultrasonik test cihaz binanın kolan ve kirişlerinde tahribat etmeden bize yaklaşık bir basınçla fikir veriyor. Daha sonra en zayıf kolonları seçerek seçilen kolonlardan da tek devir 255 mm beton delme karot makinesi ile karot örneği alarak betonun ne kadar dayanıklı olduğunu tespit ediyoruz. Profesyonel multi dedektör ile ise donatıya zarar vermeden numuneler almamızı sağlıyor. Daha sonra bu numuneleri beton laboratuvarında test ederek binalarımızın deprem yönetmeliğine uyup uymadığını tespit etmiş oluyoruz. Bu arada binalardan aldığımız numune sonrası oluşan boşlukları özel bir harç ile onararak teslim ediyoruz” şeklinde konuştu.
Amasya Müftülüğünden görme engellilere özel 100 çeşit kitap
04 Ocak 2024 Perşembe - 19:07 Amasya Müftülüğünden görme engellilere özel 100 çeşit kitap Amasya Müftülüğü, görme engellilere özel olarak Braille alfabesiyle yazılan 100 çeşit kitap hazırlattı. Mehmet Akif Ersoy, Arif Nihat Asya ve Cahit Sıtkı Tarancı gibi şairlerin şiirlerinin de görme engellilerin okuyabilecekleri kabartma yazıya dönüştürülmesine müftülüğün düzenlediği Braille alfabesi kursunda eğitimi alan üniversite öğrencileri de destek oldu. 100 eser arasında tarihi camiler ve şehrin kültürel değerleriyle ilgili bilgilerin bulunduğu kitapların da yer aldığı sergi 4 Ocak Dünya Braille Alfabesi Günü’nde Sultan II. Bayezid Külliyesi’nde açıldı. Açılışı Amasya Valisi Yılmaz Doruk, İl Müftüsü Durmuş Ayvaz, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Galip Uzun ile Altı Nokta Körler Derneği Amasya Şubesi Başkanı Musa Demiryarar yaptı. Öğrencilerden Sinem Kırca, Braille alfabesini okuyup, yazmayı öğrenmesinin ardından eserleri hazırladıklarını belirtti. Hüsna Nur Karkılı da, Kur’an-ı Kerim’i parmaklarıyla okuyan bir görme engelli bireyden etkilenerek bu işe koyulduğunu söyledi. Öğrenmenin yaşı ve engelinin bulunmadığına dikkat çeken Vali Yılmaz Doruk, “Görme engelli olmak, aydınlanmaya engel değilmiş. Böyle bir çalışma çok kıymetli. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi. 4 Ocak Dünya Braille Alfabesi Günü’nde özel bir etkinliği Amasyalılarla buluşturmanın keyfini yaşayan Müftü Ayvaz ise, “Müftülüğümüzdeki çalışma arkadaşlarımızla lisede, üniversitede öğrenim gören öğrencilerimize imam hatip ve müezzin kayyım, Kur’an kursu hocalarımızla Braille alfabesi kursları açtık. İnsan sadece görmeyle öğrenmiyor. Allah, insanın diğer organlarıyla da öğrenebilecek olduğunu bizlere işaret etmiş. Bugün onu hep beraber idrak ediyoruz” diye konuştu. Altı Nokta Körler Derneği Amasya Şubesi Başkanı Musa Demiryarar, görme engellilerin sosyal ve kültürel gelişimine büyük katkısı olacağına inandığı organizasyonu düzenleyenlere şükran duyduklarını ifade etti.
Vali Doruk: “Kamu kurumlarımızın temel hedefi vatandaşlarımıza daha kaliteli, hızlı hizmet sunmak”
04 Ocak 2024 Perşembe - 09:17 Vali Doruk: “Kamu kurumlarımızın temel hedefi vatandaşlarımıza daha kaliteli, hızlı hizmet sunmak” Amasya Valisi Yılmaz Doruk, “Kamu kurumlarımızın temel hedefi vatandaşlarımıza daha kaliteli, etkin ve hızlı hizmet sunmaktır” dedi. İl genelinde kamu kurumlarının 2023 yılı faaliyetlerinin genel değerlendirilmesinin yapıldığı ve 2024 yılı yatırım, plan ile hedeflerinin görüşüldüğü İl İdare Şube Başkanları toplantısına başkanlık eden Vali Doruk, “Bizler devletimizin temsilcileri olarak vatandaşlarımızı merkeze alan, onların ihtiyaçlarını en üst düzeyde karşılamayı amaç edinen, kamu kurum ve kuruluşlarımızla işbirliği içerisinde çalışarak kaynakları etkin ve verimli bir şekilde kullanma anlayışla çalışmalıyız” diye konuştu. Halkın dilekçe hakkının kullanılması, CİMER, Açık Kapı gibi başvuru yollarıyla kurumlara ilettikleri taleplerin dikkatle incelenip ve sonuçlandırılması hususunda özellikle ihtimam gösterilmesini isteyen Yılmaz Doruk, vatandaşların yöneticileri gördüğü zaman yapmış olunan hizmetler akıllarına gelmesi gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın riyasetinde devletin belirlediği genel politikaların Amasya’da her düzeyde uygulanması ve beklenen hedeflere ulaşılması için tüm birimlerimiz koordineli bir şekilde çalışmasına önem veren Doruk, “Hepimizin idarecisi olduğumuz kurumlara yenilikler katması gerekiyor. Tarımda, sanayide, turizmde ve diğer alanlarda Amasya’mızın marka değerini en üst seviyelere çıkarmak ve vatandaşlarımızın refah seviyesini yükseltmek için yeni fikirler ve projeler üretmeliyiz. Bunun için de tüm kurumlarımızın bir vücudun uzuvları gibi birlikte hareket etmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu. Vali Yardımcıları ve kurum yöneticilerinin yer aldığı toplantıda kurumlarının işleyişine dair konular ele alınarak görüş alışverişinde bulunuldu.
Yazar Sadi Bayram’a hastane odasında fahri doktora verildi
02 Ocak 2024 Salı - 12:09 Yazar Sadi Bayram’a hastane odasında fahri doktora verildi Amasya Üniversitesi Senatosu, Yazar Sadi Bayram’a fahri doktora verdi. Tedavi gördüğü hastanede biniş giyip doktora belgesi alan 80 yaşındaki Bayram’a sürpriz yapan Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, müzik eşliğinde canlı bağlantıyla şarkı da okudu. Yüzlerce makalesi ve 16 kitap yayını bulunan Sadi Bayram, 8 bine yakın kitabını Amasya Üniversitesi Kütüphanesine bağışladı. Bunun üzerine Amasya Üniversitesi Senatosu, Bayram’a fahri doktora vermeyi kararlaştırdı. Düzenlenen belge Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi gören yazara verildi. Dostunu yalnız bırakmayan sanatçı Özgen Gürbüz eline aldığı uduyla Türk sanat müziğinin sevilen eserlerini seslendirdi. Türkiye’nin ilk Türk din musikisi profesörü olan Rektör Turabi de ‘Cana rakibi handan edersin’ şarkısına canlı bağlantıyla eşlik etti. Sosyal Bilimler Enstitü Müdürü Hasan Yerkazan ve Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serap Taşdemir’in elinden fahri doktora belgesini alan Sadi Bayram, “Ecdadımın 1235 yıllarından beri Amasya ve çevresinde yaşadığı, Sultan Beyazıt Medresesinde dersler verdiği memleketim şehzadeler şehrinde Amasya Üniversitesi’nden fahri doktora almak çok önemli gururdur” dedi. Rektör Turabi ise üniversite kütüphanesine çok önemli desteklerde bulunan Bayram’a teşekkür ederek şifa dileklerini iletti.