Yerel Haberler
Amasya
Oluz Höyük’te kutsal oda ve taş ortaya çıkarıldı: "Anadolu arkeolojisinde ilk” 27 Kasım 2024 Çarşamba - 12:32:22 Amasya’daki Oluz Höyük kazısında Frig dönemine ait kutsal olduğu değerlendirilen 2 bin 600 yıllık oda ve taş ortaya çıkarıldı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez, “Bir kutsal odayı ve içerisinde kutsal taşı açığa çıkarmamız Anadolu arkeolojisinde ilk defa gelişen bir olay” dedi. Friglerin kutsal tanrıçası Kubaba’nın heykeline ait parçaya rastlanması üzerine gözlerin çevrildiği alanda iki Kubaba sunağının bulunması sonrasında süren kazılarda 20 metrekare genişliğindeki kare bir yapı ve diğerlerinden farklı olduğu görülen bir taş ile karşılaşıldı. Yazılı kaynaklarda geçiyordu Tarihsel yazılı kaynaklarda kara bir taşın tanrıça Kubaba’yı (Kibele) temsil ettiğinin söylendiğini hatırlatan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk İslam Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez, “Orta Anadolu’da bir Kubaba kutsal alanında kare biçimli bir yapıda kutsal taşın bulunması Anadolu arkeolojisi için oldukça derin anlamlar taşıyor. Yazılı kaynaklarda geçen kutsal taş ve ana tanrıça ilişkisinin de arkeolojik gerçekliğini gözler önüne seriyor. O tarihsel bilgileri somutlaştırmış durumdayız. Kare yapı, kutsal taş ilişkisinin de MÖ 600’lü yıllara kadar uzandığını görüyoruz” diye konuştu. Çalışma, ‘Geleceğe Miras Projesi’ çerçevesinde ilerleyecek Kubaba kutsal alanındaki çalışmaların Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın uyguladığı ‘Geleceğe Miras Projesi’ çerçevesinde ilerleyeceğini anlatan Prof. Dr. Dönmez, “Daha yeni mekanlarında ortaya çıkacağını düşünüyoruz. Belki de Anadolu’da tek tanrıcılığa başlanan dönemin bir kutsal kompleksini açığa çıkarmış olacağız. Bunu da restorasyonunu tamamlayarak turizme kazandırmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu. Kazılara, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Amasya Valiliği, İstanbul Üniversitesi ile Amasya Üniversitesi’nin desteğiyle devam edilecek.
Bir haftada geçmeyen bel ağrısına dikkat
23 Şubat 2024 Cuma - 11:23 Bir haftada geçmeyen bel ağrısına dikkat En sık karşılaşılan rahatsızlıklar arasında olan bel ağrısının bir haftadır sürmesi halinde hastanın profesyonel bir sağlık kuruluşuna başvurulması öneriliyor. Amasya’da faaliyet gösteren Özel Kolmed Hastanesi’nde görevli Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Önder Taşkın, yaşam kalitesi ve iş gücü kaybına neden olan bel ağrısının tedavi sürecinde ağrının tanı ayrımını yapmanın önemine işaret etti. Taşkın, “Eğer bel ağrısı 7 günden fazla sürüyorsa, istirahat ve ilaçla geçmeyip, yürüme fonksiyonlarınızda bozulmaya neden oluyorsa mutlaka profesyonel bir sağlık kuruluşuna başvuru gerektirir. Hastanemizde farklı tedavi yöntemlerimizle ağrılarınıza son verebiliriz” dedi. "Her bel fıtığı da ameliyat olunması anlamına gelmez" Gebelik, stres, ani hareketle oluşan kas spazmlarının da neden olabileceği bel ağrısının yeni doğumdan yaşlılığa değin her yaşta görüldüğünün altını çizen Opr. Dr. Taşkın, “Yeni doğan döneminde omur ve omuriliklerdeki doğumsal anormallikler, travmalar, enfeksiyonlar, bel fıtıkları, kireçlenme bel ağrısının nedenleri arasındadır. Önemli olan bunların ayrımını yaparak tedavisini gerçekleştirmektir. Her bel ağrısı bel fıtığı değildir. Her bel fıtığı da ameliyat olunması anlamına gelmez. Bize bel ağrısıyla gelen hastaların çok düşük yüzdesine operasyon öneriyoruz. Çeşitli yöntemlerle birçok hastanın ağrısını önlemekteyiz. Medikal veya fizik tedaviyle hastanın iyileşmesi mümkün” diye konuştu.
Keşkek tenceresini karpuz seçer gibi açıyor: “Aman Allah’ım”
23 Şubat 2024 Cuma - 09:12 Keşkek tenceresini karpuz seçer gibi açıyor: “Aman Allah’ım” Amasya’da ‘Çılgın usta’ diye tanınan aşçı Lütfi Kol, fırında pişirdiği keşkeğin tenceresini kendine has yöntemle açıyor. Fırından çıkardığı tencereye karpuz seçer gibi eliyle peşpeşe vuran tecrübeli aşçı, “Aman Allah’ım” diye seslenip açılışı yapıyor. O anlarda yaşadığı mutluluğun görüntülerini sabah erkenden sosyal medyada paylaşarak keşkeğin hazır olduğunu müşterilerine duyuruyor. “Piştiğini o şekilde anlıyorum” Yapılışında buğday, nohut ve et kullanılan keşkeği geceden yanan fırına sürüp sabaha kadar piştiğini anlatan 44 yaşındaki Lütfi Kol, “Açarken tık tık tık diye peşpeşe tencereye vuruyorum. Sesini işitiyorum. Piştiğini o şekilde anlıyorum” dedi. Mesleğine aşık olduğunu belirten Kol, keşkeğin hazır olduğu görüntüleri de sosyal medya hesabından paylaşıyor. Erkenden şehir merkezindeki restoranın yolunu tutan müşteriler ise sıcak sıcak keşkek yemenin keyfini yaşıyor. “Ustamız keşkeği karpuz seçer gibi hazırlıyor” Yıllardır çılgın ustanın yemeklerinden yiyen esnaf Ali Çapkın, “Ustamız keşkeği karpuz seçer gibi hazırlıyor. Bir nevi yemekle konuşuyor. Sanki lezzet katıyor. Ellerine sağlık” diye konuştu. Kol’un yerli, yabancı müşterileriyle çok iyi diyalog kurduğuna değinen Çapkın, “Turistlerin dilini bilmemesine rağmen sempatik olduğu için iletişime geçebiliyor. Onlarla vücut diliyle anlaşabiliyor. O bizim çılgın ustamız. Kendisini de, yemeklerini de seviyoruz” şeklinde konuştu. “Yemeğe sevgisini de katıyor” Keşkeğin yörede düğünlerde ve toplu organizasyonlarda vazgeçilmez yemek olduğunu hatırlatan İbrahim Arslan da, “Keşkeğe tadını veren ettir. Çılgın ustamızda tam ayarında yapıyor. Etini, malzemelerini bol hazırlıyor. Sevgisini de katınca ortaya güzel bir yemek çıkıyor. Ellerine sağlık” ifadelerini kullandı.
Okulu boyamaya gelen öğrencileri şehit evladının en sevdiği yemekle karşıladı
21 Şubat 2024 Çarşamba - 10:18 Okulu boyamaya gelen öğrencileri şehit evladının en sevdiği yemekle karşıladı Amasya’da Şehitler İlkokulu’nda yenilenecek okuma salonuna Şehit Ali Bilgiç’in isminin verilmesi kararlaştırıldı. Girişine şehidin fotoğrafının asıldığı salonun boyama işlemini gönüllü olarak ‘Tamir takımı’ adlı gruptaki meslek lisesi öğrencileri üstlendi. Şehidin annesi o öğrencileri 31 yıl önce vatan toprağına emanet ettiği evladının en sevdiği yemek olan ‘Yaprak sarması’ ile karşılayıp ikram etti. "Evladımın hatırası yaşatılacak, çok gururluyum" Yaşadığı İpekköy’deki okulda evladının isminin yaşatılacağı için mutlu olan Zeynep Bilgiç (80), "Evladımın hatırası yaşatılacak. Çok gururluyum. Torunlarım burada boya yapıyor. Bende onlara oğlumun çok sevdiği yemek olan yaprak sarması getirdim" dedi. "Zeynep ninemizin ellerine sağlık" Şehit annesinin elleriyle sardığı yaprak sarmasını yiyen öğrencilerden Niyazi Aydın, "Yaprak dolması çok güzeldi. Zeynep ninemizin ellerine sağlık. Burayı çok güzel bir hale getireceğiz" diye konuştu. Şehit Gültekin Tırpan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Niyazi Şişik, öğretmen Sabri Bulut ve öğrencileri elini öptükleri Zeynep nineye teşekkür etti. Ziyarette bulunduğu okulda başlayan çalışmayla ilgili bilgiler alan Amasya Milli Eğitim Müdürü Mehmet Türkmen ise, en iyi şekilde donatılacak okuma salonunu açılışını şehidin emaneti annesiyle birlikte yapacak olmaktan mutluluk duyacaklarını söyledi.
Amasya’da meslek liselilere simülatörlü elektrikli araç bakım eğitimi
21 Şubat 2024 Çarşamba - 09:11 Amasya’da meslek liselilere simülatörlü elektrikli araç bakım eğitimi Amasya’da çevre dostu elektrikli araçların bakımı konusunda meslek lisesi öğrencileri ile özel servis çalışanlarına yönelik simülatörlü eğitim düzenlendi. Amasya Milli Eğitim Müdürlüğü, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle Amasya’da elektrikli araç ustası yetiştirme projesini hayata geçirdi. Şehit Gültekin Tırpan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi motor bölümü öğrencilerinin yanı sıra şehirdeki özel araç servisi çalışanları da projenin ilk etabı olan eğitime katıldı. Elektrikli taşıt bileşenlerinin tamamının bulunduğunu simülatörü kullanan kursiyerler sanal ortamda bakım yapabilme deneyimi yaşadı. 21 kursiyer edindikleri bilgileri Türkiye’nin yerli otomobili Togg ile pekiştirme fırsatı da buldu. Elektrikli araçların bakımı alanında önemli oranda nitelikli insan gücüne ihtiyaç duyulduğunu belirten Amasya Milli Eğitim Müdürü Mehmet Türkmen, Şehit Gültekin Tırpan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde elektrikli araç bakım ve onarımı atölyesini kurmayı hedeflediklerini açıkladı. Yeni nesil eğitim teknolojileriyle mesleki eğitimin kalitesini artırmayı hedeflediklerini vurgulayan Türkmen, "Amacımız çocuklarımızın güncel teknolojiyi yakalamalarının yanı sıra gelecekle ilgili hayallerini güçlendirmektir" dedi. Özel bir araç bakım servisinde çalışan Reşat Batur da, "Herhangi bir arıza olduğunu neye göre işlem yapacağımızı bilmiyorduk. Sadece bakım işini yapanlara değil bu araçları alıp kullanan insanların da eğitim alması gerektiğini gördük" diye konuştu.