Yerel Haberler
Amasya
Taşova Gençlik Merkezi’nden gençlere yeni ufuklar
15 Mart 2024 Cuma - 14:56 Taşova Gençlik Merkezi’nden gençlere yeni ufuklar Amasya’nın Taşova ilçesinde Gençlik Merkezi’nde kodlama eğitimi alan öğrenciler, teknolojiyle ilgili yeni bilgiler öğrendi. Taşova Gençlik Merkezi İnovasyon Atölyesi’nde kodlama eğitimi alan öğrenciler, “8-14 Mart Bilim ve Teknoloji Haftası’nı düzenlenen etkinlikte kutladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Taşova Gençlik Merkezi gönüllü gençleri ve liderleri, bilimin ve teknolojinin önemine dikkati çekmek, çocukları ve gençleri bu alanlara teşvik amacıyla bilim ve teknoloji haftası için etkinlik düzenledi. Gerçekleştirilen etkinlikte, öğrenciler bilimsel deneylerini sunarken, aynı zamanda teknolojinin gelişimi ve kullanımı hakkında farkındalık oluşturdu. Öğrenciler, farklı bilimsel konseptleri keşfetme ve teknolojinin günlük yaşamda nasıl kullanılabileceği konusunda pratik bilgiler edinme fırsatı buldu. Taşova Gençlik Merkezi Müdürü Sercan Şenel, etkinliklerin çocukların ve gençlerin bilimsel düşünme becerilerini ve teknolojiyle ilgili yeteneklerini geliştirmeye yönelik olduğunu belirterek, “Bu tür etkinlikler, çocukların ve gençlerin gelecekteki kariyerlerini şekillendirmelerine yardımcı olacaktır ve toplumda bilim ve teknolojiye olan ilgiyi artıracaktır. Taşova Gençlik Merkezimizin İnovasyon Atölyesi’nde açtığımız kodlama kursu, çocuklarımıza ve gençlerimize sunduğumuz fırsatlardan sadece biri olarak görülüyor. Aynı zamanda Gençlik Merkezlerimiz, çocuklarımızın ve gençlerimizin kişisel gelişimlerine katkıda bulunurken, topluma da faydalı bireyler olarak yetişmelerine yardımcı oluyor” dedi.
Genel Cerrah Suat  Evirgen: “Guatr ameliyatı sinir monitörizasyon cihazı ile daha güvenli”
15 Mart 2024 Cuma - 14:43 Genel Cerrah Suat Evirgen: “Guatr ameliyatı sinir monitörizasyon cihazı ile daha güvenli” Guatr ameliyatı sonrası sesinin kalıcı olarak kısılmasından endişelenen hastalar, ameliyatta kullanılan sinir monitörizasyon cihazı sayesinde ses telleri zarar görmeden sağlığına kavuşuyor. Cihazın bulunduğu Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Genel Cerrah Suat Evirgen, “Bu cihazla birlikte artık guatr ameliyatları ses telleri açısından gayet güvenli şekilde yapılıyor” dedi. ‘Ses tellerinde sıkıntı olacak mı? Konuşamayacak mıyım?’ şeklindeki korkulara son Boyunda şişlik, çarpıntı, terleme ve yutma güçlüğü gibi şikayetlerle başvuran hastaların endokrinoloji ve dahiliye uzmanları tarafından ilaçla tedavi edebildiğini bunların ancak yüzde 15 kadarı için ameliyat kararı anlatan Suat Evirgen, “Hastalar polikliniğe gelip ameliyat kararı alındığında her zaman bir korku yaşıyorlar. ‘Ses tellerinde sıkıntı olacak mı? Gelecekte konuşamayacak mıyım?’ şeklinde korkular yaşıyorlar. Günümüz teknolojisinin ilerlemesiyle birlikte ameliyat anında siniri tespit eden bir cihaz gelişti. Sinir monitörizasyon cihazını hastanemize temin ettik. Bu cihazla birlikte artık guatr ameliyatları ses telleri açısından gayet güvenli şekilde yapılıyor. Örnekleri de fazlasıyla var” diye konuştu. Evirgen’in 100’ün üstünde ameliyat ettiği hastalarından Sündüz Kargulu da, yere eğilmekte bile güçlük çektiği guatr sorununu sesinde kısılma yaşamadan atlattığını söyledi.
Türkiye’nin en eski Ramazan bandosu Amasya’da: Tam 160 yıllık
11 Mart 2024 Pazartesi - 23:12 Türkiye’nin en eski Ramazan bandosu Amasya’da: Tam 160 yıllık Şehzadeler şehri Amasya’da 160 yıldır her Ramazan ayında kaleye çıkarak konser veren bando, Türkiye’nin en eski Ramazan bandosu olma özelliği taşıyor. Ramazan ayı boyunca tarihi Harşena Kalesi’nde konser veren Amasya Belediye Bandosu, 160 yıllık köklü geleneği sürdürmenin gururunu yaşıyor. Üstü açık otobüsten çaldıkları şarkılar ve marşlarla kent merkezinden kaleye tırmanan bando takımı, gelen istek parçalara da konserde yer veriyor. Kahramanlık türkülerini ve popüler şarkıları seslendiren bando, Ramazan ayına coşku ve renk katıyor. “Türkiye’de tekiz” Kültürel mirası devam ettirdikleri için gururlu olduklarını belirten Bando Şefi Hakan Dinçer, “20 yıldır bu bandodayım. Rakibimiz yok. Türkiye’de tekiz. 160 yıllık en eski Ramazan bandosuyuz” dedi. “Birlik ve beraberlik ruhunu aşılıyor” Öte yandan Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa tarafından 1864 yılında iftar ve sahur vakitlerini kent sakinlerine duyurmak üzere kullanılmaya başlanan Ramazan topu, bu Ramazan’da Belediye Başkanı Çelik tarafından ateşlendi. Elektriğin olmadığı dönemlerde vatandaşlara iftar ve sahur vakitlerinin yaklaştığının bandoyla, vaktin dolduğunun ise top atışıyla duyurulduğunu anlatan Amasya Belediye Başkanı Bayram Çelik, “Bandomuz Ramazan heyecanına coşku katıyor. Birlik ve beraberlik ruhunu aşılıyor” diye konuştu. İlk iftar topunun ateşlendiği programda bulunmaktan mutlu olduğunu ifade eden Amasya Valisi Yılmaz Doruk ise, “Ramazan ayının maddi, manevi manasına katkı sağlayan, güzelleştiren, coşku veren böyle gelenekleri yaşamaktan ben de ziyadesiyle mutluyum” şeklinde konuştu. Ramazan’ın ilk iftarında asırlık geleneğin sürdürülmesi için bando takımı ile Harşena Kalesi’ne çıkılan programa AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek, CHP Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, belediye başkan adayları ve protokol üyeleri de katıldı. “Bu geleneğimiz yaşatılsın” Bando şefini telefonla arayıp “Kilo kilo elmalar” adlı şarkıyı isteyen 68 yaşındaki Nurettin Karademir, çocukluğundan bu yana Ramazan aylarında bu bandonun eserlerini dinlediğini söyledi. Gülşen Özarı ise, “Bu geleneğimiz hiç bitmesin, tükenmesin, torunlarımız da görüp yaşatsın” ifadelerini kullandı.