GÜNDEM - 28 Şubat 2025 Cuma 15:02

El işçiliğinin son temsilcilerinden Mithat Usta, ürettiği bastonlarıyla teknolojiye direniyor

A
A
A
El işçiliğinin son temsilcilerinden Mithat Usta, ürettiği bastonlarıyla teknolojiye direniyor

Zonguldak’ın Devrek ilçesinde, el işçiliğiyle baston üretimi yapan 39 yaşındaki Mithat Güllüoğlu, mesleğini çocukluğundan bu yana büyük bir tutkuyla sürdürüyor. Gülüoğlu’nun kartal, yılan, kurt figürleriyle süslediği bastonlar 20 bin liraya kadar alıcı buluyor.


Eski Cami Sokak’taki Bastoncular Çarşısı’nda çalışan Güllüoğlu, bir yıl boyunca dinlendirdiği kızılcık ağacından yapılan bastonlarını 750 ila 20 bin lira arasında satışa sunuyor. Güllüoğlu, mesleğe adım atış sürecini şu sözlerle anlattı:


"Çocukluğumuzdan bugüne bu mesleği yapıyorum. Gerçek ustalar ağabeylerimdi. Onların yanında görerek denedim. Baktım, bende de yetenek varmış. Baston yapmaya başladım. Ağacı elime alıyorum, ne çizersem, ne istersem tamamen hayal gücümle alakalı o figürü yapabiliyorum."



Teknolojiye direnerek geleneksel sanatı yaşatıyor


Tamamen el işçiliğiyle baston ürettiğini vurgulayan Güllüoğlu, makine kullanmadıklarını belirterek, "Biz el emeği işçilik yapıyoruz. Yaptığımız bastonlar tamamen el işçiliğiyle oluyor. Teknolojiye de direniyoruz. Teknoloji ile de mücadele ediyoruz. Destek göremiyoruz. Kendi çabalarımızla mesleği ayakta tutmaya çalışıyoruz. Destek bekliyoruz" dedi.


Sanatını icra ederken bastonlara hayvan figürleri işleyen Güllüoğlu, iguana, kaplumbağa, yılan, kurt, salyangoz, at, köpek, kartal, leylek ve kurbağa gibi farklı motiflerle ürünlerine sanatsal bir dokunuş katıyor.


Geleneksel baston yapımını yaşatmak için mücadele eden Güllüoğlu, mesleğinin gelecek nesillere aktarılması için destek çağrısında bulundu.



El işçiliğinin son temsilcilerinden Mithat Usta, ürettiği bastonlarıyla teknolojiye direniyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Cesedi ormanlık alanda yanmış halde bulunan işçi cinayeti davasında karar Zonguldak’ta Afganistan uyruklu işçinin cesedinin ormanlık alanda yanmış halde bulunmasına ilişkin 3’ü tutuklu 6 sanığın yargılandığı davada mahkeme karar çıktı. Tutuklu sanıklardan ikisi 5’er yıl 8 ay, biri 4 yıl 6 ay, tutuksuz iki sanık 2’şer yıl, bir sanık ise 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görünlen duruşmaya tutuklu sanıklar A.A., E.G. ile tutuksuz sanık S.K. SEGBİS aracılığıyla, tutuklu sanık H.K. ve tutuksuz sanıklar A.Ç. ile E.D. ise salondan katıldı. Maktulün eşi Qamer Gül Meliki, sanıkların hayatlarını mahvettiğini belirterek, "Benim çocuklarım çocuk değil mi? Kocamı öldürdünüz, hayatımı mahvettiniz. Hakkımı alacağım bir karar olmasını istiyorum" dedi. Ailenin avukatı Kerim Bahadır Şeker, beyanlarının zapta eksik geçirildiğini, her celsede konuşmasının kesildiğini ileri sürdü. Şeker ile mahkeme heyeti arasında tartışma yaşanırken, gerginliğin artması üzerine heyet, duruşma düzenini bozduğu gerekçesiyle Şeker’in salondan çıkarılmasına karar verdi. Sanıklar savunmalarında suçlamaları reddederek beraat talebinde bulundu. H.K, "Rahmetlinin canlanması için elimden geleni yaptım. Ölmüştü. Ailesine elimden gelen yardımı yaparım" dedi. H.K’nin avukatı ise ölüm nedeninin tespit edilemediğini belirterek, müvekkilinin beraatini talep etti. Mahkeme, "bilinçli taksirle ölüme neden olma" suçundan tutuklu sanıklar E.G. ve H.K’yi 5 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırırken, A.A’ya ise "suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme" suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Tutuksuz yargılanan sanıklardan E.D. ve S.K. 2’şer yıl, A.Ç. ise iş birliği nedeniyle indirim uygulanarak 1 yıl 8 ay hapis cezasına mahkum edildi. Mahkeme, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin, tutuksuz sanıkların ise yurt dışına çıkış yasağının devamına hükmetti. Duruşma sonrası açıklama yapan avukat Şeker, süreci AİHM’e taşıyacaklarını belirtirken, Qamer Gül Meliki ise, "Hakkımı hiçbir zaman helal etmiyorum. Hayatımı mahvettiler" dedi.