SAĞLIK - 10 Nisan 2025 Perşembe 20:05

Şenpiliç’in ürününde zararlı bakteri tespit edildi: O ürün piyasadan toplatılarak imha ediliyor

A
A
A
Şenpiliç’in ürününde zararlı bakteri tespit edildi: O ürün piyasadan toplatılarak imha ediliyor

Sakarya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince Şenpiliç’in ‘Annemin Köftesi Piliç Kasap Köfte’ ürününde, insan sağlığına zararlı bakteri tespit edildi. Türkiye’nin önde gelen beyaz et üreticisi olan Şenpiliç’in bakteri tespit edilen ürünlerinin piyasadan toplatılarak imha edilmesine karar verildi. Ayrıca yasal işlem başlatılan işletmeye 210 bin 622 TL cezai işlem uygulandı.

Sakarya’da İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, vatandaşın sağlığını tehlikeye atabilecek gıda ürünlerine yönelik denetimlerini sürdürüyor. Ekipler bu çerçevede, yaklaşık 2 ay önce Söğütlü 3. Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren ve ülkenin önde gelen beyaz et üreticisi olan Şenpiliç’in işletmesinde denetim gerçekleştirdi. Denetimlerde numune alınan, ‘Annemin Köftesi Piliç Kasap Köfte’ ürününde ‘L monocytogenes’ isimli insan sağlığına zararlı bakteri tespit edildi. Hakkında yasal işlem başlatılan işletmeye 210 bin 622 TL cezai işlem uygulandı. Konu ile ilgili harekete geçen İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce, söz konusu ürünün piyasadan toplatılarak imha edilmesine karar verildi. Tespiti yapılarak toplatılan ürünlerin imha edildiği bilgisine de ulaşıldı.

Ürünün toplatılmasına ilişkin yazı gönderildi

Ürünün toplatılmasına ilişkin Sakarya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden diğer illere gönderilen yazıda, "Müdürlüğümüz kontrol görevlileri tarafından, ilimiz Soğucak Mahallesi 3. Organize Sanayi Bölgesi 6. Yol No:44 Merkez Söğütlü adresinde faaliyet gösteren Şenpiliç Gıda Sanayi Anonim Şirketi unvanlı işletmede yapılan resmi kontrolde, ‘Şenpiliç Annemin Köftesi Piliç Kasap Köfte’ (STT: 10/03/2025, - Parti No: 204125 Onay Numarası: 54-0160)’, ürününden numune alınmış olup, söz konusu ürüne yapılan analiz sonucuna göre ’L. monocytogenes’ içermesi sebebiyle Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği’ne uygun olmadığı tespit edilmiştir ve üretici işletmeye yasal işlem uygulanmıştır. Söz konusu ürünün toplatılması ile ilgili firmaya tanınmış olan yasal süre bitmiş olup, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 21. Maddesinin 5. fıkrasına aykırılık tespit edildiğinden, aynı kanunun 40. maddesinin 1. fıkrasının (d) bendi gereğince söz konusu ürünlerin en kısa sürede piyasadan toplatılması gerekmektedir. İl Müdürlüğümüz yapılan denetimlerde söz konusu ürüne rastlanılması halinde işlemlerin yapılarak Müdürlüğümüze bilgi verilmesi hususunda gereğini arz ederim" ifadeleri yer aldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul DEM Parti Eş Genel Başkanları, Sırrı Süreyya Önder’e hastanede ziyarette bulundu DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları, Tuncer Bakırhan, DEM Parti Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ve Parti Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit geçirdiği kalp krizi sonucu hastaneye kaldırılan Sırrı Süreyya Önder’e ziyarette bulundu. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları hastanede bulunan ve ameliyatı devam eden Sırrı Süreyya Önder’in durumuyla ilgili hastane önünde açıklamada bulundu. Hatimoğulları açıklamasında, "Meclis Başkan Vekili, DEM Parti Milletvekilimiz ve aynı zamanda İmralı heyeti üyemiz sevgili Sırrı Süreyya Önder bugün evinde geçirmiş olduğu kalp krizi sonucu çağrılan ambulans ile kendisine ilk müdahale yapıldı. Hastaneye getirildi. Hastanede aort damarının yırtıldığı fark edildi ve acilen ameliyata alındı. Saatlerdir ameliyatta. Ameliyatın uzun süreceğini bekliyoruz. Doktorların bize verdiği bilgi bu. Bu zaman zarfı içinde başta siz değerli basın emekçileri olmak üzere sağlık emekçileri, doktorlar, ilk müdahaleyi yapan hemşireler ve buraya gelen sayın vali, telefonla arayan, ilgilenen siyasi parti başkanları, milletvekili arkadaşlarımız ve değerli halkımıza çok teşekkür ediyoruz." dedi. Önder’in bugüne kadar çok badire atlattığını ve bunu da atlatacağına inandıklarını ifade eden Hatimoğulları, "Sırrı Süreyya bugüne kadar çok badire atlattı. Biz inanıyoruz ki bu badireyi de atlatacak. Biz inanıyoruz ki bu ameliyattan da sağlıklı bir şekilde çıkacak. Sağlıklı bir şekilde hayatını devam ettirecek. Arayan, soran, ilgilenen herkese teşekkürlerimizi bir kez daha sunuyorum. Sağlığıyla ilgili bilgiler aldıkça, yeni bilgiler aldıkça sizlerle paylaşacağız." dedi.