KÜLTÜR SANAT - 07 Ocak 2025 Salı 14:06

“Yaşamın Temeli: İletişim ve Anlayış” konulu konferans

A
A
A
“Yaşamın Temeli: İletişim ve Anlayış” konulu konferans

Samsun Büyükşehir Belediyesi “Yaşamın Temeli: İletişim ve Anlayış” konulu konferansla Eğitimci-Yazar Alişan Kapaklıkaya’yı Samsunlu vatandaşlarla buluşturacak.


Samsun Büyükşehir Belediyesi, şehrin kültürel zenginliğini artırmaya ve vatandaşların kişisel gelişimlerine katkı sağlamaya yönelik etkinliklerine hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda bir dizi program düzenleyen Büyükşehir Belediyesi yeni bir konferans programını vatandaşla buluşturuyor.


Eğitimci-Yazar Alişan Kapaklıkaya, 9 Ocak Perşembe günü saat 19.00’da SBB Sanat Merkezi Büyük Salon’da “Yaşamın Temeli: İletişim ve Anlayış” konulu konferansıyla Samsunlu vatandaşlarla bir araya gelecek. Eğitimci-Yazar Alişan Kapaklıkaya vereceği konferansta, iletişim becerilerinin nasıl geliştirilebileceğini ve empati ile anlayışın insanın hayatına nasıl yön verebileceğini derinlemesine inceleyecek. Kapaklıkaya, konferansında iletişimin gücüne, doğru ve etkili iletişim yollarının keşfine, insanlar arası bağların nasıl kuvvetlendirilebileceğine dair önemli bilgiler paylaşacak. Ayrıca katılımcılara daha sağlıklı ve verimli iletişim yöntemleri hakkında pratik bilgiler sunacak.


Katılımın tamamen ücretsiz olduğu konferans programıyla farklı bakış açıları kazandırmayı ve toplumsal ilişkileri güçlendirmeyi hedefleyen Samsun Büyükşehir Belediyesi konferansa tüm vatandaşları davet ediyor.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Bu mahalle tarih kokuyor Kayseri-Sivas yolu üzerinde bulunan halk arasında ’Mancusun’ olarak bilinen Yeşilyurt Mahallesi; taş evlerinden dar sokaklarına, kuşluklarından yer altı şehirleriyle tarih kokuyor. Mahalleye girişten itibaren tarihi yapılar dikkat çekerken, tepe üzerindeki sağlı sollu kuşluklar da gelen vatandaşları karşılıyor. Melikgazi İlçesine bağlı Yeşilyurt mahallesi, tarihi dokusuyla ön plana çıkıyor. 1950’li yıllarda yapılan taş yapıların üzerindeki yazılar, evlerin duvarlarında bulunan değişik desenli güneşlikler ve dar sokakları tarihi bir hava oluşturuyor. Mahallenin özelliği hakkında bilgiler veren Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Kayseri İl Temsilcisi Prof. Dr. Osman Özsoy, "Hemen hemen Kayseri’ye 15 kilometre mesafede bir mahalle. Yeni ismiyle Yeşilyurt, eski ismiyle Mancusun fakat halk arasında kullanılan ismi Mancusun. Burası aslında Koramaz Vadisi’ne paralel olan, Gesi’nin içinden devam eden iki vadinin birleştiği kısımda olan bir yerleşim yeri. Dolayısıyla iki sert vadinin birleşme yerinde olmasından dolayı geçmişte sel felaketi yaşanmış. Etrafta görmüş olduğumuz yapıların çoğu taş yapılar. Çünkü etrafındaki platolarda oldukça fazla taş ocağı var. Yukarıda kesilen taşlar, aşağıda yapı olarak kullanılmış. Mahalleleri geleneksel Gesi, Ağırnas Mahalleleri dokusunu göstermekte. Fazlaca kuşluklar var. Özellikle güney yamaçlarda Erciyes’i görecek şekilde boydan boya kuşluklar görüyoruz. Yine Gesi, Ağırnas, Turan gibi mahallelerde görmüş olduğumuz kuş evleri burada da son derece hakim. Zaman içerisinde tabi terk edilmiş ama yapı olarak neredeyse birebir aynı olduğunu görebiliriz" dedi. Mahallede akademik çalışmalar da yapıldı Kayseri’deki üniversiteler tarafından Yeşilyurt mahallesinin tarihi ile ilgili projeler de yapıldığını aktaran Prof. Dr. Özsoy, "Mancusun’un yer üstü kadar yer altı yapıları da önemli. Çünkü bu da geleneksel bu bölge için. Çok fazla yer altı yapısı görmemiz, yer altı şehri görmemiz mümkün. Tabi bu doku Kapadokya’ya benzer özellik göstermekte. Evlerin üstten bağlantısı olmasa da alttan veya yandan diğer evlere bağlantısı olduğunu görüyoruz. ’Kültürel Peyzaj’ kavramının son zamanlarda kullanılmaya başlamasıyla bu gibi yerleşim yerleri akademik açıdan da son derece ilgi kaynağı oldu. Şehrimizdeki üniversitelerden bir bölümü bölgeyi çalıştı. Proje olarak gördüğümüz tüm sokakları, çatıları, ayakta kalan tüm yapılar işlendi" ifadelerini kullandı.
Balıkesir Arıtaş fabrikasında grev 20’nci gününde: Başkan Mirza işçilerle dayanışma mesajı verdi Balıkesir’in Bandırma ilçesinde, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) yüzde 40 zam teklifine karşı çıkan çeşitli sendikaların işçilerinin başlattığı grev, 7 Ocak Salı günü itibarıyla 20’nci güne girdi. Bandırma Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Arıtaş fabrikası önünde devam eden grevde, işçilerle Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza bir araya geldi. Grev alanına gelen Belediye Başkanı Mirza’ya, Bandırma Belediye Başkan Yardımcısı Niyazi Yeloğlu, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Mehmet Atak ve Belediye Meclis üyeleri de eşlik etti. Başkan Mirza, işçilerle sohbet ederek grev taleplerine ve işçilerin haklarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Grev sürecinin başından itibaren işçilerin yanında olduklarını belirten Başkan Mirza, emeğin ve örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğine dikkat çekti. Mirza, "Emeğin önündeki, örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor. Türkiye’de emekten yana bir iktidara ihtiyaç var" ifadelerini kullandı. Başkan Mirza, grevdeki işçilere destek vermeyi sürdürdüklerini vurgulayarak, "Başından beri sizlerle dayanışmanın içindeyiz. Bundan sonra da bu dayanışma artarak devam edecek. Bize ne zaman ihtiyaç duyarsanız bir telefon kadar yakınız" dedi. Mirza, işçilerin hakları ve talepleri doğrultusunda sürecin yakından takipçisi olduklarını belirtti.
Ankara MİT’E 2024’te 111 bin ihbar yapıldı Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığına 2024 yılında 111 bin 425 ihbarda bulunuldu. İhbar sayısı bir önceki yıla göre yaklaşık 21 bin azalırken, 44 bin 867 kişi ise MİT’e kariyer başvurusunda bulundu. Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgilere göre, MİT Başkanlığına 2024 yılında 111 bin 425 ihbarda bulunuldu. İhbar sayısı bir önceki yıla göre yaklaşık 21 bin azaldı. MİT’e yapılan ihbarların özellikle FETÖ, PKK/YPG ve DEAŞ gibi terör örgütlerine yönelik olduğu, niteliksiz ihbarların sayısında da azalma olduğu tespit edildi. MİT’in internet sitesini 5 milyon 150 bin kişi ziyaret etti "www.mit.gov.tr" internet sitesini ziyaret edenlerin sayısı da arttı. Bir yıl önce MİT’in internet sitesi tasarımındaki ve içeriğindeki değişiklikler ile ziyaretçi sayısı bir önceki yıla göre neredeyse iki kat arttı. MİT’in internet sitesi, 2024 yılında 5 milyon 150 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Teşkilat’ın internet sitesinde en çok ilgi çeken bölümler kariyer alanları, özgeçmiş gönderme ile Akademi ve “Nasıl Yardım Edebilirsin?” oldu. Ziyaretçilerin yoğun olarak tıkladığı “Nasıl Yardım Edebilirsin?” üzerinden Teşkilata terör örgütleri, kaçakçılık gibi birçok konuda ihbar yapıldı. Yapılan her ihbar tek tek incelendi. Elemeye tabi tutulan ihbarlardan 2 bin 310’unun FETÖ, PKK/YPG ve DEAŞ ile ilgili olduğu tespit edildi. İlgili birimlerle paylaşılan bu ihbarlar sayesinde MİT ve kolluk güçleri tarafından terör örgütlerine yönelik operasyonlar düzenlendi. Yabancı dilde çok sayıda ihbar geldi 2024 yılında MİT’e yabancı dilde ihbar yapılmaya da devam edildi. İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça ve Arapça dillerinde toplam 5 bin 163 ihbar yapıldı. En çok İngilizce ihbar yapılırken, ikinci sırada Arapça ihbarlar yer aldı. 2024 yılında MİT’e 44 bin 867 kişi başvuru yaptı Terör örgütlerine yönelik gerçekleştirilen başarılı operasyonlar, casus operasyonları, Türkiye’nin diplomatik ilişkilerde Teşkilat’ın yer aldığı başarılı roller özellikle 20-30 yaş arası gençlerin kariyer tercihleri arasında Milli İstihbarat Teşkilatı’nın yer almasını sağladı. 2024 yılında MİT’e 44 bin 867 kişi kariyer başvurusunda bulundu. Başvuru yapanların büyük çoğunluğunun lisans eğitimlerini tamamlamak üzere olan gençler olduğu tespit edildi.