ÇEVRE - 17 Ekim 2024 Perşembe 11:30

Temizlik malzemelerinde doğru bilinen yanlışlar

A
A
A
Temizlik malzemelerinde doğru bilinen yanlışlar

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erbil Ağar, "Bir temizlik ürününün köpürmesi veya köpürmemesi, kıvamlı olması ya da sulu olması o ürünün kalitesi ile ilişkisi yoktur. ’Daha fazla köpürünce daha fazla temizleniyor’ düşüncesi halk arasında bir önyargıdır. Öyle bir şey söz konusu değildir” dedi.


Temizlik yapan vatandaşlar kullandıkları malzemelerin köpürünce daha fazla temizlendiği düşüncesine kapılıyor. Alanında uzman kişiler ise bu durumun ürünün kalitesiyle hiçbir ilişkisinin olmadığını söyledi.


Temizlik ürünlerinin kullanımında doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Erbil Ağar, “Bir ürünün köpürmesi veya köpürmemesi, kıvamlı olması ya da sulu olmasının o ürünün kalitesi ile ilişkisi yoktur. İçerisinde eğer Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) belirlediği aktif madde söz konusu ise bunun köpürmesi veya köpürmemesi hiçbir şey değiştirmez. Köpürmesini istemediğimiz bazı temizlik ürünleri de söz konusudur. Bunlar bulaşık deterjanı, çamaşır deterjanlarıdır. Bunlar deterjan grubuna giriyor. Çamaşır veya bulaşık makinesinde kullanılan deterjanlarda hiçbir zaman köpürme istenmez. Köpük sonradan yavaş yavaş söndüğü için kalıntı bırakır. Bazı ürünlerde köpürme istenir. Örneğin yağ çözücülerde köpürme istenir. Uzun süre yağın üstünde köpük kalır. Kaldıkça da etkinliğini artırır. Yağı daha iyi çözer. Sıvı olarak kullanılan el sabunu ya da bulaşık deterjanının içerisine kıvam verici olarak tuzlar kullanılır. Bu tuzların çok olması yani numunenin kıvamlı olması bunun çok kaliteli olduğu anlamını taşımıyor. Önemli olan içerisinde aktif madde miktarıdır. Sonradan kıvam verilir. Hatta bazı ürünlere istenildiği kadar tuz katılarak kıvam verilir. Bazı ürünlerde de köpük kesiciler kullanılarak köpürmesi engellenir. Daha fazla köpürünce daha fazla temizleniyor düşüncesi halk arasında bir önyargıdır. Öyle bir şey söz konusu değildir” diye konuştu.



Temizlik malzemelerinde doğru bilinen yanlışlar

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Başkan Altay gençleri doğum günü hediyeleriyle sevindirecek Genç dostu projelerle örnek çalışmalara imza atan Konya Büyükşehir Belediyesi, bu yıl da çocukları ve gençleri sürpriz doğum günü hediyeleriyle sevindirecek. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Modeli Belediyeciliğin en önemli taraflarından birisinin de çocuklar ve gençler için hayata geçirdikleri projeler olduğunu vurguladı. Büyükşehir Belediyesi olarak en önemli öncelikleri arasında genç dostu belediyecilik anlayışını her alanda sürdürmek olduğunu kaydeden Başkan Altay, “Yarınlarımızın teminatı olan evlatlarımızın her zaman yanında olmaya gayret ediyoruz. Bu yıl da 7-18 yaş arasındaki çocuklarımızı ve gençlerimizi doğum günlerinde mutlu edecek sürpriz hediyelerle sevindirmeyi amaçlıyoruz. Şehrimizin 31 ilçesinde genç arkadaşlarım hem yeni yaşlarını kutlayacak hem hediyemizle şehrimizi ve tarihimizi tanıyacak. Tüm yavrularımızın doğum gününü şimdiden tebrik ediyor; hepsine mutlu, sağlıklı bir ömür diliyorum” ifadelerini kullandı. “Doğum Günü Sürprizin Var” sloganıyla uygulanan projeye katılmak için “gencdostu.konya.bel.tr” adresinden kayıt olmak gerekiyor. 1 Ocak 2007 ile 31 Aralık 2018 tarihleri arasında doğan ve Konya sınırları içerisinde ikamet eden herkesin kayıt yapabildiği çalışmada kayıtların, hak kaybı yaşanmaması adına ebeveyn kontrolünde yapılması gerekiyor. Başvurular tamamlandıktan sonra hediye dağıtımı 2025 yılı içerisinde gerçekleştirilecek. Kayıtlar için son tarih ise 27 Ekim.
Tekirdağ Elektrikte yeni bağlantı süreçlerinde dijital dönemi başlattı TREDAŞ, yeni bağlantı taleplerine çok daha hızlı yanıt vermek ve işlemleri kolaylaştırmak hedefiyle Bağlantı Başvuru Portalı’nı devreye aldı. Bu adımla birlikte yetkili fen adamları, yeni bağlantı taleplerini işletmeye gitmelerine gerek kalmadan dijital platform üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebilecek. Trakya Elektrik Dağıtım AŞ (TREDAŞ), abonelerine çok daha hızlı hizmet vermek ve hayatlarını kolaylaştırmak hedefiyle yeni bağlantı süreçlerinde “dijital döneme” adım attı. Yetkili fen adamları tarafından gerçekleştirilen yeni bağlantı başvuru işlemleri online olarak dijital platform üzerinden yapılabilecek ve şirket tarafından bu taleplere çok daha hızlı ve kolay şekilde yanıt verilebilecek. Yılda 15 bin bağlantı görüşü gerçekleştiriliyor TREDAŞ’ın bir süredir canlı uygulamalarını yürüttüğü Bağlantı Başvuru Portalı ile yeni bağlantı süreçlerinde attığı dijital adım, işlemleri hızlandırmanın yanı sıra sürdürülebilir bir geleceğe de hizmet edecek. Böylece, kurumun yıllık 15 bini bulan bağlantı görüşü dijital ortama taşınırken, bu süreçte harcanan 100 bin adet kâğıt israf edilmeyecek. Yeni sistemle tüm süreçlerin takibi anlık olarak yapılabilecek ve süreçlerle ilgili SMS ile bilgilendirme sağlanacak. Çevresel etkiler minimize edilecek Konuyla ilgili yapılan açıklamada, dijital sistem sayesinde kâğıt kullanımı ve postalama maliyeti gibi alanlarda tasarruf sağlanırken, belge yönetimi ve depolama gibi alanlarda önemli ölçüde gelişme sağlanacağına işaret edilerek şöyle denildi: “Yeni sistem, yetkili fen adamları tarafından yüklenen evrakların hızlı bir şekilde değerlendirilmesiyle süreçlerin akışını hızlandırırken, işlerin daha çabuk tamamlanmasına destek olacak. Dijital ortamda gerçekleştirilen işlemlerde başvuru evraklarına daha kolay ulaşılabilecek, evrakların takibi daha kolay yapılabilecek ve veri güvenliğinde artış sağlanacak. Bu sistem ile iş akışının hızlanması, zaman kaybının en aza indirilmesi ve böylece kaynakların daha verimli kullanılması gibi avantajlar elde edilecek. Ayrıca, kâğıt tüketiminin önemli ölçüde azalması ile çevresel etkilerin minimize edilmesi sağlanacak.”
Sakarya Sakarya Büyükşehir’den şehrin dört bir yanına sonbahar dokunuşu Sakarya Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ekipleri, şehri sonbaharın renklerine ve güzelliğine hazırlayacak geniş çaplı bir çalışma başlattı. Sakarya Büyükşehir Belediyesi, kent estetiğini geliştirerek şehrin dört bir yanında sosyal donatı alanlarını ve parkları dekoratif peyzaj, bakım, onarım ve boyama çalışmalarıyla güzelleştiriyor. Şehrin estetiğine katkı sunan ve şehrin çehresini değiştiren uygulamaların kapsamını her gün genişletiyor. Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ekipleri, son olarak şehri sonbaharın renklerine ve güzelliğine hazırlayacak geniş çaplı bir çalışma başlattı. Çim biçme, yabani ot temizliği, ağalarda form budama ve deforme olmuş bankların düzenlemeleri için yoğun bir mesai harcanıyor. Ayçiçeği Bisiklet Vadisi, Yenikent Park, Millet Bahçesi ve şehrin en çok ziyaret edilen sosyal donatı alanları ekipler tarafından farklı dokunuşlarla hazırlanıyor. Deforme olmuş bankları zımpara işlemi sonrası boyanıyor, çimler biçiliyor, ağaçlar ise budanıyor. Arazide hummalı bir çalışma ortaya koyan Büyükşehir, şehrin çehresini güzelleştiriyor. Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Sakarya’mızı yürüttüğümüz hummalı çalışmayla daha güzel bir görüntüyle buluşturuyoruz. İlmek ilmek işleyerek sonbahar sezonuna hazırladığımız sosyal donatı alanları, park, caddelerimiz yeni görüntüsüyle çok daha güzel. Mesaimiz ise devam ediyor” denildi.